Как САЩ и Германия разделят Европа
Източник: netinfo
30

Н а тазгодишната Мюнхенска конференция за сигурност се откроиха две неща. Първо, Германия се опитва да предефинира основните функции на НАТО. Второ, напрежението между Съединените щати и Европа се превръща в противопоставяне на водения от САЩ блок и водения от Германия. Докато Берлин твърди, че говори от името на цяла Европа, то всъщност ръководи фракция на континента срещу Съединените щати и група европейски държави, чиито интереси са по-съгласувани с тези на Вашингтон, пише Джордж Фридман в „Геополитикал фючърс”.

На конференцията най-важното несъгласие между германския канцлер Ангела Меркел и вицепрезидента на САЩ Майк Пенс беше по отношение на Русия. Американската позиция е, че Русия е противник, чиито стратегически интереси са в противоречие с тези на западния алианс. Поведението на Кремъл в бившите съветски буферни държави, в Близкия изток и в разузнавателни операции представлява заплаха, която трябва да бъде ограничена и на която да има противопоставяне. Решението на Русия да подкрепи венецуелския президент Николас Мадуро е само пример за руската враждебност към западните правителства, много от които подкрепиха опозицията във Венецуела.

Позицията на Германия е, че спорът с Русия трябва да се разглежда не като въпрос на сигурност, нито като военен, а като политически. Според германците проблемът трябва да бъде решен чрез интегрирането на Русия в европейската система. Но това мнение не се споделя от всички европейски държави. Обединеното кралство, което разкритикува Русия за предполагаемото отравяне на бивш руски шпионин на английска територия, не гледа на Москва като на възможен партньор. Полша и Румъния, и двете на границата на бившия Съветски съюз, разглеждат руснаците като голяма военна заплаха. Варшава се опасява от сближаване между Германия и Русия, каквото исторически вече се е оказвало пагубно за Полша, страна, която не е под руско, германско и австрийско господство до края на Първата световна война. Разбира се, тази перспектива е най-силно изразена в Украйна.

Някои от тези страни са част от НАТО, а някои са просто част от западния блок, но всички споделят мнението на САЩ, че Русия е заплаха за сигурността и трябва да се предприемат военни мерки за блокиране на руската агресия.

Има обаче и други европейски държави, които споделят виждането на Германия за Русия, но Берлин не може да претендира за европейски консенсус по въпроса. Следователно схващането, че основната разлика в НАТО е между САЩ и цяла Европа, е невярна. Както в Северна Америка, така и в Европа, разделението е много по-сложно.

САЩ и Германия имат различни подходи към Русия, защото техните национални стратегии също са различни. В продължение на около 100 години основният фокус на стратегията на САЩ беше да устоят на доминирането в Европа на една единствена сила. Те се намесиха в двете световни войни, за да блокират германския стремеж към хегемония. И участваха в Студената война, за да предотвратят доминирането на Съветския съюз. Това беше основната стратегия на САЩ за един век, а Германия беше в центъра ѝ, както в световните войни, така и като основна зона на конфронтация в студената война. След като през 2008 г. Русия стана по-уверена с инвазията в Грузия, стратегическият рефлекс на САЩ бе да започне процес на ново сдържане на Русия. Важно е да се знае, че освен периферните действия по света, които са далеч по-малко предвидими, тази централна стратегия за блокиране на господството на хегемон е предсказуема и институционализирана.

Националната стратегия на Германия, от друга страна, се е развила въз основа на нейния собствен опит. Тя е разделена до 1871 г., след това обединена и разделена отново след Втората световна война, ставайки пак цяла с края на студената война. Оттогава стратегията на Германия е за постигане на първостепенния императив за поддържане на максимално обединение чрез просперитет, като се укрепи европейската система, която подкрепя този просперитет, и да се избегнат всички конфликти, застрашаващи териториалната цялост на страната.

Следователно Германия и САЩ имат различни интереси. САЩ и Полша сключиха споразумение за военно сътрудничество, което плаши Германия. В Берлин смятат, че то може да доведе до нова война в Европа.

Германия не иска струпване на американски сили в Полша или Румъния - тя иска политическо споразумение с Русия. Но този процес е твърде несигурен и дълъг за някои източноевропейски държави. Така двата блока в западния алианс са дълбоко несъвместими. Германците разглеждат американците като безразсъдни. Американците гледат на германците като на използвачи. Те не могат да се споразумеят за следващите стъпки, а още по-малко за това, какви са реалните рискове.

Зад всичко това обаче има по-дълбок проблем. Германия се нуждае от Европейския съюз като пазар за своите стоки. Но ЕС е фрагментиран по икономически и политически причини. Втората по големина икономика в Европа, Великобритания, напуска на фона на заплахи и взаимни обвинения. Италия, четвъртата по големина икономика, е в конфликт с Брюксел. Междувременно ЕС атакува Полша и Унгария за политически отклонения.

В Мюнхен Меркел подчерта, че НАТО не е просто военен съюз, а политически. Но това е вярно за всеки военен съюз, така че защо трябваше да се заявява точно сега? Основното значение на НАТО не са неговите политически функции, а военният му компонент. Това е страхът на Германия. Тя не иска да бъде въвлечена във военни действия или да попадне в капана между воюващите. Един от начините, по който Германия се защитава, е поддържането на изключително ограничени военни способности.

Американската стратегия е проста. САЩ не искат една държава да доминира в Европа или Азия и да оспори ролята им на глобален лидер. Те се опитват да постигнат това чрез сравнително прости действия като разполагане на войски в Полша, повишаване на митата за Китай и поддържане на присъствие в Южнокитайско море.

Стратегията на Германия е по-сложна. Тя търси политическо решение на съпротивата, пред която е изправени от страна на коалиционните си партньори. И се опитва да събере една фрагментирана Европа. Междувременно не може да си позволи да се раздели с глобалната сила - САЩ. Няма елегантно решение на германския стратегически проблем.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Коментари 30
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

30 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

България Преди 1 час

Ударили са се кола и два мотора

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Любопитно Преди 2 часа

Той даде втори шанс на талантливата Никол, която беше на крачка от напускане на надпреварата

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Свят Преди 4 часа

Гласуването в 15-членния съвет завърши с 13 гласа "за", Русия гласува "против"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Свят Преди 5 часа

Целта е проверка за лица, които са нерегламентирано в тях, опасни предмети, наркотици и забранени вещи

Полша разкри руска шпионска мрежа

Полша разкри руска шпионска мрежа

България Преди 6 часа

Обиски в столицата Варшава и южния град Тихи

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

България Преди 6 часа

Сигналите са фалшиви и екипите не са открити съмнителни предмети

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Свят Преди 7 часа

Разкопките са извършени в района на град Кандира в Турция

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

България Преди 8 часа

Разследват измама със субсидия, свързана а с пандемията от COVID-19

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

Любопитно Преди 8 часа

Това доказва, че на генетичните прогнози не трябва да се разчита твърде много

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Свят Преди 8 часа

Известно е, че този щам на птичия грип предизвиква смъртоносни епидемии сред дивите и домашните птици и понякога заразява хора

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Любопитно Преди 8 часа

Херцогинята е започнала да работи върху стила си с Джейми Мизрахи

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Свят Преди 8 часа

Песков: Бихме очаквали повече внимание от Павел Дуров

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

България Преди 8 часа

В помещението са установени картечен пистолет, две пушки, 6 револвера, 2 пистолета, противотанков снаряд

<p>Когато Земята бе &quot;ударена&quot; с 10 милиарда атомни бомби</p>

Събитието Карингтън: Когато Земята бе "ударена" с 10 милиарда атомни бомби

Любопитно Преди 8 часа

"Това просто доказва още веднъж, че бурята Карингтън е била екстремно събитие"

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Любопитно Преди 9 часа

UFC и A1 България продължават правата за излъчване за следващите години

<p>Кремъл затяга хватката си над Русия</p>

Арести и насилие над независими журналисти в Русия

Свят Преди 9 часа

Задържан журналист: Ритаха ме, слагаха си краката на главата ми, кълчиха ми пръстите