5

"Мислех, че е нормално да те омъжат на шестгодишна възраст. Разбрах, че не е едва след като потърсих информация в смартфона" - това разказва една туркиня, която днес е на 24 години.

Баща ѝ я омъжил за 29-годишен мъж, когато тя била само на 6 годинки, пише Deutsche Welle. Таткото бил влиятелен член на общността "Исмаил Ага", в която членувал и женихът. Бракът бил само религиозен - пред ходжата. Тези бракове не са законни, но много туркини и турци ги сключват, дори когато не са набожни - просто заради традицията. Когато момичето навършило 18 години, бил сключен и гражданският брак. Днес двамата вече са разведени.

Историята се разчу, след като жената подаде оплакване, а журналистът Тимур Сойкан разказа за случая на страниците на левия вестник "БирГюн". В статията се твърди, че мъжът е установил сексуален контакт със "съпругата" си още докато тя била дете, т.е. че е извършено сексуално насилие. Междувременно срещу него вече е повдигнато обвинение за "изнасилване на непълнолетна". Сред документите към обвинителния акт има и снимки на момичето в булчинска рокля.

Връзката с партията на Ердоган

В Турция тази история се обсъжда разгорещено вече дни наред, но правителството дълго пазеше мълчание. В крайна сметка говорител на управляващата Партия на справедливостта и развитието се изказа критично против "посегателствата срещу деца", но не обели нито дума за "Исмаил Ага" - общност, която на избори поддържа управляващата партия.

Тя се смята за една от най-големите ортодоксално-сунитски общности в Турция и твърдо се обявява срещу разделението между религия и държава, което обаче е в основата на днешната турска държавност. Жените в тази общност са длъжни да се забулват, мъжете - да ходят с бради. Религиозната общност поддържа собствени религиозни училища и студентски общежития. Когато през юни тази година почина основателят ѝ Махмуд Устаосманоглу, в погребалната церемония взеха участие лично президентът Ердоган и много членове на неговата партия. А още приживе Устаосманоглу поддържаше добри връзки с президента.

Тази религиозна организация е пуснала пипалата си и зад граница. В Германия тайните служби я държат под око, а в една от федералните провинции дори я обвиняват, че иска да наложи шериата като всеобщо валидно право.

Всъщност подобни религиозни общности бяха забранени в Турция още след основаването на републиката преди 100 години. Но междувременно нещата се променят - през последните десетилетия те се "съживиха". Преди управлението на Партията на справедливостта и развитието тези общности нямаха никакво влияние, те бяха малки радикални организации. Но днес са по-влиятелни от всякога. Най-вече десните партии поддържат отлични връзки с тях.

Една от най-влиятелните подобни организации е известното и в България движение на Фетуллах Гюлен, който навремето беше близък съратник на президента Ердоган. След опита за преврат обаче Ердоган обвини именно Гюлен и неговите привърженици и ги отстрани от всички държавни постове. Поради това в министерствата, в правосъдието и в администрацията зейна кадрова дупка - стотици хиляди работни места изведнъж се оказаха незаети. Мнозина наблюдатели твърдят, че тази дупка била запълнена с последователи на "Исмаил Ага". Факт е, че много хора, получили образованието си благодарение на тази общност, днес работят в правосъдието, полицията, армията и Министерството на образованието.

През 2007 година прокурорът Илхан Джиханер започна разследване срещу общността в един турски град по обвинение в измама, нелегално събиране на дарения и нелегално училищно обучение на деца. Но правителството прекрати разследването и нареди Джиханер да бъде арестуван и разследван. Днес той е депутат от опозицията и в интервю за ДВ казва: "Навремето Движението на Гюлен контролираше икономиката, администрацията, правосъдието и армията. При положение, че не представляват повече от 3% от турското население."

Защо тези общности са толкова влиятелни?

Според едно допитване само 4,3 на сто от турците поддържат здрава връзка с някоя религиозна общност. Независимо от това обаче тези общности играят непропорционално важна роля в политиката. А "Исмаил Ага" не е единствената крайно консервативна групировка от този тип. Нейните привърженици реагираха с бурно обругаване срещу статиите на Тимур Сойкан и дори поискаха журналистът да бъде арестуван. А какво става с потърпевшата жена днес - това е неизвестно. Брат ѝ и нейните сестри пуснаха видео в Ютюб, в което отхвърлят повдигнатите обвинения.

Независимо от тези възражения обаче за турското обществото историята на младата жена създава рядката възможност да се надникне зад завесата на подобни затворени религиозни кръгове.

Коментари 5
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

5 коментара
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

САЩ, Канада и Великобритания наложиха нови санкции срещу Иран

САЩ, Канада и Великобритания наложиха нови санкции срещу Иран

България Преди 43 минути

Мерките са насочени предимно към търговията и производството на безпилотни летателни апарати

Alphabet: AI е възможност, която идва веднъж в живота

Alphabet: AI е възможност, която идва веднъж в живота

Технологии Преди 50 минути

ИТ гигантът вижда огромен потенциал в технологията

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 10 часа

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

България Преди 11 часа

Според Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори ограничаването на рекламата ще доведе до ръст на залози в нелегални сайтове и обекти

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

България Преди 11 часа

Радев: Политиката и законодателството следва да се правят със загриженост и отговорност към България

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 12 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

В Испания са арестувани 15 българи

В Испания са арестувани 15 българи

Свят Преди 12 часа

Те са били съпричастни към изграждане на нелегални фабрики за производство на цигари

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 13 часа

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 13 часа

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 13 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 14 часа

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 14 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 14 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности