0

О т ОПЕК смятат, че търсенето на собствения им суров петрол ще спада през 2019 г. още по-бързо, отколкото са очаквали преди, тъй като забавящата се световна икономика ограничава потреблението, съобщава „Блумбърг” (Bloomberg).

Цифрите, публикувани в месечния доклад на петролния Картел, разкриват защо Саудитска Арабия и някои други членове изведнъж заговориха отново за съкращаване на добивите.

Глобалното търсене за петрола на ОПЕК се очаква да достигне 31,5 милиона барела на ден през следващата година. Това е с 500 хил. барела по-малко от предходната прогноза, направена преди само 2 месеца и с 1,4 млн. барела под текущите нива на добив в Картела.

Според последния доклад, дори намаляване на нефтопроизводството с 1 млн. барела на ден няма да е достатъчно, за да спре увеличаването на складовите запаси през 2019 г.

След конференция на ОПЕК и Русия в неделя - вижте във видеото, генералният секретар на Картела Мохамад Баркиндо заяви в понеделник, че увеличаването на добивите от държави извън Картела започва да изглежда „тревожно”, добавяйки, че вижда необходимостта за споразумение между Организацията на страните износителки на петрол и Русия за понижаване на доставките на нефт с поне 1 млн. барела на ден.

Прогнозите за ръст на добивите в страни, които не са членки на ОПЕК и най-вече в САЩ през 2019 г., се покачват със 120 000 барела на ден, въпреки очакванията за спад на нефтопроизводството в Канада, Китай, Бразилия и Мексико.

В същото време очакванията за растежа на търсенето на петрол са намалени заради тревогите около състоянието на развиващите се икономики. Според анализа на Картела, държавите извън ОИСР са изправени пред „икономически корекции” и все още не е ясно как това ще се отрази на цялостното здраве на световната икономика.

J.P. Morgan има дата за следващата финансова криза: 2020

„Блумбърг”: Идва краят на тиранията на долара

Путин предупреди: Задава се глобална икономическа криза

Влизат в сила новите мита на САЩ върху китайски стоки

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@