20

М иналата седмица съветникът по национална сигурност на Тръмп, Джон Болтън, заяви, че САЩ разговарят с Русия за сегашната ситуация в Сирия и готвената офанзива на Асад в Идлиб и предупреждават срещу използването на химически оръжия.

От своя страна Русия пък предупреди, че САЩ струпват военна сила в „подготовка за удар по сирийските правителствени сили“.

Двете страни използват напрежението в Сирия, за да засилят дипломатическите си позиции, докато в същото време подкрепят различни конспиративни теории, отвличащи вниманието от основните събития: преговорите между Русия и Турция, и атаката на Асад над Идлиб, която ще удължи войната в Сирия.

Русия: САЩ готвят мащабна провокация и удар в Сирия

Интернет слухове за химически атаки

Докато напрежението в Сирия продължава да е високо, през последните седмици про-руски профили започнаха да публикуват съобщения в социалните мрежи за възможна атака на САЩ върху позиции на Асад, която ще бъде оправдана с фалшива химическа атака. Десетки профили организирано разпространяват версията, че бунтовническите сили ще използват химически снаряди, за да привлекат вниманието и да провокират „западен удар“.

Подобен сценарий е вече дълбоко познат. Такива теории и фалшиви новини предшестваха всяка една от офанзивите на силите на Асад, подкрепени от руските и ирански военни части. Подобна интернет кампания беше организирана преди атаките върху Източна Гута, Алепо и Дараа. Сега, когато правителствените войски са в подготовка за удар по последния бастион на бунтовниците в провинция Идлиб, тези конспиративни теории са отново на дневен ред и се радват на голяма популярност.

Сегашната вълна от фалшиви новини за вероятно химическа атака на бунтовниците срещу самите себе си, започна след изказване от администрацията на Тръмп, че ще бъде използвана сила, ако Асад използва химически оръжия. Русия от своя страна яхна вълната от теории и дори призова за свикване на среща на Съвета за сигурност на ООН заради „вероятната химическа атака“.

Струпване на военни сили

И докато в интернет и в дипломатическите кръгове се трупа напрежение, то взаимното недоверие се показва на терен.

През последните дни руската армия струпа 13 кораба по сирийското крайбрежие, пренасящи крилати ракети. Това е най-голямата активност на руския флот от три години насам, когато Кремъл извърши интервенция в Сирия. Същият тип кораби бяха използвани при руските удари в Алепо през 2016.

САЩ също се активизираха и започнаха изграждането на допълнителни постове в Източна и Северна Сирия, които разполагат с подсилени радарни системи. Тези системи ще създадат зона, забранена за полети над териториите, контролирани от подкрепените от Вашингтон кюрдски сили в Манбидж, Дейр ез Зор и Хасаке.

Възможни нови договорки между Путин и Тръмп за Сирия

Многостранните и завоалирани дипломатически ходове станаха норма в сирийската гражданска война и този път не прави изключение. Заплахите за удари и пускането на фалшиви новини за бунтовническа химическа атака се случват на фона на подготовка на сирийските правителствени сили за атака върху бунтовническия бастион в провинция Идлиб.

Турция, която е член на НАТО и американски съюзник, въпреки сегашното напрежение между Вашингтон и Анкара, е основен играч не само в Идлиб, но и в Северна Сирия. Русия, която подкрепя Асад и цели приключване на войната в Сирия колкото се може по-бързо, започна преговори с Анкара в опит да окаже натиск върху турската администрация да оттегли подкрепата си за бунтовниците в района.

През последните две години руснаците и турците намериха общ език по множество въпроси, а това съгласие се изрази в оръжейни сделки с Кремъл. Разчитайки на тази двойнственост в турската политика – хем про-НАТО, хем с Кремъл - Русия се надява да постигне бързи резултати. Сметките засега се оказват погрешни, тъй като преговорите през последните дни пропаднаха и турската делегация напусна без коментар.

Съдбата на Идлиб е в ръцете на Русия и Турция

Дори ако Турция и Русия се споразумеят за политиките си в Сирия, техните подопечни сили остават враждебни едни на други. Идлиб представлява бойно поле за тях, тъй като Северозападна Сирия представлява последен бастион на анти-Асад формациите и място, където бяха изселвани всички бунтовници от останалите части на Сирия.

Засега Турция и Русия успяват да поддържат някакво споразумение относно несигурния статус на Идлиб и провинцията му. Турско-руското сътрудничество има смисъл, предвид напредващата офанзива на Асад, която ще е подкрепена от руските военновъздушни сили. Тази офанзива ще е кървава и ще удължи войната, респективно и престоя на руските сили в Сирия. За Турция всяка ескалация означава провокиране на големи маси от хора, които ще опитат да намерят начин да влязат в Турция.

Вероятно руснаците ще искат сирийското правителство да започне офанзива в няколко фази, започвайки от едни от първите крепости на бунтовниците - Джиср ал Шугур и провинциалните райони на Латакия в близост до турската граница. Тази стратегия „стъпка по стъпка“ ще даде възможност за преговори с Турция, която има най-голямо влияние в Северна и Северозападна Сирия, и би могла да притисне бунтовниците да се съгласят на капитулация.

От своя страна, турската армия има присъствие в Идлиб най-вече посредством дванадесетте наблюдателни бази в провинцията, изградени по силата на споразумението с Русия и Иран за създаване на зони за деескалация. Въпреки това, тези бази не разполагат със сериозни защита и могат лесно да бъдат превзети. Турция разположи сили там след преговори както с Москва и Асад, така и с местни бунтовнически групи и дори радикалните и свързвани с Ал Кайда формации Хаят Тахрир ал Шам и Хурас ал Дин. Когато офанзивата в Идлиб започне, Турция ще трябва да избира между защита на постовете си или да се изтегли. Засега Анкара избира да подсилва базите си срещу атаки.

Режимът на Асад може да изчака засега с пълна офанзива срещу Идлиб. Турция опитва да увеличи натиска си върху местни групи да се обединят, докато в същото време преговаря с Хаят Тахрир ал Шам да се съгласят на политическо решение. Това ще е особено трудна задача, предвид че групировката има много по-силна от бунтовниците военна база и дефинира себе си чрез опозицията си срещу режима на Асад.

За Асад присъствието на Хаят Тахрир ал Шам е добре дошло за стратегията му, която още от началото на бунта описва бунтовниците като „джихадисти“. И все пак, за режима е по-лесно да се справи с разединените и отслабени бунтовници, отколкото да започва военни действия срещу добре организирана и обучена сила като тази на Хаят Тахрир ал Шам. Ето защо засега Асад разчита на усилията на Турция да наклони везните срещу групировката.

Ролята на САЩ

Анализаторите, проследяващи събитията в Сирия са наясно, че съдбата на Идлиб в голяма степен зависи от преговорите между Русия и Турция. Разбира се, американците имат опции за действие, но САЩ нямат основна роля в преговорите. Те разчитат на Сирийските демократични сили – предимно кюрдска сила, която Вашингтон създаде в Източна Сирия и чиято главна цел е войната срещу "Ислямска държава".

Докато Вашингтон е съсредоточен предимно върху сражения с "Ислямска държава", американската администрация не гледа сериозно на ставащото в Идлиб, тъй като не засяга директно интересите й. Сигналите показват засега, че Тръмп няма против Асад да победи, ако това е изгодно – независимо от заплахите и театралните удари, които американският президент организира в началото на годината. Самите заплахи действат добре като ПР трик, но не носят нищо за динамиката на самата война.

Хуманитарна криза, нови атаки и продължаване на войната

През последните седмици силите на Асад започнаха удари по различни селища в Идлиб и Северна Хама. Също така, правителствени сили се струпват по границата между провинциите Алепо и Идлиб, докарвайки със себе си тежка военна техника и артилерия.

Асад атакува последния бастион на бунтовниците, възможна бежанска вълна

Според първоначалните изследвания на ООН, военната офанзива на Асад ще доведе до разселването на 700 000 души само при първия етап на атаката. При най-лошия сценарий се очакват над 2 милиона души. Общо 3,5 милиона души са намерили убежище в Идлиб, разселени след поредицата от споразумения между Асад и бунтовниците в Южна и Централна Сирия.

Наблюдатели съобщават, че отвъд фалшивите новини, възможността да се използва химическо оръжие е съвсем реална. За пример могат да се дадат всички правителствени офанзиви от 2016 насам, когато забранени оръжия бяха използвани при Алепо, Дамаск, Дараа и Южен Идлиб.

В края на миналата година специален панел на ООН заяви, че "Ислямска държава" и правителствените сили са основните виновници за извършване на химически атаки в Сирия. Изрично е спомената атаката в Хан Шейхун от април миналата година, при която загинаха близо 100 души. През март тази година ООН съобщи, че сирийските правителствени сили са използвали химическо оръжие в Източна Гута. Доказателства за използване на хлор бяха открити и в Дума, когато силите на Асад атакуваха бунтовниците през април. Именно след тази атака местните опозиционни сили бяха принудени да приемат капитулация.

Всички тези атаки са описани от руската армия и Асад като провокативни действия от страна на бунтовниците. Според официалните изявления, бунтовническите сили са обгазили собствените си части, за да провокират „западен удар“. Такъв удар имаше, но след предварителни договорки между Тръмп, Путин и Асад, като бяха поразени предимно празни военни обекти.

Анализатори смятат, че ако в Идлиб бъде използвано химическо оръжие в хода на военна офанзива, това едва ли ще провокира някаква сериозна реакция, предвид желанието както на Русия, така и на западните държави, конфликтът да приключи възможно по-скоро.

Дали ще приключи войната в Сирия скоро е много спорен въпрос

Офанзивата в Идлиб може да е успешна за правителствените сили и да привърши за седмици, но последствията слагат основите на бъдещо напрежение.

За онова, което следва можем да съдим по събитията в териториите, които Асад завладя през последната година. Само за няколко седмици бяха убити дузина офицери в Южна и Централна Сирия. За извършител на убийствата се смятат бунтовнически клетки, активизирани след споразуменията с режима.

ОЗХО: В химическата атака в Сирия е използван зарин

Г7: Не може да има мир, докато Асад е на власт

Русия даде отчет за Сирия – 434 генерали, 63 000 бойци

Башар Асад в Русия, какво поиска Путин от него

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Коментари 20
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

20 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Служебният кабинет положи клетва пред президента Румен Радев да служи на страната до провеждането на предсрочни парламентарни избори и назначаването на редовно правителство.

Донев за напрежението с РСМ: Само с протестни ноти не може

България Преди 10 минути

Знаете, че те се опитаха да възпрепятстват и официалната българска делегация, коментира Донев

.

Гълъб Донев с информация за помощта във връзка с трагедията в Турция

България Преди 41 минути

Очакваме да получим списък на необходимостите, които има от турска страна, коментира още той

Мощното земетресение в Турция отне стотици животи в Сирия и срина огромни сгради

Българските политици изразиха съболезнования за жертвите в Турция и Сирия

България Преди 1 час

Лидерите на БСП, ДПС и ПП изразиха своята подкрепа и съпричастност

полиция

Тежка катастрофа: Две коли се сблъскаха челно в Плевенско

България Преди 1 час

Пострадалите при инцидента са откарани за преглед в плевенската болница

Стево Пендаровски

Пендаровски: България използва рождения ден на Делчев за засилване на напрежението

България Преди 1 час

Той оцени, че българо-македонските отношения в последно време се влошават

Хаос в Атина: Снежната буря "Барбара" затвори училища и магазини

Хаос в Атина: Снежната буря "Барбара" затвори училища и магазини

Свят Преди 2 часа

Автобусите и тролеите се движат по специално разписание

Откриха украинска валута за близо 1 млн. лева край "Дунав мост"

Откриха украинска валута за близо 1 млн. лева край "Дунав мост"

България Преди 2 часа

По случая се води разследване под надзора на Районната прокуратура в Русе

пожар

Два автомобила изгоряха в Монтана през последното денонощие

България Преди 3 часа

Причините за пожара още се изясняват

<p>Вайола Дейвис вече е част от клуба на носителите на ЕГОТ</p>

Вайола Дейвис вече е част от клуба на носителите на ЕГОТ- "Еми", "Грами", "Оскар" и "Тони"

Любопитно Преди 3 часа

Дейвис отбеляза постижението, след като на церемонията за 65-ите награди "Грами" получи приза за най-добра аудиокнига за мемоарите си "Finding Me"

катастрофа магазин Бургас

Шофьор без книжка се вряза в магазин в Бургас (СНИМКИ/ВИДЕО)

България Преди 3 часа

Инцидентът е станал на 6 февруари към обяд

Володимир Зеленски

Ще има ли смяна на върха в министерство на отбраната на Украйна?

Свят Преди 3 часа

Украйна от десетилетия има репутация на държава с корумпирана власт

<p>Седмицата на модата в Париж този път не шокира ценителите си</p>

По-малко дързост, повече класика: Висшата мода този път не шокира ценителите си

Любопитно Преди 3 часа

Елитът сред дизайнерите на Седмицата на модата в Париж сякаш бе взел решение да няма нищо трудно за преглъщане в модните им колекции

Apple iPhone 14 Pro

Apple може да представи още по-скъп iPhone Ultra

Технологии Преди 3 часа

Така смартфонът ще има поне пет варианта

.

СЗО: Повече от 600 подвида на Омикрон циркулират в света

Теми в развитие Преди 3 часа

Омикрон все още е най-заразният вариант на коронавируса

Джафар Панахи спечели "Златна мечка" през 2006 г.

Освободиха под гаранция режисьора Джафар Панахи

Свят Преди 4 часа

Режисьорът Джафар Панахи бе освободен под гаранция от ирански затвор