52

С лед седем опустошителни години на гражданска война в Сирия, в които жертвите са повече от 350 000, президентът Башар ал-Асад е все по-близо да победи силите, които се опитват да го свалят.

Как Асад успя да се доближи толкова много до спечелването на тази кървава, брутална война?

В съвместно разследване на BBC Panorama и BBC Arabic, за първи път се представя степента, до която химическото оръжие се оказва от решаващо значение в печелившата стратегия на Асад да спечели войната.

Четири причини защо не се вижда краят на сирийския конфликт

1. Използването на химическо оръжие е широко разпространено.

BBC твърди, че е открила достатъчно доказателства, за да бъде сигурна, че в Сирия са се случили поне 106 химически атаки от септември 2013 г. досега, когато президентът Асад подписа Международната конвенция за химическите оръжия и се съгласи да унищожи запасите от такива оръжия в страната.

Сирия ратифицира конвенцията месец след атаката с химическото оръжие "Зарин" в няколко предградия на столицата Дамаск, когато стотици загинаха.

Ужасните сцени на загиналите шокираха света. Западните сили заявиха, че атаката може да бъде извършена единствено от правителството, но Асад обвини опозицията.

САЩ заплашиха с отмъщение тези военни действия, но това бе предотвратено, когато ключовият съюзник на Асад – Русия, го убеди да премахне химическия арсенал на Сирия.

Въпреки че 1,300 тона химикали бяха унищожени от Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) и Организацията на обединените нации (ООН), както сирийското правителство обяви – атаките с химическо оръжие в страната продължиха.

2. Доказателствата насочваха към сирийското правителство в много от случаите.

Инспекторите от съвместната мисия на ОЗХО и ООН съобщиха през юни 2014 г., че са премахнали или унищожили всичкия деклариран от Сирия химически арсенал в съответствие със споразумението, сключено между САЩ и Русия след атентатите през 2013 г.

Абдул Хамид Юсеф е загубил съпругата си, 11-месечните си близнаци, двамата си братя, братовчед си и много от съседите си при нападението в град Кан Шайкун на 4 април 2017 г.

Той разказва как вижда съседите си и членове на семейството му изведнъж да падат на земята.

"Те трепереха и излизаше пяна от устата им, разказва той. - Беше ужасно. Тогава разбрах, че това е химическа атака“.

След като изпада в безсъзнание и е откаран в болницата, той се събужда и пита за съпругата и децата си.

"След около 15 минути ми ги доведоха – всички мъртви. Загубих най-ценните хора в живота си“.

Съвместната мисия на ОЗХО и ООН стига до извода, че в този ден голям брой хора са били изложени на "Зарин".

Химическото вещество се смята за 20 пъти по-смъртоносно от "Цианида". Както при всички нервно-паралитични агенти, "Зарин" блокира действието на ензима, отговорен за разграждането на ацетилхолина, произвеждан от нервните окончания (синапси) при предаването на нервните импулси. Това води до непрекъснато предаване на нервните импулси и, в крайна сметка – до парализа и смърт. Смъртта може да настъпи изключително бързо – в рамките на една минута чрез задушаване.

Въпреки че руски самолети са извършили хиляди удари в подкрепа на Асад от 2015 г. досега, експерти по правата на човека към ООН заявиха пред комисия, че няма данни руските сили някога да са използвали химическо оръжие в Сирия.

3. Използването на химическо оръжие е било стратегически обмислено.

Хронология на времето и местоположението на 106-те съобщени химически нападения разкрива модел на начина, по който те са били използвани.

Много от съобщените нападения са се случвали в места с групи от хора, които имат нещо общо помежду си, както и в райони, близо до атакуваните преди това хора, и в около един и същи час.

Тези атаки съвпадат с правителствените офанзиви – в Хама и Идлиб през 2014 г., в Идлиб през 2015 г., в Алепо през 2016 г. и в източната част на Гута в началото на 2018 г.

"Химическите оръжия се използват всеки път, когато режимът иска да изпрати ясно послание до местното население, че тяхното присъствие е нежелано“, казва д-р Хатиб от неправителствената организация "Чатъм Хаус“.

"Освен че химическото оръжие е крайното наказание, вдъхващо страх сред хората, то също е евтино и удобно за режима във време, когато военният му капацитет е намалял заради конфликта в страната“.

"Няма друго, което да плаши хората повече от химическото оръжие и, когато такова е използвано, жителите напускат тези райони и в повечето случаи никога не се завръщат“.

Алепо изглежда е едно от местата, където тази стратегия е била използвана.

Опозиционните бойци и цивилни бяха заклещени в обсаден анклав на изток, след като правителството стартира последната си офанзива, за да си възвърне пълния контрол над града.

Страхове и пресмятания задържат атаката на Асад в Идлиб 

Размяна на заплахи, фалшиви новини и тежки преговори преди атаката на Асад в Идлиб

Нова стратегия на Тръмп за Сирия предполага дълготрайно присъствие на САЩ

САЩ: Имаме доказателства, че се подготвя химическа атака в Идлиб

Ердоган: Атака срещу Идлиб би била клане

Русия: САЩ готвят мащабна провокация и удар в Сирия

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@