69

Г рупа висши габонски военни се появиха по националната телевизия в ранните часове на сряда и обявиха, че са поели властта, минути след като изборният орган на страната обяви, че президентът Али Бонго е спечелил трети мандат, съобщава Reuters.

Те твърдят, че президентът е под домашен арест.

Как Москва прогони Франция от Африка

Офицерите заявиха, че представляват всички сили за сигурност и отбрана в централноафриканската държава. Те обявиха, че резултатите от изборите са отменени, всички граници са затворени до второ нареждане и държавните институции са разпуснати.

След телевизионното изявление в столицата Либервил са се чули звуци от стрелба, съобщава кореспондент на Reuters.

Няма незабавен коментар от правителството на страната-членка на ОПЕК, нито съобщения за местонахождението на Бонго, който за последно беше видян публично, когато гласува на изборите в събота.

Германски министър: Русия дестабилизира африкански региони

"В името на габонския народ решихме да защитим мира, като сложим край на сегашния режим", се казва в изявлението на военните.

Военнослужещите се представиха като членове на Комитета за преход и възстановяване на институциите.

Държавните институции, които те обявиха за разпуснати, включват правителството, сената, националното събрание, конституционния съд и избирателния орган.

Ако успее, превратът ще бъде осмият в Западна и Централна Африка от 2020 г. насам след Мали, Гвинея, Буркина Фасо, Чад и Нигер.

Миналия месец военните грабнаха властта в Нигер, изпращайки ударни вълни в Сахел и засмуквайки глобални сили със заложени стратегически интереси.

Какво постигна Лавров с дипломатическата си обиколка в Ирак и Африка

Напрежението в Габон беше високо на фона на опасения от безредици след съботния президентски, парламентарен и законодателен вот, при който Бонго се опитваше да удължи 56-годишната власт на семейството си, докато опозицията настояваше за промяна в богатата на петрол и какао, но бедна държава.

Липсата на международни наблюдатели, спирането на някои чуждестранни предавания и решението на властите да спрат интернет услугите и да наложат вечерен час в цялата страна след гласуването породиха опасения относно прозрачността на изборния процес.

Габон осуети опит за военен преврат през януари 2019 г., след като войници превзеха за кратко държавната радиостанция и излъчиха съобщение, в което се казва, че Бонго, който е получил инсулт месеци по-рано, вече не е годен за служба.

Ситуацията беше възстановена часове по-късно, след като двама от заподозрените заговорници бяха убити, а други арестувани.

Габонският избирателен център съобщи по-рано в сряда, че Бонго е спечелил изборите с 64,27% от гласовете и че основният му съперник Алберт Ондо Оса е на второ място с 30,77%.

Глобалната игра на Русия и Китай тревожи Запада

64-годишният Бонго, който наследи баща си Омар като президент през 2009 г., се състезаваше срещу 18 претенденти, шестима от които подкрепиха Ондо Оса в опит да стеснят надпреварата.

Правителството обяви, че спирането на мрежата и комендантският час са необходими за предотвратяване на разпространението на фалшиви новини и за защита на обществената безопасност. Оспорваната победа на Бонго на изборите през 2016 г. провокира бурни протести, които доведоха до опожаряване на сградата на парламента.

Неговият екип отхвърли обвиненията в измама от страна на Ондо Оса и неговия опозиционен съюз.

Европейският съюз не беше поканен да наблюдава тези избори. Наблюдатели от ЕС преди това поставиха под съмнение валидността на малката победа на Бонго на президентските избори през 2016 г.

В понеделник организацията за наблюдение на медиите "Репортери без граници“ изрази загриженост относно блокирането на интернет и временното спиране  в Габон на излъчвания на френските международни новинарски канали RFI, France 24 и TV5 Monde.

"RSF осъжда поредицата от атаки срещу свободата на пресата и информационния плурализъм, факти, които вероятно ще компрометират прозрачността (на) общите избори“, се казва в публикация онлайн.

Опозицията оспори и двете предишни изборни победи на Бонго. Той дойде на власт за първи път през 2009 г. след смъртта на баща си Омар Бонго, преди да бъде преизбран през 2016 г.

Глобалната игра на Русия и Китай тревожи Запада

Международните реакции по повод случващото се в Габон не закъсняха

Върховният представител на Европейския съюз по външната политика и сигурността Жозеп Борел заяви, че министрите на отбраната на страните членки на ЕС би трябвало да обсъдят ситуацията, предаде Ройтерс.

Ръководителят на европейската дипломация допълни, че ако военният преврат в африканската страна бъде потвърден, това ще направи региона още по-нестабилен.

"Ако се получи потвърждение, че е осъществен военен преврат, то това е поредният случай, който повишава нестабилността в целия регион", заяви Борел на неформалната среща на министрите на отбраната на държавите членки на ЕС в Толедо, Испания.

Франция следи събитията в Габон "с най-голямо внимание", каза премиерът Елизабет Борн.

Коментарът на Борн беше първата реакция от Франция, бившата колониална сила в Габон, чието влияние в Африка е подкопано от поредица от скорошни преврати, които свалиха приятелски правителства.

Френската минна група Eramet също обяви, че е спряла дейността си в Габон, след като армейски офицери там заявиха, че са свалили президента Али Бонго.

Eramet каза, че "за безопасността на персонала и сигурността на операциите" е "спрял" работа и следи събитията отблизо.

Компанията дава работа на 8 000 души в богатата на петрол и минерали западноафриканска държава, а нейното местно дъщерно дружество добива манганова руда, минерал, използван в производството на стомана и батерии, от мините Moanda, най-големите манганови мини в света.

Китай призова "всички страни" в Габон да гарантират безопасността на президента Али Бонго Ондимба.

"Призоваваме всички страни в Габон да изхождат от основните интереси на страната и народа, да разрешат различията чрез диалог и да възстановят нормалния ред възможно най-скоро", каза говорителят на външното министерство Ван Уенбин.

Уенбин също призова за "гарантиране на личната безопасност на президента Бонго и поддържане на националния мир и стабилност".

Интернетът в Габон също беше възстановен след 3 дни прекъсване.

Национално спиране на интернет беше наложено от правителството на Бонго, тъй като изборите наближаваха края на събота късно, 26 август, на основание, че това ще предотврати разпространението на "фалшиви новини" и възможно насилие.

Междувременно говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че Москва "следи отблизо" обстановката в африканската страна.

"В Москва бяха приети със загриженост съобщенията за рязко влошаване на вътрешната обстановка в приятелската африканска страна. Продължаваме отблизо да следим развитието на обстановката и се надяваме тя бързо да се стабилизира", заяви пред журналисти говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова.

Репортери на АФП съобщават, че по улиците на столицата Либревил може да се чуе стрелба.

Организаторите на военния преврат казаха също , че затварят границите на страната "до второ нареждане".

Коментари 69
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

69 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Ябълковият оцет - естествената тайна за красота и здраве

Ябълковият оцет - естествената тайна за красота и здраве

Любопитно Преди 15 минути

Вижте разнообразието от ползи, които ябълковият оцет може да предложи за здравето и благополучието на човека

AI влошава обслужването на клиентите

AI влошава обслужването на клиентите

Технологии Преди 1 час

Хората не са доволни от чатботовете, които компаниите използват

Арестуваха финландски депутат заради стрелба

Арестуваха финландски депутат заради стрелба

Свят Преди 10 часа

Заподозреният Тимо Ворнанен влязъл в словесен спор със свой колега

Откриха самоделни пиратки на националния стадион преди мача ЦСКА-Левски

Откриха самоделни пиратки на националния стадион преди мача ЦСКА-Левски

България Преди 12 часа

На място е изпратен сапьорски екип на Специализирания отряд за борба с тероризма, който ги е обезвредил

<p>&bdquo;Целта на Путин не е Украйна. Целта на Путин е Европа&quot;</p>

Германският финансов министър: Целта на Путин не е Украйна, а Европа

Свят Преди 12 часа

Въпреки че руският лидер нападна Украйна, „той има предвид всички нас и нашия начин на живот“, каза Линднер

Георги Георгиев: Терзиев да покаже документите от избирането на съпругата на Цеков за консултант

Георги Георгиев: Терзиев да покаже документите от избирането на съпругата на Цеков за консултант

България Преди 13 часа

Той обяви, че още в понеделник ще бъде внесен сигнал за откритите нарушенията в общинското предприятие „Гробищни паркове“

Градушката в Сливенско уби бебе картал

Градушката в Сливенско уби бебе картал

България Преди 14 часа

Това съобщиха от природозащитната организация Фонд за дивата флора и фауна

Кацането неуспешно: Смущения на GPS сигнала осуетиха приземяването на самолет

Кацането неуспешно: Смущения на GPS сигнала осуетиха приземяването на самолет

Свят Преди 14 часа

Самолет, излетял от Хелзинки, не успя да кацне на естонското летище Тарту в петък вечерта

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Свят Преди 15 часа

Първата дама подчертава, че жертвите на насилие не могат да чакат, докато конфликтът бъде разрешен

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Свят Преди 15 часа

Ердоган и Рюте са обсъдили също ситуацията в ивицата Газа и войната в Украйна

Американското разузнаване: Путин вероятно не е наредил Навални да бъде убит

Американското разузнаване: Путин вероятно не е наредил Навални да бъде убит

Свят Преди 15 часа

47-годишният Навални беше най-яростният критик на Путин в Русия

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Свят Преди 15 часа

Блинкен беше на посещение в Китай от сряда до петък

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Свят Преди 16 часа

Нападението е било извършено от Службата за сигурност на Украйна

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Свят Преди 16 часа

В петък беше съобщено, че Сергей Мингазов е арестуван по подозрения, че разпространява фалшива информация за руската армия

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Свят Преди 16 часа

Стихията е причинила значителни щети, има и ранени

<p>Северна Корея с остро предупреждение към&nbsp;САЩ</p>

Северна Корея обвини САЩ в политизиране на въпроса с човешките права

Свят Преди 17 часа

Ще предприемем твърди и решителни стъпки в защита на своята неприкосновеност и сигурност в отговор на Вашингтон, заяви Пхенян