8

Б едността, гладът, сривовете на валутния пазар, световните кризи - всички тези явления все още, като язва, поразяват съвременното общество.

Нито ръстът на производителността на труда, нито роботизацията, нито постиженията на съвременната наука изкореняват социално-икономическите проблеми.

Как да стесним пропастта в развитието между страните и да избегнем нови трудности?

Ще ни завладее ли отново хаосът от 1930 г.

"Болното" място на световната икономика

Днес икономическият растеж и просперитетът са възпрепятствани от напрегнатата ситуация в света: информационни войни, санкции, надпревара във въоръжаването. Международните организации (Г-20, Международният валутен фонд, БРИКС) не могат да се справят със ситуацията: нарастващо неравенство и разрив в дигиталното развитие между страните; увеличение на публичните и частните дългове; отрицателно човешко въздействие върху природата и засилена конкуренция в областта на енергетиката и новите технологии.

Адмирал от САЩ: Обединени Русия и Китай са глобална заплаха

Като изглежда, проблемите са достатъчно много, но, агресивно защитавайки националните интереси, страните продължават да възпрепятстват развитието на глобалната икономика. Санкциите и контрасанкциите, наложени от държавите една срещу друга и подкрепата им от трети страни, често противоречащи на собствените им национални интереси, водят до ограничен растеж на световната икономика.

Сериозно предизвикателство остава и финансовата глобализация (взаимозависимост) на страните. Поради нея кризисните явления, възникващи в големите развити държави, се разпространяват по-бързо по целия свят. Така водещата позиция на долара на международния пазар доведе до световната финансова и икономическа криза през 2008 г., след като цените на недвижимите имоти паднаха в САЩ.

Какво искат хората и какво им дава капитализмът

Политика на егоизъм

Ефективното сътрудничество, според експерти, е възпрепятствано от икономическите политики на водещи развити страни (предимно САЩ), което внася нестабилност в световната икономика. Съединените щати имат "прекомерна привилегия" като емитент на международна валута и са най-малко уязвими от кризи.

Как САЩ и Германия разделят Европа

Всякакви икономически действия на Америка, дори в рамките на нейната собствена страна, оказват влияние върху световната общност. Така протекционистката политика в Съединените щати, когато държавата ограничава вноса на стоки, защитавайки интересите на местните производители, влияе върху износа на други страни: бизнесът губи големи клиенти и печалби, а това провокира растеж на геополитическо напрежение, не оставящо шанс да се преодолее икономическата пропаст между страните.

Протекционизмът – това е политика на "егоизма" в условията на глобалния пазар. И той не е най-доброто решение в контекста на финансовата глобализация, ако си припомним Голямата депресия и глобалната криза от 30-те години, когато страните се опитваха да решават проблемите си поотделно, затваряйки граници и въвеждайки мита върху вноса на стоки.

"Никоя държава не може да преодолее натрупаните проблеми самостоятелно, алтернатива на многостранността не съществува. Г-20 остава основният форум за международно икономическо сътрудничество, хъбът на мрежовото глобално управление, включващо ключови международни организации и членове на неформални институции от "клубен тип" (Г-8/7 и БРИКС, най-старият клуб на развитите индустриални икономики и най-младият клуб на най-големите развиващи се страни)," казва директорът на Центъра за изследвания на международните институти Марина Ларионова.

Икономически баланс: утопия или реалност?

За решаване на проблемите е необходимо да се комбинират усилията на икономически развитите и развиващите се страни. Според експерти, трябва да се обърне значително внимание на завършването на реформата на Международния валутен фонд за разработване на нова формула за изчисляване на квотите (гласове на страните-участнички) и тяхното преразпределение в полза на развиващите се пазари и развиващите се страни, както и на постепенния преход от една резервна парична единица към няколко.

Financial Times за Георгиева - упорит талант, който ще оглави МВФ     

Предложението за създаване на наднационална резервна валута остава актуално. Концентрацията на търговски и финансови транзакции в няколко валути прави световната икономика уязвима към възможни негативни сценарии в икономиките на държавите, пускащи тези валути.

Наред с другите задачи, които трябва да бъдат решени съвместно, са и борбата срещу практиката на ерозия на данъчната основа и разработката на данъчните правила в цифровата икономика; формирането на механизми и правила за регулиране на финансовите пазари, отчитащи появата на нови технологии и дигитални валути, както и хармонизирането на многостранните търговски споразумения в областта на електронната търговия.

Повече или по-малко, нарастването на геополитическото напрежение засега не оставя шанс да се преодолее пропастта между принципа на националния суверенитет и необходимостта от наднационален институт за управление на световната икономика.

Идеите на Кейнс, Трифин, Камдесю, Стиглиц за създаване на глобален (наднационален) резервен център/банка или овластяване на МВФ с такива компетенции се разглеждат като за утопия, поне до следващата глобална криза. Остава да се надяваме, че Г-20, която засега запазва аванса на доверие, ще бъде в състояние да използва своя потенциал за трансформиране на системата на глобално икономическо управление. Но за това просто е необходимо реално обединение на усилията на развитите и развиващите се страни и отказ от принципа на клубната лоялност. 

Коментарът в РИА Новости е изготвен в рамките на конференцията "Глобализация 4.0, променящият се световен ред и бъдещето на глобалното икономическо управление", организирана и проведена от Центъра за изследвания на международните институти и изследователската група БРИКС.

Смъртоносната епидемия от САЩ, достигнала Европа

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Коментари 8
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

8 коментара
 
Майка към дъщеря: - Дъще, мъжът трябва да се избира умно! Виж баща си - разбира от електричество, от водопровод, от мебели, може да поправи…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Пеевски: След 20 години в НАТО България се доказа като надежден партньор

Пеевски: След 20 години в НАТО България се доказа като надежден партньор

България Преди 29 минути

Евроатлантическите ценности се превърнаха в основен стълб в международните геополитически отношения, подчертава той

Йорданов: Настоящата Конституция е факт заради недомислица и страх в ПП-ДБ

Йорданов: Настоящата Конституция е факт заради недомислица и страх в ПП-ДБ

България Преди 56 минути

Тя трябва да е написана така, че никой да няма възможност да вкара страната в криза, коментира той

„На път за Шенген” в „Темата на NOVA“

„На път за Шенген” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 1 час

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

НАТО

Сълзи и ентусиазъм: 20 години България в НАТО

България Преди 1 час

Разходете се през събитията отпреди 20 години с нас

Тестват сирените за въздушна тревога в София, ето кога

Тестват сирените за въздушна тревога в София, ето кога

България Преди 1 час

Това съобщиха от Столичната община

<p>Край на хартиените рецепти за антибиотици</p>

Хартиените рецепти за антибиотици остават в историята, от понеделник - само по електронен път

България Преди 1 час

Издадените до неделя (31 март) хартиени рецепти имат валидност от 30 дни и могат да се изпълняват в аптеките

Петролната индустрия на Путин е в беда

Петролната индустрия на Путин е в беда

Свят Преди 2 часа

За да се справи с риска от недостиг на вътрешния пазар, тъй като руските рафинерии са подложени на мащабен спешен ремонт, Москва се обърна за помощ към своя ключов съюзник и съсед Беларус

Добро дело: Първокласници върнаха изгубена чанта с голяма сума пари (ВИДЕО)

Добро дело: Първокласници върнаха изгубена чанта с голяма сума пари (ВИДЕО)

Вдъхновени истории Преди 2 часа

Децата веднага предали чантата с парите на ръководството на училището

Снимката е илюстративна

Над 14 милиона германци са бедни

Свят Преди 2 часа

Всяко пето дете в Германия е засегнато от бедност

Борисов: Мераклии за премиери ще се намерят

Борисов: Мераклии за премиери ще се намерят

България Преди 2 часа

Президентът е отговорен човек и в случая може да му се разчита, заяви лидерът на ГЕРБ

Ева Мендес: С Райън Гослинг се разбрахме да бъда домакиня

Ева Мендес: С Райън Гослинг се разбрахме да бъда домакиня

Любопитно Преди 2 часа

От години актрисата не се появява на екран, тъй като посвещава времето си на съпруга си Райън Гослинг и двете им дъщери

Три земетресения разлюляха Родопите за няколко минути

Три земетресения разлюляха Родопите за няколко минути

България Преди 2 часа

Най-силното от тях, с умерен магнитуд от 3,8 по Рихтер, е край Девин

<p>Алесандро Микеле поема &quot;Валентино&quot;</p>

Бившият творчески директор на "Гучи" Алесандро Микеле поема "Валентино"

Свят Преди 2 часа

51-годишният Микеле напусна "Гучи" през 2022 г.

Откриха тяло до детска ясла в Русе

Откриха тяло до детска ясла в Русе

България Преди 2 часа

По непотвърдена информация то е открито около 6:00 часа в петък сутрин

Джип се запали в центъра на София

Джип се запали в центъра на София

България Преди 2 часа

Инцидентът е станал в района на площад "Руски паметник"

<p>&quot;Еликсир на живота&quot;: Как 130-годишен мармот стана &quot;безсмъртен&quot;</p>

Мармотът Фил и съпругата му Филис станаха родители

Любопитно Преди 3 часа

Фил е най-популярният мармот, който прогнозира настъпването на пролетта в САЩ