35

Д окато на предишния вот през ноември миналата година в центъра на вниманието беше широко разпространената корупция, сега икономическите проблеми са на първо място сред опасенията на избирателите. Най-бедната държава-членка на Европейския съюз се бори с годишна инфлация от близо 20 процента. Така коментира провеждащите се днес избори за Народно събрание France 24.

Изборният ден по света: Къде вотът започна и къде затвориха последната секция

"Избирателите са загрижени за цените много повече, отколкото за геостратегическите теми, за които се карат политическите партии", цитира медията политическият анализатор Антоний Тодоров.

Неотдавнашни проучвания разкриха "страх от зимата" сред много българи, притеснени от очертаващото се въздействие на нарастващите разходи за отопление и храна. Продължителната политическа нестабилност възпрепятства борбата за провеждане на реформи и икономическия растеж.

Тя също така ускорява отлива на млади хора от страната, която вече е загубила една десета от населението си през последното десетилетие. А цената на провеждането на едни предсрочни избори също е важен въпрос. Именно на него обърна внимание ексуправляващият Бойко Борисов: "Похарчихме един милиард за избори, колкото за построяването на четири стадиона в Пловдив", цитира го France 24. 

  • "Washington Examiner"

Политическата нестабилност не е нещо ново за България след рухването на комунистическия режим на Тодор Живков през 1989 г. Въпреки това правителството на страната напоследък е в една безкрайна турбулентност, провеждайки многобройни избори, които възпрепятстват напредъка и вредят на ефективността и доверието в него. Така „Washington Examiner“ коментира провеждащите се у нас избори днес.

„Настоящата политическа криза поставя на кръстопът страната. България отказа да отстъпи пред руския президент Владимир Путин, с което си навлече неговия гняв. Войната в Украйна заплашва сигурността на региона, а инфлацията оставя икономическа несигурност“, пише медията.

Ако България иска да разгърне потенциала си, тя трябва да се откаже от корупцията, която десетилетия наред тормози страната. Трябва да отхвърли и бюрократичната немощ, която доминира в политическия пейзаж на страната, завършва коментарът си „Washington Examiner“. 

  • "Berlin Spectator"

Хиляди български граждани, които живеят в Берлин, са посетили посолството си, за да участват в парламентарните избори в България, пише немският „Berlin Spectator“.

В Берлин има много български райони. Посолството на страната се намира на кръстовището на улиците „Лайпцигерщрасе“ и „Мауерщрасе“. Съботно училище зад ъгъла предлага уроци по български език и история за българските деца, които растат в германската столица. Повече от четвърт милион българи живеят в Германия.

Сред дошлите да гласуват българи се наблюдава умора да гласуват, въпреки че тези избори са много важни, защото касаят големи въпроси, включително и този: „Какви отношения трябва да има София с Москва по време на руската агресивна война срещу Украйна?“, пише немското издание.

Освен това, според „Berlin Spectator“, България има безброй тежки проблеми, които не са решени, откакто страната се присъедини към Европейския съюз на 1 януари 2007 г. Сред тях са бедността, корупцията на всички нива, расизмът и дискриминацията, особено спрямо представителите на голямото ромско малцинство, но също и спрямо ЛГБТИ общността, както и тежките екологични проблеми.

„Не е ясно дали този път който и да е начело на най-силната партия, ще успее да състави правителствена коалиция. Ако това не стане, може да се наложи нов кръг от избори“, твърди медията.

В българското посолство в Берлин четирима гласоподаватели заявиха пред „Berlin Spectator“, че не искат десни екстремисти или проруски политици да оглавят следващото правителство в София, но не виждат перспектива и в прозападните партии. Групи български емигранти се събраха пред посолството, за да обменят мнения и да поговорят в един дъждовен ден в Берлин.

Сред тях е и Имануел Маркус, основател и главен редактор на „Berlin Spectator“. Преди да дойде в Берлин, той е живял навсякъде, включително в бивша Югославия, където е бил военен репортер. Като чуждестранен кореспондент на германски и швейцарски радиостанции е работил в САЩ в продължение на почти 6 години. Живял е и в България и Мексико, т.е. знае какво е да си емигрант.

  • "Reuters"

Партията ГЕРБ на бившия премиер Бойко Борисов изглежда, че ще спечели изборите в България, четвъртите в страната за по-малко от две години, тъй като много избиратели търсят предсказуемост от бившия лидер на фона на високата инфлация и енергийните разходи, коментира Reuters.

Агенцията цитира "Галъп интернешънъл" и "Алфа рисърч", според които ГЕРБ получава 24,6-25,5% от бюлетините, а основният им съперник "Продължаваме промяната" остава на второ място с 18,9-19,9% според екзитполовете.

„Ако резултатът се потвърди, това ще бъде предвестник на тежки коалиционни преговори, които могат да завършат с висящ парламент или дори нов вот“, твърди агенцията. „Всеки от тези варианти би удължил политическата нестабилност и би повишил перспективата София да пропусне целевата си дата за влизане в еврозоната през 2024 г.

  • "Блумбърг"

 

Бившият министър-председател на България Бойко Борисов изглежда на път да спечели първото място на парламентарните избори, въпреки че фрагментираният партиен пейзаж показва, че страната може да се насочи към продължителен период на политическа парализа. Такъв е коментарът на агенция Блумбърг след първите прогнозни резултати след проведените в България парламентарни избори.

„Политическата изолация на Борисов и намаляващата подкрепа за Петков означават, че пред нито един от лидерите няма ясен път за съставяне на правителство. Един продължителен период на изграждане на коалиция - и дори перспективата за пети избори - може да затрудни способността на България да се справи с рекордната инфлация, плана за приемане на еврото и последиците от руската инвазия в Украйна“, твърди агенцията.

"Става все по-трудно да се състави правителство", цитира Блумбърг изявление на българския президент пред репортери в София по-рано днес, след като даде своя глас.

Партийните лидери ще имат три възможности да сформират мнозинство. Ако това се провали, президентът ще бъде принуден да свика нов вот, информира агенция Блумбърг.

  • Агенция Франс прес

Българите гласуваха днес за четвърти път от година и половина със слабата надежда тези избори да доведат до съставяне на правителство, на фона на приближаващата зима, пише Франс прес. Перспективите изглеждат още по-мрачни заради скока на цените и войната в Украйна.

Повсеместната корупция беше основна тема на дебатите на последните парламентарни избори, но този път водещата тема беше икономическата несигурност. Инфлацията в тази балканска страна, най-бедната в Европейския съюз, е близо 20%, припомня френската агенция.

Според първите резултати от екзитполовете изглежда, че партията ГЕРБ на бившия премиер Бойко Борисов печели изборите, но може да срещне затруднения в съставянето на правителство, отбелязва АФП.

Цитирани от агенцията анализатори, добавят, че Борисов е изолиран политически и ще има затруднения в намирането на коалиционен партньор.

Днес бившият лидер отново призова останалите политици "да се вразумят", като каза, че е отворен към всички, които защитават "мястото на България в ЕС и НАТО". 

Съперникът му Кирил Петков вече отказа всякакъв съюз с човека, който в неговите очи олицетворява "корумпираното минало" на България, подчертава АФП.

В същото време се налага да се бърза, защото поредицата от кризи блокира реформите, забавя растежа и ускорява изселването на млади хора от страната, която вече е загубила една десета от населението си за едно десетилетие.

  • Асошиейтед прес

Апатията на гласоподавателите в България прави още по-вероятно перспективата на още един разделен парламент, който ще срещне трудности в съставянето на стабилна управляваща коалиция, пише и Асошиейтед прес, като отбелязва, че избирателната активност към 17 ч. е била по-ниска, отколкото на предишните избори.

Според анализатори, цитирани от АП, това се дължи на умората на гласоподавателите и разочарованието от политиците, които не могат да създадат управляваща коалиция.

Агенцията напомня твърденията на прозападния бивш премиер Кирил Петков, че Москва е използвала хибридна тактика, за да доведе до свалянето на неговото правителство, което отказа да плаща за газа в рубли и обяви руски дипломати за персона нон грата.

Ниската избирателна активност облагодетелства ГЕРБ, която може да разчита на лоялни гласоподаватели. Шансовете ѝ за съставяне на правителство обаче са малки, защото повечето ѝ опоненти я обвиняват в корупция, отбелязва АП.

Много българи споделят проруски настроения, което прави страната плодородна почва за агресивна пропаганда на Кремъл. Проруската партия "Възраждане" привлича много гласоподаватели благодарение на тези чувства, като за разлика от общата позиция на ЕС, нейният лидер Костадин Костадинов призовава за "пълен неутралитет" на България във войната в Украйна, допълва агенцията.

  • "Politico"

 

Партията на бившия български премиер Бойко Борисов печели четвъртите избори в рамките на 18 месеца, но има малко признаци, че страната е на път да излезе от дълбоката политическа безизходица, твърди „Politico“.

Според медията перспективата за задънена улица е лоша новина за страната, която се бори с тежките предизвикателства на корупцията по високите етажи на властта, широко разпространеното руско влияние и огромната инфлация в навечерието на зимата. „България вероятно е най-уязвимата от пропагандата на Кремъл страна в ЕС, показателно от успеха на проруските партии на изборите, въпреки че популярността на руския президент Владимир Путин в България спада“, пише „Politico“.

Както ГЕРБ, така и "Продължаваме промяната" споделят сходни възгледи за проевропейското бъдеще на страната и обещават подкрепа за Украйна, но коалиционно правителство между тях изглежда малко вероятно.

"Българите очакват от политиците да намерят общ език и да направят всичко възможно за съставяне на коалиционен кабинет, тъй като копнеят за политическа стабилност и предвидимост", каза за „Politico“ Руслан Стефанов, програмен директор в базирания в София Център за изследване на демокрацията. "Хората се страхуват от това, което ще се случи през следващите няколко месеца с ескалиращата война в съседство и риска от икономическа рецесия."

Макар че политическите наблюдатели са предпазливи, че днешния вот ще разреши политическата безизходица, те казват, че политиците може да бъдат принудени да седнат на масата за преговори.

"Компромисите и преодоляването на партийните граници ще бъдат горчиво хапче за преглъщане, но натискът от страна на избирателите за съставяне на коалиционно правителство нараства", казва Ружа Смилова, преподавател по политически науки в Софийския университет, и добавя, че фрагментираният парламент може да отвори вратата за съставяне на широк технократски кабинет.

Стефанов е съгласен. "Ситуацията се промени значително след изборите през ноември. Както и приоритетите на хората", казва той. "Партиите, които не успяха да отразят тази промяна, ще загубят на тези избори".

Наблюдателите не изключват възможността за нов предсрочен вот, в случай че изграждането на коалиция се провали. Те обаче смятат, че този вариант е в ущърб както на страната, така и на политическите лидери, пише „Politico“.

  • „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“

България гласува за четвърти път в рамките на 18 месеца. Първоначалните резултати сочат, че партията на Бойко Борисов ще бъде начело. С оглед на предвиденото съотношение на силите, съставянето на правителство обаче изглежда сложно, твърди „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“ (ФАЦ).

До съставянето на новото правителство държавните дела ще се управляват от служебен кабинет, назначен от президента Румен Радев. Според ФАЦ президентската институция все повече се превръща в център на властта в България. 

Коментари 35
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

35 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Ряпата - суперхрана за здраве и красота

Ряпата - суперхрана за здраве и красота

Любопитно Преди 23 минути

Ряпата съдържа естествен антибиотик, който потиска развитието на някои гъбички

Две къщи изгоряха в смолянския кв. "Устово"

Две къщи изгоряха в смолянския кв. "Устово"

България Преди 9 часа

В изгорелите къщи са живеели седем души, сред които три деца

Затварят временно два участъка от АМ „Тракия”

Затварят временно два участъка от АМ „Тракия”

България Преди 9 часа

Агенция „Пътна инфраструктура“ се извинява на шофьорите

„Като две капки вода: ФИНАЛЪТ“ – невиждано шоу на живо пред повече от 10 000 души

„Като две капки вода: ФИНАЛЪТ“ – невиждано шоу на живо пред повече от 10 000 души

Любопитно Преди 10 часа

Финалът на дванадесети сезон на предаването ще бъде на 13 май в „Арена София“

АТИ и КЗП се споразумяха да увеличат ползите за потребителите 

АТИ и КЗП се споразумяха да увеличат ползите за потребителите 

България Преди 12 часа

Потребителите могат да упражнят правото си за предсрочно прекратяване в срок от един месец от обявената от съответния оператор начална дата на индексация

Дъщеря на Брус Уилис и Деми Мур е диагностицирана с аутизъм

Дъщеря на Брус Уилис и Деми Мур е диагностицирана с аутизъм

Любопитно Преди 12 часа

30-годишната Талула Уилис е разбрала диагнозата си миналото лято

Дете почина на спортна площадка в Казанлък

Дете почина на спортна площадка в Казанлък

България Преди 13 часа

Съдебните медици потвърдиха, че няма данни за насилствена смърт

Желязков: България осъжда безмилостния руски терор

Желязков: България осъжда безмилостния руски терор

България Преди 13 часа

Желязков: Русия трябва да понесе пълна отговорност за всички свои престъпления в Украйна

Зов за помощ! Да помогнем на Иво в битката с тежката диагноза

Зов за помощ! Да помогнем на Иво в битката с тежката диагноза

България Преди 14 часа

Иво Димитров се бори с тежката диагноза „Първичен неходжкинов лимфом на ЦНС, едроклетъчен В тип“

България: Руските избиратели бяха лишени от правото на информиран избор

България: Руските избиратели бяха лишени от правото на информиран избор

България Преди 14 часа

България не признава резултатите от изборите, проведени в незаконно окупираните територии на Украйна

Диляна Попова: Стараем се да възпитаме вкус към новините и висок стандарт за информацията, която публикуваме

Диляна Попова: Стараем се да възпитаме вкус към новините и висок стандарт за информацията, която публикуваме

Любопитно Преди 14 часа

Пожелавам на екипа на Vesti.bg още много години на успешна работа, иновации и качествено и коректно представяне на новините, каза тя

„Много жертви за любовта“: Шакира твърди, че е спряла кариерата си заради Жерар Пике

„Много жертви за любовта“: Шакира твърди, че е спряла кариерата си заради Жерар Пике

Любопитно Преди 14 часа

Шакира за първи път се срещна с 37-годишния Пике на снимачната площадка на видеоклипа към нейната песен „Waka Waka"

Русия ще създаде буферна зона на границата с Украйна

Русия ще създаде буферна зона на границата с Украйна

Свят Преди 14 часа

Така той обясни изявлението на държавния глава Владимир Путин

Сливенски свещеник обяви гладна стачка

Сливенски свещеник обяви гладна стачка

България Преди 15 часа

Причината е касираният избор за митрополит на Сливен

<p>&quot;Повечето руснаци в България са гласували за Путин&quot;</p>

ТАСС: Повечето руснаци в България са гласували за Путин

България Преди 15 часа

По оценки на руския посланик в България Елеонора Митрофанова "изборите са преминали спокойно и организирано"