4

Г енералният секретар на Организацията на страните износителки на петрола се оплака от това, което той нарича „ненаучни” атаки срещу петролната индустрия.

Мохамед Баркиндо обяви, че на участниците в кампанията срещу климатичните промени, са „може би най-голямата настояща заплаха за нашата индустрия”.

Говорейки във Виена след среща на картела на производителите на петрол и техните партньори като Русия, той каза, че тъй като екстремните метеорологични явления, свързани с климатичната криза, стават все по-чести, „нараства масовата мобилизация на световното мнение... срещу петрола”.

„Гражданското общество е заблуждавано да вярва, че петролът е причината за изменението на климата”, смята Баркиндо.

Като се позова на вълната от ученически протести „Петъци за бъдеще”, вдъхновена от шведската тийнейджърка Грета Тунберг, той коментира, че „децата на някои колеги от централата на ОПЕК ни питат за тяхното бъдеще, защото виждат връстниците си по улиците срещу тази индустрия”.

Баркиндо добави, че „мобилизацията” срещу петрола „започва да диктува политики и корпоративни решения, включително за инвестициите”.

„Ние вярваме, че индустрията ни е част от решението за изменението на климата”, каза Баркиндо, но не уточни какво има предвид.

На последната си среща във Виена тази седмица представителите на ОПЕК и Русия, решиха да удължат срока на ограничаване на добивите до март 2020 г., с цел да поддържат настоящите равнища на цените на петрола.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@