4

С поред ново проучване повече от половината от най-големите езера и резервоари в света са загубили значителни количества вода през последните три десетилетия, като вината за това се дължи основно на изменението на климата и прекомерното използване на вода.

Приблизително една четвърт от населението на света живее в басейна на пресъхващо езеро, сочи проучването на международен екип от учени, публикувано в четвъртък в списание Science.

Макар че езерата покриват само около 3 % от територията на планетата, в тях се съхранява близо 90% от течната повърхностна сладка вода и те са основни източници на питейна вода, напояване и енергия, както и жизненоважни местообитания за животни и растения.

Но те са в беда.

Голямото солено езеро

Водните нива на езерата се колебаят в отговор на естествените климатични колебания на дъждовете и снеговалежите, но те все повече се влияят от действията на човека.

В най-значимите езера по света се наблюдава рязък спад. Езерото Меад на река Колорадо в югозападната част на САЩ е намаляло драстично на фона на мегасуша и десетилетия на прекомерна употреба. Каспийско море, разположено между Азия и Европа - най-големият вътрешен водоем в света - отдавна намалява поради климатичните промени и използването на вода.

Намаляването на много езера е добре документирано, но степента на промяната и причините за нея не са толкова задълбочено проучени, казва Фангфанг Яо, водещ автор на изследването и гостуващ учен в Кооперативния институт за изследвания в областта на околната среда към Университета на Колорадо в Боулдър.

Изследователите са използвали сателитни измервания на близо 2000 от най-големите езера и резервоари в света, които заедно представляват 95% от общото количество вода в езерата на Земята.

Изследвайки повече от 250 000 сателитни изображения, обхващащи периода от 1992 г. до 2020 г., заедно с климатични модели, те успяха да реконструират историята на езерата за десетилетия назад.

Резултатите са "зашеметяващи", казват авторите на доклада.

Те установиха, че 53 % от езерата и резервоарите са загубили значителни количества вода, като нетният спад е около 22 милиарда метрични тона годишно - количество, което авторите на доклада сравняват с обема на 17-те езера Мийдс.

Повече от половината от нетната загуба на воден обем в естествените езера може да се припише на човешките дейности и изменението на климата, се посочва в доклада.

Докладът констатира загуби в съхранението на езерна вода навсякъде, включително във влажните тропици и студената Арктика. Това предполага, че "тенденциите за засушаване в световен мащаб са по-обширни, отколкото се смяташе досега", казва Яо.

Различните езера са били засегнати от различни фактори.

6 спиращи дъха розови езера

Неустойчивото потребление на вода е преобладаващата причина за изсъхването на Аралско море в Узбекистан и калифорнийското море Салтън, докато промените във валежите и оттока са довели до намаляването на Голямото солено езеро, се посочва в доклада.

В Арктика езерата се свиват поради комбинация от промени в температурата, валежите, изпарението и оттока.

"Много от следите от човешката дейност и изменението на климата върху загубата на вода в езерата не са били известни досега", казва Яо, "като например пресушаването на езерото Гуд-е-Зарех в Афганистан и езерото Мар Чикита в Аржентина."

Изменението на климата може да има редица въздействия върху езерата. Най-очевидното, казва Яо, е увеличаването на изпарението.

Тъй като езерата се свиват, това може да допринесе и за "аридизация" на околния водосборен басейн, установява проучването, което на свой ред увеличава изпарението и ускорява намаляването им.

За езерата в по-студените части на света изпарението през зимата е все по-голям проблем, тъй като по-високите температури разтопяват леда, който обикновено ги покрива, и водата остава изложена на въздействието на атмосферата.

Тези промени могат да имат каскадни последици, включително намаляване на качеството на водата, увеличаване на цъфтежа на токсични водорасли и загуба на водни организми.

"Важен аспект, който не се признава често, е влошаването на качеството на водата в езерата от по-топлия климат, което поставя под напрежение водоснабдяването на общностите, които разчитат на тях", казва Яо.

Най-красивите езера в Европа

За водоемите докладът установи, че най-големият фактор за намаляването им е седиментацията, при която утайките се вливат във водата, като я запушват и намаляват пространството. Това е "пълзяща катастрофа", казва Яо, която се случва в продължение на години и десетилетия.

Например езерото Пауъл - вторият по големина резервоар в САЩ, създаден от човека - е загубило близо 7% от капацитета си за съхранение поради натрупване на седименти.

Утаяването може да бъде повлияно от изменението на климата, добави той. Например горските пожари, които стават все по-интензивни със затоплянето на света, опожаряват горите и дестабилизират почвата, като спомагат за увеличаване на потока от седименти в езерата и резервоарите.

"Резултатът от утаяването ще бъде, че резервоарите ще могат да съхраняват по-малко вода, като по този начин ще станат по-малко надеждни за снабдяване с прясна вода и хидроенергия, особено за нас тук, в САЩ, като се има предвид, че резервоарите на страната ни са доста стари", каза Яо.

В доклада се посочва, че не всички езера намаляват; около една трета от намаляването на езерата е компенсирано от увеличаване на броя им на други места.

Някои езера се увеличават, като в 24% от тях се наблюдава значително увеличение на водните запаси. Според доклада това са предимно езера в по-слабо населени региони, включително райони в Северните големи равнини на Северна Америка и вътрешната част на Тибетското плато.

Най-красивите езера в Европа

Върху някои от тези прирасти се виждат отпечатъците на изменението на климата, тъй като топящите се ледници запълват езерата, което представлява потенциален риск за хората, живеещи по течението на реката.

Що се отнася до водохранилищата, макар че при почти две трети от тях се наблюдава значителна загуба на вода, като цяло се наблюдава нетно увеличение, дължащо се на повече от 180 новонапълнени водохранилища, се посочва в доклада.

Катрин О'Райли, професор по геология в Държавния университет на Илинойс, която не е участвала в проучването, заяви, че това ново изследване предоставя полезен набор от дългосрочни данни, който помага да се разплете относителната важност на факторите, които водят до намаляване на броя на езерата.

"Това проучване наистина подчертава въздействието на климата по начин, който го доближава до дома - до колко вода имаме достъп и какви са възможностите за увеличаване на съхранението на вода?", казва тя пред CNN.

"Малко е плашещо да се види колко много сладководни системи не са в състояние да съхраняват толкова много вода, колкото преди", добави тя.

Тъй като много части на света стават все по-горещи и по-сухи, езерата трябва да се управляват правилно. В противен случай изменението на климата и човешките дейности "могат да доведат до пресъхване по-рано, отколкото си мислим", каза Яо.

Коментари 4
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

4 коментара
 
Блондинка в банката: - Здравейте, бих искала да отворя обща сметка... - С кого? - Все ми е едно... Важното да е с някой, който…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Политически затворници в Беларус страдат от сериозни медицински проблеми</p>

"Вероятно просто ще умра тук": Политически затворници в Беларус страдат от сериозни медицински проблеми

Свят Преди 5 минути

Беларус започна жестоки репресии срещу опозицията, след като в цялата страна избухнаха масови протести след изборите през август 2020 г.

Публикуваха в "Държавен вестник" указа на президента за промените в служебния кабинет

Публикуваха в "Държавен вестник" указа на президента за промените в служебния кабинет

България Преди 15 минути

Радев издаде указ и назначи служебния министър-председател Димитър Главчев и за служебен министър на външните работи

Какво е плодороден прозорец? Ето отговора

Какво е плодороден прозорец? Ето отговора

Любопитно Преди 40 минути

Водещи на събитието ще бъдат гл. редактор на Ohnamama.bg Наталия Мазгарева и писателят Георги Блажев

<p>Великобритания обявява&nbsp;онлайн мрежа&nbsp;за терористична организация</p>

Великобритания обявява "Терорграм колектива" за терористична организация

Свят Преди 1 час

Министърът обяви, че това ще е първата онлайн мрежа, която ще бъде обявена за терористична организация

Разбита уста, счупен зъб и синини: Родители съобщават за инцидент в детски център в Пловдив

Разбита уста, счупен зъб и синини: Родители съобщават за инцидент в детски център в Пловдив

България Преди 1 час

Момченцето, което е на година и 11 месеца е със средна телесна повреда

<p>$ 5 000 струва бягството от&nbsp;Газа</p>

“Ще му помогна да избяга": Срещу $ 5 000 туристическа агенция извежда хора от Газа

Свят Преди 2 часа

Мнозина са търсили финансова помощ от приятели и семейство – или са стартирали кампании за финансиране в интернет с отчаяни молби за помощ

Картата на Иран разкрива колко близо са били израелските удари до ядрени обекти

Картата на Иран разкрива колко близо са били израелските удари до ядрени обекти

Свят Преди 2 часа

Нито един ирански служител не призна публично, че Израел стои зад атаката, докато Израел също не коментира ударите

<p>Руски ракетен удар в Харков, срути се 240-метрова телевизионна кула (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

Руски ракетен удар в Харков, срути се 240-метрова телевизионна кула

Свят Преди 2 часа

Областният управител Олех Синехубов съобщи за прекъсвания на цифровия телевизионен сигнал

<p>Ето от кога започва подаването на заявленията за гласуване в чужбина</p>

От днес: Започва подаването на заявленията за гласуване в чужбина

България Преди 2 часа

Крайният срок за подаване на заявленията изтича в 24:00 часа българско време на 14 май

<p>Изтече&nbsp;снимка&nbsp;на Тенчо Тенев в компанията на Бойко Рашков и Стефан Димитров</p>

Изтече снимка на Тенчо Тенев в компанията на Бойко Рашков и сочения за контрабандист Стефан Димитров

България Преди 2 часа

Това става два дни, след като в ефира на „Събуди се” Тенев отрече да е виждал Стефан Димитров в дома на Рашков

След среднощната атака срещу Одеса, има ранени, сред които и деца

След среднощната атака срещу Одеса, има ранени, сред които и деца

Свят Преди 3 часа

Спасителите са успели да спасят общо 34 души

Аферата "Митници": Изслушват Бойко Рашков и Петър Тодоров във временната комисия

Аферата "Митници": Изслушват Бойко Рашков и Петър Тодоров във временната комисия

България Преди 3 часа

Председател на комисията за разследване на корупционните практики в агенция "Митници" е Тошко Йорданов от „Има такъв народ“

<p>&quot;Ако операцията е успешна, ще загубя зрението си&quot;</p>

"Следвай пеперудите": Ветеран с мозъчен тумор получи сватбата на мечтите си

Свят Преди 3 часа

Повече за вдъхновяващата история четете в следващите редове

Времето във вторник: Дъждът продължава, градусите до 17

Времето във вторник: Дъждът продължава, градусите до 17

България Преди 3 часа

Атмосферното налягане ще се понижава и през деня ще е по-ниско от средното за месеца