65

С мята се, че около 200 000 души са загинали в боевете между Русия и Украйна от 24 февруари 2022 г., когато президентът Владимир Путин може би последната глава от 30-годишните усилия на Москва да възпрепятства устрема на Киев на запад и да възстанови неоимперската си сфера на влияние, анализира Newsweek.

Военният гамбит на Путин не мина по план. Зашеметяващият неуспех на руския гръмотевичен поход към Киев в първите дни и седмици на инвазията се оказа предвестник на борбата на Москва на бойното поле. Изискванията на широкомащабната, механизирана война от 21-ви век отдръпнаха завесата пред уж модернизираните сили на Русия, осветявайки корупцията и некомпетентността, които от години спъват военните на Москва, коментира Newsweek.

Напук на всичко това Украйна оцеля. Киев успя да освободи около 50% от територията, завзета от силите на Кремъл от февруари 2022 г. насам, и е насочил погледа си към Крим и районите на Донбас, окупирани от 2014 г. насам.

Но въпреки цялата болка, която решителните защитници на Украйна са причинили на руските нашественици, войната на Москва продължава. Бавният и скъпоструващ характер на продължаващата контраофанзива на Киев говори за решимостта на руските военни, дори след като са понесли зашеметяващи загуби. Междувременно Путин не показва признаци на отстъпление. Най-големият конфликт в Европа след Втората световна война се превърна във война на изтощение.

Войници

Първоначалните руски сили за нахлуване наброяват около 190 000 войници. Много от тях вече са убити, пленени или ранени толкова тежко, че никога няма да могат да се върнат на бойното поле. Според документи на Пентагона, изтекли по-рано тази година, към февруари ранените руски войници са между 189 500 и 223 000, включително 43 000 убити.

Този брой ще бъде по-голям след още шест месеца боеве, а Киев твърди, че е "ликвидирал" 251 620 руски военнослужещи от февруари 2022 г. насам.

ООН: Северна Корея продължава да разработва ядрени оръжия и да избягва санкциите

Newsweek се е свързал с руското Министерство на отбраната по имейл, за да поиска коментар.

Загубите са принудили Кремъл да разшири проекта си. През август 2022 г. Путин нареди 13-процентно увеличение на броя на активните войници - около 137 000 военнослужещи - с цел общият им брой да достигне 1,15 млн.

Месец по-късно Кремъл нареди своята "частична мобилизация", като призова 300 000 резервисти. Въпреки упоритите слухове за втора вълна, досега Путин е предприел само постепенното разширяване и затягане на процеса на призоваване, тъй като руските жертви се увеличават. Ако Москва предприеме втора вълна на мобилизация, Украйна смята, че може да отговори като призове още 500 000 войници.

В момента въоръжените сили на Русия разполагат с около 1,3 млн. военнослужещи, като целта е до 2026 г. те да достигнат 1,5 млн. Според Международния институт за стратегически изследвания активната част на Сухопътните войски на Русия се смята, че включва около 550 000 военнослужещи.

Изследователи: Хакери са шпионирали дипломати на 4 държави в Беларус

Натоварването на армията от войната е ясно. Британският министър на отбраната Бен Уолъс заяви през февруари, че 97% от силите вече са разположени в Украйна, въпреки че не са успели да постигнат значителен пробив на бойното поле.

Цифрите сами по себе си не разказват цялата история. Редовните въоръжени сили на Русия са подсилени със спомагателни части с различно качество.

В единия край на спектъра наемниците от групата "Вагнер", която наброяваше около 50 000 души в пика си преди злополучния ѝ бунт през юни, се оказаха най-ефективната част от руските сили, въпреки че претърпяха сериозни загуби. От друга страна, доброволците и насилствено мобилизираните войници от окупираните от Русия провинции в Украйна, както се съобщава, са били слабо обучени и са претърпели голям брой жертви.

Елитните сили на Русия са сериозно засегнати. Тези, които ще ги заместят, ще бъдат по-малко опитни и по-малко мотивирани, въпреки че тези, които оцеляха в началните етапи на конфликта, се оказаха закалени и вероятно по-ефективни.

Павел Лузин, руски политически анализатор и гостуващ учен във Флетчърското училище по право и дипломация, заяви пред Newsweek, че разширяването на руската армия на хартия не е равнозначно на по-стабилна бойна сила.

"Русия се опитва да създаде илюзия за готовността си за дългосрочна война", каза той.

Русия е свалила два украински дрона близо до Курск

"Всъщност тя полага усилия, за да постигне прекратяване на огъня за няколко години (преди следващия кръг на войната) и да запази завладените територии", коментира Лузин.

"В същото време руското ръководство се страхува от поражение. Това е въпрос не само на политически изчисления, но и на идеология. По този начин Кремъл е готов да пожертва много неща и много руснаци, за да избегне поражението", казва Лузин.

Сравнявайки режима на Путин със силите на ИДИЛ, воюващи в Близкия изток, Лузин добавя:

"Те не успяха да победят, отслабваха всеки ден. Но бяха ирационално готови да се бият до самия край заради идеологията и страховете си. Кремъл е същият."

"Въпреки това руската армия продължава своята организационна и техническа деградация, това е неизбежен процес", допълва Лузин.

"Не знам дали сривът ще се случи или не, но по-нататъшната деградация на руската армия е неизбежна", категоричен е той.

САЩ: Зеленски трябва да реши дали да се срещне с Путин

"ИДИЛ не беше редовна армия, но се съпротивляваше докрай. Така че Русия може да продължи да се бие, дори ако армията ѝ стане нередовна. Въпреки това, колкото по-дълго Русия продължава войната, толкова по-малко възможности за устойчиво политическо и икономическо бъдеще има", коментира Лузин.

Танкове

Танковият флот на Русия пострада сериозно в Украйна. Смята се, че повече от 2000 са били унищожени или пленени, което представлява около две трети от тези, които са били на активна служба преди войната.

Сред тях са десетки основни бойни танкове Т-90; най-модерната руска платформа, доказала се в бойни условия. Най-съвременната система - широко рекламираната, но рядко срещана Т-14 "Армата" - е въведена в малки количества, но не е играла централна роля, анализира Newsweek.

Ситуацията изглежда мрачна за руските бронирани дивизии, но централната роля на танка в съветската и руската военна доктрина означава, че Москва разполага с огромен запас от нафталина. Базата данни "Военен баланс 2021" изчислява, че на склад има около 10 200 танка, включително сравнително модерни платформи като Т-72, Т-80 и Т-90.

Само руските танкове в складовете представляват повече от шест пъти броя на украинските танкове на въоръжение. Въпреки това, предвид дълбоката корупция във въоръжените сили на Русия, не е възможно да се каже колко от тези танкове са годни за експлоатация, продължава със своя анализ Newsweek.

Руска ракета удари хотел в Запорожие, има загинал и ранени

Москва със сигурност се е потопила в запасите си от нафталина. По време на пълномащабната инвазия се появиха много видеоклипове и снимки, на които се вижда как остарели танкове се изпращат на фронтовата линия.

От началото на пълномащабната инвазия в едно от най-големите руски оръжейни хранилища - депото "Вагжаново" в сибирската република Бурятия - са изнесени около 40 % от извадените от експлоатация превозни средства. По данни на The Moscow Times през септември 2021 г. въоръжените сили са имали около 3840 бронирани машини, съхранявани там. Към май 2023 г. са останали само 2270.

Но въпреки чуждестранните подигравки към "музейните експонати" на Кремъл, дори старите танкове, които се отправят към фронта, представляват опасност за украинските войски. Някои от тях са били използвани като статични оръдейни установки, а други са били използвани за доставяне на импровизирани взривни устройства, пренасяни от превозни средства, до украинските позиции.

Подобни усилия може да изглеждат отчаяни за западната общественост, но Олег Игнатов - старши анализатор на Кризисната група за Русия - казва пред Newsweek, че те не означават много за повечето руснаци.

Полша: Русия трябва да бъде спряна сега, за да не проливат САЩ кръв за мира в Европа

"Бих казал, че хората не обръщат внимание на подобна информация", каза той.

"Хората обикновено не знаят за тази информация", добави Игнатов, като отбеляза влиянието на държавните медии върху по-голямата част от националното информационно пространство.

"Дори хората в Москва понякога не знаят, че Москва е била атакувана", каза той, визирайки неотдавнашните удари на безпилотни самолети по столицата.

Артилерия

Неуспехът на руския план за тридневна война означава, че нейната традиционно мощна артилерия, известна като руския "бог на войната", ще бъде начело на последвалите боеве. Голяма част от пълномащабното нахлуване се определя от артилерийски двубои на фронта, в които украинците често са превъзхождани по численост и въоръжение.

Войските на Киев бавно стопяват разликата, все по-често въоръжени с произведена в НАТО тръбна и ракетна артилерия. В продължаващата контраофанзива на Украйна руските батареи и складовете за боеприпаси, от които се захранват, са приоритетни цели.

Руски милиардер за Украйна: Варварска инвазия

Киев твърди, че е унищожил над 5000 руски оръдия от февруари 2022 г. насам, както и над 710 ракетни системи за залпов огън.

Украинските данни са значително по-високи от оценките на отворените източници. Уебсайтът за проследяване Oryx съобщава за повреждането или унищожаването на 107 превозни средства и оборудване за артилерийска поддръжка; 483 единици самоходна артилерия и 253 платформи за РСЗО (Реактивна система за залпов огън).

В инвентаризацията на IISS "Военен баланс 2023" се съобщава, че Русия все още притежава 4458 артилерийски оръжия от различни типове.

Гладът за снаряди е постоянен и за двете страни по време на пълномащабното нахлуване, независимо дали поради логистични проблеми или чисто поради липса на налични боеприпаси. Предвоенният запас от артилерийски снаряди на Русия е по-голям от този на Украйна и западните ѝ партньори. Всъщност централен елемент от западната подкрепа за Киев беше историческото производство на боеприпаси.

Би Би Си съобщи, че Русия може да е имала на склад до 16 милиона снаряда преди войната, въпреки че не е известно колко от тях са в състояние, подходящо за използване. Според адмирал сър Тони Радакин - началник на британския щаб по отбраната - силите на Москва вече са били изправени пред "критичен недостиг" на снаряди до края на 2022 г.

Въздушна мощ

Въздушните сили на Русия се справят по-добре от сухопътните, но все пак са претърпели значителни загуби. Продължаващата неспособност на Москва да установи въздушно превъзходство над много по-малките украински военновъздушни сили е един от най-големите ѝ неуспехи в пълномащабната инвазия до момента. Почти 18 месеца след началото на сраженията украинското въздушно пространство продължава да бъде оспорвано.

Кулеба: Никога няма да видим Путин и Зеленски на една маса

Украйна твърди, че е свалила 315 руски самолета и 312 руски хеликоптера. Oryx е идентифицирал 76 унищожени и осем повредени самолета, включително 21 Су-34, 11 Су-30 и четири Су-35. Oryx също така потвърди загубата или повредата на 101 руски хеликоптера, сред които 40 бойни хеликоптера Ка-52 "Алигатор".

Смята се, че Русия разполага с около 900 изтребителя и 120 бомбардировача, което означава, че загубите ѝ в Украйна са малка, но значителна част от общата ѝ въздушна мощ. Неуспехът на Москва да осигури въздушно превъзходство означава, че руските самолети до голяма степен действат далеч от фронта, като изстрелват боеприпаси с голям обсег срещу украински военни, инфраструктурни и граждански цели, анализира Newsweek.

Британското министерство на отбраната съобщи тази седмица: "През лятото руските тактически бойни самолети обикновено извършваха над 100 полета на ден, но те почти винаги бяха ограничени до операции над контролирана от Русия територия поради заплахата от украинската противовъздушна отбрана."

Тази седмица президентът Володимир Зеленски похвали развитието на украинската противовъздушна мрежа, която според него е унищожила над 5500 обекта от началото на пълномащабната офанзива.

Но самолетите на Москва представляват сериозна заплаха за Украйна, която все още се опитва да си осигури достъп до изтребители, произведени в НАТО.

Ракети с далечен обсег

Арсеналът на Русия от балистични ракети с далечен обсег на действие вероятно е по-належаща заплаха от самолетите на Москва. Ракетните атаки срещу украински градове и инфраструктура станаха нещо обичайно, включително удари по граждански цели като търговски центрове и високи жилищни сгради.

Много от по-модерните руски ракети според съобщенията разчитат на чуждестранни технологии. Предвиждаше се, че широката кампания на западните санкции срещу Москва в отговор на пълномащабната инвазия през февруари 2022 г. ще задуши капацитета ѝ за производство на модерни оръжия, но независимо от това ракетите продължиха да падат върху украински цели.

През януари украинският министър на отбраната Олексий Резников заяви, че Русия все още разполага с около 19% от предвоенния си стратегически ракетен арсенал, който може да бъде използван.

Обсъждат агресията на Русия в българската икономическа зона на Черно море

През следващите месеци Русия продължи да нанася удари на далечни разстояния, което означава, че тези цифри ще бъдат донякъде намалени. Но Москва е в състояние да продължи да произвежда, дори и когато западните санкции са наложени.

Съобщава се, че Русия е използвала трети страни, които са й посредници, за да внася електронни стоки с двойна употреба, които може да използва за необходимите военни компоненти. Владислав Власюк, съветник на Зеленски по въпросите на политиката на санкции, заяви през април пред Ройтерс, че Киев вече открива повече китайски компоненти в руските ракети.

Военноморски сили

Въпреки някои известни загуби, военноморските сили на Русия до голяма степен не са пострадали. Единствено Черноморският флот участва активно в пълномащабното нахлуване, като в процеса загуби флагманския си кораб "Москва".

Ракетният крайцер клас "Слава" е сред осемте кораба, за които е потвърдено, че са унищожени от "Орикс", заедно с пет патрулни катера клас "Раптор", един високоскоростен щурмови катер, десантния кораб "Саратов" клас "Тапир", един десантен кораб клас "Серна" и спасителния влекач "Василий Бех".

Повредени са два десантни кораба от клас "Ропуча", както и един миночистач от клас "Натя". Украйна твърди, че фрегатата "Адмирал Макаров" от клас "Адмирал Григорович" също е била повредена при атака с морски дрон миналата година.

Според базата данни на Световния справочник на съвременните военни кораби за 2023 г. Русия все още има третия по големина флот в света след САЩ и Китай. Сред активите ѝ са един самолетоносач, 58 подводници, четири крайцера и 12 разрушителя.

Коментари 65
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

65 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Арестуваха финландски депутат заради стрелба

Арестуваха финландски депутат заради стрелба

Свят Преди 47 минути

Заподозреният Тимо Ворнанен влязъл в словесен спор със свой колега

Откриха самоделни пиратки на националния стадион преди мача ЦСКА-Левски

Откриха самоделни пиратки на националния стадион преди мача ЦСКА-Левски

България Преди 2 часа

На място е изпратен сапьорски екип на Специализирания отряд за борба с тероризма, който ги е обезвредил

Американското разузнаване: Путин вероятно не е наредил Навални да бъде убит

Американското разузнаване: Путин вероятно не е наредил Навални да бъде убит

Свят Преди 6 часа

47-годишният Навални беше най-яростният критик на Путин в Русия

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Свят Преди 6 часа

Блинкен беше на посещение в Китай от сряда до петък

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Свят Преди 6 часа

Нападението е било извършено от Службата за сигурност на Украйна

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Свят Преди 6 часа

В петък беше съобщено, че Сергей Мингазов е арестуван по подозрения, че разпространява фалшива информация за руската армия

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Свят Преди 7 часа

Стихията е причинила значителни щети, има и ранени

<p>Северна Корея с остро предупреждение към&nbsp;САЩ</p>

Северна Корея обвини САЩ в политизиране на въпроса с човешките права

Свят Преди 7 часа

Ще предприемем твърди и решителни стъпки в защита на своята неприкосновеност и сигурност в отговор на Вашингтон, заяви Пхенян

Силно земетресение край Япония

Силно земетресение край Япония

Свят Преди 7 часа

Няма издадено предупреждение за опасност от цунами

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Свят Преди 8 часа

Иранският Корпус на гвардейците на Ислямската революция превзе контейнеровоза „Ем Ес Си Ариес“ с 25 души екипаж в Ормузкия проток на 13 април

Митовете, свързвани с работната етика на поколението Z

Митовете, свързвани с работната етика на поколението Z

Любопитно Преди 8 часа

Работодателите изпитват ужас от Gen Z, защото вярват на митове за тяхната работна етика, затова е удачно да разбием някои от тях

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП на предишните избори

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП на предишните избори

България Преди 8 часа

Работеше срещу мен и собствените си кандидати за общински съветници, каза тя

Енергийният министър прави опит за предоговаряне на сделката с "Боташ" в Турция

Енергийният министър прави опит за предоговаряне на сделката с "Боташ" в Турция

България Преди 8 часа

Владимир Малинов ще разговаря с колегата си Алпарслан Байрактар

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Свят Преди 9 часа

Композицията е спряла аварийно, след което в нея е избухнал пожар

<p>Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната</p>

Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната

Пари Преди 9 часа

Инфлацията в страната се е понижила значително, но остава над тази на трите най-добре представящи се държави членки на ЕС, посочва международната рейтингова агенция