61

Г ерманското министерство на отбраната разработва различни сценарии при евентуална ескалация на напрежението между Русия и НАТО. Това посочва Никита Жолквер, автор на Deutsche Welle.

Ще нападне ли Путин НАТО? И какво пише в сценариите от Берлин? 

Нараства ли опасността от война между Русия и НАТО? Този стряскащ въпрос все по-често може да се чуе не само в пропагандните канонади на руските медии, но дори в дискусии в Лондон или Берлин.

В Германия булевардният вестник "Билд", информационният портал "Т-Онлайн" и няколко други медии през последните дни обърнаха сериозно внимание на различните сценарии за евентуална война между Русия и НАТО, които очевидно се разработват в съответните служби (в случая германски).

Събира се Съветът Украйна-НАТО заради руските удари

Сценарии за война между Русия и НАТО?

Тази новина беше силно раздута от някои медии в Русия, които оповестиха, че Германия едва ли не смята да нападне Русия. Но за какво всъщност става дума?

Вестник "Билд" твърди, че разполага с поверителен план на Бундесвера, разработен в случай на "драматичен сценарий на хибридно широкомащабно руско нападение по източния фланг на НАТО" през лятото на 2025 година.

Първата фаза, посочва изданието, щяла започне още през февруари тази година с допълнителна мобилизация на 200 000 военнослужещи в Русия и успешна пролетна офанзива на руската армия в Украйна до юни тази година. През юли щяло да стартира първото тайно, а след това и все по-открито нападение на Русия срещу западни държави с използване на кибердиверсии и други методи на хибридната война - главно срещу балтийските държави.

Според цитирания предполагаем сценарий, през септември Москва започва широкомащабни учения "Запад-2024" в Западна Русия и Беларус, а през октомври разполага ракети със среден обсег и струпва войски в Калининградска област, уж за да предотврати предстоящо нападение на НАТО. Русия планира да завземе тесния коридор на границата между Полша и Литва и да организира там граничен конфликт през декември 2024 с много жертви. През май 2025 НАТО взема решение за възпиращи мерки. А на фона на временното безвластие в САЩ след президентските избори там Русия решава да повтори източно украинския сценарий от 2014, този път на територията на НАТО. В "деня Х" главнокомандващият на НАТО нарежда да се прехвърлят на източния фланг на НАТО 300 000 войници на Алианса, включително 30 000 войници на Бундесвера,

Не е ясно как завършва ескалацията. Германското булевардно издание уверява, че сценарият на Бундесвера приключва на 30-ия ден след "деня Х", когато половин милион тежко въоръжени руски и натовски войници се изправят едни срещу други в района на Сувалския коридор - 60-километровата сухопътна територия, която свързва Калининград с Беларус, по границата на Полша с Литва.

Бивш директор на ЦРУ: В интерес на всички е Русия да не победи Украйна

Какво казват от министерството на отбраната?

Германското министерство на отбраната засега не коментира сценария за ескалация в отношенията между Русия и НАТО, описан от "Билд". Говорителят на министерството все пак заяви, че "проучването на различни сценарии, колкото и невероятни да са те, е част от всекидневната работа на армията, особено по време на обучение."

Янис Сартс, директор на Центъра на НАТО за стратегически комуникации, изтъкна, че в случая става дума за сценарий на учение, а не за поверителен разузнавателен анализ.

Волфганг Рихтер, пенсиониран полковник от Бундесвера и военен експерт във Фондация "Наука и политика" в Берлин, също не вижда нищо необичайно в това, че Бундесверът разполага със сценарии за всички случаи: "Става дума за разработване на сценарии, което е абсолютно нормално за всяка армия. От две години говорим за агресивната война на Русия срещу Украйна и е съвсем естествено НАТО да реагира с планове за защита на източните си партньори при различни сценарии."

Експертът обяснява, че целта на подобни разработки е да се подготвим за различни варианти в случай на нападение, за да разберем например колко бързо могат да бъдат преместени войските до потенциалното полесражение или пък къде биха могли да възникнат проблеми. 

"Тук определено става въпрос не за конкретна прогноза за руско нападение, а за възможен сценарий на това, което може да се случи. (…) Нека отново да го кажа: това не е прогноза за нападение и няма нищо общо с вероятността за нападение", казва пред Дойче Веле Волфганг Рихтер.

Щефан Майстер, експерт в Германското дружество за външна политика, смята, че от една страна е полезно да се разработват различни сценарии за руска атака срещу НАТО, дори и да са относително нереалистични. "Защото сега Русия е много силно въвлечена във военните действия в Украйна и търпи големи загуби на жива сила и техника. Ние не очаквахме и голямата война на Русия срещу Украйна и не бяхме готови за нея", признава експертът.

Майстер смята, че в момента Русия няма потенциал да започне голяма война срещу НАТО. "Но не можем да изключим и руско нападение срещу балтийските държави", добавя той.

"Разбира се, че трябва да се разработват сценарии"

Щефан Майстер все пак предупреждава, че не бива да се изпада в крайности и говори дори за известна "истерия" в обществените дискусии. Според него особено в определени кръгове "вероятността за руско нападение срещу страните от НАТО е много надценена". Трябва да анализираме по-внимателно какво наистина е реалистично да се очаква от Руската федерация и какво е "просто паника, внесена в дискусията ни от страни, които биха могли да бъдат засегнати", казва Майстер, намеквайки за балтийските държави. "Разбира се, необходимо е да се разработят различни сценарии за руско нападение в зоната на отговорност на НАТО, да се изчисли колко войници и военна техника ще са необходими в такъв случай. Но в момента е много по-належащо да се помисли от какво ще има нужда Украйна след година или две и още сега да се направят съответните поръчки."

Друг експерт по военните въпроси, Фабиан Хофман от университета в Осло, също смята, че Русия няма намерение да започва война срещу НАТО. Сайтът "Т-Онлайн" цитира Хофман, който твърди, че Русия определено ще изгуби една такава евентуална война, поради което Кремъл в момента се опитва да направи нещо друго: да държи в свои ръце нишките на заплахите и на възможните ескалации. Според него Русия иска да принуди НАТО към отстъпки под угрозата, че тя е в състояние да нанесе огромни щети. С това се има предвид руската заплаха срещу гражданските инфраструктури в европейските държави от НАТО.

Накратко тезата на Хофман, формулирана от него в Х (бившия "Туитър"), гласи: Русия няма намерение да започва същинска военна конфронтация, тъй като ще бъде победена. Русия просто провокира състезание в дисциплината "кой е готов да рискува повече". А на Запада му липсва решителност, твърди експертът. И обобщава: "Вътрешнополитическо разединение и безкрайните дискусии около възможната ескалация - всичко това само подсилва убедеността на Русия, че НАТО ще отстъпи, ако ножът опре до кокал."

Коментари 61
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

61 коментара
 
- Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си? - Вземам те! - Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Изненадващо посещение на Мъск в Пекин

Изненадващо посещение на Мъск в Пекин

Любопитно Преди 2 часа

Визитата му не бе оповестена публично, а от Tesla все още няма коментар

Какви са условията за туризъм в планините

Какви са условията за туризъм в планините

България Преди 3 часа

Все още има сняг на над 2200 метра надморска височина

<p>Стивън Спилбърг участва в президентската кампания на Байдън?</p>

NBC: Стивън Спилбърг участва в президентската кампания на Байдън

Любопитно Преди 6 часа

Твърди се, че режисьорът работи по изготвяне на стратегия за националната конвенция на Демократическата партия

<p>Имен ден днес празнуват хората с хубавите имена...</p>

Празнуваме Цветница! Имен ден имат...

Любопитно Преди 6 часа

В този ден честваме тържественото влизане на Иисус Христос в Йерусалим няколко дни преди страданията и кръстната Му смърт

Асен Василев: Няма дупка в бюджета

Асен Василев: Няма дупка в бюджета

България Преди 6 часа

Ако се правят разходи извън това, което е гласувано в парламента, тогава въпросът е към служебния финансов министър кои пера се намаляват, заяви той

Ябълковият оцет - естествената тайна за красота и здраве

Ябълковият оцет - естествената тайна за красота и здраве

Любопитно Преди 6 часа

Вижте разнообразието от ползи, които ябълковият оцет може да предложи за здравето и благополучието на човека

<p>Готви ли ни изненада времето в неделя</p>

Времето в неделя: Слънчево и с температури до 25°С

България Преди 6 часа

Минималните температури ще са между 5° и 10°, а максималните - между 20° и 25°

Как Gen Z променя работното място?

Как Gen Z променя работното място?

Любопитно Преди 6 часа

Служителите от Gen Z могат да сменят работата си до 10 пъти на възраст между 18 и 34 години

AI влошава обслужването на клиентите

AI влошава обслужването на клиентите

Технологии Преди 7 часа

Хората не са доволни от чатботовете, които компаниите използват

Зеленски: Русия атакува газови съоръжения, осигуряващи доставките за ЕС

Зеленски: Русия атакува газови съоръжения, осигуряващи доставките за ЕС

Свят Преди 14 часа

Русия продължава да доставя газ за ЕС през Украйна по силата на транзитно споразумение с руския Газпром

Маргарита и Кристиян на крачка от елиминацията в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян на крачка от елиминацията в “Един за друг”

Любопитно Преди 15 часа

Те завършиха със седмичен бюджет от 0 лева за втори път този сезон

Харви Уайнстийн влезе в болница

Харви Уайнстийн влезе в болница

Свят Преди 15 часа

72-годишният Уайнстийн излежава 23 години в нюйоркски затвор за две сексуални нападения

Блинкен ще участва в преговорите за прекратяване на огъня в Газа в Саудитска Арабия

Блинкен ще участва в преговорите за прекратяване на огъня в Газа в Саудитска Арабия

Свят Преди 15 часа

Той ще се срещне с министри от блока на арабските държави от Персийския залив

Дженифър Анистън пише мемоари, разказва за връзката си с Брад Пит

Дженифър Анистън пише мемоари, разказва за връзката си с Брад Пит

Любопитно Преди 16 часа

Актрисата се е вдъхновила от от покойния си колега от "Приятели" Матю Пери, който написа мемоари

Австралия ще предостави на Украйна помощ от 100 млн. долара

Австралия ще предостави на Украйна помощ от 100 млн. долара

Свят Преди 16 часа

Това заяви украинският министър-председател Денис Шмигал след среща с австралийския министър на отбраната Ричард Марлес

Арестуваха финландски депутат заради стрелба

Арестуваха финландски депутат заради стрелба

Свят Преди 16 часа

Заподозреният Тимо Ворнанен влязъл в словесен спор със свой колега