5

П роцесите срещу вещиците в Салем се провеждат в края на XVII век и са най-известните от всички процеси срещу вещици, но за тези, които знаят малко за мрачната история на Великобритания, е ясно, че процесите срещу вещиците в Пендъл са били също толкова опустошителни и обезпокоителни. Те се случват няколко десетилетия преди тези в Салем и всъщност са използвани като модел от пуританските прокурори отвъд океана. Един от необичайните елементи, които те избрали, било използването на показания от малки деца.

Процесът срещу вещици в Пендъл от 1612 г. се основава изцяло на показанията на очевидец, предоставени от деветгодишно момиче, което свидетелства срещу цялото си семейство и ги изпраща на смърт. Кликнете върху следващата галерия, за да научите повече за тази ужасяваща глава от историята и как тя е повлияла на последвалите векове на лов на вещици.

В началото на XVII в. суеверният крал Джеймс I заема английския престол. По време на неговото управление в страната цари страх от злото и свръхестественото. Това се случва само няколко десетилетия след като Англия се превръща от католическа в протестантска страна, но в някои краища на Великобритания все още се спазват старите порядки.

Прословутият квартал Пендъл

В северната част на страната графство Ланкшир се възприемало като място, където хората не се съобразяват със съвременните порядки и често създават проблеми. Тук се е състоял и най-известният процес срещу вещици в страната. В продължение на векове районът Пендъл се свързва с магьосничеството. Твърди се, че прословутият хълм Пендъл е мястото на много тъмни дела и ритуали, предпочитани от местните вещици.

Младо момиче на име Дженет Дийв живеело в Пендъл със семейството си в дома на баба си Елизабет Сутърнс, която също се казвала Демдайк.

Домът им се наричал Малкин Тауър, което може да звучи величествено, но в действителност представлявало малка порутена сграда. Всъщност думата "малкин" била местен жаргон за небрежна жена или проститутка. Смята се, че къщата им се е намирала някъде по склона на хълма Пендъл, показан на снимката.

Източник: Getty Images/Guliver

Излишно е да споменаваме, че репутацията на семейството в Пендъл не е била престижна. Демдайк и семейството ѝ свързвали двата края, като просели в града и вършели странна работа за съседите си. Демдайк обаче можела да предложи и други услуги.

Известна на местните жители като Старата Демдайк, тя била пример за "хитра жена". Това означавало, че имала определени умения и знания, които я правели ценна за по-бедните селяни, които можели да се обърнат към нея за медицинско лечение, тъй като не можели да си позволят истински лекар.

На хитрите жени се гледало като на хора, които използват повече или по-малко същите сили като вещиците, но ги използват за добро. Те използвали уменията си, за да лекуват хора или да развалят проклятия, докато вещиците били тези, които убивали и проклинали.

Макар че тази двусмислена роля носи на Демдайк допълнителни доходи, тя я излага и на риск. По онова време властите винаги са смятали, че да си хитра жена е магьосничество. Ако Демдайк се скара с някой от клиентите си, те лесно могат да я обявят за вещица.

Демдайк е изложена на допълнителен риск да бъде сметната за вещица, тъй като живее с дъщеря си Елизабет и внуците си Алисън, Джеймс и Дженет. В Малкин Тауър не живеели възрастни мъже, тъй като съпругът на Елизабет бил починал преди години.

Елизабет имала две от децата си от покойния си съпруг, но най-малката ѝ дъщеря, Дженет, била извънбрачна. Като се има предвид времето, вероятно Дженет е израснала, чувствайки се като по-малкото от трите деца и донякъде като срамно попълнение в семейството.

Сестрата на Дженет, Ализон, също страдала като член на опозореното семейство. Много от по-благочестивите селяни се отнасяли грубо с Ализон и останалите, ако ги срещнели на улицата, смятайки ги за езичници и магьосници.

На 8 март 1612 г. тя минава покрай местен търговец на селската уличка и го моли за малко дребни пари. Той я отхвърлил и продължил нататък. Алисън го проклела под носа си и миг по-късно го видяла да пада на земята, без да може да се движи или да говори.

Въз основа на подробните описания на състоянието на търговеца е почти сигурно, че мъжът е получил инсулт. Алисън обаче вярва, че нейното проклятие е причинило внезапното му заболяване, и го моли за прошка. За нещастие възрастният син на търговеца съобщава за инцидента на амбициозен магистрат на име Роджър Науел.

Науел разпитва Ализон и обърканото младо момиче признава, че е омагьосала търговеца и едва не го е убила. По време на изповедта си тя обвинява в магьосничество и своите съседки - майка и дъщеря на име Чатокс. След това Науел интервюира жените от Чатокс, които бързо обвиняват семейство Демдик в магьосничество.

Науел се заема да започне истински лов на вещици в Пендъл, за да избави страната от злото. През следващия месец той арестува Ализон, Демдайк и жените от рода Чатокс. По-късно той арестува Елизабет, сина ѝ и още няколко души, след като се установява, че са откраднали овца и са организирали събиране в Малкин Тауър на Разпети петък, когато се очаква всички богобоязливи граждани да бъдат на църква.

Общо 20 души, сред които цялото семейство на младата Дженет Дийв, били затворени в замъка Ланкастър, за да очакват съдебен процес. Замъкът е бил действащ затвор до 2011 г. Частта от затвора, в която са били държани, все още е известна като Кулата на вещиците.

Какво се е случило с Дженет?

Не е ясно какво се е случило с младата Дженет през четирите месеца, докато семейството ѝ е било в затвора в очакване на съдебен процес. Възможно е тя да е била под грижите на магистрата Ноуел, тъй като скоро щяла да стане негов основен свидетел.

На 18 август 1612 г. започва процесът срещу вещиците в Пендъл. Алисън Дийв, с която започнало всичко, все още вярвала, че е използвала някаква зла сила, за да прокълне търговеца, и не се опитала да се защити. Тя каза, че баба ѝ щяла да може да помогне за възстановяването на здравето му, но старата Демдика била починала в затворническата килия преди началото на процеса.

Майката на Ализон, Елизабет, е следващата, която се изправя пред съда. Тя не се разкайва като дъщеря си и яростно протестира срещу невинността си. Въпреки това другата ѝ дъщеря, деветгодишната Дженет, е изведена да свидетелства срещу нея.

Дженет плачеше, докато майка ѝ крещеше да каже на съда, че е невинна. Елизабет била отведена, а според съобщенията Дженет спряла да плаче и скочила на една маса, за да осъди спокойно майка си и останалите членове на семейството си като вещици. Тя твърдяла, че събранието на Разпети петък в Малкин Тауър всъщност е било сбирка на вещици.-

Съобщава се, че показанията на Дженет са били много спокойни, ясни и детайлни. Съвременните историци предполагат, че неприязънта на Дженет към семейството ѝ е била манипулирана от съдията, който я е притиснал да даде показания, за да се спаси.

Източник: iStock/Getty images

На Дженет е показан парад на затворниците и тя посочва кои от тях е разпознала от събранието на Разпети петък. В крайна сметка 10 души били осъдени на смърт чрез обесване за причиняване на вреда или смърт чрез магьосничество. Сред осъдените били всички членове на семейството на Дженет.

През следващите години не е ясно какво се е случило с Дженет Дийв. Малко вероятно е някое от местните семейства да пожелае да приеме младото момиче, което е изпратило на смърт всичките си роднини.

През 1633 г., 22 години след процесите срещу вещици в Пендъл, едно момче от Пендъл на име Едмънд Робинсън разказва на родителите си, че е събирало плодове, когато е видяло как едно куче се превръща във вещица, която след това го отвежда в плевня, пълна с вещици, които правят заклинания. Той едва се спасил и се прибрал у дома, за да разкаже фантастичната история.

Бащата на момчето го води от град на град, за да идентифицира вещиците, които е видял през нощта. До края на тази обиколка 20 души били хвърлени в затвора за магьосничество. Една от тях била жена на име Дженет Дийв.

Като дете Дженет едва избегнала примката, като свидетелствала срещу семейството си пред съдията. Когато отново се изправя пред съдията, този път като обвиняема, тя е подвластна на показанията на друго дете. Свидетелските показания на Робинсън довели до 17 осъдителни присъди.

Времената обаче се променили и "вещиците" не били осъдени веднага на смърт. Делото е изпратено в Лондон за допълнително разглеждане. Дженнет Дийв остава в затвора в замъка Ланкастър, където семейството ѝ е прекарало месеци преди смъртта си.

Момчето е разпитано допълнително от следователи от Лондон и се пропуква под натиска. То признало, че в действителност не е виждало никакви вещици, а просто е изфабрикувало историята. Също така разкрива, че баща му го е използвал като възможност за изнудване, като му е казал да идентифицира жените като вещици, ако откажат да платят подкуп.

Салемските процеси срещу вещици в Масачузетс започват през 1692 г. и по време на тях голяма част от свидетелските показания са дадени от деца. Прокурорите се позовават на показанията на Дженнет Дийв през 1612 г. като доказателство, че децата могат да бъдат ефективни свидетели. Ужасяващо е да си помислим за броя на хората, предимно жени, които в резултат на това са били осъдени на смърт въз основа на недостоверни или манипулирани показания.

Коментари 5
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

5 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

ООН: Екзекуции по бързата процедура в Украйна

ООН: Екзекуции по бързата процедура в Украйна

Свят Преди 6 минути

ООН е документирала екзекуции на руснаци и украинци

Три български кораба са задържани на пристанище в Констанца

Три български кораба са задържани на пристанище в Констанца

Свят Преди 26 минути

Общо на корабите има десет български моряци

Две модерни трафик-кули следят денонощно акваторията в родното Черноморие

Две модерни трафик-кули следят денонощно акваторията в родното Черноморие

Технологии Преди 1 час

Модерни дигитални технологии гарантират максимална безопасност на корабоплаването и свеждат до минимум риска от екологични инциденти

Ще успее ли опозицията в Турция да детронира Ердоган?

Ще успее ли опозицията в Турция да детронира Ердоган?

Свят Преди 1 час

На изборите този май турският президент ще бъде изправен пред най-голямото предизвикателство в 20-годишното си управление - най-дългото в историята на Турция

<p>Певицата Мария след ареста на съпруга ѝ: Добре съм</p>

Попфолк певицата Мария след ареста на мъжа ѝ: Добре съм

България Преди 2 часа

Твърди се, че съпругът е отправил и закани за убийство към половинката си

Сенатор поиска Румъния да анексира част от Украйна

Сенатор поиска Румъния да анексира част от Украйна

Свят Преди 2 часа

Диана Сосоака неведнъж е била критикувана за връзките си с Русия

Откриха 1,5 млн. евро в колата на семейство с бебе

Откриха 1,5 млн. евро в колата на семейство с бебе

България Преди 2 часа

Парите са били скрити в 8 плика

Пожар гори на полигон "Тюлбето" в Казанлък

Пожар гори на полигон "Тюлбето" в Казанлък

България Преди 2 часа

Най-вероятната причина за огъня е инцидент по време на учебните стрелби

Кола се вряза в хора на летището в Кьолн

Кола се вряза в хора на летището в Кьолн

Свят Преди 3 часа

Заподозреният за инцидента е задържан

<p>&quot;Жълтата гостенка&quot;: Какви са най-характерните симптоми</p>

Туберкулозата: Най-характерните симптоми и за какво трябва да се внимава

България Преди 3 часа

"Установено е, че за една година болен може да зарази 20 души, ако не се лекува", подчерта д-р Коцева

<p>&quot;Жертви в името на науката&quot;:&nbsp;Погребаха&nbsp;човешки останки, свързани и с нацистки изследвания</p>

В Берлин бяха погребани човешки останки, свързани и с нацистки изследвания

Свят Преди 3 часа

Те бяха погребани в пет дървени ковчега, а на сив надгробен камък е поставен надпис "Жертви в името на науката"

„Списъкът на праведниците“ в „Темата на NOVA“

„Списъкът на праведниците“ в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 3 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Папа Франциск

Папа Франциск с дисциплинарни действия срещу германските епископи

Свят Преди 3 часа

Папа Франциск трябва да предприеме дисциплинарни действия срещу германските епископи

Крал Чарлз III

Протести срещу повишаването на пенсионната възраст във Франция отмениха визитата на Чарлз III

Свят Преди 4 часа

Посещението на британския монарх във Франция, планирано за 26-29 март, ще бъде отложено поради вълната от протести в страната срещу повишаването на пенсионната възраст