6

Н е е трудно да забележим влиянието на френския президент Еманюел Макрон в речта на Урсула фон дер Лайен, с която тя представи избраните от нея комисари, или количеството на най-добрите позиции в ЕС, които получи Франция. Но идеята за силна Европа съблазнява и германците, пише базираният в Брюксел Euractiv

Предишната Европейска комисия беше обещала да бъде "политическа", но фон дер Лайен иска да отведе нещата с една крачка напред.

Избраният председател на Европейската комисия иска Европа, която да е "по-силна на международната сцена"; по-специално в борбата с изменението на климата и защита на многостранността.

Тя иска нейната Комисия да бъде "геополитическа" и повери на пристигащия ръководител на ЕС по външната политика испанецът Джозеп Борел да създаде работна група, наречена "По-силна Европа в света".

Как разпределиха властта в Европа

Скандал: разследват за корупция кандидата за комисар по „Правосъдие”

Въпреки че не е много немска, тази визия за наднационална сила се съчетава идеално с изказванията на Макрон. Независимо дали в своето обръщение в Сорбоната или в речта към френските посланици в края на август, изглежда, че френският президент поставя в основата на проекта си идеята за геополитическата сила на Европа.

"Макрон теоретизира за ролята на Европа и неговите аргументи бяха възприети от избрания председател на Европейската комисия, но има европейска динамика в полза на това", подчерта Стефан Сежурне, ръководител на френската делегация на "Обнови Европа", който казва, че е доволен от новия екип от предложени комисари и този подход към властта.

Сред другите партии Франсоа-Ксавие Белами от консервативната Европейска народна партия (ЕНП) подкрепя новата комисия, особено в нейния консервативен подход към въпроса за миграцията.

Подобно на бившия шпитценкандидат от ЕНП Манфред Вебер, Белами също подкрепя миграционния портфейл, даден на гръцкия комисар, със заглавие "Европейски начин на живот". Левицата и Зелените обаче осъдиха названието.

С изключение на по-крайните партии, има консенсус за засилване на властта на ЕС на геополитическата сцена.

Според обширно проучване, проведено от експертния център ECFR, Макрон и неговият антураж само се присъединяват към основна тенденция сред европейците, които искат Европа да стане геополитически играч.

От 60 000 европейци, изследвани от YouGov, все по-голям брой вярват, че ако Европа се срине, най-значителната загуба ще бъде тази на блок, който може да се противопостави на властта на САЩ и Китай. Това вярват 34% от французите, но също и 30% от германците, както и 27% от испанците.

Франция, като движеща сила в този ход, също премина в настъпление, когато става въпрос за отговорност, което предизвиква търкания в Германия. Освен че повлия на назначенията, изказванията и дори изборите, направени от фон дер Лийен, Франция получи жизненоважно място в Комисията. Френският комисар Силви Гулард бе определена да управлява вътрешния пазар и ресора отбрана.

Франция също запази контрола над преговорите за Брекзит, тъй като Мишел Барние запази поста си. А Европейската централна банка ще се управлява от Кристин Лагард, която беше назначена за следващ управляващ директор на институцията.

Други държави-членки могат да ревнуват от такъв списък. Но това също отразява как френската дипломация подхожда към този въпрос, докато предишната администрация на Франсоа Оланд се предаде по въпроса.

Промяна на курса за Германия

В Германия изборът на фон дер Лейен, която е част от вътрешния кръг на канцлера Ангела Меркел, поражда надежди, че страната отново ще се активизира на европейската сцена.

"Очаквам това!" – заяви Франциска Брантнер, член на Бундестага и говорител на парламентарната група на Зелените по европейската политика.

"Германия трябва да сложи край на своята "не" политика по отношение на всички амбициозни инициативи на европейската политика, предприети за справяне с предизвикателството на кризата с климата", каза тя.

Зеленият евродепутат посочи, че дори и да закъснее, все още има време канцлерът да мобилизира правителството си, за да отговори най-накрая на предложенията на френския президент, "които той не спира да поставя на масата през последните години".

"Германия трябва да се възползва от тази възможност да поеме активна роля в Европа. От началото на кризата с еврото през 2008 г. тя намали ролята си и стигна до там да спре всякакви нови инициативи", добави тя.

Според евродепутата обаче изглежда, че нещата се движат, след като фон дер Лейен беше назначен да ръководи новата Комисия.

Тя посочи, че избраният председател включи в програмата си конкретни обещания като мобилизиране на един трилион евро за десет години за развиващите се страни за финансиране на борбата срещу глобалното затопляне. "Германия, надявам се, няма да се противопостави", каза тя.

Невидими позиции, но силно влияние

Докато речта на фон дер Лиен отразява вижданията на Франция, това не означава, че Германия възнамерява да отстъпи. Тя продължава да упражнява своето влияние чрез различните позиции в европейските институции.

"Това са позиции, които са по-малко изложени от тези на комисарите, но също са решаващи", обясни Клер Демесмай, политолог и експерт по френско-германските отношения в Германския институт за външна политика (DGAP).

Тя подчерта, че тези позиции включват тези на генерални секретари, където германците са добре поставени, както и председатели на групи или вицепредседатели, където Франция със сигурност е по-добра, но където германското влияние остава силно.

Освен това, въпреки че тандемът на Урсула фон дер Лейен и Силви Гулард може да създаде впечатление за истинска хармония между Франция и Германия, истинските разногласия между двете страни остават.

Юнкер: Номинирането на фон дер Лайен не е прозрачно

"По въпроса за цифровото данъчно облагане все още има различия между двете страни, както и по въпросите на отбраната и индустриалната политика. Има поредица от въпроси, по които все още сме далеч от постигане на споразумение", отбеляза политологът.

Отвъд френско-германското разделение, позицията на държавите-членки на ЕС по отношение на новия европейски бюджет ще определи дали новата Комисия на ЕС ще има необходимото пространство за маневриране, за да изпълни своята пътна карта.

"Приемането на европейския бюджет ще бъде от решаващо значение. Как държавите-членки ще определят своите приоритети? Ще спазва ли бюджетът пътната карта на Комисията", размишлява политологът.

Нова европейска глава

Конкретно Брекзит ще промени начина, по който се раздават картите.

"С Брекзит се формират нови баланси отвъд простото уравнение 28-1. Става свидетели на различни властови отношения", обяснява Клер Демесмай.

"Нидерландия, например, става все по-влиятелна. Сега тя ще води дискурса към либерална и ортодоксална Европа, що се отнася до финансовите въпроси", добави тя.

Демесмай подчертава също ролята, която може да изиграе Италия.

"След Брекзит и при условие, че вътрешната ситуация се стабилизира, Италия може да се присъедини към Франция и Германия, за да разшири кръга и да формира ново трио. Отваря се нова глава с нови баланси и Европа е в движение", добави политологът.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Коментари 6
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

6 коментара
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Най-често срещаните предизвикателства при управлението на служители от Gen Z

Най-често срещаните предизвикателства при управлението на служители от Gen Z

Любопитно Преди 11 минути

Днес работодателите са изправени пред много сериозни предизвикателства

Любимите храни на принцеса Даяна

Любимите храни на принцеса Даяна

Любопитно Преди 1 час

Да разберем заедно какви са нейните любими ястия и как можем да се вдъхновим от изтънчения ѝ вкус

Пускат движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас

Пускат движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас

България Преди 2 часа

От 5 март потокът от превозни средства се осъществяваше двупосочно в платното за София заради ремонт

Започва изплащането на великденските добавки за пенсионери

Започва изплащането на великденските добавки за пенсионери

България Преди 2 часа

Право на допълнителните средства имат около 534 хиляди българи

НС гласува увеличението на заплатите на военнослужещите

НС гласува увеличението на заплатите на военнослужещите

България Преди 3 часа

Според текстовете възнагражденият им ще се повишат средно с 30%

САЩ, Канада и Великобритания наложиха нови санкции срещу Иран

САЩ, Канада и Великобритания наложиха нови санкции срещу Иран

България Преди 3 часа

Мерките са насочени предимно към търговията и производството на безпилотни летателни апарати

Alphabet: AI е възможност, която идва веднъж в живота

Alphabet: AI е възможност, която идва веднъж в живота

Технологии Преди 3 часа

ИТ гигантът вижда огромен потенциал в технологията

Психолог обясни защо хората се страхуват от клоуни

Психолог обясни защо хората се страхуват от клоуни

Любопитно Преди 3 часа

Защо са толкова страшни клоуните четете в следващите редове

Как да се освободим от стреса - 5 оригинални идеи

Как да се освободим от стреса - 5 оригинални идеи

Любопитно Преди 3 часа

Как да се справим със стреса четете в следващите редове

<p>Слънцето ще се покаже в петък, ще вали ли през уикенда</p>

Облачността се разкъсва в петък, какво ще е времето през почивните дни

България Преди 3 часа

Минималните температури ще са между 3° и 8°

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любопитно Преди 10 часа

Брокерката Симона напусна надпреварата на крачка от черните куртки

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 12 часа

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Русия може да влоши отношенията си със САЩ в такъв случай

Русия може да влоши отношенията си със САЩ в такъв случай

Свят Преди 12 часа

Рябков заяви, че Москва ще предприеме икономически и политически ответни мерки, ако руските активи бъдат конфискувани

Министърът на земеделието на Украйна подаде оставка

Министърът на земеделието на Украйна подаде оставка

Свят Преди 13 часа

Стефанчук: Върховната рада получи писмо за оставка от Николай Солски

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

България Преди 13 часа

Според Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори ограничаването на рекламата ще доведе до ръст на залози в нелегални сайтове и обекти

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Свят Преди 14 часа

Шикорски: Единствената надежда на Путин е нашата липса на решителност