61

П редседателят на Европейския съвет Доналд Туск съобщи, че е постигната договореност по разпределението на висшите длъжности в ЕС, предаде агенция БТА.

Предлага се германският министър на отбраната Урсула фон дер Лайен (Европейска народна партия, ЕНП) да бъде председател на Европейската комисия (ЕК). Това предложение подлежи на утвърждаване от Европейския парламент с мнозинство от 376 гласа.

Европейският съвет назначава за свой следващ председател и ръководител на еврогрупата служебния премиер на Белгия Шарл Мишел (либерали) за срок от 2,5 години, с възможност за втори мандат.

Предвижда се върховен представител на ЕС по външната политика и сигурността да бъде испанският външен министър Жозеп Борел (социалисти), ако бъде потвърден от новия председател на ЕК

Предвижда се ръководителят на Международния валутен фонд Кристин Лагард да поеме председателството на Европейската централна банка (ЕЦБ) за един-единствен мандат от осем години. Последното решение подлежи на повторно потвърждение от европейските държавни и правителствени ръководители след съгласуване с ЕП и ЕЦБ.

Туск добави, че за първи заместник-председатели на ЕК се предлагат неуспелите водещи кандидати за ръководител на комисията Маргрете Вестагер и Франс Тимерманс. Той отбеляза, че при гласуването Германия се е въздържала от подкрепа за Фон дер Лайен (което се възприема като глас „против”), макар германският канцлер Ангела Меркел да е била „за” в лично качество.

„Постигнатото разпределение е между двама мъже и две жени. Ако бъде утвърдена от ЕП, Фон дер Лайен ще бъде първата жена председател на ЕК”, уточни Туск.

ЕП избира своето ръководство, нямаме думата, но се надяваме за председател в половината мандат да бъде избран представител на Централна и Източна Европа”,

каза Туск. Той поясни, че се предвижда първата половина от мандата на председателството на ЕП да бъде за социалистите, а втората – за Европейската народна партия.

Туск заяви още, че е „абсолютно сигурен”, че новото ръководство на блока няма да промени курса и да предложи отстъпки по сделката с Лондон. Той предупреди, че промяната в персонала не означава промяна в подхода.

„Абсолютно съм сигурен, че новите лидери на нашите институции ще бъдат толкова последователни, колкото сме днес, когато става въпрос за споразумението за оттегляне и нашата готовност да обсъдим бъдещите ни отношения с Великобритания”, каза Туск.

Българският министър-председател Бойко Борисов заяви в Брюксел: „Доволен съм, че се постигна компромис, животът продължава”. „С Кристин Лагард много добре се познаваме и съм убеден, че подобен професионалист ще ни бъде много важен по пътя за еврозоната”, каза още премиерът.

Депутатите на ГЕРБ ще подкрепят категорично Сергей Станишев ако бъде номиниран,

добави Борисов. „Защото, когато беше предизборната кампания аз недоумявах, че лидерът на европейските социалисти, даже беше пети, не искаха да го включат в листата. Даже в момента сигурно му е трудно как той не е председател на групата си от 4-5 депутати, защото неговата партия не му е дала това право, а ще оглави Европейския парламент. Но аз гласувах за него, по-точно дадох пред всички колеги, всеки пак българин е, дойдоха да ме питат, казах, че бихме го подкрепили, разбира се”, каза още Борисов.

Защо Ангела Меркел не подкрепи Урсула фон дер Лайен

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че се е наложило да се въздържи по време на гласуването на европейските лидери в Брюксел за номинирането на нейната сънародничка Урсула фон дер Лайен начело на Европейската комисия, предаде Франс прес.

При гласуването, в което взеха участие 28-те държавни глави и правителствени ръководители от ЕС, Фон дер Лайен бе избрана „единодушно с един глас „въздържал се” от моя страна”, каза Меркел на пресконференция след края на срещата на върха. Канцлерката каза, че се е наложило да постъпи така „заради германските изборни правила”.

„Това е първата жена начело на ЕК и първият път от 52 години насам, в който Германия заема председателския пост в еврокомисията”, каза Меркел. „За същия период Франция е имала четирима председатели”, припомни тя. Германия всъщност заемаше председателството в комисията при създаването на този пост – Валтер Халщайн бешв председател от 1958 г. до 1967 г.

Лидерите на Франция, Испания и Италия са доволни от постигнатия компромис

Френският президент Еманюел Макрон каза тази вечер, че номинациите за главните постове в Европейския съюз, съгласувани днес след дълги препирни, са „позитивни и консенсусни” и дават възможност за „нов старт” на съюза.

„Постигнатото съгласие е плод на солиден френско-германски съюз”, каза той на пресконференция. Макрон защити решението за назначаване на германската министърка на отбраната Урсула фон дер Лайен начело на Европейската комисия и на шефката на МВФ Кристин Лагард за нов управител на Европейската централна банка.

Испанският и.д. премиер Педро Санчес каза, че е успял да получи ангажимент от своите колеги евролидери социалист да оглави ресора по икономика и финанси в Европейската комисия. Той посочи, че се е борил много упорито социалист да бъде номиниран за шеф на комисията, но добави, че е доволен от окончателно съгласувания пакет от лидерски постове, като го нарече „много балансирано споразумение”.

След завършването на маратонската извънредна среща на върха на ЕС италианският премиер Джузепе Конте съобщи, че Италия ще получи в новия състав на Европейската комисия постове на заместник-председател и на един от комисарите по икономическите въпроси. Той говори на пресконференция за резултатите от срещата, която беше предавана на неговата страница във Фейсбук.

„Ние ще имаме най-стратегически важния за интересите на италианците ресор – по конкуренцията”, каза той. Според него кандидатът ще бъде предложен от едната от двете управляващи италиански партии – „Лига”, която получи най-много гласове на изборите за Европарламент в страната.

Зелените са против избора на кандидатите за висши постове

Ска Келер, съпредседател на групата на Зелените, заяви, че това „задкулисно споразумение след дни на преговори е гротескно и удовлетворява само партийните игри за власт. След толкова висока избирателна активност на европейските избори и истински мандат за промяна, това не е (решението - бел. ред.), което европейските граждани заслужават”, заяви тя. Келер добави: „Ние се нуждаем от динамика за политически промени в Европа и това не се предлага от този пакет”.

Филип Ламбертс, съпредседател на групата на Зелените пък заяви: „Парламентът трябва да вземе решение за своето председателство независимо от европейските правителства и да не оставя това на лошо подготвения компромис в Съвета. Ние се борим за парламентарна демокрация. Необходима ни е по-справедлива, по-социална и екологична Европа, която работи за гражданите и ще се борим, за да гарантираме, че ЕС работи за постигането на това през следващите пет години”.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Коментари 61
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

61 коментара
 
Майка към дъщеря: - Дъще, мъжът трябва да се избира умно! Виж баща си - разбира от електричество, от водопровод, от мебели, може да поправи…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Емоционални обяснения в любов и сълзи в очите в новия епизод на “Един за друг”

Емоционални обяснения в любов и сълзи в очите в новия епизод на “Един за друг”

Любопитно Преди 40 минути

Мъжете ще напишат романтични писма, в които изразяват най-съкровените си чувства към своите дами

Петър Чобанов: Споделям мнението на Димитър Радев, крайното решение е на президента

Петър Чобанов: Споделям мнението на Димитър Радев, крайното решение е на президента

България Преди 57 минути

Екипът в БНБ трябва да продължи да действа и да вървим напред, коментира той

Лятното часово време: Как преместването на стрелките може да повлияе на настроението ни

Лятното часово време: Как преместването на стрелките може да повлияе на настроението ни

Любопитно Преди 1 час

Тази промяна може да причини хаос на психическото и физическото ни благосъстояние

Ще може ли да се състави служебен кабинет според новите правила, записани в Конституцията?

Ще може ли да се състави служебен кабинет според новите правила, записани в Конституцията?

България Преди 1 час

Втори ден продължават срещите при президента с потенциалните кандидати за поста служебен министър-председател

ПП-ДБ предлага създаването на временна комисия за пътната карта на „Турски поток”

ПП-ДБ предлага създаването на временна комисия за пътната карта на „Турски поток”

България Преди 2 часа

От ГЕРБ-СДС поясниха, че темата не е коментирана по време на преговорите

Мария Габриел: От полза на държавата е да няма безвремие

Мария Габриел: От полза на държавата е да няма безвремие

България Преди 2 часа

Това коментира вицепремиерът и министър на външните работи в оставка относно процедурите за назначаване на служебен кабинет

Пеевски: След 20 години в НАТО България се доказа като надежден партньор

Пеевски: След 20 години в НАТО България се доказа като надежден партньор

България Преди 2 часа

Евроатлантическите ценности се превърнаха в основен стълб в международните геополитически отношения, подчертава той

Радев с коментар за разговорите за служебен премиер

Радев с коментар за разговорите за служебен премиер

България Преди 2 часа

Винаги, когато един избор е лимитиран, не може да доведе до най-добрия възможен резултат, заяви президентът

Йорданов: Настоящата Конституция е факт заради недомислица и страх в ПП-ДБ

Йорданов: Настоящата Конституция е факт заради недомислица и страх в ПП-ДБ

България Преди 3 часа

Тя трябва да е написана така, че никой да няма възможност да вкара страната в криза, коментира той

6 знаменитости, които наскоро разбраха, че са болни от рак

6 знаменитости, които наскоро разбраха, че са болни от рак

Свят Преди 3 часа

Вижте по-отблизо живота на тези в светлината на прожекторите, които наскоро са се сблъскали със страшната диагноза

Теменужка Петкова

Теменужка Петкова за "Турски поток": Ние притеснение нямаме, ПП-ДБ да създават колкото си искат анкетни комисии

България Преди 3 часа

Според Томислав Дончев повдигането на темата показва "политическа безпомощност"

„На път за Шенген” в „Темата на NOVA“

„На път за Шенген” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 3 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

НАТО

Сълзи и ентусиазъм: 20 години България в НАТО

България Преди 3 часа

Разходете се през събитията отпреди 20 години с нас

<p>&quot;Не сме виждали подобна ситуация от 1945 г. насам&quot;</p>

Туск: Започна нова ера на войни

Свят Преди 3 часа

Тя бе поставена с руското нахлуване в Украйна преди малко повече от две години, заяви премиерът на Полша

Тестват сирените за въздушна тревога в София, ето кога

Тестват сирените за въздушна тревога в София, ето кога

България Преди 3 часа

Това съобщиха от Столичната община