21

М алко думи в света предизвикват силно страдание и болка като „геноцид“. Използвана за да опише на най-ужасните и отвратителни посегателства върху човешкия живот, мотивирани от прояви на омраза и предразсъдъци, „геноцид“ е дума, която никога не трябва да се използва с лека ръка.

Би било утешително да мислим за геноцида като проблем от миналото, който вече е решен, варварски навик, от който ние като вид сме се отървали, но това за съжаление е далеч от истината. Геноцидите продължават и до днес, а бъдещето също не вещае край на този ужас. Затова много важно е да се поучим от миналото си, ако някога искаме да можем да живеем отвъд него, в един по-добър свят.

Какво е определението за геноцид

Думата "геноцид" се подхвърля доста често, но всъщност има много точно определение. Според Организацията на обединените нации дадено събитие представлява геноцид, тогава когато е доказано, че агресорите действат към пълното или частично елиминиране на определена група или групи от хора въз основа на расова, етническа, религиозна или национална основа. Важното е да се отбележи, че тези действия за елиминиране не е задължително да се извършват чрез масови убийства. ООН предоставя пет метода за елиминиране, които могат да бъдат наречени геноцид. Убийството е най-очевидният метод, последван от причиняване на сериозни телесни или психически наранявания, налагане на условия на живот с намерение за унищожаване, спиране на ражданията в определена група и накрая отделяне на децата от общността на възрастните.

Геноцид в Бангладеш


Войната за освобождаване на Бангладеш се водила между военните на Пакистан и бенгалските бунтовници от съвременен Бангладеш, известен преди като провинция Източен Пакистан. Войната била изключително жестока и кървава, но едно събитие се откроява особено. Операцията Searchlight на пакистанската армия започнала на 21 март 1971 г. и продължила осем месеца до 16 декември същата година, по време, на която били извършвани множество убийства, както и сексуално насилие. Операцията отнела живота на около три милиона души и довела до жестоките насилия над 400 000 бенгалски жени.

Дарфурски геноцид


Геноцидът в Дарфур, Судан започнал през 2003 г. и продължава да бушува десетилетия по-късно. В резултат на дългогодишна нестабилност в региона, геноцидът в Дарфур се извършва от силите на установеното правителство, с помощта на множество милиционерски групи, срещу различни северноафрикански етнически групи, особено фур, масалит и загава. Към 2015 г. общият брой на смъртните случаи е около 400 000 души.

Геноцид в Руанда


Геноцидът в Руанда от 1994 г. е едно от най-кървавите и позорни събития от последното десетилетие на 20 век. Геноцидът продължил 99 дни, между 7 април и 15 юли. С него бил сложен край на ужасяващата гражданска война в страната, започнала през 1990 г. Геноцидът бил извършен от управляващото мнозинство от етнически хуту и довел до смъртта на около 800 000 човека принадлежали към етническото малцинство на тутсите.

Арменски геноцид


Арменският геноцид от началото на XX-ти век е може би най-ужасяващото събитие от Първата световна война. Случил се в годините между 1915 и 1917 г., арменският геноцид представлявал програма за етническо прочистване, организиран и извършен от Османската империя, която установила своя база в земята на арменците. Докато империята западала, управляващият Османски комитет за съюз и прогрес предприел кървава терор срещу етническите арменци като превантивна мярка срещу евентуален бунт. Над един милион арменци били заловени и изпратени на „походи на смъртта“ през сирийската пустиня.

Черкезки геноцид


През XIX-ти век Руската империя се простирала далеч в Източна Европа, завладявайки голяма част от Кавказките планини и граничейки с Черно море. Именно тук, между Черно море и Кавказ, се е случил черкезкият геноцид. Мюсюлманското черкезко население се опитало да се противопостави на нашествието на Руската империя и кампанията за културно прочистване, но било унищожено от армията на империята. Над 750 000 черкези били избити, а 1,5 милиона били принудителното разселени. В резултат от тези действия приблизително 80% до 97% от черкезката етническа група била била премахната от родината си.

Геноцид в Камбоджа


Гражданската война в Камбоджа била едно от най-суровите и кървави събития от ерата на Студената война. Извършен от Червените кхмери под ръководството на Пол Пот, масовите убийства на камбоджански граждани продължили от 1975 до 1979 г. За тези три години били избити два милиона граждани на Камбоджа. Стотици хиляди от тях били убити в прословутите Killing Fields - големи парцели земя, където затворници от всякакъв пол и възраст били убивани с помощта на селскостопански инструменти, за да пестят амуниции, а след това били погребвани в масови гробове.

Гладоморът


Едно от най-големите петна в историята на Съветския съюз бил Гладоморът, понякога наричан терористичният глад. Гладът е предизвикан от политиката на съветското правителство под ръководството на Йосиф Сталин. Гладоморът отнел живота на около пет милиона украинци. Смята се, че гладът е бил съзнателно причинен от главоломната скорост на индустриализация в Съветския съюз. Според някои историци Сталин целенасочено засилил тези процеси, причинили глад в Украйна, за да потисне съпротивителните движения в района.

Холокоста


Без съмнение Холокостът, извършен от нацистка Германия на Адолф Хитлер, е най-позорният и културно въздействащ геноцид в съвременната памет. Режимът на Хитлер извършил ужасяваща операция на геноцид срещу еврейския народ в Европа преди и по време на Втората световна война, създавайки центрове за избиване, сега се смятани за най-мрачните места в Европа, като Аушвиц. Холокостът отнел живота на около шест милиона мъже, жени и деца.

Умиротворяването на Либия


Италия под управлението на Бенито Мусолини всъщност водила кървава окупационна война в Африка. Либия била опустошена по време „Умиротворяването на Либия“. Кървавият конфликт между италианските колониални сили и различните местни съпротивителни групи, свързани с Ордена на Сенуси, продължил почти десетилетие, като започнал през 1923 г. и завършил през 1932 г. със залавянето и екзекуцията на Омар ал-Мухтар, лидер на съпротивата. Безброй военни престъпления били извършени от колониалните сили по време на войната, включително били създадени лагери за принудителен труд, маршове на смъртта, изтезания, сексуално насилие и безразборни убийства на цивилни от всички възрасти и полове. Геноцидът срещу местните либийски етнически групи отнел живота на повече от 80 000 души.

Кампанията Анфал


Кюрдският геноцид, известен още като кампанията Анфал, бил ужасяваща военна кампания, предприета от скандалния диктатор на Ирак Саддам Хюсеин между февруари и септември 1988 г. Изричната цел на кампанията била да дестабилизира и елиминира всякакви признаци на съпротива в кюрдските региони в северен и североизточен Ирак. В резултат на това кюрдски деца, възрастни, войници и цивилни били избивани от иракските войски. Според около 100 000 кюрди са загубили живота си по време на кампанията Анфал.

Геноцидът на рохингите


Геноцидът срещу рохингите е все още пресен в колективната памет на света като едно от най-ужасните етнически прочиствания на XXI-ви век. Ксенофобията, расизмът и религиозните предразсъдъци подхранвали масовите убийства и изселвания на хора от мюсюлманското етническо малцинство рохинги, организирани и извършени от правителството на Бирма през 2016-2017 г. Повече от 700 000 човека били разселени в съседни страни, включително в Бангладеш, където бежанският лагер Kutupalong се превърнал в най-големия бежански лагер в света, приютил повече от половин милион бежанци от рохингите. Най-малко 25 000 цивилни рохинги били убити, преди да успеят да избягат от границите на Мианмар.

Босненски геноцид


Босненската война от 1992-1995 г. е може би най-жестокият и заплетен европейски конфликт от края на XX-ти век. Военните престъпления и актовете на етническо прочистване, водени от многобройни протодържави и етно-религиозни фракции, които се образували след разпадането на Югославия, били широко разпространени, но нищо не било така концентрирано и разрушително, както босненския геноцид от 1995 г. В часовете между 11 и 13 юли 1995 г. повече от 8000 босненци мюсюлмани и католици били убити от предимно православните босненско-сръбски сили на Армията на Република Сръбска.

Коментари 21
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

21 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Арестуваха финландски депутат заради стрелба

Арестуваха финландски депутат заради стрелба

Свят Преди 59 минути

Заподозреният Тимо Ворнанен влязъл в словесен спор със свой колега

"Хамас" показа кадри на двама живи заложника (ВИДЕО)

"Хамас" показа кадри на двама живи заложника (ВИДЕО)

Свят Преди 2 часа

Те са били отвлечени от екстремисти по време на атаката на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври

Георги Георгиев: Терзиев да покаже документите от избирането на съпругата на Цеков за консултант

Георги Георгиев: Терзиев да покаже документите от избирането на съпругата на Цеков за консултант

България Преди 4 часа

Той обяви, че още в понеделник ще бъде внесен сигнал за откритите нарушенията в общинското предприятие „Гробищни паркове“

Градушката в Сливенско уби бебе картал

Градушката в Сливенско уби бебе картал

България Преди 5 часа

Това съобщиха от природозащитната организация Фонд за дивата флора и фауна

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Свят Преди 5 часа

Подобен ход би дал на посетителите по-добро изживяване

Кацането неуспешно: Смущения на GPS сигнала осуетиха приземяването на самолет

Кацането неуспешно: Смущения на GPS сигнала осуетиха приземяването на самолет

Свят Преди 5 часа

Самолет, излетял от Хелзинки, не успя да кацне на естонското летище Тарту в петък вечерта

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Свят Преди 6 часа

Първата дама подчертава, че жертвите на насилие не могат да чакат, докато конфликтът бъде разрешен

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Свят Преди 6 часа

Ердоган и Рюте са обсъдили също ситуацията в ивицата Газа и войната в Украйна

Американското разузнаване: Путин вероятно не е наредил Навални да бъде убит

Американското разузнаване: Путин вероятно не е наредил Навални да бъде убит

Свят Преди 6 часа

47-годишният Навални беше най-яростният критик на Путин в Русия

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Свят Преди 6 часа

Блинкен беше на посещение в Китай от сряда до петък

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Свят Преди 6 часа

Нападението е било извършено от Службата за сигурност на Украйна

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Свят Преди 7 часа

В петък беше съобщено, че Сергей Мингазов е арестуван по подозрения, че разпространява фалшива информация за руската армия

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Свят Преди 7 часа

Стихията е причинила значителни щети, има и ранени

<p>Северна Корея с остро предупреждение към&nbsp;САЩ</p>

Северна Корея обвини САЩ в политизиране на въпроса с човешките права

Свят Преди 7 часа

Ще предприемем твърди и решителни стъпки в защита на своята неприкосновеност и сигурност в отговор на Вашингтон, заяви Пхенян

Силно земетресение край Япония

Силно земетресение край Япония

Свят Преди 7 часа

Няма издадено предупреждение за опасност от цунами

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Свят Преди 8 часа

Иранският Корпус на гвардейците на Ислямската революция превзе контейнеровоза „Ем Ес Си Ариес“ с 25 души екипаж в Ормузкия проток на 13 април