43

Д ържавните и правителствените ръководители на страните от ЕС ще заседават с видеоконферентна връзка в сряда, за да обсъдят обстановката в Беларус. Това съобщи председателят на Европейския съвет Шарл Мишел в Туитър.

Хората в Беларус имат право да определят бъдещето си и свободно да изберат своя водач, добавя той. Насилието над протестиращите е неприемливо и е недопустимо, заявява Мишел.

Стотици хиляди граждани на Беларус поискаха истински избори, посочва в свой туит върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел. ЕС е с народа на Беларус, добави той в същата социална мрежа.

Масови протести в Беларус в подкрепа на опозицията и срещу бруталността на полицията

Миналата седмица ЕС започна подготовка за въвеждане на допълнителни санкции срещу виновниците за опита за погром над протестите в Беларус след президентските избори в началото на август. ЕС заяви, че не приема резултатите от изборите.

Насилие срещу протестиращите в Беларус

Президентът на Беларус Александър Лукашенко заяви днес на среща с колектива на Минския завод за колесни влекачи (МЗКТ),

че в страната няма да бъдат произведени повторни избори за държавен глава, предаде ТАСС.

"Никога няма да дочакате от мен да направя нещо под натиск. Такива (повторни избори) няма да има. Защото (тогава) няма да има нито МЗКТ, нито МАЗ, нито БЕЛАЗ, за половин година ще съсипем всичко", цитира думите му официалната агенция БелТА.

"Говорите за несправедливи избори и искате да проведете справедливи? Отговарям ви на въпроса. Проведохме избори. Докато не ме убиете, други избори няма да има".

Съединените щати следят събитията в Беларус "много отблизо", заяви американският президент Доналд Тръмп.

Украйна е отзовала посланика си в Беларус за консултации във връзка със събитията.

Протестите в Беларус не стихват

Лукашенко пристигна в предприятието с хеликоптер и разговаря с колектива в контекста на съобщенията за стачка от днес в големите заводи в знак на протест срещу обявената победа на сегашния държавен глава в президентските избори на 9 август и срещу проявите на насилие от силите на реда при разпръсване на масовите опозиционни митинги.

Беларус – синът ми отиде при приятелката си, сега е мъртъв

Бившият кандидат на опозицията на президентските избори в Беларус Светлана Тихановска днес изрази готовност да стане национален лидер, съобщиха Ройтерс и ТАСС.

"Готова съм да поема отговорност и да действам като национален лидер, за да може страната да се успокои и да влезе в нормален ритъм", заяви Тихановска във видеообръщение от Литва, публикувано в Youtube.

Източник: БГНЕС

Тя настоя за освобождаване на всички "политически затворници" в републиката, както и за "подготвяне в най-кратък срок на законодателна база и условия за организиране на нови президентски избори - реални, честни и прозрачни, които ще бъдат безрезервно приети от международната общност".

Полицията в Минск стреля по хора, излезли на балконите си

Тихановска призова служителите от силите за сигурност да изоставят правителството на президента Александър Лукашенко и увери, че ако сторят това, досегашното им поведение ще бъде опростено.

Във видеообръщението си тя припомни, че не е искала да става политик, но "съдбата повели да се окажа на първа линия срещу произвола и несправедливостта", съобщи Франс прес.

Тихановска публикува това видеообръщение ден след една от най-големите протестни демонстрации на опозицията в историята на Беларус, отбелязва агенцията. Десетки хиляди хора се събраха снощи в Минск с призиви за оставката на президента Лукашенко.

Жената, която предизвика "последния диктатор в Европа"

Коментарите

Руска военна помощ в Беларус ще е равносилна на инвазия,

каза днес външният министър на Литва Линас Линкевичус, цитиран от Ройтерс.

"Няма причини за военна подкрепа от страна на Русия и няма юридически или други основания за това. Това би било равносилно на нахлуване в страната и ще разруши и последните следи от нейната независимост", каза Линкевичус пред журналисти във Вилнюс.

"Русия ще рискува много, ако го направи на фона на ставащото в Беларус и обществените настроения. Тя трябва да разбере, че такова нахлуване няма да бъде оправдано нито от правна, нито от морална, нито от политическа гледна точка", добави той.

Кремъл съобщи днес, че руският президент Владимир Путин е казал на беларуския си колега Александър Лукашенко, че Москва е готова при необходимост да съдейства на Беларус съгласно договора за колективна отбрана между двете страни.

Путин и Лукашенко: Проблемите в Беларус ще бъдат бързо решени

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер днес призова беларуската армия да не прибягва до насилие, предаде Ройтерс.

"Призовавам беларуската армия да не вдига ръка срещу собствения си народ като употреби насилие", заяви германският президент.

Щайнмайер, който каза, че се възхищава от смелостта на протестиращите, призова беларуския президент Александър Лукашенко да потърси диалог с тях и заяви, че беларуските граждани заслужават солидарност и подкрепа. 

Германският вицеканцлер и министър на финансите Олаф Шолц определи беларуския президент Александър Лукашенко като диктатор,

който като държавен глава вече не разполага с легитимност и предупреди Москва да не се намесва, за да го задържи на власт.

Това германският политик заяви в публикувано днес интервю за в. "Билд", цитиран от Ройтерс и ТАСС.

Беларуси, скандиращи "Върви си!" изпълниха центъра на столицата Минск вчера в най-голямата протестна проява досега срещу това, което според демонстрантите е съпроводено с изборни измами преизбиране преди една седмица на дългогодишния президент.

"Той е ужасен диктатор и затова са необходими ясни декларации и ясен език", заяви Шолц в интервю за в. "Билд".

"Твърдо съм убеден, че този президент (Александър Лукашенко) вече не разполага с легитимност, иначе нямаше да действа с подобна жестокост", каза вицеканцлерът и добави: "Той няма подкрепата на мнозинството от гражданите. Ако всичко върви по демократичните правила, то Лукашенко няма да остане на поста си".

"Не приемаме това, което се случва там. Смятам, че онзи, който постъпва така с народа си, е загубил правото за легитимно управление на страната", добави Шолц, който е кандидат на германските социалдемократи за приемник на канцлера Ангела Меркел.

Запитан какво може да се направи, за да се предотврати намесата на Русия, вицеканцлерът отговори: "Военната намеса в други страни е напълно неприемлива и нарушава всички правила, които са установени от международното право".

Русия заяви, че ще окаже на Беларус военна подкрепа, ако е необходимо, отбелязва Ройтерс.

Полша не иска НАТО в Беларус

Преразпределянето на властовите пълномощия в Беларус трябва да се извършва чрез конституционен процес, а не под натиска на уличните протести, заяви Лукашенко. Той припомни, че в момента се разработват съответни промени в основния закон, и увери, че е готов "да сподели своите пълномощия".

В Беларус протичат днес демонстрации пред редица заводи и пред сградата на държавната телевизия.

Призивът бе отправен от опозицията, която обяви обща стачка в знак на протест срещу оспорваното преизбиране на Лукашенко за президент, предаде Франс прес.

Протестиращи стоят с бяло-червените знамена на опозицията по-специално пред завода МЗКТ в Минск, където пристигна Лукашенко. Хиляди служители в местния тракторен завод МТЗ също спряха работа, съобщиха за АФП работници от предприятието. Новинарският сайт tut.by разпространи кадри, показващи как към мястото се насочват тълпи от работници в други заводи, за да се присъединят към протеста.

Видната опозиционерка Мария Колесникова заяви пред демонстрантите, че тръгва към сградата на държавната телевизия, "за да подкрепи нашите колеги по съпротива". Събралите се завикаха: "Благодарим!", добавя АФП. 

Коментари 43
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

43 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Цените на имотите у нас: Има ли балон и ще продължи ли поскъпването

Цените на имотите у нас: Има ли балон и ще продължи ли поскъпването

България Преди 5 минути

България е на второ място в Европа по ръст на цените

Проливен дъжд се изля над Варна, наводнени са пътища, има пропаднали коли

Проливен дъжд се изля над Варна, наводнени са пътища, има пропаднали коли

България Преди 20 минути

Сериозен трафик и тапи от коли заради пороя има по бул. "Владислав Варненчик", в посока към летището

Ленивец

Вижте как ленивец спря движението на оживена улица в Коста Рика (ВИДЕО)

Любопитно Преди 2 часа

Подобни инциденти са изключителна рядкост по света

Президентът на Украйна Володимир Зеленски по време на среща с военнослужещи в украинската Черниговска област, 5 април 2024 г.

Украйна е атакувала руско летище на анексирания Кримски полуостров

Свят Преди 2 часа

Това съобщи украинският президент Володимир Зеленски

За трети път гледат мерките за неотклонение на Петя Банкова и Стефан Димитров

За трети път гледат мерките за неотклонение на Петя Банкова и Стефан Димитров

България Преди 3 часа

От сряда обвинение за участие в престъпна група получи и бившият главен секретар на МВР Живко Koцев

Прокуратурата иска постоянен арест за мъжа, осквернил гроба на патриарх Неофит

Прокуратурата иска постоянен арест за мъжа, осквернил гроба на патриарх Неофит

България Преди 3 часа

Търсят негови роднини, за да се установи страда ли от психично заболяване

<p>Еврокомисарят Илва Йохансон на посещение у нас</p>

Еврокомисарят по вътрешни работи Илва Йохансон на посещение в България

България Преди 3 часа

Тя ще обсъди с българските власти ефекта от премахването на граничния контрол по въздушните и морските вътрешни граници на Шенген от 31 март насам

<p>Огромното бяло &bdquo;сърце&ldquo; на Плутон има изненадващо жесток произход</p>

Проучване: Огромното бяло "сърце" на Плутон има изненадващ произход

Любопитно Преди 3 часа

Повече информация за Плутон може да прочетете в следващите редове

Белгия и Чехия поискаха санкции за руска намеса в изборите за европарламент

Белгия и Чехия поискаха санкции за руска намеса в изборите за европарламент

Свят Преди 3 часа

Двете страни са изпратили отворено писмо до лидерите на ЕС

Boston Dyanmics започна нова ера в роботиката

Boston Dyanmics започна нова ера в роботиката

Технологии Преди 3 часа

Компанията представи първия си електрически хуманоиден робот

Разкриха последните документирани думи на Кралица Елизабет

Разкриха последните документирани думи на Кралица Елизабет

Свят Преди 3 часа

Какви са последните думи на кралицата четете в следващите редове

Внимание, жълт код за значителни валежи в четвъртък

Внимание, жълт код за значителни валежи в четвъртък

България Преди 3 часа

Атмосферното налягане ще се повиши и ще се доближи до средното за месеца

Провокативната сладкарка Стефани напусна Hell's Kitchen

Провокативната сладкарка Стефани напусна Hell's Kitchen

Любопитно Преди 10 часа

Тя е гост в новия епизод на подкаста "Кухнята след Ада"

Байдън обвини Китай в измама

Байдън обвини Китай в измама

Свят Преди 10 часа

Байдън: Те не се конкурират, те мамят

Швеция прие спорен закон за смяна на пола

Швеция прие спорен закон за смяна на пола

Свят Преди 11 часа

Шведският парламент прие закон, с който минималната възраст за законна смяна на пола се намалява от 18 на 16 години и се улеснява достъпът до хирургически интервенции. Законът беше приет с 234 гласа "за" и 94 "против" в 349-местния парламент, предаде АФП. Макар че скандинавската страна е първата, която въвежда законна смяна на пола през 1972 г., предложението, целящо да позволи така наречената "самоидентификация" и да опрости процедурата, предизвика интензивен дебат в страната. Дебатът отслаби позициите на консервативния министър-председател Улф Кристерсон, след като той призна, че се е поддал на натиск от страна на членове на партията по въпроса.

Присъда от 18 г. затвор за убийството в „Люлин”

Присъда от 18 г. затвор за убийството в „Люлин”

България Преди 12 часа

Присъдата на СГС не е окончателна