4

Д нес, в последният ден на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, политикът отбелязва напускането си с коментар в "Политико", в който прави равносметка на изминалите дни и своята работа на отговорния пост.

Специално внимание председателят на Европейската комисия отделя на комуникацията си с българската страна, по специално в лицето на министър-председателят Бойко Борисов.

"Един от най-умелите комуникатори сред премиерите, с които имах удоволствието да работя, е някой, с когото никога не съм споделял общ език (въпреки че се смятам за определен вид полиглот): моят приятел Бойко Борисов. Когато през 2015 г. той се опита да ми обясни значението на доста сложния проект „Южен поток“ за енергийната сигурност в България и съседния регион, той го направи без брифинг и без използване на думи, а само чрез няколко драсканици на лист хартия. Бях толкова впечатлен от неговото произведение на изкуството, че го рамкирах и го поставих на стената в офиса си, като напомняне за важността на енергийната взаимосвързаност".

Юнкер: Номинирането на фон дер Лайен не е прозрачно

ЕП одобри новия състав на Европейската комисия

"Няколко месеца по-късно", продължава Юнкер, "българска делегация дойде да ме посети, за да продължим дискусията за българския газов хъб. Гордо им показах, че съм разбрал всичко благодарение на отличните рисувателни умения на техния министър-председател, само за да открия, че член на делегацията е направил снимка на поставената от мен в рамка рисунка и я е пуснал в българския печат. Бъдещите творения на Бойко без съмнение скоро ще красят художествена галерия в София!"

Жан-Клод Юнкер
Жан-Клод Юнкер Източник: БГНЕС

Европа - голямата любов на Жан-Клод Юнкер

"Не е тайна, че Европа е и винаги ще бъде голямата ми любов и затова да ръководя Европейската комисия през последните пет години наистина беше най-голямата чест за мен".

"Последните пет години не бяха празник. Имаше предизвикателни моменти, които останаха в съзнанието ми, както и няколко много мили спомени от много специални моменти - всички те затвърдиха защо работя тази работа", споделя Юнкер.

Сред приоритетите, които ЕС си поставя през 2014 г., припомня председателят, са се откроили ясно няколко - създаване на дигитален съюз, въвеждане на повече солидарност в миграционната политика на Европа и съюз, който е голям по отношение на големите неща и скромен за останалите. Поставените цели са изпълнени, смята Юнкер, както и че би желал да бъде запомнен със стремежите си да промени този съюз към по-добро.

Ето кои са кандидатите за висшите постове в ЕС

Факти, постижения, гордост

Ето и някои от фактите, споделени за Политико от Жан-Клод Юнкер.

От началото на неговото управление са създадени 14 милиона работни места. ЕС и еврозоната са претърпели 25 последователни тримесечия на икономически растеж. Постигнати са търговски споразумения с 16 нови държави, открили 5 милиона допълнителни работни места. Около 172 000 млади европейци доброволно са се включили в Европейския корпус за солидарност. Инвестирани са 4,5 милиарда евро за поставяне на партньорството с Африка на нова и равна основа с общите очаквани инвестиции от 44 милиарда евро до 2020 г. През последните пет години драстично е намален обема на законодателството на ЕС - с 83% в сравнение с преди – "за да може да се съсредоточи върху нещата, които наистина имат значение за европейците, като например справяне с климатичните промени и по-добро управление на миграцията".

От 2015 г. това, което бе наречено План на Юнкер, премахва бариерите пред инвестициите и използва публичните пари за набиране на частно финансиране в подкрепа на проекти, базирани в ЕС, които иначе не биха могли да бъдат осъществени. От октомври 2019 г., според последните данни, Планът на Юнкер се очаква да привлече инвестиции в размер на 450,6 милиарда евро, а над 1 милион малки и средни предприятия ще се възползват от него.

"Моята комисия прекара много време в слушане на това, което европейците казаха в 1815 дебата в 640 места из цяла Европа. Любимият ми момент беше, когато прекрасен възрастен господин в Малта ме попита кога ЕС ще създаде Европейски ден на дядовците. Беше чудесна възможност да обясня, че ЕС всъщност няма пръст във всеки пай и че някои неща се правят по-добре на национално ниво (въпреки че много харесвам дядовците)", шегува се Юнкер наред със сериозните факти.

Борисов: Докладът на ЕК е добра новина, но пак не сме идеални

Кой подслушва телефона на Юнкер?

Шефът на Европейската комисия продължава с уж полушеговит тон, но засягайки неща, съвсем недостойни за смях.

"Въпреки че всички разискват сигурността на 5G мрежите, аз съм щастлив да разчитам на моята надеждна Nokia (не съвсем нов модел, но почти), за да ме предпазва от любопитни уши. Защото сега ще ви споделя нещо от моето минало. Спомням си, че затворих телефона след продължителен разговор с моя скъп приятел Бил Клинтън, само за да получа телефонно обаждане от Жак Ширак няколко минути по-късно. Без претенции за умения на гадател Жак ме попита: "Но защо ти каза така на Клинтън, Жан-Клод?" Е, благодаря, че ме подслушвахте, мон ами. Отделно от това обаче, САЩ далеч не са единствените, които слушат телефонните ви обаждания".

Жан-Клод Юнкер
Жан-Клод Юнкер Източник: БГНЕС

Гръцкият финансов колапс

"Прекарахме седем месеца, имахме 16 срещи на Еврогрупата и четири срещи на върха, като се борихме за запазване на Гърция в еврозоната. Това беше изпитателно време за всички нас - макар и за никого толкова много, колкото за смелия народ на Гърция. след повече от 500 заседания на съвета мога да кажа - тези месеци сами по себе си заслужават да бъдат отбелязани - с народа на Гърция като истински герои на историята“, това споделя Юнкер в специален коментар за финансовата криза в гръцката страна.

Брекзит и поетата щафета след Юнкер

В своите прощално споделени виждания Юнкер смята, че всеобхватната висока подкрепа за Европейския съюз е предизвикана "в немалка степен от дебата около Брекзит, който е подчертал достойнствата на европейското членство".

Напускащият президент на Европейската комисия дава по този повод съвет на главния си преговарящ за Брекзит Мишел Барние. "По въпроса за Брекзит аз наех най-способния адвокат за развод "в града", мон шер Мишел, който два пъти договори най-добрата възможна сделка за развод с уверения, че семейството на ЕС-27 ще остане единно", каза той.

"В известен смисъл не съм недоволен от излизането на Великобритания от ЕС, защото ми се разбива сърцето да видя член на нашия съюз да напуска средата си", заключава Юнкер по въпроса за Брекзит.

Семейни работи

През тези изминали години. разказва още Жан-Клод Юнкер, често се е чувствал като „европейски семеен терапевт, опитвайки се да поддържа всички щастливи на борда". "Не забравяйте, че референдумът за Брекзит не беше единственият референдум, с който трябваше да се справя. Да си спомним холандското споразумение за асоцииране с Украйна, датското за съвместна борба срещу престъпността и решението на Швейцария да ограничи свободното движение на граждани на ЕС".

По-нататък Юнкер отчита някои моменти на слабост на ЕС и предизвикателствата, които са рискували да подкопаят здравата връзка между лидерите.

"Наистина имаше момент през 2016 г., когато нещата изглеждаха доста мрачни. Но бавно и сигурно съюзът ни успя да се отдели от ръба. На 25 март 2017 г. европейските лидери се събраха в Рим, за да подновят обетите си, обещавайки да се държат един за друг и заедно да продължат напред. Това ще остане един от най-милите ми спомени от този период. Подписах тази декларация със същата писалка, в същата зала, в която бившият премиер на Люксембург Йозеф Бех подписа оригиналния Римски договор, с който беше създадена Европейската икономическа общност през 1957 г.

Парижкото споразумение за климата за мен потвърди това, което вече знаех в сърцето си: Когато Европейският съюз действа заедно, неговата комбинирана дипломатическа сила може да промени света за следващите поколения. Без ЕС Парижкото споразумение нямаше да съществува. Изправени пред все по-непостоянен глобален пейзаж, не трябва да изпускаме погледа си върху това какво може да се постигне, когато сме обединени“.

Бившият вече председател на Комисията е щастлив, че новата такава на Урсула фон дер Лайен очевидно ще продължи в тази посока.

Всичко опира до пари

Новото, което бе съобщено от Юнкер, е проучване на Евробарометър, което ще бъде публикувано днес, показващо подкрепа за еврото на все по-висок етап: 76% от анкетираните граждани смятат, че еврото е добро за еврозоната, а 65% - че е добро за собствената им държава. "Това представлява най-високото ниво на подкрепа, откакто тези проучвания са започнали през 2002 г.", коментира той.

69% от гражданите смятат, че трябва да има по-голяма координация по отношение на икономическите и бюджетните политики. Дори и с по-малка подкрепа от Италия, тя все пак е още цели 69%, а във Франция е дори още по-голяма - 75%.

"Радвам се, че ставам свидетел на тази рекордна подкрепа за нашата единна валута в последните ми дни на поста като председател на Комисията: Днешните цифри са потвърждение на важността на еврото послучай честването на 20-ия му рожден ден!", коментира Юнкер.

Бъдещи ходове

От 1987 г. 10 милиона млади хора са взели участие в програмата "Еразъм", 4 милиона от които са участвали между 2014 и 2019 г. Това е резултат от рекордни инвестиции на ЕС, европейските граждани и техният избор да учат, да се развиват, преподават, работят или заминават като доброволци в името на тази програма в чужбина, разкрива още председателят.

Предстои работа и по отношение на безплатния роуминг. „Европейците в движение никога не са си разговаряли толкова често - особено нашите граждани от България, Хърватия, Чехия и Полша. Противно на общоприетото мнение, цените на мобилните услуги всъщност паднаха в целия ЕС от 2017 г. насам, когато намалихме таксите за ползване на вашия телефон в чужбина, довело до десетократно увеличение на използването на мобилни данни.

Politico: Екипът на фон дер Лайен, в сравнение с екипа на Юнкер

ЕС и САЩ – Юнкер и Тръмп

"От "твърд мъжага" до "брутален убиец" - това не са думи, които се приписват на много люксембургци, но ги приемам като комплименти“, шегува се отново Юнкер и продължава:

"Понякога размерът има значение (знаех го!): На Г-7 в Таормина през 2017 г. президентът на САЩ Доналд Тръмп ме запозна със съпругата си с думите: "Всички тези държавни глави тук - Меркел, Макрон и т.н. – са глави на една държава. Но Жан-Клод - той отговаря за 28!“

Година по-късно, когато пристига в Белия дом само седмица след като ЕС и Япония подписват търговско споразумение на стойност една трета от световния БВП, според Юнкер Доналд Тръмп е усетил огромна бизнес възможност в преговори с ЕС, най-големия търговски блок в света - и сега вносител номер 1 на американска соя. Въпреки че двамата не винаги са съгласни един с друг, "има откритост и откровеност в отношенията, което е от основно значение за всяко партньорство, ако искате да постигнете напредък“, смята Юнкер.

За него връзката: ЕС-САЩ е преди всичко приятелство, основано на хора, а не само на политика.

"Когато дадох на Доналд снимка на военно гробище в Люксембург, където е погребан генералът от САЩ Джордж Патън, на гърба й написах: "Скъпи Доналд, нека си спомним общата ни история.“ Исках да му напомня, че съм там като приятел“.

Бъдещи уроци

Европа остава най-малкият континент. От 25% от глобалната добавена стойност, която отчитаме днес, нашият дял, ако всичко върви добре, прогнозира Юнкер, ще спадне до 15% за 10 до 15 години. До 2030 г. вероятно никоя европейска държава вече няма да бъде член на Г-7. В демографски план ние също вървим надолу. Така че съветът му е да не заличаваме националните си идентичности, а "да ги подхранваме, наблягайки на нашите общи ценности отново и отново, както и на нашите индивидуалности - нещата, които правят Европа такава, каквато е“.

"Европа трябва да остане силен стълб на НАТО, който не е толкова „умрял“, колкото в лека дрямка, от която може лесно да се събуди. Европа вече успя да събуди това, което нарекох "Спящата красавица" на Лисабонския договор - нашето постоянно структурирано сътрудничество - по въпросите на отбраната, така че имаме известен опит по въпроса.

Пропуснати възможности

Първото официално посещение, което прави Юнкер в държава от ЕС като председател на Комисията, е това в Кипър, където "консумира достатъчно халуми, за да му стигне за цял живот. "С голяма лична тъга признавам, че все още не сме свидетели на обединението на острова, но аз живея с надеждата, че това може да стане", отчита Юнкер.

Блокадата на Северна Македония и Албания

"Ако силата на Европа се крие в това, че сме надежден партньор - някой, на когото може да се разчита да защитава глобалния ред, основан на многостранни правила, нашата слабост се състои в неспазването на нашите обещания - както нашите, така и тези на нашите международни съюзници. Превъзходен пример за това е политиката ни на разширяване и срамната неспособност на европейските лидери да изпълнят своя ангажимент за започване на преговори за присъединяване със Северна Македония и Албания, след като тези правителства изпълниха необходимите критерии. Уважението трябва да бъде спечелено и ние искаме да запазим доверието в нас, трябва да правим това, което казваме, че ще направим – вътре и вън“, е категоричната позиция на Жан-Клод Юнкер по въпроса за блокадата на двете балкански страни.

Не "Сбогом", а “Au revoir“!

Последните прощални думи на отиващият си председател на Европейската комисия не могат да не ни трогнат.

"След като опаковах вещите си и изпразних офиса си, остава само да предам документите и ключовете на моята наследница Урсула фон дер Лайен. Ще направим това следващия вторник, когато най-накрая ще заема мястото си на председателската стена на славата. Днес ще слезе в пресцентъра по обяд, за да си взема сбогуване и да увековеча този ден в една последна снимка".

Жан-Клод Юнкер
Жан-Клод Юнкер Източник: БГНЕС

Жан-Клод Юнкер не пропуска да отправи и своите благодарности „към 32 000 европейски държавни служители, които посвещават живота си на подобряването на Европейския съюз всеки ден“.

"Имам отделено място и за неизвестните герои - преводачите и съветниците, шофьорите, охранителите и готвачите. Те изпълват тази институция с живот и осветяват моето ежедневие от години“.

Последното обръщение Жан-Клод към всички европейци и читатели на Политико е:

"Аз не съм по сбогуванията, така че съжалявам да ви информирам, че това няма да е последният път, когато ще чуете за мен. Дори оттегляйки се от активната политика, никога няма да престана да давам глас и сърце за Европа. Така че - не "Сбогом“, a "Au revoir"! 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Коментари 4
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

4 коментара
 
Ревнива съпруга към мъжа си, който търси секретарка за себе си: - Не си и помисляй да наемеш някоя млада! Наеми омъжена жена, по-възрастна, за…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Разрушителните сили на любовта: Тези действия могат да съсипят връзката

Разрушителните сили на любовта: Тези действия могат да съсипят връзката

Любопитно Преди 17 минути

Важно е всеки един от партньорите да се опита да разбере чувствата на другия, за да се разрешат различията

4 ситуации, в които е по-добре да НЕ правим секс

4 ситуации, в които е по-добре да НЕ правим секс

Любопитно Преди 18 минути

Истината е, че има някои случаи, в които сексът не е напълно подходящ

Революция в медицината: „Умни“ лепенки ще лекуват по-бързо раните

Революция в медицината: „Умни“ лепенки ще лекуват по-бързо раните

Любопитно Преди 1 час

Професорът по хирургия в USC Дейвид Армстронг казва, че технологията може да предотврати ампутациите на крайници при диабетно болни пациенти

Депутатите разглеждат ветото на президента за БТР-ите за Украйна

Депутатите разглеждат ветото на президента за БТР-ите за Украйна

България Преди 2 часа

Очакванията са то да бъде отхвърлено в пленарната зала

На първо четене за втори път: НС гласува промените в Конституцията

На първо четене за втори път: НС гласува промените в Конституцията

България Преди 2 часа

След седмица е планирано и обсъждането им на второ четене

COVID-19: Новите случаи за последните 24 часа у нас

COVID-19: Новите случаи за последните 24 часа у нас

Теми в развитие Преди 2 часа

Направени са 1871 PCR и антигенни теста

Google Gemini

Google Gemini ядоса потребители от първия ден

Технологии Преди 2 часа

Изкуственият интелект отново допуска сериозни грешки

Изкуството на разтърсващия оргазъм: Трикове и техники за жени

Изкуството на разтърсващия оргазъм: Трикове и техники за жени

Любопитно Преди 2 часа

Ето кои тактики ще помогнат за постигането на женски оргазми по-бързо и лесно

Какво време ни очаква в края на работната седмица

Какво време ни очаква в края на работната седмица

България Преди 2 часа

Максималните температури ще бъдат между 1° и 6°

Тези 4 зодии ще срещнат любовта преди края на 2023 година

Тези 4 зодии ще срещнат любовта преди края на 2023 година

Любопитно Преди 2 часа

За тези зодии предстоят много нови невероятни моменти и искрени чувства

<p>Tesla го закъса: Скандинавия &bdquo;скочи&rdquo; на компанията</p>

Tesla го закъса: Скандинавия „скочи” на компанията

Технологии Преди 2 часа

Мъск нарече исканията лудост, но сега и Норвегия се присъедини към Швеция, та е вероятно милиардерът да преосмисли позицията си

Гонка в центъра на София

Гонка в центъра на София

България Преди 12 часа

Шофьорът отказал да се подчини на полицейско разпореждане и започнало преследване

Събирачите на диви гъби и плодове ще плащат данък

Събирачите на диви гъби и плодове ще плащат данък

България Преди 12 часа

Прагът за разплащанията в брой остава 10 000 лв.

Aкциз за нагреваемите изделия със съдържание, различно от тютюн

Aкциз за нагреваемите изделия със съдържание, различно от тютюн

България Преди 12 часа

Освобождава се от облагане бирата за лично потребление

Бус блъсна и уби пешеходец в Казанлък

Бус блъсна и уби пешеходец в Казанлък

България Преди 12 часа

Мъжът е бил облечен в тъмни дрехи

Слави Трифонов за Денков: Да си подадете оставката и да се скриете

Слави Трифонов за Денков: Да си подадете оставката и да се скриете

България Преди 14 часа

Трифонов обвини премиера, Асен Василев и Кирил Петков