0

П очти половин век след като за последен път са играли съпруг и съпруга на големия екран, филмовите икони Майкъл Кейн и Гленда Джаксън се събират отново заради "Великият беглец" - драма по действителен случай, базирана на забележителната история на ветерана Бърнард Джордан, ни представя последната роля на Гленда Джаксън и обещава да бъде един от най-прочувствените филми на годината.

Но кой точно е Бърнард Джордан и какъв е невероятният подвиг, който го изстрелва към националната слава?

Всички погледи са насочени към Франция на 6 юни 2014 г., когато светът отбеляза 70-годишнината от Деня Д - един от най-ключовите моменти във Втората световна война. Повече от 156 000 съюзнически войници щурмуват плажовете на Нормандия в най-голямата десантна инвазия, която светът някога е виждал. Това е монументален поврат в борбата срещу нацистката тирания, като на карта е заложено бъдещето на свободата.

Образът на жената през Втората световна война

Световни лидери и високопоставени лица от цял свят се събират на тази емблематична брегова линия, която президентът на САЩ Барак Обама описа като "тази малка песъчинка, на която виси не само съдбата на една война, но и ходът на човешката история".

Сред всички тези високопоставени гости истинските звезди на деня бяха ветераните от Втората световна война, които се завърнаха там 70 години след като се бяха сражавали за освобождението на континента. Всички, които се срещнаха с тях, ги поздравиха и ги третираха - по думите на един стар войник - "като богове".

Но сред всички герои, които се наслаждаваха на атмосферата на този ден, беше и един 89-годишен мъж от Хоув, който технически изобщо не трябваше да бъде там.

Великият беглец

В 10,30 ч. сутринта, в деня преди големите събития по случай годишнината, Бърнард Джордан излиза от старческия дом "Пайнс" във Фърз Хил, Хоув. В това нямаше нищо необичайно, тъй като той имаше пълен капацитет, което означаваше, че може да идва и да си тръгва, когато пожелае. Необичайното е, че той не се е върнал, което е накарало загрижения персонал да уведоми полицията още същата вечер.

Бърни Джордан беше добре позната фигура в Хоув, тъй като в продължение на десетилетия беше общински съветник, а в средата на 90-те години дори беше кмет. Много преди това е служил като офицер от Кралските военноморски сили по време на Втората световна война, като е участвал в акцията "Денят D". След войната се жени за любимата си Ирен, която също живее в "Пайнс" по време на изчезването му.

Последните думи на звездите преди смъртта им

Полицията претърсва района, проверява списъците на пациентите в болниците и се свързва с таксиметрови и автобусни компании, но без резултат. Бърни Джордан просто е изчезнал във въздуха.

Полицейските служители и персоналът на старческия дом въздъхнали с облекчение в 22,30 ч. същата вечер, когато се обадил друг ветеран от войната, който потвърдил, че е срещнал Бърни на път за Франция. Оказало се, че Бърни, чиито медали били скрити под дъждобрана му, пътувал с влак от Брайтън до Портсмут, след което отплавал с ферибот за Нормандия. Прекарал е нощта в хотел в Уистрем.

На следващата сутрин полицията в Брайтън и Хоув съобщава в Туитър: "90-годишен ветеран е обявен за изчезнал от старчески дом. Оказва се, че са му отказали да отиде на #Деня на 70-те, но той все пак е отишъл #боен дух".

Макар че този туит предполага драматичен бунт срещу персонала на дома за възрастни хора, някои жици бяха пресечени. Всъщност хората от "Пайнс" не са забранили на Бърни да отиде в Нормандия. Истинската причина, поради която Бърни се е почувствал принуден да си тръгне, е, че е пропуснал да се запише на акредитирано посещение в Нормандия с Кралския британски легион.

Необезпокояван от тази бюрократична пречка, той все пак реши да предприеме пътуването с пълната благословия на съпругата си, която знаеше всичко за плана му.

"Тъй като самият аз съм ветеран, това беше важно за мен и за мен беше много важно да бъда там", каза той след завръщането си. "Беше смазващо събитие, но е чудесно да се върна. Сега ще трябва да се справя с музиката в дома за възрастни хора, но това е едно от нещата в живота.

След бягството

Разбира се, единствената музика, с която Бърнард Джордан се сблъсква, са фанфарите от възхищение и обич. Събрал се отново с Айрин, той се наслаждаваше на чаша чай, докато журналистите се тълпяха пред портите на старческия дом, а телефонните обаждания го заливаха.

Както един от служителите каза на пресата: "Той наистина е уморен и просто си е сложил краката нагоре. Преживял е истинско приключение, благослови го".

През следващата седмица той навършва 90 години и получава около 2500 картички за рождения си ден - факт, който той намира за "доста смазващ, честно казано". Макар да се старае да подчертае, че е "просто" поредният ветеран ("Всеки би си помислил, че сам съм победил Хитлер"), беше ясно, че безстрашната му мисия във Франция е развълнувала хората по целия свят.

Описан от кмета на Брайтън и Хоув като "най-близкото нещо до жива легенда, което има нашият град", Бърни обещава да направи отново пътуването за годишнината през следващата година. За съжаление, това не се случи: той почина мирно в болница през януари 2015 г., а съпругата му Ирен почина седмица след това.

Както казва управляващият директор на фирмата за домове за възрастни хора, "малкото вълнение, което той подари на всички миналия юни, беше типично за неговото безсмислено отношение към живота и така ще бъде запомнен от хиляди хора".

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Тя се приготви за Страстната седмица, но за съжаление мъжът и така и не замина в командировка...
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Свят Преди 9 минути

Първата дама подчертава, че жертвите на насилие не могат да чакат, докато конфликтът бъде разрешен

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Свят Преди 40 минути

Блинкен беше на посещение в Китай от сряда до петък

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Свят Преди 1 час

Стихията е причинила значителни щети, има и ранени

Силно земетресение край Япония

Силно земетресение край Япония

Свят Преди 2 часа

Няма издадено предупреждение за опасност от цунами

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Свят Преди 2 часа

Иранският Корпус на гвардейците на Ислямската революция превзе контейнеровоза „Ем Ес Си Ариес“ с 25 души екипаж в Ормузкия проток на 13 април

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП на предишните избори

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП на предишните избори

България Преди 3 часа

Работеше срещу мен и собствените си кандидати за общински съветници, каза тя

Енергийният министър прави опит за предоговаряне на сделката с "Боташ" в Турция

Енергийният министър прави опит за предоговаряне на сделката с "Боташ" в Турция

България Преди 3 часа

Владимир Малинов ще разговаря с колегата си Алпарслан Байрактар

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Свят Преди 3 часа

Композицията е спряла аварийно, след което в нея е избухнал пожар

<p>Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната</p>

Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната

Пари Преди 4 часа

Инфлацията в страната се е понижила значително, но остава над тази на трите най-добре представящи се държави членки на ЕС, посочва международната рейтингова агенция

Бум на кърлежи в Пловдив, двама души са в тежко състояние

Бум на кърлежи в Пловдив, двама души са в тежко състояние

България Преди 4 часа

Това са първите случаи за тази година след затоплянето на времето

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Свят Преди 4 часа

Решението е взето поради промени в програмата на президента на Турция

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

България Преди 4 часа

С необичайна скорост за законодателна дейност, в последния си работен ден преди изборите, НС прие промени в Закона за хазарта на първо гласуване

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

България Преди 5 часа

То е зловредно, а мотивите са зашити с бели конци, заяви народният представител от ГЕРБ-СДС

Нови правила за шофьорите в Гърция

Нови правила за шофьорите в Гърция

Свят Преди 5 часа

Санкциите, които полицията в южната ни съседка налага, са доста сериозни

Хилари Клинтън идва в България

Хилари Клинтън идва в България

България Преди 5 часа

Визитата е по повод специална среща на Глобалната инициатива на Клинтън (Clinton Global Initiative – CGI) на 18 май 2024 г. в София