0

С ър Елтън Джон постави рекорд на тазгодишния Гластънбъри, превръщайки се в най-гледания хедлайнер в историята на фестивала, като повече от седем милиона души се включиха на живо по Би Би Си, за да гледат последното му изпълнение във Великобритания.

76-годишният певец със сигурност показа цялото си характерно шоу. Но мнозина, които са следили музиката му през десетилетията, ще забележат колко много се е променил гласът му по време на кариерата му - и то не само непосредствено след операцията, която претърпя през 80-те години на миналия век, за да отстрани полипите от гласните си струни.

Гласните струни са тези, които произвеждат звука на гласа ви. Те се намират в ларинкса - част от дихателната система, която позволява на въздуха да преминава от гърлото към белите дробове. Когато въздухът излиза от белите дробове и преминава през ларинкса, той кара гласните струни да вибрират - произвеждайки звук.

Елтън Джон със специален концерт в Белия дом

Гласовите струни се състоят от три основни части: гласов мускул, гласова връзка и лигавица (съдържаща жлези), която ги покрива. Това поддържа повърхността им влажна и ги предпазва от увреждане.

В ларинкса има още около 17 мускула, които могат да променят позицията и напрежението на гласните струни - и по този начин да променят издавания звук.

Преди пубертета има много малка разлика в звука, който гласните струни издават, между жените и мъжете. Но по време на пубертета хормоните започват да оказват своето въздействие. Това променя структурата на ларинкса - като прави "адамовата ябълка" по-изразена при мъжете - и дължината на гласните връзки. След пубертета те са с дължина около 16 мм (0,63 инча) при мъжете и 10 мм (0,39 инча) при жените.

След пубертета гласните струни при жените също са с 20-30% по-тънки. Тези по-къси и по-тънки гласни струни са причината, поради която жените обикновено имат по-високи гласове от мъжете.

Дори след пубертета хормоните могат да повлияят на гласа. Например гласът на жената може да звучи различно в зависимост от фазата на менструалния цикъл - като най-доброто качество на гласа е във фазата на овулацията. Това е така, защото жлезите произвеждат най-много слуз през тази фаза, което дава на гласните струни най-добрата им функционална способност.

Проучванията показват също, че при жените, приемащи противозачатъчни таблетки, се наблюдават по-малко промени в качеството на гласа, тъй като таблетките спират овулацията.

От друга страна, хормоналните промени по време на предменструалната фаза затрудняват работата на гласните връзки, което ги прави по-твърди. Това може да обясни защо през 60-те години на миналия век на оперните певици се предлагаха "гратисни дни", за да се гарантира, че няма да увредят гласните си струни. И тъй като гласните струни на жените са по-тънки, може да е по-вероятно те да се увредят от прекомерна употреба.

Какво се случи с хитовата певица Дъфи

Както почти всяка друга част на тялото, гласните струни остаряват. Но тези промени може да не са толкова забележими за всички.

С напредването на възрастта ларинксът започва да увеличава минералното си съдържание, което го прави по-твърд и приличащ повече на кост, отколкото на хрущял. Тази промяна може да започне да се случва още през тридесетте години - особено при мъжете. Това прави гласните струни по-малко гъвкави.

Мускулите, които позволяват на гласните връзки да се движат, също започват да се изтощават (както и другите ни мускули) с напредването на възрастта. Връзките и тъканите, които поддържат гласните връзки, също губят еластичност и стават по-малко гъвкави.

Хидратацията е добър начин да поддържате гласните струни в добро състояние с напредването на възрастта (Credit: Getty Images)
Хидратацията е добър начин да поддържаме гласните струни в добро състояние с напредването на възрастта (Credit: Getty Images)

Налице е и намаляване на функцията на белодробната мускулатура, което намалява силата на въздуха, изхвърлян от белите дробове, за да се създаде звук. Броят на жлезите, които произвеждат защитната слуз, също намалява, наред с това намалява и способността за контрол на ларинкса.

Въпреки че при повечето хора гласните струни остаряват с почти еднаква скорост, много фактори, свързани с начина на живот, могат да увеличат риска от увреждането им - и така да променят начина, по който звучи гласът ви.

Тютюнопушенето например причинява локално възпаление, повишено производство на лигавица, но също така може да изсуши лигавичните повърхности. Алкохолът има подобен ефект. С течение на времето тези фактори могат да увредят гласните струни и да променят звученето на гласа.

Някои лекарства, продавани без рецепта и с рецепта, също могат да променят гласа - например стероидните инхалатори, използвани при ларингит. Средствата за разреждане на кръвта също могат да увредят гласните струни и да предизвикат образуването на полипи, поради което гласът може да звучи дрезгаво или хрипливо. Мускулните релаксанти също могат да доведат до дразнене и увреждане на гласните връзки, тъй като лекарството позволява на стомашната киселина да се отмие обратно в ларинкса. Дразненето и промените, причинени от тези лекарства, обикновено изчезват след спиране на употребата им.

Известните певци, с които сте родени в една година

Един друг фактор, свързан с начина на живот, може да бъде прекомерната употреба, която обикновено се наблюдава при певци и други хора, които използват гласа си много по време на работа, като например учители и фитнес инструктори. Това може да доведе до необичайно състояние, наречено оток на Рейнке, което може да бъде причинено и от тютюнопушене. Отокът на Рейнке води до набъбване на течност в гласните струни, което променя височината на гласа - често той става по-дълбок.

Ежедневното пеене или четене на глас може да даде на гласните струни достатъчно упражнения, за да се забави спадът им.
В екстремни случаи на оток на Рейнке се налага операция за източване на течността. В повечето случаи обаче почивката и избягването на дразнители (тютюнопушене и алкохол) са от полза, а логопедичната терапия също може да се справи с промяната на звука.

Въпреки че не можем да помогнем на някои от свързаните с възрастта промени, които се случват с гласните ни струни, можем да запазим част от качеството и способността на гласа си чрез продължителна употреба. Това може да обясни защо в много случаи при певците се наблюдават значително по-малко промени в гласа с възрастта, отколкото при техните колеги, които не пеят.

Ежедневното пеене или четене на глас може да даде на гласните струни достатъчно упражнения, за да забави тяхното отслабване.

Грижата за гласните струни също е важна. Поддържането на хидратация и ограничаването на приема на алкохол и тютюн може да помогне за предотвратяване на висок процент на спад и увреждане.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

AI влошава обслужването на клиентите

AI влошава обслужването на клиентите

Технологии Преди 1 час

Хората не са доволни от чатботовете, които компаниите използват

Зеленски: Русия атакува газови съоръжения, осигуряващи доставките за ЕС

Зеленски: Русия атакува газови съоръжения, осигуряващи доставките за ЕС

Свят Преди 8 часа

Русия продължава да доставя газ за ЕС през Украйна по силата на транзитно споразумение с руския Газпром

Блинкен ще участва в преговорите за прекратяване на огъня в Газа в Саудитска Арабия

Блинкен ще участва в преговорите за прекратяване на огъня в Газа в Саудитска Арабия

Свят Преди 9 часа

Той ще се срещне с министри от блока на арабските държави от Персийския залив

Австралия ще предостави на Украйна помощ от 100 млн. долара

Австралия ще предостави на Украйна помощ от 100 млн. долара

Свят Преди 10 часа

Това заяви украинският министър-председател Денис Шмигал след среща с австралийския министър на отбраната Ричард Марлес

Арестуваха финландски депутат заради стрелба

Арестуваха финландски депутат заради стрелба

Свят Преди 10 часа

Заподозреният Тимо Ворнанен влязъл в словесен спор със свой колега

"Хамас" показа кадри на двама живи заложника (ВИДЕО)

"Хамас" показа кадри на двама живи заложника (ВИДЕО)

Свят Преди 11 часа

Те са били отвлечени от екстремисти по време на атаката на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври

Откриха самоделни пиратки на националния стадион преди мача ЦСКА-Левски

Откриха самоделни пиратки на националния стадион преди мача ЦСКА-Левски

България Преди 12 часа

На място е изпратен сапьорски екип на Специализирания отряд за борба с тероризма, който ги е обезвредил

<p>&bdquo;Целта на Путин не е Украйна. Целта на Путин е Европа&quot;</p>

Германският финансов министър: Целта на Путин не е Украйна, а Европа

Свят Преди 13 часа

Въпреки че руският лидер нападна Украйна, „той има предвид всички нас и нашия начин на живот“, каза Линднер

Бритни Спиърс бе осъдена да плати над 2 милиона долара на баща си

Бритни Спиърс бе осъдена да плати над 2 милиона долара на баща си

Свят Преди 13 часа

Самата Спиърс е похарчила над 4 милиона долара за адвокати

Георги Георгиев: Терзиев да покаже документите от избирането на съпругата на Цеков за консултант

Георги Георгиев: Терзиев да покаже документите от избирането на съпругата на Цеков за консултант

България Преди 13 часа

Той обяви, че още в понеделник ще бъде внесен сигнал за откритите нарушенията в общинското предприятие „Гробищни паркове“

Разкриха причината за смъртта на О Джей Симпсън

Разкриха причината за смъртта на О Джей Симпсън

Свят Преди 13 часа

О Джей Симпсън почина на 76-годишна възраст в дома си в Лас Вегас на 10 април

Градушката в Сливенско уби бебе картал

Градушката в Сливенско уби бебе картал

България Преди 14 часа

Това съобщиха от природозащитната организация Фонд за дивата флора и фауна

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Свят Преди 14 часа

Подобен ход би дал на посетителите по-добро изживяване

Кацането неуспешно: Смущения на GPS сигнала осуетиха приземяването на самолет

Кацането неуспешно: Смущения на GPS сигнала осуетиха приземяването на самолет

Свят Преди 14 часа

Самолет, излетял от Хелзинки, не успя да кацне на естонското летище Тарту в петък вечерта

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Свят Преди 15 часа

Първата дама подчертава, че жертвите на насилие не могат да чакат, докато конфликтът бъде разрешен

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Свят Преди 15 часа

Ердоган и Рюте са обсъдили също ситуацията в ивицата Газа и войната в Украйна