18

П ублицистът Винфрид Шнайдер-Детерс, чиято нова книга се нарича „Войната на Русия в Украйна. Германските дебати за мира, фашизма и военните престъпления 2022-2023“, познава Украйна много добре – той периодично живее там. Пишейки за това как на Запад, и по-конкретно в Германия, се възприема войната в Украйна, той отправя критики към сдържаните позиции на Берлин както преди нахлуването на Русия, така и след това. Според него нерешителността на канцлера Олаф Шолц при доставките на оръжие за Киев е сред причините, довели до сегашната позиционна война в Украйна. Но – до това е довела не само политиката на Шолц, но и на лидерите на водещите западни страни като САЩ, Франция и други, обяснява Шнайдер-Детерс пред Deutsche Welle.

Пацифисти или „полезните идиоти“ на Путин?

В книгата е отделено специално място на тези, които е прието да бъдат наричани пацифисти. През 2022 година германски журналисти, политици, учени, писатели, музиканти, артисти – предимно привърженици на левите възгледи и много от тях в пенсионна възраст – публикуваха няколко открити писма, в които осъдиха нахлуването на Русия в Украйна, но същевременно призоваха канцлера да не доставя тежко оръжие на Киев (тогава ставаше дума за танкове).

Основният им аргумент – страхът от възможна Трета световна война и замесването на Германия в нея. Шнайдер-Детерс нарича подписалите тези писма „полезни идиоти“. Той е убеден, че тези хора не познават ситуацията в Украйна. Авторът отправя остри критики към пацифистите, чиито възгледи са се формирали във ФРГ и ГДР по време на движението за мир и страха от ядрена война. Днес този страх се е върнал.

Всички германци бяха шокирани от нападението на Русия срещу Украйна, но пацифистите „вместо да си направят правилните изводи за агресора, говорят за това как може да се постигне договореност с него“, посочва Шнайдер-Детерс. Той определя това като наивен и погрешен опит за умиротворяване на агресора. Публицистът е възмутен от това, че призивите към Украйна да сключи с Русия сделка на принципа „замяна на земя срещу мир“ не отчитат факта, че на окупираните територии живеят милиони украинци.

Проф. Нина Хрушчова: Путин е нашият любим холивудски антигерой, всички искат да се отърват от него

Путин и Хитлер – прилики и разлики

Винфрид Шнайдер-Детерс е един от малцината германски експерти, които сравняват Путин и Хитлер. Има такива, които смятат, че подобни сравнения не бива да се правят. Но „да сравняваш“ не значи „да отъждествяваш“, изтъква авторът на новоизлязлата в Германия книга за войната на Русия в Украйна. Той иска както да покаже сходствата, така и да изтъкне различията. Едно от тях например е антисемитизмът, който е „важна част от националсоциализма на Хитлер“, но който решително отсъства при Путин, посочва публицистът.

Прилики освен другото има в реториката, пише Шнайдер-Детерс. Така например телевизионното обръщение на Путин от 24 февруари 2022 напомня речта на Хитлер от първи септември 1939. Путин говори за „голямата лъжа, която постоянно повтаря по маниера на Хитлер“, а именно – че украинското правителство в продължение на години „изтезавало и убивало“ рускоезичното население в Украйна. Шнайдер-Детерс припомня, че навремето Хитлер е оправдал нападението срещу Полша с това, че германското малцинство там е „лишено от права“ и е „подложено на изтезания“.

Ето и пример за разлики между двамата. Ако Хитлер е говорил открито за имперските си намерения, то шефът на Кремъл „отначало криеше своя проект за възстановяване на Руската империя“, смята Шнайдер-Детерс. Той нарича Путин и Хитлер диктатори, които си приличат и по това, че са „егомани, изпълнени с ирационални, анахронични идеи. По думите на германския публицист, Хитлер е искал „да завоюва и пороби население“, а Путин също „може да бъде вписан в тази категория, неговата цел е да унищожи украинската идентичност“.

Михайло Подоляк: Войната в Украйна достигна точката, от която няма връщане

Методите на двамата

Но методите на нацисткия „фюрер“ и на руския президент „не са еднакви“. „Холокост срещу украинците в Украйна засега няма“, посочва Шнайдер-Детерс. Има обаче сходства в методите, особено ако се говори за действията на руската армия в Мариупол и в Буча. „На Путин му е все едно. Той оплаква съдбата на палестинските деца в ивицата Газа, но въобще не се вълнува от това, което самият той върши в Украйна.“

Шнайдер-Детерс смята, че „при Путин има религиозни и расистки елементи, но те не са изявени така отчетливо, както при Хитлер“. Публицистът дава за пример изказванията на руския президент за разликите между руснаците и американците, за това, че в САЩ „всеки е срещу всеки“, докато „в кръвта на руснаците било братството и любовта към ближния и т.н.“. Шнайдер-Детерс нарича това мислене „расистко“.

Ще умре ли Путин като президент на Русия

Какви са шансовете за „Нюрнберг-2“?

Германският публицист и политолог разглежда и шансовете да бъде организиран „Нюрнберг-2“ - международен трибунал срещу тези, които той нарича „главните военни престъпници“ в Русия. Въпросът дали ще има такъв процес е открит, но в обозримо бъдеще Путин едва ли ще бъде предаден на Хага, признава Шнайдер-Детерс. Той обаче смята, че е необходимо да има присъда срещу Путин, дори и да не бъде изпълнена. Шнайдер-Детерс смята, че заповедта за арест срещу руския президент е първа крачка в правилната посока и пише, че резултатите от работата в Украйна на стотици международни следователи трябва по-бързо да дава резултати. Неговата оценка е, че има достатъчно доказателства за международен процес срещу „военния престъпник в Кремъл“.

 

Коментари 18
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

18 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Градушката в Сливенско уби бебе картал

Градушката в Сливенско уби бебе картал

България Преди 1 час

Това съобщиха от природозащитната организация Фонд за дивата флора и фауна

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Свят Преди 3 часа

Нападението е било извършено от Службата за сигурност на Украйна

<p>Северна Корея с остро предупреждение към&nbsp;САЩ</p>

Северна Корея обвини САЩ в политизиране на въпроса с човешките права

Свят Преди 4 часа

Ще предприемем твърди и решителни стъпки в защита на своята неприкосновеност и сигурност в отговор на Вашингтон, заяви Пхенян

Силно земетресение край Япония

Силно земетресение край Япония

Свят Преди 4 часа

Няма издадено предупреждение за опасност от цунами

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Свят Преди 4 часа

Иранският Корпус на гвардейците на Ислямската революция превзе контейнеровоза „Ем Ес Си Ариес“ с 25 души екипаж в Ормузкия проток на 13 април

Митовете, свързвани с работната етика на поколението Z

Митовете, свързвани с работната етика на поколението Z

Любопитно Преди 4 часа

Работодателите изпитват ужас от Gen Z, защото вярват на митове за тяхната работна етика, затова е удачно да разбием някои от тях

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП на предишните избори

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП на предишните избори

България Преди 5 часа

Работеше срещу мен и собствените си кандидати за общински съветници, каза тя

Енергийният министър прави опит за предоговаряне на сделката с "Боташ" в Турция

Енергийният министър прави опит за предоговаряне на сделката с "Боташ" в Турция

България Преди 5 часа

Владимир Малинов ще разговаря с колегата си Алпарслан Байрактар

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Свят Преди 5 часа

Композицията е спряла аварийно, след което в нея е избухнал пожар

<p>Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната</p>

Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната

Пари Преди 6 часа

Инфлацията в страната се е понижила значително, но остава над тази на трите най-добре представящи се държави членки на ЕС, посочва международната рейтингова агенция

Бум на кърлежи в Пловдив, двама души са в тежко състояние

Бум на кърлежи в Пловдив, двама души са в тежко състояние

България Преди 6 часа

Това са първите случаи за тази година след затоплянето на времето

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Свят Преди 6 часа

Решението е взето поради промени в програмата на президента на Турция

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

България Преди 6 часа

С необичайна скорост за законодателна дейност, в последния си работен ден преди изборите, НС прие промени в Закона за хазарта на първо гласуване

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

България Преди 7 часа

То е зловредно, а мотивите са зашити с бели конци, заяви народният представител от ГЕРБ-СДС

Нови правила за шофьорите в Гърция

Нови правила за шофьорите в Гърция

Свят Преди 7 часа

Санкциите, които полицията в южната ни съседка налага, са доста сериозни