3

К нигите притежават специална сила. Ние четем, купуваме или заемаме, подкрепяме обществените библиотеки и провеждаме кампании, за да ги поддържаме отворени и функциониращи. Когато библиотеките са затворени и когато определени книги са забранявани и заличавани по време на конфликт, знаем, че нещата наистина са поели в много лоша посока. В основата на тези заключения стои предположението, рядко проверявано, че книгите неизменно са част от силите на доброто: цивилизационно влияние, което трябва да се цени и съхранява.

Но какво да кажем, ако не са? Книгите не са само жертви на войната, те са и главни герои и чрез своя принос подпомагат научните открития, разузнаването и пропагандата. Те развиват и представят идеологиите, които настройват нациите една срещу друга, поддържат стереотипите, които водят до жестокости и геноцид. Книгите никога не са над сблъсъка. Понякога те отразяват човешките слабости и злите намерения на онези, които предизвикват войните.

Тези парадокси можем да изследваме през призмата на един бестселър - „Моята борба“ на Адолф Хитлер. Подобно на своя автор, при първото си публикуване през 1925 г. тя изглеждала обречена на забрава: първата част била продадена само в 1500 копия и, ако издателят не бил един от най-ревностните поддръжници на Хитлер, прословутата втора част, която съдържа голяма част от токсичните расови възгледи, никога нямало да види бял свят (продадени били само 500 копия). Но колкото повече нацистите утвърждавали властта си, толкова повече нараствали продажбите.

Когато през 1933 г. триумфалният нов режим започнал да прочиства „декадентската“ литература от германските обществени библиотеки, нейно място заели „Моята борба“ и други основни книги като неразбираемия „Мит за ХХ-ти век“ на Алфред Розенберг. Новите издания в различни формати я направили достъпна за всички германски граждани и скоро се превърнала в обичаен подарък за младоженци, които започвали да създават своите домове. От офицерите и учителите се очаквало да имат солидни познания за текста, които да разпространят сред своите войски и ученици. До края на войната, благодарение на принудителните продажби на книгата на училища, обществени библиотеки и предпазливите покупки от населението като цяло, в обращение в Германия били девет милиона копия.

Ако „Моята борба“ присъствала задължително във всяко германско домакинство, макар и не непременно добре приветствана, то читателите другаде не били принудени да притежават книгата. Това, че била така широко разпространена, създало интересна история. Английските и американските читатели за първи път имали достъп до „Моята борба“ едва през 1933 г., когато Хитлер бил обект на любопитство на международната сцена, и то само в съкратена версия. Това не се случило, за да я направи по-достъпна, а по-скоро, за да бъде редактиран текстът и да се изрежат по-провокативните части. Президентът Рузвелт се оплакал, че „този превод е толкова изчистен, че дава напълно невярна представа за това, което казва Хитлер“. Въпреки това били продадени повече от 50 000 копия. Франция също имала две съперничещи си издания - едното толкова щедро съкратено, че предизвикало у френската десница, отчаяние от собственото им правителство и създало розов възглед за хитлеризма.

Едва през 1938-39 г., когато войната била неизбежна, читателите във Великобритания и Съединените щати вече можели да се запознаят с оригинала на „Моята борба“, в нов превод, наличен както в книжна форма, така и на 18 седмични вноски (на цена от шест пенса всяка). Въпреки че изглежда намерила много малко почитатели, от издателска гледна точка книгата имала невероятен успех. Издателят, Хътчинсън, препечатвал версията на книгата шест пъти между 1939 и 1943 г. От издателството подчертали, че възнагражденията, които обикновено се изплащали на автора, били предавани отдела на Червения кръст, отговорен за книжната служба за военнопленници.

Въпреки че британското правителство въвело по-строга цензура върху печатното слово от началото на войната, нямало опити да се попречи на достъпа до „Моята борба“. Напротив, обществените библиотеки скоро започнали да купуват допълнителни копия, за да се справят с търсенето. През декември 1939 г. библиотечната служба на окръг Кент съобщила, че има 52 копия в обращение. Е, не съвсем колкото 135-те копия на абсолютния бестселър „Отнесени от вихъра“, но въпреки това, забележителен брой. Това говори за безгрижното чувство, което британците имали през този период (и толкова дразнело техните американски съюзници) и третирали съперничещите идеологии повече като нещо интересно и любопитство, отколкото като реална заплаха. Когато британската армия се настанила в казарми из английската провинция, „Моята борба“ била препоръчителна покупка за всички лагерни библиотеки.

Идеята била, че колкото повече хора били изложени на словата на Хитлер, толкова по-убедени ще бъдат в злините на нацистка Германия. Изглежда това наистина сработило. Когато на Джоан Стрейндж, член на „Лигата на мира“, било изпратено копие на книгата от неин немски приятел - Сеп Щрасер, тя неохотно съзнала необходимостта от война. Докато Сеп бил уверен, че това ще направи Джоан пламенна националсоциалистка, на нея ѝ трябвало да прочете само няколко страници от „Моята борба“, за да разбере, че няма шанс да възприеме подобни възгледи. По същия начин някои британски военнопленници използвали „Моята борба“, за да прекарват безкрайните си часове в плен.

Сидни Литерланд, син на архитект, бил на път да получи своите квалификации за архитектура, когато бил повикан през февруари 1940 г. Той бил заловен в Крит и местен в няколко лагера, в един от които всички затворници били снабдени с копия на „Моята борба“ на английски. Не направи впечатление:

Наистина с голямо упорство я прочетох от кора до кора, което ми даде представа за възхода на Третия райх и по-специално за антисемитизма на Хитлер и всички ужасни последици от неговия режим ... Като цяло вестниците не се пазеха, тъй като бяха високо ценени като тоалетна хартия и подобна съдбата сполетя много от копията на „Моята борба“, включително моето.

В Германия с обръщането на войната отношението към текста на Хитлер също се променило. До 1944 г. издателската индустрия била в смут. Централата й в Лайпциг до голяма степен била разрушена и повечето книжарници били затворени поради липса на персонал и ресурси. Докато съюзническите войски окупирали родината им, германските семейства не бавили да се отърват от компрометиращите текстове и майсторството на фюрера не било пощадено. Млада жена, изпълнителен директор на издателство, хваната в капан в Берлин в края на войната, записала, че нацистката литература все още можела да бъде полезна в бомбардираните домове, в които са се укривали.

Студът не иска да си отиде. Седя прегърбена на табуретката пред нашата печка, която едва гори подклаждана с всякаква нацистка литература. Ако приемем, че всички правим едно и също нещо, а ние го правим, „Моята борба“ отново ще бъде една рядка книга, колекционерски предмет.

Така и се оказало. Дори на панаирите на книгата търговците дълго време не били склонни да показват копия от текста на Хитлер. В Германия едва през 2016 г. „Моята борба“ била публикувана отново в скъпо и внимателно анотирано научно издание. Но първоначалният му успех е доказателство за това, че книгите носят в себе си цялата сложност на човечеството.

Книгите могат да бъдат източник на вдъхновение и образование, да осигуряват комфорт и релакс. Във времена на конфликт обаче силата им да убеждават разкрива една тяхна различна страна. Книгите наистина могат да се превърнат в семена на идеологии и дори да станат боеприпасите на войната - толкова отдадени на каузата, колкото и техните читатели.

Коментари 3
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

3 коментара
 
- Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си? - Вземам те! - Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Василев отговори на лидера на ГЕРБ: Борисов не е в положение да поставя условия</p>

Асен Василев: Борисов не е в положение да поставя условия

България Преди 6 минути

Нека да видим програмата на ГЕРБ и ще говорим, допълни той

Преговори за примирие в ивицата Газа започват в Кайро

Преговори за примирие в ивицата Газа започват в Кайро

Свят Преди 10 минути

Западни страни, включително и най-близкият съюзник на Тел Авив - САЩ, призоваха Израел да се въздържа от атаки срещу граничния град

<p>Обстрел в контролираните от Русия части на Запорожка област, има жертви&nbsp;</p>

Украински обстрел в контролираните от Русия части на Запорожка област, има жертви

Свят Преди 1 час

Това съобщи в канала си в „Телеграм“ губернаторът на руската Пензенска област Олег Мелниченко

<p>Ето какво&nbsp;ограничава терора на Путин</p>

Зеленски: Всяка медийна публикация за нарушаването на санкциите от Русия, ограничава терора на Путин

Свят Преди 1 час

ЕС подготвя нов пакет санкции срещу компании от Турция, Китай, ОАЕ и Хонконг, които правят доставки за Русия

Русия твърди, че е превзела украинско село в Донецка област

Русия твърди, че е превзела украинско село в Донецка област

Свят Преди 2 часа

В изявлението се посочва, че руската армия е отблъснала серия украински контраатаки в близост до Часов Яр

Теглят номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за съответствие за вота 2 в 1

Теглят номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за съответствие за вота 2 в 1

България Преди 2 часа

Публичното теглене ще се извърши в присъствието на служебния министър-председател и министър на външните работи Димитър Главчев

Димитър Главчев се е отказал от заплатата си на външен министър

Димитър Главчев се е отказал от заплатата си на външен министър

България Преди 2 часа

Като министър на външните работи Главчев има право на допълнителна заплата от 9100 лв.

<p>Тази дейност развива нашата креативност</p>

Роботи възпроизвеждат ръкопис, наподобяващ човешкия

Свят Преди 3 часа

Отвъд романтичната идея, какви ползи спираме да получаваме, като спрем да пишем на ръка?

Отслужиха тържествена литургия за Цветница в "Св. Александър Невски" (СНИМКИ)

Отслужиха тържествена литургия за Цветница в "Св. Александър Невски" (СНИМКИ)

България Преди 3 часа

Десетки бяха православните християни, които се причастиха с Тялото и Кръвта Христови

<p>ЦИК: Един човек може да се кандидатира едновременно и за ЕП, и за НС</p>

ЦИК: Един човек може да се кандидатира едновременно и за ЕП, и за народен представител

България Преди 3 часа

Другата седмица ще има яснота за машините и софтуера за вота 2 в 1, заяви Камелия Нейкова

<p>Калейн грабна бронзов медал на обръч в Ташкент</p>

Боряна Калейн взе бронзов медал във финала на обръч на Световната купа в Ташкент

Любопитно Преди 4 часа

Възпитаничката на Марияна Памукова Калейн изигра много добре композицията си

<p>Борисов: Ще работя с ПП само при тези условия</p>

Борисов: Ще работя с ПП само при доминираща роля на ГЕРБ - с наши министри и програма

България Преди 5 часа

Моят противник на тези избори са проруските партии, посочи лидерът на ГЕРБ

<p>Терзиев: В момента, в който&nbsp;си повярваш, има обстоятелства, които те приземяват</p>

Васил Терзиев: Във всеки един момент, когато си повярваш, има обстоятелства, които те приземяват

България Преди 5 часа

Един от важните за мен уроци, е че отговорността към обществото става все по-голяма с успехите, които натрупваме, заяви кметът на София

<p>Воден ад: Най-малко 70 загинали при наводнения в Кения</p>

Воден ад: Най-малко 70 загинали при наводнения в Кения, дъждовете продължават

Свят Преди 5 часа

Броят на жертвите е два пъти по-висок от обявения по-рано през седмицата

<p>Контрера: Археологическите разкопки около храма &bdquo;Св. Неделя&ldquo; са зарити</p>

Карлос Контрера: Археологическите разкопки около храма „Св. Неделя“ са зарити

България Преди 6 часа

Общинският съветник от ВМРО заяви, че ще продължава да търси отговори какво се случва с археологическия обект

<p>Папа Франциск &quot;влезе&quot; в затвор във Венеция (ВИДЕО)</p>

Необичайно решение: Папа Франциск "влезе" в затвор във Венеция (ВИДЕО)

Свят Преди 7 часа

Това е първото му посещение в града от избирането му за папа през 2013 г.