40

В неделя френското знаме бе спуснато за последен път във военния лагер „Била Загре“ в Буркина Фасо, с което бе отбелязан краят на 13-годишното присъствие на френските въоръжени сили в западноафриканската страна, пишат Лаура Каяли и Клеа Калкут в "Политико", предава БГНЕС.

Изтеглянето на Франция от Буркина Фасо идва в момент, в който е по-малко вероятно да видите френския трикольор в столицата Уагадугу, отколкото руските червено, бяло и синьо, отбелязвайки бързата и зашеметяваща загуба на влияние за бившата колониална сила.

Германски министър: Русия дестабилизира африкански региони

От 2010 г. насам в Буркина Фасо бяха разположени около 400 френски военнослужещи, като част от усилията на Париж да спре вземането на заложници, а по-късно и да ограничи разрастването на терористичните групи в по-широкия регион на Сахел. През януари на французите беше даден един месец да напуснат страната - решение, което последва период на нарастваща нестабилност в страната, включително два държавни преврата през 2022 г.

Изтеглянето от Буркина Фасо е третият неуспех за френския президент Еманюел Макрон, който при идването си на власт през 2017 г. обеща нов подход към Африка, основан на "равноправно партньорство".

През последните месеци Франция трябваше да напусне и Мали и Централноафриканската република, което породи опасения за ефекта на доминото в целия континент, при който Макрон приключва десетилетната операция на страната си "Бархан" за борба с джихадистите в Сахел.

"Това е истинско изпитание за Франция", казва Сейдик Абба, писател от Нигер и специалист по африкански изследвания в областта на сигурността в университета във Валансиен, Франция. "Ако не иска да види зараза в цяла Африка, тя трябва да промени подхода си".

Какво постигна Лавров с дипломатическата си обиколка в Ирак и Африка

"В Буркина Фасо ситуацията е нестабилна", допълва Абба. "А сега в Чад и Нигер хората искат да видят нов тип партньорство с Франция."

Според местни доклади, на африканския континент все още тъпчат около 6000 френски ботуши на терен, включително 1000 в Нигер и 900 в Кот д'Ивоар.

Причините за отслабващото влияние на Франция в региона на Сахел са многостранни, коренят се в колониалната ѝ история и се ускоряват от местната политика, но проблемите ѝ са и следствие от амбициите на Русия да разшири позициите си на континента, особено след началото на пълномащабната ѝ инвазия в Украйна.

Елисейският дворец обаче е взел под внимание това и следващата седмица Макрон се отправя към Ангола, Демократична република Конго и Габон, по подобие на обиколката на руския външен министър Сергей Лавров в Мали, Мавритания и Судан през януари.

След като френските войски са систематично извеждани, в някои случаи те са замествани от наемници от руската паравоенна организация "Вагнер", която се ръководи от съюзника на Владимир Путин Евгений Пригожин. В Буркина Фасо военните лидери на страната отричат да са сключили сделка с "Вагнер", но руски наемници са забелязани в страната.

В подкрепа на "ботушите на Вагнер" на терен Русия води и сложна и координирана информационна война, като представя Франция в груба заблуда, която досега се е борила да отвърне на удара.

Глобалната игра на Русия и Китай тревожи Запада

"Не сме изградили достатъчно мека сила", признава френски правителствен служител, който говори при условие на анонимност, тъй като не е упълномощен да говори публично. "Посланиците ни трябва да бъдат по-настъпателни, когато става въпрос за излагане на контрааргументи, вместо да общуват само в рамките на институционалните рамки."

В речта си за прегледа на отбраната през ноември Макрон заяви, че армията трябва да се съсредоточи и върху операциите за оказване на влияние в условията на кампании за дезинформация и опити за манипулиране на цивилни граждани - особено в Африка.

По-рано тази седмица министърът на въоръжените сили на Франция Себастиен Лекорню посети Кот д'Ивоар за втори път в рамките на по-малко от година, за да обсъди условията на военното присъствие на Франция в региона. По време на пресконференцията Лекорню се намираше в Сенегал.

И в опит да се пребори във виртуалната сфера на дипломацията, Министерството на външните работи на Франция създаде ново звено, което да открива ранни признаци на кампании за дезинформация и да предоставя на френските служители по света "офис", който да помага за реагиране на операции за фалшиви новини, според френски дипломат, запознат с операциите.

През последните години Русия разгърна вълни от груби фалшифицирани обвинения срещу Франция в африкански държави, включително Мали, Буркина Фасо и Централноафриканската република. Опитите на Франция да изясни фактите обаче често се проваляха.

Военната хунта в Мали благодари на Владимир Путин

Съществува "приета асиметрия между либералните демокрации и авторитарните държави" по отношение на начина, по който те могат да се борят онлайн, твърди Максим Одине, научен сътрудник в Института за стратегически изследвания към френското Министерство на въоръжените сили. "Демокрацията не може да прибягва до дезинформация, без това да доведе до бумерангов ефект", добави Одине. През 2020 г. френските опити да се противодейства на руските онлайн кампании за дезинформация в Централноафриканската република и Мали с фалшиви акаунти се провалиха, когато Facebook разкри участието на лица, свързани с френските въоръжени сили.

Изследване на Марк Дюерксен от Африканския център за стратегически изследвания, академична институция към Министерството на отбраната на САЩ, показва, че наративите, прокарвани от руските интереси, включват представянето на Москва като освободителна, антиколониална сила срещу западния империализъм. Франция, напротив, е представяна като сътрудничеща на ислямските джихадисти, крадяща природни ресурси и е изобразявана във видеоклиповете със змии, зомбита и плъхове.

Преди военното изтегляне на Франция от трите ѝ бивши колонии дискурсът срещу Париж и Макрон се разпространяваше чрез официални медии, подкрепяни от Кремъл, като RT и "Sputnik", които увеличиха усилията си в Африка, след като бяха забранени в ЕС. Успоредно с това през изминалата година Радио Франс Интернешънъл (RFI) беше забранено в Мали и Буркина Фасо, а France 24 беше спряна в Мали.

Антифренските настроения се засилват и от неформална мрежа от ферми за тролове, филмови продукции, фалшиви акаунти в социалните медии, проруски африкански онлайн инфлуенсъри и партньорства с местни медии, които могат да бъдат свързани с това, което експертите и изследователите наричат "галактиката Пригожин", по името на основателя на „Вагнер“.

"Руснаците са щастливи, ако антифренските наративи се възприемат от младежите в Уагадугу или Бамако", казва Дуерксен, "но тяхната основна цел е да спрат обществения дебат и да затворят информационното пространство".

Рестартиране на фона на опасенията от "ефекта на доминото“

Руската машина за дезинформация нямаше да бъде толкова ефективна в Африка, ако резултатите на Франция на континента бяха по-добри през последните десетилетия, смятат някои френски експерти и законодатели. Бившите френски колонии Мали, Буркина Фасо и Чад дълго време поддържаха връзки с Франция, но се нареждат сред най-бедните страни в света. И дори когато от 2013 г. насам френските войски се борят с джихадистите в Сахел, сигурността в региона постоянно се влошава.

"Руската пропаганда се възползва от дадена ситуация, но не я създава. Тя нямаше да има никаква сила, ако не бяхме натрупали грешки", заяви Арно Льо Гал, депутат от лявата опозиционна партия "Непреклонна Франция", който председателства групата за приятелство Франция-Буркина Фасо в Националното събрание.

В момента Франция се опитва да промени коренно отношенията си с африканските държави. Когато миналата година Макрон сложи край на операцията "Бархан", беше взето решение да се ангажира с по-подкрепящи роли в Африка.

"Трябва да се научим да "работим с" африканските въоръжени сили, а не "вместо" тях", заяви един френски правителствен служител във връзка с успешната съвместна работа на френските и нигерските части. Но тези инициативи все още са в сравнително начален стадий и все още не са широко разпространени.

Бързината, с която френските сили бяха изгонени от Мали, Буркина Фасо и ЦАР, накара много наблюдатели да се чудят коя страна ще обърне гръб на Франция следващия път.

"Антифренските настроения са навсякъде. „Вагнер“ присъства само в няколко държави, но руската приказка е навсякъде", предупреди френски правителствен служител, който заяви, че се опасява не толкова от ефекта на доминото, колкото от "антифренска зараза", която ще подкопае френското влияние и икономически интереси.

Карикатура, разпространявана в социалните медии от януари насам - която може да се свърже с галактиката на Пригожин - изобразява войници от Мали, отблъскващи завладяващите Франция зомбита с помощта на наемници на „Вагнер“, а след това подобни сцени от Буркина Фасо. Във финалните кадри един войник от Кот д'Ивоар също идва да търси помощта им.

"Руснаците се опитват да създадат самоизпълняващи се пророчества", казва висшият френски дипломат.

Коментари 40
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

40 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Полша разкри руска шпионска мрежа

Полша разкри руска шпионска мрежа

България Преди 1 час

Обиски в столицата Варшава и южния град Тихи

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

България Преди 2 часа

Сигналите са фалшиви и екипите не са открити съмнителни предмети

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Свят Преди 4 часа

Известно е, че този щам на птичия грип предизвиква смъртоносни епидемии сред дивите и домашните птици и понякога заразява хора

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Любопитно Преди 4 часа

Херцогинята е започнала да работи върху стила си с Джейми Мизрахи

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

България Преди 4 часа

В помещението са установени картечен пистолет, две пушки, 6 револвера, 2 пистолета, противотанков снаряд

<p>Когато Земята бе &quot;ударена&quot; с 10 милиарда атомни бомби</p>

Събитието Карингтън: Когато Земята бе "ударена" с 10 милиарда атомни бомби

Любопитно Преди 4 часа

"Това просто доказва още веднъж, че бурята Карингтън е била екстремно събитие"

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Любопитно Преди 4 часа

UFC и A1 България продължават правата за излъчване за следващите години

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

България Преди 5 часа

50-годишният обвиняем от Хасково се призна за виновен и подписа споразумение с прокуратурата

Това са приоритетите на САЩ за България

Това са приоритетите на САЩ за България

България Преди 5 часа

Според Кенет Мертен ефективният преглед на инвестициите е полезен за всички страни

"Ужасна трагедия": Стивън Сегал посети пострадали от терористичната атака в Москва (СНИМКИ)

"Ужасна трагедия": Стивън Сегал посети пострадали от терористичната атака в Москва (СНИМКИ)

Свят Преди 6 часа

71-годишният актьор е посетил Националния медико-хирургически център, където се е срещнал с трима пострадали

И шефът на БНБ не иска да е премиер

И шефът на БНБ не иска да е премиер

България Преди 6 часа

Димитър Радев: С идеята да решим конюнктурен проблем ще създадем дългосрочни проблеми

Мъж се опита да нахлуе в сградата на Президентството (СНИМКИ)

Мъж се опита да нахлуе в сградата на Президентството (СНИМКИ)

България Преди 6 часа

Мъжът е дърпал вратите на официалния вход на институцията

Ноел Николов: Искам децата да учат от моя комикс история на Васил Левски

Ноел Николов: Искам децата да учат от моя комикс история на Васил Левски

Любопитно Преди 6 часа

Ноел е първият създател на комикс свързан с наш български национален герой, а именно Васил Левски

"Динамиката на гласуването е много интересна": Исторически избори в Мексико (ВИДЕО)

"Динамиката на гласуването е много интересна": Исторически избори в Мексико (ВИДЕО)

Свят Преди 6 часа

За първи път мексиканците в чужбина ще могат да гласуват не само по пощата, но електронно и лично

<p>Делото срещу Джулиан Асанж (ВИДЕО)</p>

Риск от смъртно наказание и дискриминация: Делото срещу Джулиан Асанж

Свят Преди 6 часа

Асанж е прекарал пет години в британския затвор “Белмарш” с максимална сигурност

Руски военни кораби навлязоха в Червено море

Руски военни кораби навлязоха в Червено море

Свят Преди 6 часа

Това става на фона на атаките от йеменските бойци хути срещу търговското корабоплаване