172

С ъдът на ЕС в Люксембург отхвърли иска на Унгария и Словакия срещу квотното разпределение на бежанци между страните от ЕС.

Временният механизъм за задължително разселване на търсещи убежище лица всъщност помага на Гърция и Италия да се справят с последиците от миграционната криза от 2015 и е пропорционален, гласят мотивите към решението на съда.

Вишеградската четворка отряза ЕС за имигрантите

Унгария праща бежанците в лагери, ООН протестира

ВИЖ ВЪВ ВИДЕОТО: ОРБАН: Трябва да блокираме границите си 

Жалбите на Унгария и Словакия датират от миналата година. С тях те искаха да се противопоставят на задължителния характер на плана на ЕК от края на 2015г. за разселването на 160 000 бежанци между страните от ЕС.

Tогава съюзът беше изправен пред пика на притока на мигранти от Близкия изток и Африка. През същата година над 1 милион души влязоха в ЕС.

Основната първоначална тежест от мигрантската вълна поеха двете най-използвани входящи страни – Гърция и Италия. За да улекоти ситуацията там Брюксел наложи решението за задължително разселване. То беше подкрепено от мнозинството страни в ЕС.

Квотите за разпределение са пропорционални на населението на отделните страни. Унгария трябваше да приеме 1300 души. Словакия – 802.

Още преди това националистическото правителство на Виктор Орбан стана известно с антиимигрантската си реторика. Властта в Будапеща смята предимно мюсюлманските бежанци за несъвместими с европейската и националната си култура.

Орбан е наричал мигрантите „отрова”, която подкопава християнската културна идентичност на Стария континент.

В пика на бежанската вълна Будапеща издигна ограда по границата си със Сърбия, а впоследствие се обяви и срещу квотите. Сходна е позицията и на другите 3 страни от Вишеградската четворка – Словакия, Чехия и Полша.

Три страни не искат мигранти, Брюксел ги наказва

Полша към ЕС: Налагайте санкции, няма да приемем бежанци

До момента Унгария не е приела нито един мигрант по квотната система. Поради несъгласието на отделни страни, лошият прием на бежанците от някои местни общности (като в България) и самото нежелание на мигрантите да бъдат изпращани в страна, в която не искат, цялостното разпределение е пред провал.

От 160 000 души за близо две години са релокирани само 28 000, а от ЕК настояваха планът да бъде напълно изпълнен до тази есен.

Миналата година Унгария и Словакия решиха да подадат жалби срещу решението в Съда на ЕС, който излезе с окончателното си решение днес.

Не закъсня и реакцията на Будапеща.

„Решението на съда е безотговорно и поставя под заплаха сигурността на цяла Европа”, заяви унгарският външен министър Петер Сиярто.

„Политиката насили европейското право и европейските ценности. Това решение на практика открито легитимира властта на ЕС над държавите-членки”, каза още дипломатът.

Той заяви, че страната му ще използва „всички законови средства” срещу „напълно неприемливото решение”. 

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@