182

З асилващият се долар и изтичането на капитали от развиващите се пазари може да доведе до нова "голяма" финансова криза, предупреди милиардерът Джордж Сорос и добави, че Европейският съюз е изправен пред предстояща екзистенциална заплаха.

"Прекратяването" на ядрената сделка с Иран и "разрушаването" на трансатлантическия съюз между ЕС и САЩ "ще окажат отрицателно въздействие върху европейската икономика и ще предизвикат други сътресения", включително девалвация на валутите на развиващите се пазари, каза Сорос в реч в Париж във вторник. "Може би се насочваме към нова голяма финансова криза."

Сорос: Facebook и Google са заплаха за обществото

Сорос: Европа рискува да попадне под властта на Путин

Сорос: Русия се превръща в световна сила

Джордж Сорос: Италия е слабото място на еврозоната

Предупреждение на милиардера е отправено в момент, когато доходността на италианските облигации се повиши сериозно – знак за нарастващото възприятие за риск от фалит на Италия сред инвеститорите.

В същото време големи развиващи се икономики, включително Турция и Аржентина, се борят да задържат отрицателните последици от инфлацията. Сорос запази най-мрачната си перспектива за ЕС.

"Всичко, което може да се обърка, вече се е объркало", каза той, посочвайки кризата с бежанците и политиките на строги икономии, които изстрелват популистите във властта, както и "териториалната дезинтеграция", илюстрирана от "Брекзит".

Предложеното от Сорос средство за защита поне срещу първия проблем е плана Маршал за Африка, финансиран от ЕС, на стойност около 30 млрд. евро годишно, което ще облекчи миграционния натиск.

Сорос също така предложи радикална трансформация на ЕС, включително изоставянето на клаузата за задължаване на държавите-членки да се присъединят към еврозоната.

"Еврото има много неразрешени проблеми и не трябва да се позволява те да унищожават Европейския съюз", каза той.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@