22

Д-р Джалал Баиг е лекар и писател в Чикаго, чиито статии са публикувани в The Washington Post, NBC News, The Atlantic, Foreign Policy и други издания. Възгледите, изразени в този коментар, са негови собствени.

Неотдавнашното разкриване на диагнозата рак на 42-годишната Катрин, принцеса на Уелс, шокира много наблюдатели. Като медицински онколог съм съкрушен, но едва ли изненадан, разкрива д-р Джалал Баиг.

Диагнозата на Кейт Мидълтън пренаписва историята от последните седмици

Ранният рак, който се определя като срещащ се при възрастни под 50-годишна възраст, не е аномалия. Всъщност той е част от нарастваща световна тенденция, при която новооткритите пациенти с рак стават все по-млади. Освен това тя развенчава мита, че ракът е запазена марка за по-възрастните хора.

Само през изминалата седмица прегледах 37-годишна пациентка с рак на гърдата, който вече беше получил метастази в лимфните възли, костите, белия и черния дроб. В съседната стая беше 45-годишна жена с рак на дебелото черво, който се беше разпространил толкова дифузно в черния дроб, че той се беше напълнил и увеличил с тумори. И двамата пациенти имаха рак в IV стадий, който потенциално може да бъде контролиран за определен период от време, но вече не е лечим.

От 1990 г. до 2019 г. в световен мащаб честотата на ранните форми на рака се е увеличила със 79,1%, а смъртните случаи от ранни форми на рака са се увеличили с 27,7%, установи проучване от 2023 г. в списание BMJ Oncology. По-подробни данни за този подем, публикувани миналата година в Journal of the American Medical Association, показват, че от 2010 г. до 2019 г. в САЩ най-голям брой случаи при това по-младо население има ракът на гърдата, а най-бързо се увеличават случаите на рак на стомашно-чревния тракт.

Само това стряскащо увеличение на броя на раковите заболявания на стомашно-чревния тракт отразява последиците и рисковете, свързани с годината на раждане на човека. Както казва д-р Кими Нг, медицински онколог в Института по рака "Дана-Фарбър", пред The Boston Globe миналата година: "Хората, родени през 1990 г., имат над два пъти по-голям риск да се разболеят от рак на дебелото черво в сравнение с родените през 1950 г. И четири пъти по-висок риск от рак на ректума."

Тъй като тези случаи на ранен рак се увеличават, се налага да се установи защо се наблюдава това нарастване на раковите заболявания сред по-младите хора и кой е изложен на повишен риск. Поне част от отговора изглежда се крие в промените в храненето и начина на живот, настъпили в средата на миналия век.

Забележително е, че основните генетични рискове на населението не са се променили през последните няколко десетилетия, което подкрепя тезата, че околната среда и начинът на живот имат по-голяма роля за тези видове рак, отколкото нашите гени. Виновни за това могат да бъдат ултрапреработените храни, сладките напитки, червеното месо, тютюнопушенето, алкохолът, промените в съня, затлъстяването и липсата на физическа активност. Сами по себе си и особено в съчетание, тези фактори могат да променят вътрешните процеси в тялото ни, като нарушат метаболизма и засилят възпалението.

В момента се провеждат допълнителни изследвания, за да се установи дали промените в чревния микробиом - трилионите микроби, които живеят в нас, увеличават уязвимостта на организма ни към рак. Тази общност от микроби има решаващ принос за здравето, като влияе върху храносмилането и имунната система. Лошото хранене, прекомерната употреба на антибиотици и някои лекарства могат да предизвикат сътресения в този микробиом, който след това може да играе роля в улесняването на рака.

"Рискът от рецидив е висок": Какво представлява превантивната химиотерапия, на която е подложена Кейт

Тъй като ракът е заболяване, което се развива в продължение на десетилетия, докато промените в ДНК се натрупват и пораждат тумори, човек, диагностициран на по-млада възраст, може да е бил изложен на рискови фактори като бебе или в утробата. Понастоящем тук са съсредоточени и изследванията, които свързват по-големия риск с раждането с цезарово сечение при жените и синтетичната форма на прогестерон, използвана за предотвратяване на преждевременно раждане.

Но както редовно се убеждавам в собствената си онкологична клиника, затлъстяването и начинът на живот сами по себе си не могат да обяснят всички млади пациенти, които биват диагностицирани. Много от тях, които лекувам, са здрави, хранят се разумно и редовно спортуват. И така причинно-следствената връзка за техните заболявания все още остава извън обсега на науката, казва Д-р Джалал Баиг.

Както ми каза д-р Сунел Камат, гастроинтестинален медицински онколог в Кливландския онкологичен институт "Таусиг" и член на новосъздадения Център за колоректален рак при млади хора в Кливландската клиника, "краткият отговор е, че наистина не знаем".

Единственото, което е сигурно в момента, е, че недостатъчната диагностика на тези ранни видове рак е широко разпространена и има последствия. Лекарите от първичната медицинска помощ трябва да бъдат информирани за нарастващия брой случаи на рак при лица под 50 години и защо възрастта не трябва да се използва за омаловажаване на симптомите на пациента.

От друга страна, хората не трябва да пренебрегват упорити симптоми от какъвто и да е вид и да се съобразяват с фамилната история на рака. Често младите пациенти трябва да се застъпват агресивно за себе си, тъй като преди да се постави диагнозата рак, може да са необходими множество посещения.

Бивш кралски иконом: Без Кейт Мидълтън с кралското семейство е свършено

И тъй като раковите заболявания с ранна поява често се диагностицират в напреднал стадий, някога се е смятало, че те са биологично различни и по-пагубни от по-старите си събратя. Често те просто се откриват късно и метастазират поради забавяне на диагнозата, а не поради някакво особено агресивно качество, каза Д-р Джалал Баиг.

След започване на лечението залогът също е различен за хората на 20, 30 и 40 години. Лекарствата срещу рак могат да причинят сърдечносъдови проблеми и вторични ракови заболявания години след лечението. По-младите пациенти може да са бременни в началото на терапията или да се притесняват за последиците върху плодовитостта. Освен това има опасения за дългосрочни когнитивни увреждания след химиотерапия, особено когато хората се връщат на работа, според Д-р Джалал Баиг.

"Смущаващо е да се говори с хора, които пропускат часовете в колежа и родителските задължения, докато се лекуват с химиотерапия", добавя Камат.

"Тези хора не трябва да се занимават с това."

Това обезпокоително явление в грижата за рака ще наложи удвояване на общите ни усилия за финансиране, по-нататъшни изследвания, образователни кампании и преразглеждане на насоките за скрининг.

Голяма част от тези усилия вече са в ход. В един забележителен ход американската работна група за превантивни услуги, доброволна група от експерти в областта на превенцията на заболяванията, сега препоръчва скринингът за колоректален рак да започне на 45-годишна възраст за хора със среден риск от заболяването.

Дори и да е постигнат значителен напредък по отношение на резултатите от раковите заболявания, истинският напредък не може да бъде обявен, ако някои възрастови групи тревожно изостават.

Публичното оповестяване на рака от страна на принцесата на Уелс е напомняне за работата, която предстои да бъде свършена.

Във видеото: Вълна от съпричастност към Кейт Мидълтън след новината, че е диагностицирана с рак

Коментари 22
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

22 коментара
 
Да планираш отпуската е лесно. Началникът ти казва - кога, а съпругата ти - къде.
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

д

Защо семейството полицаи влезе с над 200 кг багаж в “Един за друг”?

Любопитно Преди 4 часа

Полицейското семейство Маргарита и Кристиян са поредната двойка, която напуска “Един за друг”

ЕК призова България да подобри своя национален план в областта на енергетиката и климата

ЕК призова България да подобри своя национален план в областта на енергетиката и климата

България Преди 5 часа

От държавите членки се изисква да представят своите окончателни актуализирани планове до 30 юни

Разследват документна измама, свързана с Кирил Петков и „Да запазим Корал“

Разследват документна измама, свързана с Кирил Петков и „Да запазим Корал“

България Преди 5 часа

Кирил Петков твърди, че това е „поредният ченгеджийски номер“

ГЕРБ, БСП, "Синя София", ИТН и независими срещу проекта за "Патриарх Евтимий"

ГЕРБ, БСП, "Синя София", ИТН и независими срещу проекта за "Патриарх Евтимий"

България Преди 5 часа

Проектът за бул. "Патриарх Евтимий" бе представен в петък от заместник-кмета по транспорт

Отвъден живот

Добре дошли в града, в който всеки говори с мъртвите

Любопитно Преди 5 часа

Ако вярвате в задгробния живот, това е една задължителна дестинация

НСО опроверга Денков, охраната му не е свалена

НСО опроверга Денков, охраната му не е свалена

България Преди 6 часа

От НСО посочват, че изпълняват стриктно вменените им „със закон задължения”

Доброволци засадиха 1300 нови фиданки в района на село Негован

Доброволци засадиха 1300 нови фиданки в района на село Негован

България Преди 6 часа

Над 100 служители на Пощенска банка се включиха в инициативата, която е част от мащабния проект „Новата гора на София – 2“

Как да се грижим за здравето на детските зъби: Научете с нас

Как да се грижим за здравето на детските зъби: Научете с нас

Любопитно Преди 6 часа

„Ох, на мама!“ има удоволствието да обяви своето първо голямо целодневно БЕЗПЛАТНО събитие за всички бъдещи и настоящи родители

Момиче е в болница след побой

Момиче е в болница след побой

България Преди 6 часа

Мъжът е задържан за срок от до 24 часа

Хората с инвалидни пенсии останаха без великденска добавка

Хората с инвалидни пенсии останаха без великденска добавка

Пари Преди 6 часа

Право на великденска добавка добиха около 534 хиляди души

Грета Гъруиг

Обявиха тазгодишното жури на фестивала в Кан

Любопитно Преди 6 часа

Председател е режисьорът на "Барби" Грета Гъруиг

Вижте как да проверите номера и адреса на избирателната си секция

Вижте как да проверите номера и адреса на избирателната си секция

България Преди 7 часа

На 9 юни гласуваме на избори 2 в 1 - за Европарламент и за Народно събрание

Затвор без решетки в Самораново

Отварят през септември първия затвор без решетки у нас

България Преди 7 часа

Съоръжението е предвидено за настаняване на лишени от свобода, които изтърпяват по-дълги присъди

С документален филм ЕП призовава да използваме гласа си на евроизборите

С документален филм ЕП призовава да използваме гласа си на евроизборите

Свят Преди 7 часа

Комуникационната кампания е под мотото „Използвай гласа си. Или друг ще реши вместо теб”