2

И грали ли сте някога с дъска уиджа? Мнозина от нас са го правили и наистина са вярвали, че има движение и тя ни насочва! Дали сме общували с отвъдното? Дали любим човек е искал да ни изпрати съобщение, или е бил зъл блуждаещ дух?

Заниманията с окултното могат да бъдат трудни, но в този случай няма за какво да се притеснявате.

Какво представляват дъските уиджа? 

Дъската за спиритически игри е устройство, което се използва за общуване с мъртвите. Известна още като дъска за духове или говореща дъска, тя обикновено представлява плоско парче дърво с азбука и цифри от 0 до 9.

На тези дъски обикновено са изписани и думите "да" и "не". Някои от тях могат да съдържат и думите "здравей" и "довиждане".

Обикновено има и допълнителни елементи. Традиционно се използва дъска, която държи молив. Духовете, които контактували, го използвали, за да записват съобщения.

Дъските са еволюирали до по-просто устройство за посочване без писане (или понякога дори се е използвала обърната чаша). Така или иначе, идеята е, че духовете използват енергия, за да предават съобщения чрез тях.

Откъде идват те? 

.
Източник: Getty Images/iStock

Дъските за уиджа, както са познати днес, са популяризирани от спиритуалистите в САЩ в края на XIX век.

Въпреки че преди да се появят познатите ни дъски за спиритизъм, те са били известни като "говорещи дъски". Те стават популярни по време на Американската гражданска война, когато медиуми използват скърбящи семейства, които искат да се свържат с починали близки.

Дъската уиджа е въведена на пазара от бизнесмена Илайджа Бонд през 1890 г. и се продава като салонна игра. Това се случва, докато американската спиритистка Пърл Къран не я прави популярна сред почитателите на свръхестественото.

Но преди появата на дъските уиджа, които повечето от нас познават, е имало и други подобни устройства. Първият запис датира от 1100 г. от н.е. в Китай.

Популярността на дъските уиджа не е била приветствана от много религии. Всъщност повечето религии осъждат всяка практика на гадаене и дъските Ouija не правят изключение.

Една римокатолическа християнска апологетична организация заявява, че: "Дъската уиджа далеч не е безобидна, тъй като е форма на гадаене".

Много от нас са се занимавали с дъски уиджа- с приятели или на партита за Хелоуин. Всички следваше да поставят пръста си върху планшета или показалеца... и той започваше да се движи, нали?

В продължение на повече от 130 години тези инструменти са удивлявали (и плашели) много хора и наистина са примамвали любопитството на скептиците да открият какво наистина се случва.

Една реклама от 1891 г. отправя предизвикателство към научната общност. В нея се твърди, че "за научните работници или мислещите хора нейните мистериозни движения приканват към най-внимателни изследвания и проучвания - очевидно те представляват връзката, която свързва познатото с непознатото".

Отговорът всъщност е доста прост: тя се движи поради т.нар. идеомоторен ефект (известен още като идеомоторна реакция или рефлекс). По същество това е несъзнателно, неволно физическо движение, извършвано от нашите тела.

Телата ни понякога се движат, дори когато се опитваме да не го правим. Мозъкът ви по същество сигнализира на тялото ви да се движи, без вие постоянно да го искате.

"Работата е там, че всички тези механизми, за които говорим - пръчките за дауншифтинг, дъските за уиджа, махалата, малките масички - са устройства, при които съвсем малко мускулно движение може да предизвика доста голям ефект", обяснява д-р Крис Френч, професор по психология и аномална психология в Голдсмитския университет в Лондон.

.
Източник: Getty Images/iStock

Доцент Марк Андерсен от датския университет Орхус дава пример: "Ако например мислите да целунете партньора си, сте склонни просто да се наведете малко напред, без да се замисляте."

Добре е, че показалецът се движи чрез нашите неволни движения, но какво да кажем за самите послания? Дали те идват от нашето подсъзнание, или са от мъртвите?

Е, това сме и ние. "Щом започне да изписва нещо, неминуемо се опитвате да отгатнете, дори и да не го правите съзнателно. Ако попитате: "Как се казваш?" и то стигне до буквата р, а след това до д, вие автоматично си мислите "Питър". Вероятно всички останали около дъската също си мислят за "Петър". И това е, което вероятно ще бъде изписано след това", казва д-р Френч.

Може би можем да използваме дъска за уиджа, за да се докоснем до подсъзнанието си? Е, според проучване от 2012 г. изглежда, че може би ще успеем да го направим.

"Има все повече доказателства, че съществуват две системи - една, която е съзнателна, и една, която не е съзнателна, понякога наричана зомби ум", обяснява Роналд Ренсинк, доцент по психология и компютърни науки в Университета на Британска Колумбия.

"Съзнателният ви ум казва: "Просто ще се откажа, защото нямам пълен контрол", и в този случай зомби системата ви поема контрола", добавя Ренсинк.

За съжаление идеомоторният ефект стои и зад много други фалшиви терапии, мистификации и измами.

Сред тях са демоничните обладавания. Човекът наистина вярва, че е обладан, което означава, че идеомоторният ефект ще се задейства и човекът ще загуби контрол над тялото.

Даузингът, вид гадаене, използван за откриване на множество неща (например подпочвени води, скъпоценни камъни, нефт и др.), също е добър пример за идеомоторния ефект в действие.

Дъските за виждане са част от попкултурата от много години. Например, те са съществена част от сюжета на класическия филм на ужасите "Екзорсистът" (1973 г.).

Привлекателността на свръхестественото датира още от зората на човечеството, така че е естествено да искаме да вярваме. Това кара потребителите на дъски за уиджа да мислят, че наистина преживяват нещо реално.

В крайна сметка дъските уиджа и други подобни устройства могат да бъдат полезни при изучаването на нашия мозък и връзката между съзнателните и несъзнателните ни мисловни процеси. Но вие не общувате с мъртвите!

Коментари 2
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

2 коментара
 
За Великден ще ходите ли някъде? - Моя е резервирал нощувки в Париж... - Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Денков: ГЕРБ саботира второто плащане по ПВУ

Денков: ГЕРБ саботира второто плащане по ПВУ

България Преди 4 минути

Това заяви акад. Николай Денков от ПП-ДБ пред журналисти в парламента

Велико Минков: При съвпадение на ДНК експертизата ще настоявам да отглеждам сина си

Велико Минков: При съвпадение на ДНК експертизата ще настоявам да отглеждам сина си

България Преди 19 минути

ДНК експертизата е само стъпка в съдебния процес, заяви той

Шокиращ случай: Шофьор отиде с 2,3 промила алкохол да се регистрира в КАТ

Шокиращ случай: Шофьор отиде с 2,3 промила алкохол да се регистрира в КАТ

България Преди 1 час

Наказанието за подобно нарушение е затвор до 3 години и глоба до 1000 лв.

Старт на президентските избори в РСМ

Старт на президентските избори в РСМ

Свят Преди 1 час

За избран на първи кръг в президентските избори се смята кандидатът, спечелил абсолютно мнозинство от общия брой вписани в избирателния списък избиратели

Сенатът одобри помощта за Украйна, Израел и Тайван

Сенатът одобри помощта за Украйна, Израел и Тайван

Свят Преди 2 часа

Помощният пакет на стойност 95 милиарда долара бе подкрепен от 79 сенатори, а 18 гласуваха "против"

Audi Q4 e-tron

Напук на всички опасения: продажбите на EV ще нараснат значително тази година

Технологии Преди 2 часа

Акцентът е поставен върху достъпността, основният възпиращ фактор за първоначална покупка

Бункер от Студената война се продава за 700 хиляди евро

Бункер от Студената война се продава за 700 хиляди евро

Свят Преди 2 часа

Този бункер е построен през 1967 година, но и днес електрическите, водопроводните и вентилационните системи в него са в изправност

Съдът гледа делото за клевета на бившия главен прокурор срещу Атанас Славов

Съдът гледа делото за клевета на бившия главен прокурор срещу Атанас Славов

България Преди 2 часа

Поводът - изказване на Славов, че бившият обвинител номер едно има връзка с кръга около Мартин Божанов - Нотариуса

На второ четене: НС обсъжда промени в Закона за българите, живеещи в чужбина

На второ четене: НС обсъжда промени в Закона за българите, живеещи в чужбина

България Преди 2 часа

Очаква СЕ депутатите да обсъдят на второ четене промените в ГПК И НК

Изтича крайният срок за регистрация за изборите 2 в 1

Изтича крайният срок за регистрация за изборите 2 в 1

България Преди 2 часа

От 25 април ЦИК започва да приема документи за регистрация на инициативни комитети

Главчев и министър Тахов се срещат с представители на земеделските организации у нас

Главчев и министър Тахов се срещат с представители на земеделските организации у нас

България Преди 2 часа

Целта на срещата е в спешен порядък да намери решение на най-неотложните проблеми

Преди великденските празници: БАБХ започва засилени проверки

Преди великденските празници: БАБХ започва засилени проверки

България Преди 3 часа

Ще се проверява произхода и правилното съхранение на хранителните стоки

До 24 градуса днес, къде ще вали

До 24 градуса днес, къде ще вали

България Преди 3 часа

В София максималната температура ще бъде около 20°

Новият бизнес на Илон Мъск: Смарт телевизори

Новият бизнес на Илон Мъск: Смарт телевизори

Технологии Преди 3 часа

X TV ще е платформа за гледане и на стрийминг

Украйна чака американските оръжия за контраатака

Украйна чака американските оръжия за контраатака

Свят Преди 11 часа

Черник: Украинските въоръжени сили могат да прережат сухопътния коридор към Крим

Повдигнаха две обвинения на Димитър Стоянов

Повдигнаха две обвинения на Димитър Стоянов

България Преди 13 часа

Спрямо обвиняемия е взета мярка за неотклонение „гаранция в пари“ в размер на 5000 лева