10

С аудитска Арабия заплашва САЩ да се откаже от разплащанията в долари при продажбата на нефт, ако Вашингтон приеме антикартелния закон NOPEC (No Oil Producing and Exporting Cartels Act), който ще позволи на американското правителство да подава в съда антимонополни искове срещу държавите от Организацията на страните, износителки на петрол, съобщи „Ройтерс” (Reuters).

Позовавайки се на три независими източника, запознати с енергийната политика на Рияд, британската агенция съобщава, че саудитските власти обсъждат този вариант вече няколко месеца. Те са съобщили на представители на САЩ, че кралството може да се откаже от разплащането в долари, ако този законодателен акт бъде приет. Освен това, този план на Саудитска Арабия вече е обсъден и с други членове на ОПЕК.

Проектозаконът в сегашния му вид предвижда предоставяне на правомощия на американските съдилища да разглеждат антитръстови искове срещу държави от ОПЕК и други страни, участващи в картелни споразумения на петролния пазар.

В същото време всякакви съвместни действия на други правителства, насочени към ограничаване на производството на петрол и определяне на цените му, ще се признават за незаконни.

Американският министър на енергетиката Рик Пери по-рано предупреди Конгреса, че приемането на законопроекта може да доведе до рязко покачване на цените на петрола.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@