2

О т Военните стаи на Уинстън Чърчил до Фюрербункера на Хитлер, сцена на неговата ужасна гибел, както и убежищата, в които президентът Джон Ф. Кенеди щял да се оттегли в случай на "ядрен Армагедон". Раходете се с нас из най-известните скривалища в света и техните интригуващи истории.

Бункерът на Джон Ф. Кенеди от Студената война


Джон Ф. Кенеди бил избран за президент на САЩ през ноември 1960 г., по време на един от напрегнатите периоди на Студената война. С нарастващата заплаха от ядрено унищожение служителите били в пълна паника, когато разбрали, че новият президент няма защита от съветски удар във ваканционния си дом в Палм Бийч, Флорида, който впоследствие получил прякора Зимнят бял дом.

Военноморските строителни сили на САЩ за един месец изградили през свръхсекретен бункер от 1500 квадратни фута на близкия Peanut Island, до който президентът и семейството му можели да стигнат за пет минути с хеликоптер. До съоръжението се влизало през врата от стомана и бетон.

Покрит с 12 фута земя, бетон и олово, самият бункер бил разположен през 40-футов гофриран метален тунел, включващ остър завой от 90 градуса, за да смекчи ефектите от ядрен взрив. Въпреки че инсталацията не би оцеляла при пряко попадение, тя щяла да защити обитателите си от по-далечна експлозия, както и да ги предпази от последвалите отлагания, до 30 дни.

Това обаче съвсем не бил луксозен подслон. „Хотелът на отряда“, както шеговито бил наречен разполагал с няколко двуетажни легла, душ за обеззаразяване, радио, бюро и люлеещ се стол за президента, за да облекчи хроничната му болка в гърба. Нямаше дори инсталирана работеща тоалетна.

Бункерът на Уинстън Чърчил


През юни 1938 г. започнало строителството на подземен комплекс на 10 фута под сградата на Министерството на финансите в лондонския Уайтхол, за да може британското правителство да функционира по време на въздушни нападения. Двуетажният подслон бил завършен през август 1939 г., седмица преди Обединеното кралство да обяви война на Германия. След назначаването му за министър-председател Уинстън Чърчил посетил мястото за първи път през май 1940 г.

Комплексът е запазен от края на употребата му, след прекратяването на бомбардировките на Германия над Лондон през 1945 г. Когато влизъл в кабинета лидерът на съюзниците заявил: „Това е стаята, от която ще ръководя войната.“ И не сгрешил. Военният кабинет на Чърчил се събрал там общо 115 пъти, за да обсъдждат всичко - от евакуациите в Дюнкерк до атаките на Пърл Харбър. Мястото било най-посещавано по време на атаките с летяща бомба Blitz и V-1.

Бомба паднала близо до входа на сградата през септември 1940 г. и установили, че комплексът няма да може да оцелее при пряко попадение. Тогава военните стаи били подсилени със слой бетон с дебелина пет фута, наречен „плочата“. По-късно комплексът е разширен, за да обхване 21 стаи.

Според експерта по военните стаи Джонатан Асбъри, на Чърчил макар и да му било приятно да показва комплекса на посетителите, ненавиждал да бъде затворен там по време на бомбардировки. Въпреки че разполагал със собствен офис/спалня, Чърчил е спал в съоръжението общо три нощи по време на войната, а прездостаналото време смело оставал на Даунинг стрийт 10 или в пристройката на резиденцията.

Г-жа Чърчил също имала спалня в комплекса, въпреки че тя се използвала главно от дъщерята на двойката Мери. След Втората световна война съоръжението било запазено и поддържано, преди да бъде отворено за обществеността през 1984 г., а атракцията сега включва музей, посветен на живота на Чърчил.

Бункерите във Вила Торлония на Бенито Мусолини


Прекрасната вила Торлония в Рим била официалната резиденция на италианския диктатор Бенито Мусолини, който живеел в имота със съпругата и петте си деца от 1925 г., плащайки наем от само една лира на година.

След като Италия влязла във Втората световна война през 1940 г. на страната на Германия, било само въпрос на време съюзническите сили да започнат да бомбардират Рим. Мусолини действал твърдо и предизвикателно, заричайки се: „Ще изчакам бомбите да дойдат на моя балкон преди да сляза под земята.“ Но в действителност се отправял към бункера си само при предчувствие за предстоящо нападение.

Първият бункер на вила Торлония е преустроена винарска изба под езерото на имението през 1940 г. Тъй като се намирала на известно разстояние от основната резиденция, втори заслон с по-дебели стени и противогазови стоманени врати бил построен директно под имението на следващата година. След това, в края на 1942 г., започнала работата по най-модерното съоръжение, оборудвано с най-новите технологии и модни недостатъци.

Мусолини бил виждал удивителните бункери на Хитлер и се говори, позеленял от завист. В отчаянието си да не изостане от своя колега фашистки тиранин, той се спрял на най-модерната инсталация, която било възможно да се закупи. Съоръжението с форма на кръст било построено на повече от 20 фута под площада на вилата, с бетонни стени с дебелина 13 фута, които можели да устоят на най-мощните конвенционални бомби.

Мусолини бил свален от власт и арестуван през юли 1943 г., а третият и последен бункер във Вила Торлония никога не бил завършен. В крайна сметка имението е закупено от община Рим и превърнато в музей. Бункерите първоначално били отворени за обществеността, но трябвало да бъдат затворени за известно време поради високи нива на радиоактивния газ радон.

Бункерът „Вълча бърлога“ на Адолф Хитлер


Хитлер прекарал голяма част от Втората световна война – всъщност повече от 800 дни – във Wolfsschanze, или Вълчата бърлога, неговия щаб на Източния фронт, където се криел през голяма част от времето в силно укрепен бункер. Разположен дълбоко в мазурските гори в тогавашна Източна Прусия, зловещият комплекс е построен в тайна и е завършен през 1941 г., като не след дълго там пристигнал деспотът-убиец.

В гората били скрити цели 200 сгради, включително казарми, офиси, кино, електроцентрали, жп гара, две летища и бункери, разбира се, за Хитлер и неговия вътрешен кръг. В пределите на „Вълчата бърлога“ нацисткото ръководство организирало Холокоста, заедно с бруталните военни кампании като битката за Сталинград, подпомагани и подстрекавани от над 2000 военни и помощен персонал.

Тъй като войната се проточила много започнали да се обръщат срещу Германия, а Хитлер станал много параноичен. Сигурността в комплекса била изключително затегната и нацисткият лидер имал екип от 15 млади жени, които опитвали храната му за отрова. Но страховете му само нараснали и били похарчени огромни суми за надграждане на бункера, който в крайна сметка се превърнал в голяма, подобна на крепост структура с множество стаи, зали и проходи.

Подозренията на Хитлер се потвърдили на 20 юли 1944 г., когато група високопоставени офицери от Вермахта, водени от полковник Клаус фон Щауфенберг, се опитали да го убият, като поставили куфарче-бомба близо до бюрото му в конферентната зала на „Вълчата бърлога“. Куфарчето било преместено точно преди устройството да детонира, което спасило живота на Хитлер. Първоначалният план бил да поставят устройството в бункера, което почти сигурно щяло да го убие.

С приближаването на Червената армия Хитлер се сбогувал с „Вълчата бърлога“ през ноември 1944 г. и са използвани тонове експлозиви за разрушаването на комплекса. И все пак повечето конструкции са били само частично разрушени поради тяхната здравина. Сега привличат стотици хиляди посетители годишно и развитието им като туристическа атракция е много противоречиво.

Бункерът-42 на Йосиф Сталин


Почти десетилетие преди да бъдат построени бункерите на Кенеди и Конгреса, съветският лидер Йосиф Сталин наредил изграждането на свръхсекретно съоръжение, в което да може да избяга с висши правителствени служители, ако Москва бъде атакувана. Разположена на хълм на пешеходно разстояние от Кремъл и построена на 197 фута под земята, инсталацията от 75 350 квадратни фута в крайна сметка била завършена през 1956 г., три години след смъртта на Сталин.

Бункерът е построен по подобен начин на московското метро и се състои от четири тръби със стоманени пръстени, всяка с дължина 500 фута, които са свързани с тесни тунели. Основният вход бил през таен тунел в метростанция „Таганская“, но до бункера можело да се стигне и през фалшива жилищна сграда, скривала стълбище и защитен бетонен купол с дебелина 20 фута.

След завършването му ултрасигурното съоръжение било използвано като командна база за ядрените сили на Съветския съюз. Оборудван с пречистватели на въздуха, дълбоки кладенци за чиста питейна вода и други животоподдържащи системи, както и много място за съхранение на храна, ядреният бункер можел да издържи 3000 души за период от три месеца.

Говори се, че наследникът на Сталин, Никита Хрушчов, се скрил в бункера по време на Кубинската ракетна криза. След това обаче поддръжката отпадна и до края на 80-те години инсталацията била сериозно разрушена.

След разпадането на СССР съоръжението, което първоначално е било под кодовото име Обект-02, е разсекретено. През 2006 г. руското правителство продало Бункер-42 на частна компания, която превърнала инсталацията в музеен и развлекателен комплекс, открит същата година.

Коментари 2
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

2 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Фидан: "Хамас" разпуска военното си крило след независима Палестина

Фидан: "Хамас" разпуска военното си крило след независима Палестина

Свят Преди 1 час

Турският външен министър се срещна в Катар и с лидера на палестинската ислямистка групировка

Парламентът одобри Национална здравна стратегия 2030

Парламентът одобри Национална здравна стратегия 2030

България Преди 1 час

Националната здравна стратегия 2030 посочва конкретните резултати, които трябва да бъдат постигнати

"Ръцете ни са на спусъка": Иран предупреждава, че знае къде са ядрените обекти на Израел

"Ръцете ни са на спусъка": Иран предупреждава, че знае къде са ядрените обекти на Израел

Свят Преди 2 часа

Върховният лидер аятолах Али Хаменей има последната дума за ядрената програма на Техеран

Илва Йохансон: Очакваме пълното присъединяване на България към Шенген

Илва Йохансон: Очакваме пълното присъединяване на България към Шенген

България Преди 3 часа

Йохансон: Ние работихме за това заедно, но не сме доволни

Това е най-тъжната снимка на годината

Това е най-тъжната снимка на годината

Свят Преди 3 часа

"Тази жена привлече вниманието ми, тъй като държеше тялото на малкото момиченце и отказваше да го пусне"

Женско лице

Как ще изглеждаме след 1000 години? Резултатът е шокиращ

Технологии Преди 4 часа

Замисляли ли сте се колко плашеща е всъщност модерната еволюция

Радев: Присъединяване към еврозоната по-късно през 2025 г.

Радев: Присъединяване към еврозоната по-късно през 2025 г.

България Преди 4 часа

Радев коментира и все още растящия сектор на ипотечното кредитиране

Арестуваха украинка, опитала да подкупи полицаи в Слънчев бряг

Арестуваха украинка, опитала да подкупи полицаи в Слънчев бряг

България Преди 5 часа

Жената минала на червен светофар и била спряна за проверка

<p>&quot;Америка&nbsp;изоставя Украйна&quot;&nbsp;</p>

"Америка изоставя Украйна": Руските атаки нарастват, а подкрепата на САЩ намалява

Свят Преди 5 часа

Пейзажът на бойното поле в Източна Украйна значително се влоши през последните дни

13-годишният Калоян стана световен шампион по скоростно смятане

13-годишният Калоян стана световен шампион по скоростно смятане

България Преди 5 часа

За уникалните способности на 13-годишното момче четете в следващите редове

Арести в Германия за предполагаем военен саботаж в полза на Русия

Арести в Германия за предполагаем военен саботаж в полза на Русия

Свят Преди 5 часа

Властите са претърсили домовете и работните места на заподозрените

<p>Mazda MX-30 R-EV възроди роторния двигател (ВИДЕО)</p>

Ванкеловият двигател възкръсна в Mazda MX-30 R-EV (ВИДЕО)

Технологии Преди 5 часа

Ако има компания, която винаги прави нещата по своя си начин, то това без съмнение е Mazda. Точно такъв е този случай, който е без аналог в момента на пазара

Владимир Путин

Украйна може би премина ядрената червена линия на Путин

Свят Преди 5 часа

Ако радарната система "Контейнер" е била засегната, атаките може да са изпълнили едно от "условията, определящи възможността за използване на ядрено оръжие"

<p>Голямата опасност на изборите за Европейски парламент</p>

Застрашават ли популистките партии бъдещето на ЕС

Свят Преди 6 часа

Популистките партии се радват на растяща популярност, но едва ли ще диктуват дневния ред на следващия Европейски парламент, тъй като нямат обща визия за бъдещето на ЕС, прогнозират експерти

На първо четене: Депутатите приеха промени в Закона за здравето

На първо четене: Депутатите приеха промени в Закона за здравето

България Преди 6 часа

Те са свързани с правата на пациентите с психични заболявания