20

М иналата седмица съветникът по национална сигурност на Тръмп, Джон Болтън, заяви, че САЩ разговарят с Русия за сегашната ситуация в Сирия и готвената офанзива на Асад в Идлиб и предупреждават срещу използването на химически оръжия.

От своя страна Русия пък предупреди, че САЩ струпват военна сила в „подготовка за удар по сирийските правителствени сили“.

Двете страни използват напрежението в Сирия, за да засилят дипломатическите си позиции, докато в същото време подкрепят различни конспиративни теории, отвличащи вниманието от основните събития: преговорите между Русия и Турция, и атаката на Асад над Идлиб, която ще удължи войната в Сирия.

Русия: САЩ готвят мащабна провокация и удар в Сирия

Интернет слухове за химически атаки

Докато напрежението в Сирия продължава да е високо, през последните седмици про-руски профили започнаха да публикуват съобщения в социалните мрежи за възможна атака на САЩ върху позиции на Асад, която ще бъде оправдана с фалшива химическа атака. Десетки профили организирано разпространяват версията, че бунтовническите сили ще използват химически снаряди, за да привлекат вниманието и да провокират „западен удар“.

Подобен сценарий е вече дълбоко познат. Такива теории и фалшиви новини предшестваха всяка една от офанзивите на силите на Асад, подкрепени от руските и ирански военни части. Подобна интернет кампания беше организирана преди атаките върху Източна Гута, Алепо и Дараа. Сега, когато правителствените войски са в подготовка за удар по последния бастион на бунтовниците в провинция Идлиб, тези конспиративни теории са отново на дневен ред и се радват на голяма популярност.

Сегашната вълна от фалшиви новини за вероятно химическа атака на бунтовниците срещу самите себе си, започна след изказване от администрацията на Тръмп, че ще бъде използвана сила, ако Асад използва химически оръжия. Русия от своя страна яхна вълната от теории и дори призова за свикване на среща на Съвета за сигурност на ООН заради „вероятната химическа атака“.

Струпване на военни сили

И докато в интернет и в дипломатическите кръгове се трупа напрежение, то взаимното недоверие се показва на терен.

През последните дни руската армия струпа 13 кораба по сирийското крайбрежие, пренасящи крилати ракети. Това е най-голямата активност на руския флот от три години насам, когато Кремъл извърши интервенция в Сирия. Същият тип кораби бяха използвани при руските удари в Алепо през 2016.

САЩ също се активизираха и започнаха изграждането на допълнителни постове в Източна и Северна Сирия, които разполагат с подсилени радарни системи. Тези системи ще създадат зона, забранена за полети над териториите, контролирани от подкрепените от Вашингтон кюрдски сили в Манбидж, Дейр ез Зор и Хасаке.

Възможни нови договорки между Путин и Тръмп за Сирия

Многостранните и завоалирани дипломатически ходове станаха норма в сирийската гражданска война и този път не прави изключение. Заплахите за удари и пускането на фалшиви новини за бунтовническа химическа атака се случват на фона на подготовка на сирийските правителствени сили за атака върху бунтовническия бастион в провинция Идлиб.

Турция, която е член на НАТО и американски съюзник, въпреки сегашното напрежение между Вашингтон и Анкара, е основен играч не само в Идлиб, но и в Северна Сирия. Русия, която подкрепя Асад и цели приключване на войната в Сирия колкото се може по-бързо, започна преговори с Анкара в опит да окаже натиск върху турската администрация да оттегли подкрепата си за бунтовниците в района.

През последните две години руснаците и турците намериха общ език по множество въпроси, а това съгласие се изрази в оръжейни сделки с Кремъл. Разчитайки на тази двойнственост в турската политика – хем про-НАТО, хем с Кремъл - Русия се надява да постигне бързи резултати. Сметките засега се оказват погрешни, тъй като преговорите през последните дни пропаднаха и турската делегация напусна без коментар.

Съдбата на Идлиб е в ръцете на Русия и Турция

Дори ако Турция и Русия се споразумеят за политиките си в Сирия, техните подопечни сили остават враждебни едни на други. Идлиб представлява бойно поле за тях, тъй като Северозападна Сирия представлява последен бастион на анти-Асад формациите и място, където бяха изселвани всички бунтовници от останалите части на Сирия.

Засега Турция и Русия успяват да поддържат някакво споразумение относно несигурния статус на Идлиб и провинцията му. Турско-руското сътрудничество има смисъл, предвид напредващата офанзива на Асад, която ще е подкрепена от руските военновъздушни сили. Тази офанзива ще е кървава и ще удължи войната, респективно и престоя на руските сили в Сирия. За Турция всяка ескалация означава провокиране на големи маси от хора, които ще опитат да намерят начин да влязат в Турция.

Вероятно руснаците ще искат сирийското правителство да започне офанзива в няколко фази, започвайки от едни от първите крепости на бунтовниците - Джиср ал Шугур и провинциалните райони на Латакия в близост до турската граница. Тази стратегия „стъпка по стъпка“ ще даде възможност за преговори с Турция, която има най-голямо влияние в Северна и Северозападна Сирия, и би могла да притисне бунтовниците да се съгласят на капитулация.

От своя страна, турската армия има присъствие в Идлиб най-вече посредством дванадесетте наблюдателни бази в провинцията, изградени по силата на споразумението с Русия и Иран за създаване на зони за деескалация. Въпреки това, тези бази не разполагат със сериозни защита и могат лесно да бъдат превзети. Турция разположи сили там след преговори както с Москва и Асад, така и с местни бунтовнически групи и дори радикалните и свързвани с Ал Кайда формации Хаят Тахрир ал Шам и Хурас ал Дин. Когато офанзивата в Идлиб започне, Турция ще трябва да избира между защита на постовете си или да се изтегли. Засега Анкара избира да подсилва базите си срещу атаки.

Режимът на Асад може да изчака засега с пълна офанзива срещу Идлиб. Турция опитва да увеличи натиска си върху местни групи да се обединят, докато в същото време преговаря с Хаят Тахрир ал Шам да се съгласят на политическо решение. Това ще е особено трудна задача, предвид че групировката има много по-силна от бунтовниците военна база и дефинира себе си чрез опозицията си срещу режима на Асад.

За Асад присъствието на Хаят Тахрир ал Шам е добре дошло за стратегията му, която още от началото на бунта описва бунтовниците като „джихадисти“. И все пак, за режима е по-лесно да се справи с разединените и отслабени бунтовници, отколкото да започва военни действия срещу добре организирана и обучена сила като тази на Хаят Тахрир ал Шам. Ето защо засега Асад разчита на усилията на Турция да наклони везните срещу групировката.

Ролята на САЩ

Анализаторите, проследяващи събитията в Сирия са наясно, че съдбата на Идлиб в голяма степен зависи от преговорите между Русия и Турция. Разбира се, американците имат опции за действие, но САЩ нямат основна роля в преговорите. Те разчитат на Сирийските демократични сили – предимно кюрдска сила, която Вашингтон създаде в Източна Сирия и чиято главна цел е войната срещу "Ислямска държава".

Докато Вашингтон е съсредоточен предимно върху сражения с "Ислямска държава", американската администрация не гледа сериозно на ставащото в Идлиб, тъй като не засяга директно интересите й. Сигналите показват засега, че Тръмп няма против Асад да победи, ако това е изгодно – независимо от заплахите и театралните удари, които американският президент организира в началото на годината. Самите заплахи действат добре като ПР трик, но не носят нищо за динамиката на самата война.

Хуманитарна криза, нови атаки и продължаване на войната

През последните седмици силите на Асад започнаха удари по различни селища в Идлиб и Северна Хама. Също така, правителствени сили се струпват по границата между провинциите Алепо и Идлиб, докарвайки със себе си тежка военна техника и артилерия.

Асад атакува последния бастион на бунтовниците, възможна бежанска вълна

Според първоначалните изследвания на ООН, военната офанзива на Асад ще доведе до разселването на 700 000 души само при първия етап на атаката. При най-лошия сценарий се очакват над 2 милиона души. Общо 3,5 милиона души са намерили убежище в Идлиб, разселени след поредицата от споразумения между Асад и бунтовниците в Южна и Централна Сирия.

Наблюдатели съобщават, че отвъд фалшивите новини, възможността да се използва химическо оръжие е съвсем реална. За пример могат да се дадат всички правителствени офанзиви от 2016 насам, когато забранени оръжия бяха използвани при Алепо, Дамаск, Дараа и Южен Идлиб.

В края на миналата година специален панел на ООН заяви, че "Ислямска държава" и правителствените сили са основните виновници за извършване на химически атаки в Сирия. Изрично е спомената атаката в Хан Шейхун от април миналата година, при която загинаха близо 100 души. През март тази година ООН съобщи, че сирийските правителствени сили са използвали химическо оръжие в Източна Гута. Доказателства за използване на хлор бяха открити и в Дума, когато силите на Асад атакуваха бунтовниците през април. Именно след тази атака местните опозиционни сили бяха принудени да приемат капитулация.

Всички тези атаки са описани от руската армия и Асад като провокативни действия от страна на бунтовниците. Според официалните изявления, бунтовническите сили са обгазили собствените си части, за да провокират „западен удар“. Такъв удар имаше, но след предварителни договорки между Тръмп, Путин и Асад, като бяха поразени предимно празни военни обекти.

Анализатори смятат, че ако в Идлиб бъде използвано химическо оръжие в хода на военна офанзива, това едва ли ще провокира някаква сериозна реакция, предвид желанието както на Русия, така и на западните държави, конфликтът да приключи възможно по-скоро.

Дали ще приключи войната в Сирия скоро е много спорен въпрос

Офанзивата в Идлиб може да е успешна за правителствените сили и да привърши за седмици, но последствията слагат основите на бъдещо напрежение.

За онова, което следва можем да съдим по събитията в териториите, които Асад завладя през последната година. Само за няколко седмици бяха убити дузина офицери в Южна и Централна Сирия. За извършител на убийствата се смятат бунтовнически клетки, активизирани след споразуменията с режима.

ОЗХО: В химическата атака в Сирия е използван зарин

Г7: Не може да има мир, докато Асад е на власт

Русия даде отчет за Сирия – 434 генерали, 63 000 бойци

Башар Асад в Русия, какво поиска Путин от него

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Получавай безплатно най-горещите новини от Vesti.bg

Коментари 20
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

20 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Огнище на COVID-19 в социално заведение в Русе

Огнище на COVID-19 в социално заведение в Русе

Теми в развитие Преди 26 минути

Става въпрос за Центъра за настаняване от смесен тип на деца и младежи с увреждания "Розовата къща"

<p>Земетресение разлюля Гърция</p>

Земетресение разлюля Гърция

Свят Преди 29 минути

Трусът е усетен в 9.48 ч. сутринта

ТАСС: САЩ проучват прехвърляне на войски от Германия в България

ТАСС: САЩ проучват прехвърляне на войски от Германия в България

България Преди 1 час

Според американски военен представител няма решение по този въпрос

<p>Да дариш живот в условията на пандемия</p>

Да дариш живот в условията на пандемия

Теми в развитие Преди 2 часа

Две жени с коронавирус родиха здрави бебета в Стара Загора, но в областта има и вълна от хепатит

Меган Маркъл закрила профилите си в социалните мрежи, за да се "самосъхрани"

Меган Маркъл закрила профилите си в социалните мрежи, за да се "самосъхрани"

Любопитно Преди 2 часа

Херцогът и херцогинята на Съсекс коментираха кампанията си срещу негативизма в социалните медии

<p>Д-р Хасърджиев: Предстоят най-тежките месеци</p>

Д-р Хасърджиев: Предстоят най-тежките месеци

Теми в развитие Преди 2 часа

Според него големият проблем в здравеопазването е при пациентите с хронични проблеми

Още един депутат напуска ПГ на БСП

Още един депутат напуска ПГ на БСП

България Преди 3 часа

Това е Чавдар Велинов

САЩ заведоха дело срещу Google за монопол

САЩ заведоха дело срещу Google за монопол

Технологии Преди 3 часа

Департаментът по правосъдие обвини гиганта, че пречи на конкуренцията

Обилна закуска и лека вечеря, това ли е ключът към отслабването

Обилна закуска и лека вечеря, това ли е ключът към отслабването

Любопитно Преди 4 часа

Всички сме чували фразата "Яжте закуската си като крал, обяда като принц, а вечерята като бедняк"

Томислав Дончев

Дончев за скандала с Радев: Всичко е въпрос на лична отговорност

Теми в развитие Преди 4 часа

Вицепремиерът заяви още: „Парите от Европа не може да са 100% сигурни”

<p>Мъж изсипа животинска тор в общинска сграда в Перник</p>

Мъж изсипа животинска тор в общинска сграда в Перник

България Преди 4 часа

„Това за мен е хулиганска проява, която цели да урони престижа на институцията”, каза Анна Цветкова – директор на ОД „Земеделие” – Перник

Ученички се сбиха в двор на училище, свидетели снимат и не се намесват

Ученички се сбиха в двор на училище, свидетели снимат и не се намесват

България Преди 5 часа

Причината били обидни думи, изречени от едно от момичетата

Слънчево днес, колко се затопля времето

Слънчево днес, колко се затопля времето

България Преди 6 часа

Какво време ще има до края на работната седмица

Osiris-Rex и астероида Bennu

Сонда на НАСА взе проби от астероид в орбита

Технологии Преди 7 часа

OSIRIS-REx се подготвяше за мисията в продължение на три години