18

Б ългария гласува, за да избере 48-ото си Народно събрание. 

А ето как коментираха изборите у нас балканските медии, цитирани от БТА:

Турция

Седем партии влизат в парламента след изборите в България, отбелязва днес турският в. "Таквим". Вестникът изтъква като голям успех представянето на Движението за права и свободи (ДПС) на изборите, което се нарежда като трета най-голяма политическа сила в страната след вчерашния вот. "Таквим" откроява и представянето на ГЕРБ, която се нарежда на първо място в изборната класация, като отбелязва, че нейният лидер Бойко Борисов е познат и в Турция с добрите си отношения с турския лидер Реджеп Тайип Ердоган.

"Фен на Ердоган е на първо място, турците са трети",

гласи надписът на снимка на Бойко Борисов и Реджеп Тайип Ердоган, публикувана в онлайн изданието на вестника.

Частната телевизия СиЕнЕн-Тюрк обръща внимание, че гласуване се е провело и в 22 окръга на Турция, като в него в общо 166 избирателни секции са участвали хората с двойно гражданство. Телевизионният канал определи българските избори, както и проведените вчера в Босна общи избори, като "два ключови избора на Балканите". СиЕнЕн-Тюрк обръща внимание, че това са четвъртите избори у нас за последните 18 месеца, като прогнозира, че съставянето на правителство ще е сложно. 

Държавната телевизия ТРТ също окачествява като "голям успех" представянето на ДПС на изборите, посочвайки, че тази партия е отбелязала "историческо покачване".

Румъния

България се връща назад във времето, посочва в заглавие днес румънският информационен сайт Зиаре и съобщава, че партията на бившия премиер Бойко Борисов е получила най-много гласове на вчерашните парламентарни избори.

В. „Ромъния либера“ допълва, че изглежда много избиратели са потърсили предвидимост в лицето на бившия лидер на фона на инфлация и много високи цени на енергията.

Изборите в България намират място и на страниците на вестниците „Евениментул зилей“, „Адевърул“, „Котидианул“, „Либертатя“. Медиите в Букурещ отбелязват, че това са четвъртите поред парламентарни избори в България за по-малко от две години. 

За четвърти път през последните 18 месеца българите бяха призовани пред урните, за да изберат парламент, пише „Евениментул зилей“ и допълва, че България се намира в безпрецедентен период на политическа нестабилност от падането на комунизма насам. Избирателната активност бе „исторически ниска“, а атмосферата – мрачна, с наближаването на зима, над която тегне сянката на нарастването на цените и войната в Украйна. Докато проблемът за ендемичната корупция доминираше дискусиите по време на предишните избори, в сегашната кампания доминираше темата за икономическата несигурност на фона на инфлация от 20 процента в България, която е най-бедната страна в ЕС, отбелязват румънските медии.

Изданията посочват, че се очертават трудни преговори за коалиция, които могат да доведат до неработещ парламент или дори до нови избори. 

Всяка от тези перспективи би удължила политическата нестабилност и би засилила вероятността България да пропусне целта за присъединяване към еврозоната през 2024 г., посочва „Евениментул зилей“.

Медиите в Букурещ пишат още, че имиджът на Бойко Борисов е накърнен и припомнят за масовите антикорупционни демонстрации през лятото на 2020 г. 

Борисов е изолиран в рамките на политическата класа и рискува да срещне трудности при намирането на партньор за управление, посочват румънските медии, като се позовават на анализатори.

ГЕРБ може да се съюзи с партията на турското малцинство ДПС или дори с ултранационалистическата и приятелски настроена към Кремъл партия "Възраждане", пише румънският вестник „Евениментул зилей“, но цитира и мнението на Боряна Димитрова от изследователския институт „Алфа“, че подобна коалиция е математически възможна, но „социално неприемлива“.

Румънските вестници отбелязват, че партията на бившия премиер Кирил Петков „Продължаваме промяната“ не разполага с достатъчно депутати, за да състави правителство заедно с досегашните си съюзници от БСП и Демократична България. „Евениментул зилей“ посочва, че съставянето на правителство е спешна задача, защото „тези серийни кризи блокират реформите, забавят растежа и ускоряват бягството на младите хора от България, която вече е загубила 10 процента от населението си през последното десетилетие“.

Сърбия

Белградският вестник "Политика" съобщава в заглавие, че "Бойко Борисов е победител в предсрочните парламентарни избори в България". Изданието пише, че според резултатите от изборна анкета на агенция Галъп интернешънъл Балкан, на основата на сто процента от преброените гласове, партията на десния център Граждани за европейско развитие на България (ГЕРБ) е победител в предсрочните парламентарни избори в България със спечелени 23,5 на сто от гласовете или 63 мандата. Реформаторската партия Продължаваме промяната (ПП) на Кирил Петков е на второ място с 19,5 процента от гласовете и 53 мандата, а в парламента влизат още пет партии, отбелязва изданието. Лидерът на партията "Продължаваме промяната" Кирил Петков, чието реформаторско правителство бе свалено през юни само след шест месеца на власт, призна поражението си на проведените предсрочни парламентарни избори в България, четвърти за по-малко от две години, пише в. "Политика". Вестникът коментира, че Борисов трудно ще намери коалиционни партньори и ще формира стабилна управляваща коалиция, тъй като мнозинството от политическите партии предварително отхвърлиха каквото и да било сътрудничество с неговата партия, обвинявайки го, че е позволил корупцията да се установи по време на неговото десетилетно управление, което завърши през април 2021 година. "Политика" отбелязва, че Петков е твърдял, че Москва е използвала тактиката на "хибридна война", за да свали неговото правителство, след като София отказа да плати сметките за газ в рубли и нареди изгонване на руски дипломати от България. Вестник "Данас" пише в заглавие: "Партията на Бойко Борисов победи в България, но пътят до правителство е сложен".

Предварителните резултати от парламентарните избори в България показват, че консервативната партия ГЕРБ на бившия премиер Бойко Борисов е спечелила най-много гласове, но анализаторите посочват, че е малко вероятно това да изведе страната от периода на най-ужасна политическа нестабилност от падането на комунизма. Това са четвъртите  парламентарни избори в България през последните 18 месеца, а ГЕРБ в кампанията обеща, че ще върне стабилността в страната, която е засегната от инфлация и последиците от икономическа криза, предизвикана от руската инвазия в Украйна, пише "Данас". Вестникът коментира, че изборите в неделя са били маркирани от липса на политически ентусиазъм, като до 16 часа са гласували само 25 процента от избирателите.

Република Северна Македония

Партията ГЕРБ на Бойко Борисов води на състоялите се вчера парламентарни избори в България, партията на Слави Трифонов не влиза в парламента, а ВМРО-БНД на Каракачанов е с катастрофален резултат с 0,8 процента спечелени гласове според резултатите от 99,91 преброени бюлетини, пише в заглавие днес македонският сайт 360 градуса.

Медиите в Република Северна Македония подробно информират за вчерашния изборен ден в България и посочват, че седем партии влизат в 48-ия състав на Народното събрание.

"Продължителните политически сътресения заплашват да подкопаят стремежите на България да се присъедини към еврозоната през 2024 г. на фона на двуцифрена инфлация и високи цени на енергията, което може да доведе до смекчаване на отношението към войната на Русия в Украйна. Ако не успее да сформира работещо правителство, страната членка на ЕС и НАТО ще бъде оставена на временна администрация, назначена от приятелския на Русия президент Румен Радев", пише сайтът МКД.

Въпреки това анализаторите казват, че политическите партии, осъзнаващи икономическите рискове от войната в Украйна, очакваната сурова зима на фона на енергийната криза и разочарованието на избирателите от политическата нестабилност, биха могли да загърбят различията си и да изберат технократско правителство, отбелязва МКД.

"След вчерашните предсрочни парламентарни избори, на които партията на бившия премиер Бойко Борисов ГЕРБ спечели, се очаква трудно да се състави ново правителство в България, но все още не е ясно дали бившият шампион по карате с уронен имидж ще успее да състави правителство", пише и македонският "Фокус".

Според бившия посланик в България Марян Гьорчев са възможни три сценария, включително техническо правителство и нови избори. Два зависят от партията на етническите турци - ДПС, пише "Фокус". 

Според него първият сценарий е съставяне на коалиционно правителство между дясната коалиция ГЕРБ-СДС с либералите – партията на етническото турско малцинство Движение за права и свободи и дясноцентристката партия Демократична България.

Изборният резултат показва, че такова коалиционно правителство ще има тясно мнозинство от 124 депутати в 240-местния парламент.

Марян Гьорчев добавя, че за такъв сценарий е необходимо Бойко Борисов да направи "политически лупинг", да отстъпи премиерския пост на проатлантическия политик Даниел Митов (бивш министър на външните работи на България), който е приемлив човек не само за ДПС и Демократична България, но и за международния фактор.

Вторият сценарий е, ако коалицията ГЕРБ-СДС не успее да състави правителство и върне мандата на президента Румен Радев, тогава коалиция на все още политически непрофилираната партия "Продължаваме промяната" с левицата, състояща се от БСП, евентуално Български възход, адаптивната партия от центъра Демократична България, каза Гьорчев за "Фокус".

Третият сценарий са нови избори.

Под думите на Гьорчев каквито и сценарии да се сбъднат, нищо няма да се промени в политиката на българските институции, нито ще се промени представата на гражданите за Македония, посочва Фокус.

По думите му вековната българска стратегия, в основата на която са науката, образователната система и социалното инженерство, не позволява никакво поле за маневриране на нито един политически субект в България спрямо т.нар. македонски въпрос.

"Докато ние в Македония не разберем, че отстъпването от наша страна води само до засилване на натиска от българска страна, няма да има подобрение в двустранния българско-македонски диалог. Без равнопоставеност и симетрия няма да има взаимно уважение и взаимно доверие между българската и македонската държава", казва в заключение Гьорчев.

Косово

Агенция КосоваПрес отрази изборите в България на 2 октомври, като отбеляза, че това са четвъртите парламентарни избори в рамките на по-малко от две години. В информацията преди провеждането на изборите бяха взети предвид и общите нагласи в обществото в резултат на изследванията на Алфа Рисърч, Тренд и Галъп Интернешънъл.

Косовската медия „Газета Блиц“ пише в заглавие: „България: Нови избори преди тежка зима“. От медията допълват, че България е разделена на два лагера – проруски и проевропейски, както и че стабилност в политиката е имало за малко в периода след падането на комунистическата диктатура през 1989-1990 г., а страната ни надскача сама себе си с постигане на нов рекорд – провеждане на четвърти избори в рамките на 18 месеца (едни редовни и три предварителни). От „Газета Блиц“ посочват още, че не е ясно дали това ще сложи край на политическата криза.

Албания

Албанската независима национална телевизия Топ ченъл също отбеляза, че изборите в България на 2 октомври са четвъртите подред само за последните 18 месеца, до което са довели дълбоките политически сътресения в страната. Медията припомня и за антиправителствените протести, които разтърсиха страната през 2020 г., когато протестиращите обвиниха правителството на Бойко Борисов в корупция и в отстъпление по отношение на демокрацията. Toп ченъл разяснява и законовия ред при съставянето на служебен кабинет от президента на България Румен Радев, който съставя последните три коалиции в държавата, поради което го посочва като "ключова фигура в политическите сътресения в страната членка на ЕС".

Заглавие на албанския сайт Euronews.al гласи: „Борисов печели изборите в България, партията му е обвинена в корупция“. От медията отбелязват, че резултатът на ГЕРБ е недостатъчен и сформирането на коалиция е неизбежно.

„Избори в България, очаква се бившият премиер Борисов да се върне на власт“ пише в заглавие албанската платформа Pamfleti.net.

Албанският новинарски сайт Abcnews.al предава изказването на Кирил Петков и Асен Василев, лидери на ПП Продължаваме промяната, че ще спазят обещанието си никога да не се коалират с ГЕРБ и ДПС. Медията отбелязва, че изборите се характеризират с липса на политически ентусиазъм заради избирателна активност от само 25 процента до 16.00 ч. местно време.

Гърция

Медиите в Гърция съобщават за прогнозните резултати от вчерашните парламентарни избори в България, като отбелязват, че победител ще бъде ГЕРБ, но се очертава фрагментиран парламент.

Държавната новинарска агенция АНА-МПА припомня предизборния лозунг и обещание на ГЕРБ „да победят хаоса“, но отбелязва, че мнозина българи смятат Бойко Борисов за „по-малкото зло“ и залагат на това, че той може да обслужва едновременно западни и руски интереси.

Агенцията пише още, че образът на Борисов е опетнен и припомня протестите срещу корупцията през 2020 г. Днес той е изолиран и рискува да се затрудни да намери партньори, за да управляват, са казали анализатори, цитирани от АНА-МПА.

АНА-МПА коментира още, че серията политически кризи в България са довели до замразяване на реформите, възпрепятстват развитието и засилват заминаването на млади хора от страната, която е изгубила една десета от населението си за едно десетилетие.

Световни медии за изборите в България

Коментари 18
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

18 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Свят Преди 15 минути

Известно е, че този щам на птичия грип предизвиква смъртоносни епидемии сред дивите и домашните птици и понякога заразява хора

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

България Преди 22 минути

В помещението са установени картечен пистолет, две пушки, 6 револвера, 2 пистолета, противотанков снаряд

Това са приоритетите на САЩ за България

Това са приоритетите на САЩ за България

България Преди 1 час

Според Кенет Мертен ефективният преглед на инвестициите е полезен за всички страни

И шефът на БНБ не иска да е премиер

И шефът на БНБ не иска да е премиер

България Преди 2 часа

Димитър Радев: С идеята да решим конюнктурен проблем ще създадем дългосрочни проблеми

Ноел Николов: Искам децата да учат от моя комикс история на Васил Левски

Ноел Николов: Искам децата да учат от моя комикс история на Васил Левски

Любопитно Преди 2 часа

Ноел е първият създател на комикс свързан с наш български национален герой, а именно Васил Левски

Бебе №2 на хоризонта: Лиа Мишел е бременна

Бебе №2 на хоризонта: Лиа Мишел е бременна

Любопитно Преди 3 часа

Двамата вече имат син Евър, когото посрещнаха през август 2020 г. след доста трудна бременност

СОС прие бюджета на София за 2024 година

СОС прие бюджета на София за 2024 година

България Преди 3 часа

"За" гласуваха 45 общински съветници, 15 бяха "против" предложения бюджет

Назначиха нов шеф на Агенция „Митници София”

Назначиха нов шеф на Агенция „Митници София”

България Преди 3 часа

Постът заема Павел Манченко

Веселин Андреев - Head of AdOps and Programmatic Team в NetInfо

Privacy Sandbox: Голямата картина - как да оцелеем без бисквитки?

Любопитно Преди 3 часа

Отговор на този въпрос ще даде Веселин Андреев, Head of AdOps and Programmatic Team в NetInfо

Костадинов: Най-хубавото е, че отиваме на избори, остава само да разберем кога

Костадинов: Най-хубавото е, че отиваме на избори, остава само да разберем кога

България Преди 3 часа

Той определи като „лоша новина“, че не се знае как точно ще бъде съставен служебният кабинет

Трагедия в Кърджали: Родилка почина, бебето ѝ бе изродено мъртво

Трагедия в Кърджали: Родилка почина, бебето ѝ бе изродено мъртво

България Преди 3 часа

По случая се извършва вътрешна проверка

Повторното явяване на матура да се заплаща, предлага МОН

Повторното явяване на матура да се заплаща, предлага МОН

България Преди 3 часа

До нея ще бъдат допускани зрелостници, които искат да повишат оценката си, за да кандидатстват във висше учебно заведение

Вестник „Мач Телеграф“ със специален подарък за футболните фенове на 29 март

Вестник „Мач Телеграф“ със специален подарък за футболните фенове на 29 март

Любопитно Преди 3 часа

През април очаквайте още изненади със спортното издание

НС прие да се увеличат граничните полицаи срещу нелегалната миграция

НС прие да се увеличат граничните полицаи срещу нелегалната миграция

България Преди 4 часа

Вносители на предложението са председателите на ПГ на ГЕРБ-СДС и ДПС Бойко Борисов и Делян Пеевски

Нинова: Действията на ИТН бяха абсолютно логични

Нинова: Действията на ИТН бяха абсолютно логични

България Преди 4 часа

Тя припомни, че от БСП публично са заявили, че не желаят третия мандат и президентът е взел предвид тази тяхна позиция

Ребел Уилсън разкри, че е загубила девствеността си на 35 години

Ребел Уилсън разкри, че е загубила девствеността си на 35 години

Любопитно Преди 4 часа

Актрисата си спомня как е избягвала темата като тийнейджър поради това, че е била „засрамена“