99

Р уският президент Владимир Путин заяви, че ще посъветва американския президент Доналд Тръмп да се погледне в огледалото, за да открие виновника за покачването на цените на петрола.

„Имахме изключително добра среща с президента на Съедините щати в Хелзинки“, посочи Путин на Форума на руската енергийна седмица. „Но ако бяхме засегнали темата, която сега обсъждаме, бих му казал: щом искаш да откриеш виновника за покачването на цените на петрола, Доналд, тогава трябва да се погледнеш в огледалото“.

Петролът скочи, идва ли шок с цените в България

Говорейки за геополитическите фактори – има такива и те оказват реално влияние на пазара“, подчерта Путин. „По добре е да не се намесваме в пазарните процеси и да не се опитваме да получим конкурентни предимства с помощта на политически инструменти. И да не се опитваме да регулираме цените като в СССР. Това няма да доведе до нищо добро“.

Когато говорим за съгласувани действия с ОПЕК, не прилагаме пазарни инструменти. Ние само балансираме предлагането на пазара. А всичко останало са геополитически фактори, които влияят на цените на петрола“, посочи руският държавен глава.

„Що се отнася до цените на природния газ, те се изчисляват на база на стойността на петрола. И с известно забавяне: 5-6 месеца, цената на газа се колебае в зависимост от тази на нефта“, поясни Путин.

Какво се случва в САЩ? Те са един от най-големите производители на петрол и газ в света. Знаем за съвременните технологии, с които се борят еколозите. Аз съм съгласен с последните. Добивът често става с варварски способи. Ние не използваме такива“, категоричен е президентът на Русия.

Той отказа да коментира политическите проблеми на администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп, посочвайки, че не иска да се меси във вътрешната политика на друга държава.

Според Путин политиката на президента на Франция Еманюел Макрон за по-голяма икономическа независимост на Европа от САЩ е стъпка в правилната посока.

„Струва ми се, че нашите американски партньори правят огромна стратегическа грешка - подкопават доверието в долара като универсална, по своему единствена резервна валута в момента, подкопават вярата в него като универсален инструмент. В действителност те режат клона, на който седят. Това е странно, даже удивително“, каза руският президент, коментирайки санкциите срещу Иран, които Европейският съюз заобикаля.

„Типичната грешка на всяка империя - когато хората мислят, че нищо няма да се случи, че всичко е толкова мощно, толкова силно, че всичко е толкова стабилно, че няма да има никакви негативни последици. Но не – такива настъпват рано или късно“, смята Владимир Путин.

Руснаци прогнозират 250 долара за барел при война с Иран

Русия подписа контрасанкции срещу САЩ и техни съюзници

Какво се очаква от новите санкции на САЩ върху Иран

ЕС, Русия и Китай срещу САЩ, смяха се на Тръмп в ООН

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@