1

Т я не получава задграничен паспорт, докато не навършва 91 години, но само година след като става най-възрастният човек, посетил всички 63 национални парка в САЩ, баба Джой Райън се впуска в ново глобално предизвикателство заедно с 42-годишния си внук Брад Райън.

Дуото, което стана популярно със своето търсене на национални паркове през 2023 г., сега планира да пътува заедно до всички седем континента в света.

"Не ми остават много години, така че скачам смело напред. Истината е, че ако се забавиш, няма да свършиш нищо", казва баба Джой, която вече е на 94 години, пред CNN Travel чрез Zoom.

Дует баба-внук

Двойката вече е посетила три континента, като миналата година посети Националния парк Банф в Канада, за да "представи Северна Америка далеч отвъд границите на нашата страна", а през 2023 г. ще пътува до Африка, където ще посети Националния парк Амбосели и Националния резерват Маасай Мара в Кения.
Последното им пътуване беше до Южна Америка, където пътуваха до Еквадор, където прекараха известно време на островите Галапагос, както и до Чили.

"Беше невероятно да видя тези огромни костенурки. Те можеха да вдигат черупките си нагоре точно като кабриолет или нещо подобно", казва баба Джой за пътуването.

Макар че в днешно време са доста неразделни, дуото баба-внук всъщност е било отчуждено в продължение на около десетилетие поради разрив в семейството, настъпил след развода на родителите на Райън.
След като се събират отново през 2010 г., двамата започват да си разказват взаимно какво се е случило в живота им през годините на раздяла.

Докато разказва за предишните си приключения по Апалачката пътека и изкачването на планината Килиманджаро в Танзания, Райън научава, че баба му по бащина линия "никога не е виждала планина".

"Това е било едно от съжаленията ѝ за цял живот. Пътуванията ѝ се ограничаваха само до няколко пътувания до Флорида с дядо ми, когато беше жив", казва внукът.

"Нейната представа за света винаги е била такава, каквато е виждала по Travel Channel или по новините", споделя още внукът.

Няколко години по-късно Райън, който преживявал някои предизвикателства, докато учел във ветеринарното училище, решил да предприеме пътуване през уикенда до Националния парк "Големите опушени планини", който се намира на границата между Северна Каролина и Тенеси, и попитал баба Джой дали би искала да се присъедини към него.

"Просто имах нужда да избягам и исках да направя нещо, което да напълни чашата ми", обяснява той.

Семето на радостта

За щастие баба му се възползва от възможността да се впусне в приключение с внука си и двамата тръгват заедно през септември 2015 г.

"На 85 години тя видя първата си планина, изкачи първата си планина и отиде на къмпинг за първи път, падна от надуваемия матрак няколко пъти и не се оплака", добавя Райън.

Макар да признава, че е предположил, че пътуването с възрастен човек може "малко да развали забавлението", Райън бързо установил, че случаят не е такъв. Всъщност е точно обратното.

"Това направи преживяването на открито много по-богато", казва той, обяснявайки, че необходимостта да се движи по-бавно означава, че е в състояние да възприеме всичко по по-смислен начин.

"Не бързах през местата, които посещавах. Наистина отделях време, за да оценя малките детайли. Обективът, през който тя вижда света, е много различен от този на повечето хора на моята възраст. Тя не посещава дадено място с мисълта: "Е, ще се върна пак", така че има повече присъствие", разкрива Райън.

Според младият мъж това първо пътуване е "посадило в него семе на радост", което му е липсвало, и той е бил развълнуван да види колко много баба Джой се е радвала на преживяването.

В желанието си да продължат приключението си, двамата измислили план да посетят заедно останалите 62 национални парка на САЩ.

Подобно предизвикателство би било огромен подвиг за повечето туристи, камо ли за възрастна жена с ограничен опит в пешеходните преходи, затова те решили да не бързат.

"Отне ни почти осем години, за да го направим", казва Райън, като обяснява, че между всяко пътуване правят двумесечни почивки. 

От многото места, които са посетили заедно през това време, баба Джой е била особено поразена от Олд Фейтфул, един от близо 500-те гейзера в Йелоустоун, както и от националния парк и резерват Катмай в Аляска.

"Беше дълъг път, но ми хареса. И срещнахме толкова много приятни хора по пътя.
Като възрастен човек, който седи на верандата, това те кара да се чувстваш така: "Е, може би съм постигнала нещо". Така че се наслаждавах на всяка частица от него"
, радостно споделя баба Джой.

Опит за промяна на живота

Търсенето промени живота и на Райън, тъй като той успя да прекара дни наред в походи, къмпингуване и шофиране с баба си, която е вдовица от 30 години. Бащата на Райън, който е бил последният оцелял син на баба Джой, е починал през 2023 г.

"Тя разруши предварителните ми представи за това какво означава да си възрастен човек. Защото тя не просто седеше на пътническата седалка и гледаше през прозореца, макар че и ние правехме това", казва внукът.

Райън продължава да разказва как баба Джой е карала зиплин в Националния парк и резерват "Ню Ривър Гордж" в Западна Вирджиния и рафтинг в Националния парк "Урангел Сейнт Елиас" в Аляска на 91-годишна възраст.

"Мисля, че всички ние имаме някакъв вроден страх от остаряването. И мислим за ограниченията, вместо за възможностите. Баба Джой ни напомня за възможностите, които все още съществуват", категоричен е Райън.

След като миналата година стигат до последната си спирка - Националния парк на Американска Самоа в южната част на Тихия океан, те са попитани какво планират да правят по-нататък и в крайна сметка решават да се опитат да обиколят всички континенти в света.

"Това изглежда постижима цел. Така че това е, което правим сега", споделя внукът.

Двойката, която казва, че "все още се възстановява" от пътуването си в Южна Америка, в момента е обратно в Охайо, но планира да посети Австралия по-късно тази година.

Надяват се да "прескочат до Азия" и евентуално да посетят националните паркове на Индия или да пътуват до Борнео, "за да видят орангутаните".

"Имаме слабост към косматите човекоподобни маймуни по света", добавя Райън.

След като изключат Австралия и Азия от списъка си, те се надяват да пътуват до Европа, където имат много приятели.

"Антарктида е нещо, което е като "уайлдкард". Много бихме искали, но да стигнем дотам е предизвикателство. Бих искал да завърша с голям успех и мисля, че Антарктида би била черешката на това приключение", споделя Райън.

Двойката признава, че има много хора, които няма да имат "икономическите средства" да изследват света по този начин, като изтъкват, че са започнали първото си предизвикателство само с "малко пари" и са прекарали много време в ядене на юфка рамен.

Оттогава обаче те са набрали различни спонсорства, което им е позволило да продължат да пътуват комфортно.

"Имахме голям късмет", добавя Райън.

След като са прекарали толкова много време заедно на път,  бабата и внукът са станали по-близки от всякога.

Във видеото може да научите повече за: 106-годишна филипинка е най-възрастната жена, снимала се за корица на модно списание

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

Коментари 1
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1 коментар
 
Да планираш отпуската е лесно. Началникът ти казва - кога, а съпругата ти - къде.
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

;

Любовната история на цар Борис ІІІ и Йоанна Савойска

Любопитно Преди 6 часа

Любовта им - чиста и истинска, непродиктувана от политически или лични интереси

Разследват документна измама, свързана с Кирил Петков и „Да запазим Корал“

Разследват документна измама, свързана с Кирил Петков и „Да запазим Корал“

България Преди 7 часа

Кирил Петков твърди, че това е „поредният ченгеджийски номер“

ГЕРБ, БСП, "Синя София", ИТН и независими срещу проекта за "Патриарх Евтимий"

ГЕРБ, БСП, "Синя София", ИТН и независими срещу проекта за "Патриарх Евтимий"

България Преди 7 часа

Проектът за бул. "Патриарх Евтимий" бе представен в петък от заместник-кмета по транспорт

Отвъден живот

Добре дошли в града, в който всеки говори с мъртвите

Любопитно Преди 7 часа

Ако вярвате в задгробния живот, това е една задължителна дестинация

НСО опроверга Денков, охраната му не е свалена

НСО опроверга Денков, охраната му не е свалена

България Преди 7 часа

От НСО посочват, че изпълняват стриктно вменените им „със закон задължения”

Доброволци засадиха 1300 нови фиданки в района на село Негован

Доброволци засадиха 1300 нови фиданки в района на село Негован

България Преди 7 часа

Над 100 служители на Пощенска банка се включиха в инициативата, която е част от мащабния проект „Новата гора на София – 2“

Как да се грижим за здравето на детските зъби: Научете с нас

Как да се грижим за здравето на детските зъби: Научете с нас

Любопитно Преди 8 часа

„Ох, на мама!“ има удоволствието да обяви своето първо голямо целодневно БЕЗПЛАТНО събитие за всички бъдещи и настоящи родители

Момиче е в болница след побой

Момиче е в болница след побой

България Преди 8 часа

Мъжът е задържан за срок от до 24 часа

Хората с инвалидни пенсии останаха без великденска добавка

Хората с инвалидни пенсии останаха без великденска добавка

Пари Преди 8 часа

Право на великденска добавка добиха около 534 хиляди души

Грета Гъруиг

Обявиха тазгодишното жури на фестивала в Кан

Любопитно Преди 8 часа

Председател е режисьорът на "Барби" Грета Гъруиг

Вижте как да проверите номера и адреса на избирателната си секция

Вижте как да проверите номера и адреса на избирателната си секция

България Преди 8 часа

На 9 юни гласуваме на избори 2 в 1 - за Европарламент и за Народно събрание

Затвор без решетки в Самораново

Отварят през септември първия затвор без решетки у нас

България Преди 9 часа

Съоръжението е предвидено за настаняване на лишени от свобода, които изтърпяват по-дълги присъди

С документален филм ЕП призовава да използваме гласа си на евроизборите

С документален филм ЕП призовава да използваме гласа си на евроизборите

Свят Преди 9 часа

Комуникационната кампания е под мотото „Използвай гласа си. Или друг ще реши вместо теб”

Полските фермери преустановиха блокадите по границата с Украйна

Полските фермери преустановиха блокадите по границата с Украйна

Свят Преди 9 часа

Камионите, превозващи зърно, все още ще срещат известни ограничения, предупредиха украинските митнически власти