98

Т ръмп, който само до преди пет месеца заяви, че иска да види американските специални части вън от Сирия, се съгласи на нова стратегия, която ще увеличи военното присъствие в Сирия. Новата стратегия е придружена и със засилена дипломатическа активност за постигане на американските цели.

Докато военната кампания срещу Ислямска държава в Сирия, заради която САЩ изпратиха сили в помощ на кюрдските части, е почти пред своя край, Пентагона се обръща към създаването на стратегия, която е насочена срещу присъствието на Иран и неговите милиции в Сирия. Стратегията включва създаването на администрация в Североизточна и Източна Сирия, в която участие ще имат както части на местните сирийски арабски сили, така и кюрдски милиции в състава на Сирийските демократични сили (SDF), които САЩ формира в хода на борбата срещу ИД.

На 5 и 6 септември стана ясно, че кюрдските сили и техните съюзни сили в състава на SDF са блокирали всички пътища около река Ефрат, включително мостовете през реката, които граничат с териториите, контролирани от силите на Асад. Тези зони кюрдските части обявиха за военна зона и малко след това беше съобщено създаването на администрация, която ще управлява териториите в Източна Сирия под контрола на Сирийските демократични сили. Очаква се следващата стъпка да е тази администрация, наречена „Самоуправление на Източна и Северна Сирия“ да бъде подчинена на правителство, което ще представлява алтернатива на правителството на Асад в Дамаск.

Междувременно данни от началото на септември показват, че американските сили са разширили една от основните си бази в Източна Сирия – базата в Шадади. В нея има поместена нова военна техника и е увеличен броя на военните хеликоптери. Според анализатори това е потвърждение, че

САЩ разглежда оставането си в Сирия за дълготраен процес.

В момента в Сирия действат активно 2200 американски войници като броят им вероятно ще бъде удвоен.

Промяната в плановете на Тръмп вероятно е заради съмненията, че Русия е способна да изтласка иранското присъствие от Сирия, въпреки уверенията, които Владимир Путин дава на израелския премиер Бенямин Нетаняху. По време на няколко срещи през лятото между двамата лидери, руският президент увери, че Москва ще гарантира иранците да намалят присъствието си в Сирия. Засега това не се случва, като Техеран дори подписа нови споразумения с Башар Асад, включително за доставка на оръжие, удряйки по този начин директно руските интереси. (Путин пристигна за срещата на върха в Техеран - вижте във видеото горе)

Русия и Израел си стиснаха ръце за Сирия, но предизвикаха много въпроси

Според източници от американската администрация през следващите месеци ще има както засилена дипломатическа активност в ООН, така и прилагане на икономически инструменти – най-вече санкции – за упражняване на натиск върху Иран и Русия. Такива сигнали вече се виждат - на 6 септември Министерство на финансите на САЩ санкционира четирима бизнесмени и техни компании, свързани със сирийския режим. Трима сирийци и един ливанец влязоха в „черния списък“ заради финансови операции, подпомагащи правителството в Сирия. Те са обвинени и в заобикаляне на санкциите върху режима.

Според американски анализатори все пак Тръмп, подобно на Барак Обама, няма адекватна стратегия спрямо Сирия. Честно решенията не са координирани с всички институции, участващи във вземането на решенията във Вашингтон, което води до непостоянство и неудовлетворителни резултати. Тръмп, както и Обама, разглеждат стратегията си в Сирия предимно през призмата на борбата срещу Ислямска държава и се въздържат от участие в гражданската война дори на фона на засилващото се присъствие на Русия и Иран в региона.

В Сирия Израел и Иран засилват сенчестата война помежду си

Тази политика на Вашингтон вероятно се променя. В момента главна цел на САЩ е първо да унищожи присъствието на Ислямска държава в Източна Сирия и веднага след това да се работи срещу влиянието на Иран. Сигнал за новата глава в американската стратегия е изпращането на Джоел Рейбърн като „специален пратеник за Сирия“. Опитният бивши служител на Съвета за национална сигурност има задачата да изгради инфраструктура в Сирия, която да предотврати грешките от войната в Ирак, довели до надигането на Ислямска държава и влизането на Багдад в сферата на влияние на Иран.

Новата стратегия, която Тръмп одобри,

ще бъде тествана съвсем скоро на фона на задаващата се офанзива на Асад в северозападната провинция Идлиб.

Провинцията е последният голям бастион на бунтовническите сили, които бяха изтласкани с помощта на Русия през последните две години. Повечето бунтовници се изтеглиха към Идлиб след унищожителни военни кампании на Асад в провинциите Дамаск, Хомс и Дараа. Днес в Идлиб има около 70 000 бунтовнически бойци и около 2 милиона бежанци от други райони на страната. При военни действия е застрашен живота на 3,5 милиона души, които се намират в провинцията.

Асад атакува последния бастион на бунтовниците, възможна бежанска вълна

Турция, която е член на НАТО и американски съюзник, също се намира в Идлиб след като миналата година затвърди присъствието си след офанзива срещу силите на Кюрдската работническа партия в Северозападна Сирия. За Анкара офанзивата в Идлиб може не само да увреди отношенията й с Русия, но и да доведе до нова бежанска вълна.

Докато силите на Асад се подготвят за атака, Тръмп заплаши няколко пъти, че използването на химически оръжия подобно на други военни офанзиви, ще е недопустимо и ще предизвика ответен удар. Франция, която също има сили в Северна Сирия заедно с американските, се присъедини в отправянето на предупреждение към Асад. За САЩ каквато и да е офанзива в Идлиб се разглежда като допълнителна ескалация и обвързване, което трябва да се избягва. Анкара и Вашингтон имат споразумение относно кюрдите, като за турската администрация е допустимо кюрдите да работят със САЩ, стига да не преминават зоната на град Манбидж и река Ефрат. Но в Идлиб Ердоган може би ще погледне към американския си колега, тъй като всеки дипломатически натиск за спиране на офанзива и предотвратяване на сблъсък, е добре дошъл.

Размяна на заплахи, фалшиви новини и тежки преговори преди атаката на Асад в Идлиб

В момента сирийският конфликт навлиза във фаза, в която силите на различни страни правят всичко възможно да ограничат влиянието на опонента си. В Сирия цели имат Русия, САЩ, Иран, Турция и Израел, като целите на всеки един са напълно различни. Новата стратегия на САЩ за оставане в Сирия ще бъде тествана скоро и ще се види дали ще бъде успешна. Междувременно, с новото напрежение около Идлиб, очевидно картата на Сирия ще се промени още веднъж.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуално съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Коментари 98
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

98 коментара
 
Мъж на смъртен одър: - Жено, да ми кажеш преди да умра децата мои ли са? - Абе да ти кажа, ама ако не умреш?!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Въздушна битка

Вижте първата въздушна битка между самолети, пилотирани от човек и изкуствен интелект!

Любопитно Преди 14 минути

Бъдещето във всеки един аспект от живота става все по-непредвидимо

Вижте на кои места в дома се крият микробите

Вижте на кои места в дома се крият микробите

Любопитно Преди 17 минути

Ето къде да наблегнете повече при почистването вкъщи

Калин Стоянов: Торба с лъжи! Тенев също е бил редовен гост на вечеринките на Рашков

Калин Стоянов: Торба с лъжи! Тенев също е бил редовен гост на вечеринките на Рашков

България Преди 3 часа

Там са получавали задачи за дискредитирането ми, заяви министърът на вътрешните работи

Тенев: Виждал съм Стефан Димитров в КАТ, преди това никога

Тенев: Виждал съм Стефан Димитров в КАТ, преди това никога

България Преди 3 часа

Бившият шеф на КАТ коментира обвиненията, че разследваните Стефан и Марин Димитрови били близки с него и той ги е запознал с Бойко Рашков

„Пътища отвъд границата” в „Темата на NOVA“

„Пътища отвъд границата” в „Темата на NOVA“

България Преди 3 часа

Не пропускайте тази неделя след централната емисия новини

Джош Хартнет

Джош Харнет е сериен убиец с прякор "Касапина" в новия филм на Шаямалан

Любопитно Преди 4 часа

Филмът се очаква по световните екрани след няколко месеца

Катастрофа с бременна жена край град Шипка

Катастрофа с бременна жена край град Шипка

България Преди 4 часа

Причината за инцидента е отнето предимство

<p>Разкриха с каква скорост е карал&nbsp;шофьорът, обвинен за смъртта на Ферарио Спасов</p>

Със 165 км/ч е карал шофьорът, обвинен за смъртта на Ферарио Спасов

България Преди 4 часа

Футболният специалист загина на пътя София – Варна при пътен инцидент с 24-годишния Начо Пантелеев

Заловиха рекордно количество хероин на "Капитан Андреево" (СНИМКИ)

Заловиха рекордно количество хероин на "Капитан Андреево" (СНИМКИ)

България Преди 5 часа

Пресичането на трафика на наркотик е част от специализираната операция за засилване контрола на ГКПП

Има ли риск от епидемия от коклюш в Кюстендил?

Има ли риск от епидемия от коклюш в Кюстендил?

България Преди 5 часа

От началото на годината в областта има осем случая на заразени с болестта, като пет от тях са деца

Двама светци почитаме днес, ето кои са те

Двама светци почитаме днес, ето кои са те

Любопитно Преди 7 часа

Единият бил родом от Цариград и живял през IV век, а другият се подвизавал като отшелник на Синайската планина в първата половина на VI век

Зодия Телец и сексът

Зодия Телец и сексът

Любопитно Преди 7 часа

Зоната на комфорт е много важна за този знак

<p>&quot;Турция може да бъде балансьор&quot;: Ердоган на посещение в Ирак&nbsp;</p>

Турският президент Ердоган с официална визита в Ирак

Свят Преди 7 часа

На върха на дневния ред на Ердоган в Багдад е осигуряването на подкрепа за Турция за планирана офанзива срещу кюрдската бунтовническа група ПКК

Главчев и посланикът на САЩ у нас обсъдиха 7 и 8 блок на АЕЦ "Козлодуй"

Главчев и посланикът на САЩ у нас обсъдиха 7 и 8 блок на АЕЦ "Козлодуй"

България Преди 7 часа

Проектът е сред основните приоритети в работата на настоящото правителство

Внимание! Жълт код за значителни валежи в събота

Внимание! Жълт код за значителни валежи в събота

България Преди 7 часа

Минималните температури ще бъдат между 2° и 7°