18

О коло 85 000 деца на възраст под 5 години може да са починали от остро недохранване през продължаващата вече три години война в Йемен, съобщи водеща благотворителна организация, цитирана от Би Би Си (BBC).

ГЛАД И ХОЛЕРА - ВИЖТЕ КАК ЖИВЕЯТ ХОРАТА В ЙЕМЕН В НАШАТА ГАЛЕРИЯ 

Холера и глад - ужасът в Йемен

ООН предупреди миналия месец, че до 14 млн. йеменци са на ръба на глада.

Организацията се опитва да съживи преговорите, за да сложи край на тригодишната война, която предизвика най-тежката хуманитарна криза в света.

Йемен е опустошен от конфликта. Напрежението ескалира през 2015 г., когато коалиция, водена от Саудитска Арабия стартира въздушни удари срещу бунтовническото движение на хутите, което принуди президента Абдрабу Мансур Хади да избяга в чужбина.

Най-малко 6800 цивилни бяха убити и 10 700 бяха ранени във войната, по данни на ООН. Борбата и частичната блокада от коалицията също оставиха 22 млн. души, нуждаещи се от хуманитарна помощ, създадоха най-голямата извънредна ситуация в областта на продоволствената сигурност в света и доведоха до избухване на

холера, която засегна 1,2 млн. души.

Благотворителната организация „Спасете децата“ (Save the children) казва, че въз основа на исторически проучвания, ако недохранването бъде оставено нелекувано, около 20-30% от децата ще умират всяка година. „На всяко дете, убито от бомби и куршуми, се падат десетки, гладуващи до смърт, а това е напълно предотвратимо“, казва йеменския директор на организацията Тамер Киролос.

„Децата, които умират по този начин, страдат невероятно, тъй като жизнените функции на органите им се забавят и в крайна сметка спират. Имунната им система е толкова слаба, че са по-податливи на инфекции, а

някои са твърде крехки дори да плачат.

Родителите трябва да гледат за загубата на децата си и не могат да направят нищо“, обяснява той.

Страда ли вече Йемен от глад?

Все още не, но се доближава. За да бъде обявен глад в една държава, трябва да са налице няколко фактора:

  • Най-малко едно от всеки пет домакинства трябва да е изправено пред изключителна липса на храна.
  • Повече от 30% от децата под 5-годишна възраст трябва да страдат от остро недохранване.
  • Най-малко 2 на всеки 10 хил. души трябва да умират дневно.

Според ООН – въз основа на оценки от преди една година – първите два прага са били преминати или са били опасно близо до преминаване в 107 от 333 района на Йемен. Но третият праг за броя на смъртните случаи е по-трудно да се потвърди.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@