2

Х раните в лъскави опаковки - най-големият враг за децата. Всички знаем това, но можем ли да се преборим?

Ниската физическа активност и неправилното хранене са основните причини за затлъстяването при малчуганите и в бъдеще водят до диабет и сърдечно-съдови заболявания. Ключът към промяната е не здравословното, а балансираното и пълноценно хранене.

Кои са полезните алтернативи на любимата на децата junk food и как можем да възпитаме у тях добри хранителни навици, си говорим с Екатерина, Наталия и Станка от фондация "За храната". Вече няколко години те организират “Ден на революцията в храненето” - събитие, което обединява деца, родители, учители, баби и дядовци.

Денят, в който всички готвим здравословно за най-малките

Проблемът с храненето на децата в България не може да се разреши с магическа пръчка. Забранените храни няма как да изчезнат от лавките и децата да предпочетат плодовете вместо вафлите. Наталия, Екатерина и Станка разбират това през последните 3 години, откакто се запознават и започват да работят заедно за своята обща кауза. Темата с храненето обаче е комплексна и зависи от много страни - семейство, възпитатели, институции, специалисти. Ето защо "За храната" обединява всички тях в "Ден на революцията в храненето", когато главните герои са децата.

Източник: iStock/Getty Images

Миналата година броят им достига 3 хиляди, през 2019 предстои те да бъдат много повече.

"Тази година поставяме рекорд, защото в кампанията ще се включат 7000 деца от почти 70 населени места. Ще бъдат организирани повече от 220 кулинарни работилнички от повече от 1000 доброволци - родители и учители. Децата са основните герои, цялото събитие е посветено на тях и е заради тях. Целта е да им покажем, че има алтернатива, че полезните храни са вкусни и че те дори и самички могат да си приготвят нещо хубаво за хапване", разказва за чудесната инициатива Станка.

Как протича този ден и с какво е различен 

"Това е най-мащабната кампания, която сме организирали досега и искрено се вълнуваме, че все повече хора се включват в инициативата и ни подкрепят", споделя Екатерина.

Тази година "Ден на революцията в храненето" ще се проведе в рамките на два дни (17 и 18 май) под мотото "Не яж боклуци, яж зеленчуци". Децата ще имат възможност да се включат в безплатни кулинарни работилнички. Екипът от доброволци на фондацията съвместно с експертите от Консултативния съвет са разработили презентации на тема ползите от консумирането на зеленчуци, както и лесни за изпълнение рецепти.

Източник: iStock/Getty Images

"Целта ни е по време на работилничките децата под формата на забавление да чуят полезна информация, свързана с храненето и сами да си приготвят нещо вкусно. Всяко дете ще получи награда образователна книжка с игри и рецепти и сертификат за участие. Държа да отбележа, че кампанията се провежда с изключително скромен финансов ресурс и основно разчитаме на ангажимента на доброволците и техни приятели да осигурят продукти за работилничките, както и на доброволно предоставената експертиза на нашите консултанти", споделя още Екатерина.

Сладки картофи, моркови и още храни за по-дълъг живот

- Каква е вашата философия за храненето?

Наталия: Всяка една от нас има различни предпочитания към храната. Ето например много от рецептите на Станка, която е кулинарен блогър, включват месо. В същото време други от нас консумират само риба или имат лактозна, или глутенова непоносимост. Тези индивидуални особености обаче не ни пречат да виждаме общата картина. Обединява ни споделеното виждане за пълноценно и балансирано хранене и убеждението, че храни с високо съдържание на захар, сол, транс-мазнини и други доказано недобри съставки, не са подходящи за децата ни. Всички доброволци, с които работим във фондацията, вярваме, че консумацията на т.нар “Junk” (боклучави) храни не може да бъде ежедневие. Разбира се, всеки се изкушава от някой шоколадов десерт или друга кулинарна вкусотия, но е важно всичко да бъде премерено.

Източник: iStock/Getty Images

- Скъпо удоволствие ли е здравословното хранене?

Екатерина: Ние съзнателно избягваме термина "здравословно" и говорим за балансирано и пълноценно хранене. Това означава да бъдат включени всички хранителни групи. Така например една салата или един килограм боб не са по-скъпи от пакет бисквити, чипс или вафли. Важно е да знаем каква е хранителната стойност на различните продукти и да правим информиран и осъзнат избор. Погрешно е и виждането, че трябва да се храним само с храни с "био" етикет.


Не всяка био храна е “здравословна” и това не ни гарантира пълноценно и балансирано хранене.


Най-простичката рецепта е да залагаме на сезонни, традиционни за страната ни храни, които по възможност да са от локални производители. Така ще правим добро не само на себе си, но и ще стимулираме местното производство, ще подпомогнем икономически района, в който живеем, и най-важното ще изграждаме природосъобразни навици с цел опазване на земята ни.

Източник: iStock/Getty Images

Няколко полезни алтернативни на любимите вредни храни на децата

Най-голям враг на децата са храните в лъскави опаковки, които най-често са с високо съдържание на захар, сол, транс-мастни киселини, оцветители, консерванти и други. Важно е като родители ежедневно да им предлагаме алтернатива (напр. пресни плодове и зеленчуци, домашно приготвена храна), да им говорим за храненето и здравето и да им даваме личен пример.

Източник: iStock/Getty Images

По думите на Станка, за много родители, които се опитват да ограничават този тип храни всеки ден, е истинска война: война в супермаркета, на площадката, в училищната лавка. Затова колкото повече хора осъзнават необходимостта от разнообразна, пълноценна и качествена храна в менюто на децата, толкова по-здраво поколение ще можем да отгледаме.

"Понички от ябълки, близалки от банани, сурови бонбони или зелен дюнер - ето няколко варианта за вкусна, атрактивна за децата и в същото време полезна за тях храна", споделя Наталия.

Как да приготвите на малчугана у дома зелен дюнер - вижте рецептата:

Необходими продукти за 1 порция:

2-3 листа айсберг, маруля или друг вид зелена салата
3-4 с.л. сварено просо или киноа
3-4 с.л. домашно приготвен хумус
1/3 краставица
1/2 морков
1/2 червена чушка
Няколко маслини без костилка

Източник: Thinkstock/Guliver

Начин на приготвяне:

Измийте чушката, моркова и краставицата, обелете моркова и краставицата, нарежете зеленчуците на пръчици.

Измийте и подсушете листата на салатата. Сложете листата в чиния. Отрежете дръжките. Намажете всяко от тях по средата с хумус (по посока на

стъблото). Прибавете свареното просо и подредете зеленчуците.

Прегънете долния край на листото перпендикулярно на стъблото. Направете същото и със срещуположния край. Накрая завийте на руло.

Прережете през средата и поднесете.

*Допълнителни пояснения: Отцедете просото/киноата много добре от водата. В противен случай излишната вода ще разводни останалата част от плънката.

Източник: iStock/Getty Images

Може да опитате да приготвите тази рецепта заедно с детето си по време на “Деня на революцията в храненето” на 17 и 18 май.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Коментари 2
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

2 коментара
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 52 минути

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 1 час

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 2 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 2 часа

Те ще играят нестандартна игра на покер

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Любопитно Преди 2 часа

Неправилната позиция на сън води до проблеми с гърба

Ще ваксинират безплатно срещу коклюш бременните жени у нас

Ще ваксинират безплатно срещу коклюш бременните жени у нас

България Преди 2 часа

Това обявиха на брифинг в Министерския съвет здравните власти

Русия арестува журналист на Forbes

Русия арестува журналист на Forbes

Свят Преди 3 часа

Задържането е по обвинение в разпространение на „невярна” информация за войната в Украйна

<p>Нова арт инсталация на мястото на бившия Мавзолей в София (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

На мястото на бившия Мавзолей в София: Пейки с формата на букви

България Преди 3 часа

Идеята на художника Красимир Терзиев - автор на проекта, е да се развие място, на което човек може мислено да се освободи от инерцията на ежедневието

Неочакваният арест на Тимур Иванов: Какво се крие зад това

Неочакваният арест на Тимур Иванов: Какво се крие зад това

Свят Преди 3 часа

Обвиняват Иванов, че е взел подкуп в особено големи размери

След повече от 20 години чакане: България ще има нови влакове

След повече от 20 години чакане: България ще има нови влакове

България Преди 3 часа

Това съобщи министърът на транспорта Георги Гвоздейков

Главчев: Тази седмица ни се наложи "да гасим пожари"

Главчев: Тази седмица ни се наложи "да гасим пожари"

България Преди 3 часа

Няма повишаване на бюджетния дефицит, заяви служебният премиер

Здравните власти с последна информация за разпространението на коклюш у нас

Здравните власти с последна информация за разпространението на коклюш у нас

България Преди 4 часа

Регистрираните случаи на заболяването вече надхвърлят 500

Делото за избора на столичен кмет: Съдът назначи допълнителна експертиза

Делото за избора на столичен кмет: Съдът назначи допълнителна експертиза

България Преди 4 часа

Процесът е по жалба на Ваня Григорова, която остана втора на вота за кмет на София през 2023 г.

Скандал беляза последното редовно заседание на 49-ото НС

Скандал беляза последното редовно заседание на 49-ото НС

България Преди 4 часа

И днес в кулоарите водеща тема бе отстраняването на Росен Желязков от председателския пост

ЦИК заличи регистрацията на партия "Атака" за предстоящия вот

ЦИК заличи регистрацията на партия "Атака" за предстоящия вот

България Преди 5 часа

При извършена проверка са установени 2397 коректни записи в списъка на партията, което е по-малко от изискването за 2500 избиратели

булевард Патриарх Евтимий

Бус лента и велоалея по „Патриарха“, паркирането се запазва навсякъде

България Преди 5 часа

Обмисля се и идеята за "червена зона" в центъра