23

В иктор Орбан се представя като защитникa на Унгария и Европа срещу мигрантите мюсюлмани. Той спечели трети пореден мандат като премиер, който поставя националния суверенитет преди всичко останало.

Критиците му обаче го определят като расист и авторитарна личност. Какво означава поредната му победа за Европа? Отговор на този въпрос опитва да даде Ник Торп в обширен коментар за Би Би Си (BBC).

През януари 2015 г., четири дни след кървавата терористична атака в редакцията на сатиричния вестник „Шарли Ебдо“, около 1,5 млн. души излязоха на шествие по улиците на Париж. Премиерът на Унгария Виктор Орбан беше един от 40-те световни лидери, изразили солидарност за свободата на словото и срещу тероризма. Различните държави направиха различни заключения след убийствата в „Шарли Ебдо“ и следващите терористични нападения.

Oрбан: Християнството е последната надежда на Европа

Съдът на ЕС отхвърли жалбата на Унгария срещу квотното разпределение на бежанци

Вишеградската четворка отряза ЕС за имигрантите

За Орбан беше ясно от първия миг кой е виновен – мигрантите.

Пред унгарска телевизия той заяви: „Никога няма да позволим Унгария да стане целева страна за мигрантите. Не искаме да виждаме огромни малцинства с различни културни характеристики сред нас. Искаме да запазим Унгария като Унгария“. Това е наратив, който Орбан е използвал и преди, но постепенно започна неуморно да го повтаря по време на избори.

През 2015 г. и 2016 г. в допълнение към вълната от терористични атаки Европа се изправи и пред друго предизвикателство – пристигането на стотици хиляди мигранти и бежанци.

Чрез приравняването на мигрантите към терористите Орбан се опита да предложи както просто обяснение, така и просто решение,

казва Ник Торп.

Повечето от тези идващи не бяха бежанци, бягащи от война и преследване, обясни той. Те бяха икономически мигранти, които искат по-добър живот в Западна Европа. Неговото послание привлече много унгарци. Премиерът попита населението си на референдум през октомври 2016 г. дали иска ЕС да наложи на Унгария, да приеме мигранти. Той получи категоричен отговор „не“ от 41% от избирателите, които дадоха валиден вот, макар че избирателната активност беше твърде ниска.

Населението на Унгария намалява отдавна – с 30 хил. на година, което е равносилно на загубата на малък град. Според Орбан решението на проблема не е имиграцията, а да се насърчат унгарските семейства да имат повече деца. За да разберем защо една програма за борба с имиграцията може да бъде толкова успешна в Унгария, е необходимо да обърнем поглед към историята на страната. По-малко от 2% от унгарското население е родено извън страната. А унгарците имат дълги спомени за чужда инвазия – били са превземани от турците, австрийците и руснаците.

През септември 2015 г. в манастир в Бавария, той върна духа на XVI в., казвайки пред германски десноцентристи, че е само

капитан, защитаващ външните крепости от същия мюсюлмански враг, който има намерение да залее християнска Европа.

„Ако искаме унгарска Унгария и европейска Европа, а ние точно това искаме, тогава трябва да искаме и християнска Унгария и християнска Европа, вместо това, което сега ни заплашва – Европа със смесено население и  без чувство за идентичност“.

Виктор Орбан заобикаля Меркел по фланга

Три страни не искат мигранти, Брюксел ги наказва

Унгария може да бъде лишена от глас в ЕС

Много малко от стотиците хиляди бежанци и мигранти, които прекосиха границата на Унгария от юг през 2015 г., всъщност искаха да останат в страната, макар че повечето от тях бягаха от войни в Сирия, Ирак и Афганистан. Те бяха напът към по-проспериращите страни от Западна Европа. Но кошмарът на Орбан е, че те биха могли в бъдеще да бъдат изпратени обратно в Унгария от Виена или Берлин.

През май 2015 г. Европейската комисия предложи задължителни квоти за преразпределяне на търсещите убежище. Орбан не желаеше нищо от това. „Никой няма да ни казва кого да пускаме в собствената ни къща“, категоричен беше той. Отговорът му беше ограда. На 16 юни 2015 г. Унгария обяви изграждането на бариера на 175 километра по южната граница със Сърбия. Оградата е построена от войници, лишени от свобода и безработни хора по схеми за заетост. Тя е завършена на 15 септември 2015 г.

„Старата „Желязна завеса“ беше построена срещу нас, тази е построена за нас“,

каза Орбан на пресконференция. Той въведе нови закони за криминализиране на мигрантите. Пресичането или увреждането на оградата стана престъпление, наказуемо с до три години затвор. Повечето, които го правят, са хванати и изгонени от страната – през порти, вградени в оградата.

Обръщане на изток

През ноември 2009 г. Викор Орбан прави кратко посещение в Санкт Петербург на конгреса на Единна Русия, партията на Владимир Путин. Това е странен избор за пътуване за човек, който се прочува през 1989 г., след като казва на руските войници да се разкарат от страната му.  Но финансовата криза през 2008 г. разтърси доверието на Орбан в западния икономически модел, коментира Торп. Като „се обърна на изток“ – включително Русия, Китай и Турция – той потърси нови инвеститори, чиято готовност да се занимава с бизнес няма да бъде засегната от презрение към вътрешните му действия.

Премиерът на Унгария видя как германците, които непрекъснато му проповядвали по демократичните въпроси, тихо вършели много работа с президента Путин. Унгария пък е силно зависима от руската енергия. Унгарската ядрена електроцентрала от съветската епоха в на Дунав остарява. Орбан отиде на пазара за чисто нова атомна електроцентрала, а Путин имаше желание да продава. Орбан отиде в Москва и подписа договора въпреки проучвания, които предполагат, че ядрената енергия ще струва три пъти повече от електричеството, закупено от европейската мрежа. Руснаците ще изградят и финансират проекта чрез масивен заем. Пълните подробности за договора са тайна за срок от 30 години с решение на унгарския парламент.

Викор Орбан: Трябва да спрем Брюксел, не сме слуги

Унгария опъна нервите на ЕС с визитата на Путин

Виктор Орбан: Карат ни да живеем с хора с които не искаме

„Стратегията на министър-председателя е да се запази еднакво разстояние между две мечки, руснаците и германците“, казва близък политически съюзник на Орбан. „Той вижда трагедиите в унгарската история, произтичащи от това, че сме били твърде близо до едното или другото. Но

Орбан не е от куклите на Путин. Всъщност Орбан смята, че може да манипулира Путин“.

Икономическото състояние на Унгария е дълбоко преплетено с тези на Германия. Една четвърт от унгарския износ отива в Германия и 300 000 души работят за германски компании. Само автомобилната индустрия осигурява 175 000 работни места в Унгария.

Отношенията с Ангела Меркел се охладиха значително след последното посещение на германския канцлер в Будапеща през февруари 2015 г. Оттогава Орбан предпочита да развива контактите си с немски компании, базирани в Унгария, както и с отделни германски провинции, а не с федералното правителство. Дори преди кризата с бежанците през 2015 г. Ангела Меркел смята, че Виктор Орбан е „опасен човек“. Германски дипломатически източници казват, че

Меркел отказва дори да вдигне телефона, ако Орбан позвъни.

Това твърдо се отрича от унгарските дипломати. Лоялността на Унгария към ЕС и НАТО, твърдят те, се доказва от решението на Унгария да изгони руски дипломат заради случая „Скрипал“. „Има и други начини да покажем солидарност с нашите европейски партньори, не само приемането на мигранти“, казва високопоставен източник на правителството, „например чрез изграждане на огради за укрепване на външните граници на ЕС“.

Преди Брекзит Орбан разчиташе на Великобритания, за да се противопоставя на Франция и Германия, които искат изграждането на един още по-силен ЕС. Сега той разчита на страните от Вишеградската четворка. Орбан е категоричен, че не съществува такова нещо като европейска идентичност и по този начин противоречи на немски и френски лидери, казва още Ник Торп.

Как историята ще съди Виктор Орбан?

Зависи дали ще приключи на печелившата или на губещата страна. Ако страните от Вишеградската чеворка станат по-силни, като противовес на визията на Еманюел Макрон и Ангела Меркел за Европа, той ще се почувства успокоен. Ако критиците му признаят, че е прав да идентифицира миграцията като "проклятието" на тази епоха, той ще претендира за победа.

Но ако бъдещите фондове на ЕС са обвързани със зачитането на европейските ценности или ако унгарската общественост се умори от авторитарния стил на Виктор Орбан, той ще бъде изоставен.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Коментари 23
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

23 коментара
 
Блондинка в банката: - Здравейте, бих искала да отворя обща сметка... - С кого? - Все ми е едно... Важното да е с някой, който…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Публикуваха в "Държавен вестник" указа на президента за промените в служебния кабинет

Публикуваха в "Държавен вестник" указа на президента за промените в служебния кабинет

България Преди 1 минута

Радев издаде указ и назначи служебния министър-председател Димитър Главчев и за служебен министър на външните работи

<p>Автошествие в защита на комплекса &quot;Марица изток&quot;</p>

Миньори и енергетици с протест в защита на комплекса "Марица изток"

България Преди 9 минути

Сборният пункт е от 9 до 10 часа на площад „Александър Батенберг“

Еминем празнува 16 години трезвеност

Еминем празнува 16 години трезвеност

Любопитно Преди 40 минути

Почти фаталното предозиране с наркотици през 2007 г. е било сигнал за събуждане, който го е мотивирал да изтрезнее

Том Холанд се завръща в четвъртата част на "Спайдърмен"

Том Холанд се завръща в четвъртата част на "Спайдърмен"

Любопитно Преди 1 час

27-годишният актьор се превъплъти в образа на супергероя на Marvel в три филма досега

Разбита уста, счупен зъб и синини: Родители съобщават за инцидент в детски център в Пловдив

Разбита уста, счупен зъб и синини: Родители съобщават за инцидент в детски център в Пловдив

България Преди 1 час

Момченцето, което е на година и 11 месеца е със средна телесна повреда

<p>$ 5 000 струва бягството от&nbsp;Газа</p>

“Ще му помогна да избяга": Срещу $ 5 000 туристическа агенция извежда хора от Газа

Свят Преди 1 час

Мнозина са търсили финансова помощ от приятели и семейство – или са стартирали кампании за финансиране в интернет с отчаяни молби за помощ

Празник е! Кого почита църквата днес

Празник е! Кого почита църквата днес

Любопитно Преди 2 часа

Свети Лазар бил родом от село Дебел дял, на 14 километра от град Габрово

<p>Ето от кога започва подаването на заявленията за гласуване в чужбина</p>

От днес: Започва подаването на заявленията за гласуване в чужбина

България Преди 2 часа

Крайният срок за подаване на заявленията изтича в 24:00 часа българско време на 14 май

<p>Изтече&nbsp;снимка&nbsp;на Тенчо Тенев в компанията на Бойко Рашков и Стефан Димитров</p>

Изтече снимка на Тенчо Тенев в компанията на Бойко Рашков и сочения за контрабандист Стефан Димитров

България Преди 2 часа

Това става два дни, след като в ефира на „Събуди се” Тенев отрече да е виждал Стефан Димитров в дома на Рашков

Аферата "Митници": Изслушват Бойко Рашков и Петър Тодоров във временната комисия

Аферата "Митници": Изслушват Бойко Рашков и Петър Тодоров във временната комисия

България Преди 3 часа

Председател на комисията за разследване на корупционните практики в агенция "Митници" е Тошко Йорданов от „Има такъв народ“

Кимионът: Златното съкровище на здравето и красотата

Кимионът: Златното съкровище на здравето и красотата

Любопитно Преди 3 часа

Нека разберем какви други полезни свойства има това растение

Най-честите грешки, които правим, при грижата за стайни растения

Най-честите грешки, които правим, при грижата за стайни растения

Любопитно Преди 3 часа

Как правилно да се грижите за стайните растения четете в следващите редове

Времето във вторник: Дъждът продължава, градусите до 17

Времето във вторник: Дъждът продължава, градусите до 17

България Преди 3 часа

Атмосферното налягане ще се понижава и през деня ще е по-ниско от средното за месеца

ЕС разследва дали TikTok не е пристрастяващ

ЕС разследва дали TikTok не е пристрастяващ

Технологии Преди 3 часа

Може да се наложат наказания и промени в работата на платформата