14

Н а конференцията за климата COP25 в Мадрид новото ръководство на ЕС призова за приемането на така наречената "зелена сделка" не само на ниво Европейски съюз, но и в целия свят.

"Зелената сделка" на Европа предполага радикални реформи в икономиката, енергетиката и транспорта, които трябва да станат максимално "зелени" и въглеродно неутрални.

Това ще струва на Европейския съюз, по предварителни оценки, около 3 трилиона евро.

Брюксел обещава да покрие само една трета от тези разходи, а останалите, както е планирано, ще бъдат осигурени от Европейската инвестиционна банка и самите страни от ЕС.

Нивата на CO2 достигнаха най-високите в човешката история

"Предлагаме нова зелена сделка, тъй като става въпрос за прекратяване на войната срещу природата, става въпрос за помирение", каза председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

Според него от векове светът е в състояние на "война срещу природата, прекомерно експлоатиране на природните ресурси, довело до отговор на планетата заради това". "Трябва да променим нещата. Време е за зелена революция, искаме да превърнем Европа в първия зелен континент", добави той.

Източник: БГНЕС

Шарл Мишел призова за рязко увеличение на инвестициите в нови технологии чрез Европейската инвестиционна банка. Освен това от 2021 г. банката спира проектите, свързани с изкопаеми горива. За проекти, свързани с борбата с изменението на климата, се очаква да се отпуснат трилион евро до 2030 г. Председателят на Европейския съвет каза също, че до 2050 г. Европа ще стане първият континент, постигнал климатична неутралност.

Учени обявиха "климатично бедствено положение"

Ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен от своя страна заяви, че смята, че ЕС може да предложи разширяване на зелената сделка до глобално ниво.

"Този месец ще предложим първия европейски закон за достигане на неутралитет на климата, така че той да стане необратим. Ние, европейците, сме готови. И ако се движим заедно, ще продължим по-бързо. Трябва да бъдем по-амбициозни в преговорите на COP. Ще преминем от европейска екологична сделка на глобално ниво", каза тя и призова страните по света да увеличат инвестициите в иновации и зелени технологии.

Учени: Краят на човечеството идва след 2050 г.

Климатът - спусъкът за войните, Сирия и миграцията

Френският премиер Едуар Филип заяви, че международната общност е "закъсняла" с разрешаването на климатичните проблеми, а това, което прави, е "недостатъчно". Въпреки това той изрази оптимистичен възглед, че "тази борба може да бъде спечелена", призовавайки за установяване на точни цели. Филип припомни плановете на френските власти да затворят всички електроцентрали, работещи на въглища до 2022 г., а от 2040 г. да се отърват от автомобили, които замърсяват околната среда.

Португалският премиер Антониу Коща заяви, че 54% от електроенергията на страната е от възобновяеми енергийни източници. В същото време, според него, преходът към чисти източници на енергия "не води до увеличаване на стойността, а дори може да я намали". "Възобновяемата енергия може да бъде по-евтина. Целта на Португалия е да изчисти 80% от енергията си до 2030 г.", каза Коста.

Конференцията на страните от Рамковата конвенция на ООН за изменението на климата се провежда в Мадрид от 2 до 13 декември, председателствана от Чили. В нея участват представители на почти 200 държави, а около 30 000 души са акредитирани за събитието, включително и премиерът Бойко Борисов. През първия ден на срещата в испанската столица пристигнаха около 50 държавни и правителствени ръководители, както и ръководството на ЕС.

"За страните с висок дял на въглища в енергийния им микс, каквато е България, Полша и други, преходът към климатична неутралност ще изисква по-високи нива на инвестиции и активни мерки в социалната сфера".

Това заяви министър-председателят Бойко Борисов в изказването си в рамките на 25-ата конференция по изменение на климата в Мадрид, съобщи пресслужбата на МС.

Премиерът Борисов посочи, че в България 46% от електроенергията се произвежда от въглищни централи, които са основни базови мощности, като през зимата този процент достига до 60.

"В същото време, искам да отбележа, че според статистиката на Евростат, България е на второ място в ЕС по намаляване на емисиите на въглероден диоксид от изгарянето на изкопаеми горива за 2018 г. в сравнение с 2017 г., а именно с 8,1%, следвайки Португалия, която заема водеща позиция с 9%", каза премиерът Борисов пред лидерите на световния форум в Мадрид.

Българският министър-председател подчерта, че за страната ни ядрената енергетика играе важна роля за гарантиране на националната, регионалната и европейската енергийна сигурност, като в същото време предоставя енергия на достъпни цени и е ключов елемент за преминаване към нисковъглеродна икономика.

"Нейното значение като основен стълб на европейската електроенергийна система без въглеродни емисии бе потвърдено и в публикуваната през 2018 г. дългосрочна визия на ЕК за намаляване на емисиите на парникови газове до 2050 г.", акцентира премиерът Борисов. Той бе категоричен, че страната ни ще продължи да разчита на ядрената енергия и през следващите години.

"Емисиите на ЕС са само 9 % от световните. Първият и вторият замърсител - най-големите в света, ги няма тук. Това са САЩ и Китай", каза още министър-председателят Бойко Борисов в рамките на Конференцията. Той отбеляза, че ЕС намалява своите емисии и добави, че по този въпрос здравето и качеството на живот на всеки един гражданин по света трябва да бъдат поставяни на първо място.

"Защото комините дали пушат в САЩ, Китай или Виетнам, атмосферата го донася и при нас. Да се обединим и всички заедно да накараме тези безспорно прогресивни в икономиката си страни да се съобразят с чудовището, което идва с промените в климата", каза в заключение премиерът Борисов.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram. 

Коментари 14
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

14 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 1 час

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 1 час

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности

Инцидент с кран в София

Инцидент с кран в София

България Преди 1 час

Инцидентът е станал около 15.00 ч. в четвъртък

Съученици, учители и близки на 15-годишния Филип, който загина блъснат от автомобил на пешеходна пътека в София, се събраха на мирно шествие в София.

Родителите на прегазения Филип: Отнеха ни мечтите и слънцето, крайно време е агресията да спре

България Преди 1 час

Граждани се събраха на протест пред Съдебната палата преди делото за смъртта на 14-годишното момче

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

България Преди 1 час

Решението беше взето със 152 гласа "за" на ГЕРБ-СДС, ДПС, "Възраждане", БСП и ИТН

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

България Преди 2 часа

Главчев: Търсим всякакви варианти за освобождаването на хората

стадион "Георги Аспарухов"

Стадионът на Левски на крачка от общинска собственост

България Преди 2 часа

СОС гласува прехвърлянето на "Герена" с единодушие

<p>Обещавал, че повече няма да я бие: Доживотен затвор за Абил, убил приятелката си</p>

Обещавал, че повече няма да я бие: Доживотен затвор за мъж, убил приятелката си

България Преди 3 часа

Абил живеел с 14 години по-възрастната от него Силвия в село Черноглавци

<p>Илиана Кирилова:&nbsp;Трябва изцяло нов проект на Закон за съдебната власт</p>

Градският прокурор на София: Трябва изцяло нов проект на Закон за съдебната власт

България Преди 3 часа

Прокуратурата определя сегашния като "прибързан"

Председателството на СЕМ ще бъде ротационно

Председателството на СЕМ ще бъде ротационно

България Преди 3 часа

Членовете не успяха да съберат нужните 4 гласа за наследник на Соня Момчилова

Изненада! Христо Стоичков очаква второ внуче (ВИДЕО)

Изненада! Христо Стоичков очаква второ внуче (ВИДЕО)

България Преди 3 часа

На специално парти семейството разкри какъв е полът на бебето

Заловиха група мигранти в бус на един от входовете на София, шофьорът е избягал

Заловиха група мигранти в бус на един от входовете на София, шофьорът е избягал

България Преди 3 часа

По първоначална информация колата е спукала гума

Дрейк изтри свое парче с генериран от изкуствен интелект глас на Тупак

Дрейк изтри свое парче с генериран от изкуствен интелект глас на Тупак

Любопитно Преди 4 часа

В песента е използван и генерираният от изкуствен интелект глас на известния рапър Снуп Дог