129

У нгарският министър-председател Виктор Орбан призова за създаването на „глобален алианс“ срещу миграцията, след като партията му „Фидес“ започна кампанията си за изборите на 8 април, на които се очаква да спечели трети мандат, съобщи Euractiv.

Орбан се радва на широка популярност в Унгария, но не така стоя нещата сред колегите му от ЕС,

след като редовно влиза в сериозни противоречия с Брюксел, а напоследък и с ООН.

Унгария иска референдум: бежанците са план на Сорос

Съдът на ЕС отхвърли жалбата на Унгария срещу квотното разпределение на бежанци

Тези конфликти са съсредоточени най-вече върху миграцията. След като бягащи от войните и бедността хора от Близкия изток и Африка наводниха Европа през 2015 г., с приближаването и на изборите, Орбан се представя като спасител на европейските християнски нации.

„Християнството е последната надежда на Европа“, заяви унгарският премиер пред симпатизанти на партията му в Будапеща. С масовата имиграция, особено от Африка,

„нашите най-лоши кошмари могат да се сбъднат. Западът е в упадък“.

Вишеградската четворка отряза ЕС за имигрантите

Унгария праща бежанците в лагери, ООН протестира

„Заради миграцията облаците над Европа се сгъстяват”, каза Орбан. „Нациите ще престанат да съществуват, Западът ще рухне, а Европа дори не осъзнава, че е завладяна”, казва още министър-председателят.

Министър-председателят на Унгария, който е на работно посещение в България, се срещна днес с българския си колега Бойко Борисов

в резидентция „Бояна”.

На срещата се обсъжда развитието на двустранните отношения, възможностите за взаимодействие между Българското председателство на Съвета на ЕС и Унгарското председателство на Вишеградска група, както и актуални европейски теми, съобщиха от пресцентъра на кабинета.

„България заслужава признание, защото охранява границите си, границите на ЕС и тези на Унгария“, заяви Орбан след срещата.

„Унгарската конституция е ясна, че кой да пребивава в Унгария, решава само Унгария.

Някои на запад от Унгария си мислят, че миграцията е добро нещо и неизбежно. Според нас не е така, според нас миграцията е опасна за нашия живот и европейската християнска култура, и ние ще изработим наше предложение за модификация, цял пакет с предложения, които Унгария е формирала“, добави Орбан.

„ЕС трябва да поставя в центъра на политиката си охраната на границите, а не релокацията. Няма смисъл да се говори за релокация, докато не гарантираме охраната по границите и по въздуха. България заслужава признание. Наясно сме, че вашият премиер е важен и за Унгария, защото границите могат да се опазят само с решителни ръководители, които не се страхуват да вземат важни решения. За охраната на границата, която видях при вас мога да говоря само с признание“, каза още Орбан.

„В центъра на преговорите ни бяха не двустранните връзки, а европейските въпроси.

В две големи групи разглеждахме темите – първата е бъдещето на Европа с особен поглед на Балканите и охраната на границите, както и въпросът за миграцията. Поздравих Борисов затова колко успешно и полезно се развиват контактите на България с Турция. Унгария винаги ще подкрепя споразумение и сътрудничество да има между България и Турция, защото границите трябва да се охраняват и да се сключва споразумение по този въпрос“, добави Орбан.

„Виждаме, че България е член на ЕС, би трябвало да бъде член на Шенген, но още не е. Между България и Унгария има страни, които отдавна желаят да станат членки на ЕС, но това не се е случило. България взема историческо решение по този въпрос да подкрепя тези страни, пожелавам успех на Борисов“, каза още той.

Премиерът Борисов от своя страна заяви: „Благодаря, Виктор за подкрепата.

Исторически ние знаем какви съседи имаме и какво може да се случи при недалновидни политики. С Турция трябва да поддържаме добросъседски отношение. Споразумението с Турция е в полза на всички европейски страни. България е най-надеждната граница на ЕС“.

„За Шенген всички знаем, че сме изпълнили необходимите критерии“, заяви Борисов. „Първото, което предлагаме ние е 100% надеждна охрана на външната граница на ЕС. Центровете за сигурност, т. нар. хот спотове трябва да са близо до конфликтите – за да могат хората, да се върнат след приключване на войната“, напомни вече обсъжданата преди време теза с унгарския му колега.

За Западните Балкани той подчерта колко важни са транспортните коридори,

включително и за Унгария. „До този момент срещам подкрепа от големите и съм уверен, че с едно хибридно финансиране и с европейски банки, имаме среща и с китайския премиер, та ако някъде не достигнат пари, можем да постигнем и някой друг модел“, обобщи Борисов.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@