69

Х ипотетичната победа на Тристранния пакт във Втората световна война е била обект на много измислени произведения, включително няколко книги. Но какво щеше да се случи със света, ако Съюзниците бяха загубили войната? Какво щеше да последва, ако нацистка Германия беше спечелила?

Как Тристранният пакт можеше да спечели Втората световна война?

Това е ключов въпрос, ако трябва да си представим подобен сценарий. Как биха триумфирали силите на пакта над Съюзниците? Като начало нацистка Германия, с помощта на Кралство Италия, трябваше успешно да окупират континентална Европа, включително бившия Съветски съюз.

Също е щяло да бъде необходимо контролират територии в Африка, Карибите, Централна и Южна Америка, както и Канада и американския щат Аляска.

Японската империя пък е щяло да бъде нужно да контролира Азия и Тихия океан. Едва тогава Съединените щати и Обединеното кралство са нямали да имат друг избор, освен да се предадат. Всичко това обаче би било малко вероятно, но повече за това по-късно.

Грандиозният план на Хитлер


Победата в края на Втората световна война само би накарала Адолф Хитлер да започне да изпълнява грандиозния си план за световно господство. Нацистите наистина са мислили мащабно и вероятно са виждали това като една от многото предстоящи победи. Да, това означава, че вероятно щели избухнат още световни войни, защото Германия щеше да се опита да разшири Райха.

Нови страни от Третия райх

След победата нацистите щяха да продължат с анексирането на страните, които смятат за достатъчно арийски. Северните страни като Норвегия, Дания, Швеция и Финландия щяха да станат част от империята.

Швейцария също щеше да бъде анексирана от Райха, както и Франция, Великобритания и Ирландия.

Какво щеше да стане със Съветския съюз?


Генералното правителство на Полша вероятно щеше да разшири територията си, за да включи голяма част от бившия Съветски съюз, а най-източните му части щяха да се контролират от японците.

Кралство Италия


Бенито Мусолини вероятно щеше да разшири Кралство Италия, за да присъедини голяма част от южноевропейската територия, която някога е принадлежала на Римската империя. Испания и Португалия вероятно също щяха да преминат под контрола на Италия.

Африка

Нацистите щяха да си върнат бившите колонии в Африка и да завземат нациите, които били под контрола на победените европейски държави.

Китай

Докато повечето източни нации щяха сравнително лесно бъдат подчинени, на имперска Япония щеше да й бъде доста трудно да се справи с Китай.

Съединените щати

Щеше да е нужно страните от Тристранния пакт да работят заедно, за да доминират или унищожат Съединените щати. По-специално Япония щеше да изиграе решаваща роля от страна на Тихия океан, докато Германия и Италия поемат другите фронтове.

Японският проблем


Хитлер гледа на Имперска Япония като на стратегически съюзник, но не повече от това. Нацистите смятаха японците за „почетни арийци“, но това беше по-скоро политически пропаганден ход.

Съюзът вероятно щеше да се разпадне, след като Китай и САЩ бъдат подчинени, тъй като японците били смятани за низша раса от нацистите.

Какво щеше да стане с хората?

Щеше да настъпи расово прочистване чрез дискриминация, робство и смърт. Гражданите на Южна Европа и всички с по-тъмен тен на кожата и по-нисък ръст, които не отговарят на арийските стандарти, щяха бъдат считани за по-низши и следователно дискриминирани.

Хората определяни като untermensch (от немски - подчовек, терминът, използван от нацистите за обозначаване на неарийските низши народи), щяха да пострадат най-много. Вероятно щеше да има етническо прочистване из целия свят на евреи, роми и славяни. Холокостът щеше да бъде още по-зловещ и ужасен.

Тези, които са имали физически и умствени увреждания също щяха да бъдат избите (на снимката е плакат на Програмата за евтаназия T-4). Както и всеки човек, който не е хетеросексуален, или всеки, който се противопоставя на режима.

Африканците и не-японските азиатци щяха да бъдат или убивани, или принуждавани да бъдат роби. Както и тези от Централна и Южна Америка.

Религиозно преследване

Светът вероятно щеше да бъде лишен от духовност. Адолф Хитлер и нацистката партия са известни със своята враждебност към религията. Вероятно нямаше да има място за нея в Третия райх.

Щеше ли изобщо да излезе нещо добро от Третия райх?

Вероятно светът щеше да бъде много по-лошо място, ако силите на Тристранния пакт бяха спечелили Втората световна война, но може би все пак щеше да има и някои положителни неща.

Режимът инвестирал много в технологиите и науката. Вероятно щяхме да видим голям напредък в механиката и аеронавтиката. Всъщност много нацистки учени са работили за правителството на САЩ след войната.

Пренаписване на историята

Хипотетичната победа на Тристранния пакт е била тема на много книги, а именно романа от 1962 г. „Човекът във високия замък“ (който бил адаптиран в телевизионно шоу през 2015 г.), „SS-GB“ (от 1978 г.) и „Отечеството“ “ (от 1992 г.).

Темата не само е била разглеждана от литературни произведения, но е изследвана и във филми, комикси и видео игри.

Защо победа на Тристранния пакт би била малко вероятна

Истината е, че е било много малко вероятно силите на Тристранния пакт да спечелят войната.

Британците били наистина силни


Да започнем с това, че британците са имали една от най-големите армии в света (да не забравяме всички нации от Британската империя и Британската общност). Те са имали множество стратегически бази, разпръснати по целия свят, и били силно въоръжени с тежка артилерия.

Съветският съюз също


Червената армия доминирала на Източния фронт и задържала силите на пакта. Те притиснали силно нацистите. Хитлер имал мощна и огромна трансконтинентална държава срещу себе си.

Съединените щати

След нападението над Пърл Харбър през 1941 г. САЩ се намесили във войната. За съжаление на Хитлер, американците били силни и имали много ресурси.

Географски погледнато, САЩ също имали късмета да са далеч от всички военни действия водени в Европа, така че можели да продължат да произвеждат и доставят на съюзниците оръжия, танкове, самолети, кораби и всичко каквото е било нужно.

Поражението било неизбежно

В действителност нацистите се опитват да вземат много повече, отколкото можели да се понесат - било е само въпрос на време, да бъдат победени.

Най-лошият сценарий

И в случай, че силите на Тристранния пакт като по чудо обявели победа, то тя щяла да продължи само докато САЩ не разположат своя Convair B-36 „Peacemaker“, първият междуконтинентален бомбардировач, който можел лесно да удари Берлин.

И ако това се окажело недостатъчно, до 1948 г. и САЩ, и СССР вече имали огромен арсенал от атомни бомби, с който със сигурност щяха да накарат силите на пакта да се предадат.

Коментари 69
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

69 коментара
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Намериха над 300 бомби от Втората световна война в Гърция

Намериха над 300 бомби от Втората световна война в Гърция

Свят Преди 7 минути

Те са открити по време на строителни дейности по мащабен проект за градско развитие в бившия летищен комплекс Елиникон, южно от Атина

<p>Арестуваха министъра на земеделието на Украйна</p>

Заподозрян в корупция за милиони: Арестуваха украинския земеделски министър

Свят Преди 16 минути

Солски е обвинен в незаконно завземане на земя на стойност над $7 млн., когато е бил ръководител на голяма земеделска компания и член на парламента

Огромна дупка „погълна” кола в Пловдив (ВИДЕО)

Огромна дупка „погълна” кола в Пловдив (ВИДЕО)

България Преди 32 минути

Превозното средство било паркирано пред жилищен блок

<p>&quot;Изменението на климата сее глобален хаос&quot;</p>

Нигерия се движи напред: Електрически превозни средства на хоризонта

Свят Преди 34 минути

Нигерия има за цел да постигне нулеви нетни емисии до 2060 г.

“Шпионска заплаха от Китай“: Пекин с бурна реакция

“Шпионска заплаха от Китай“: Пекин с бурна реакция

Свят Преди 45 минути

Острото отхвърляне на обвиненията от страна на Пекин подчертава неговата чувствителност към обвиненията в задгранични разузнавателни операции

Пожар на товарен кораб, плаващ към България, има ранен (ВИДЕО)

Пожар на товарен кораб, плаващ към България, има ранен (ВИДЕО)

Свят Преди 58 минути

Екипажът на плавателния съд е евакуиран на пролива Дарданели

Какви са щетите след градушката в Старозагорско (ВИДЕО)

Какви са щетите след градушката в Старозагорско (ВИДЕО)

България Преди 1 час

Силни бури се разразиха в централните и южни части на страната в четвъртък следобед

"Зависимостта ни прави уязвими": Китай трябва да спре да помага на Русия

"Зависимостта ни прави уязвими": Китай трябва да спре да помага на Русия

Свят Преди 1 час

Това смята генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг

Старт на срещата между Антъни Блинкен и китайския външен министър

Старт на срещата между Антъни Блинкен и китайския външен министър

Свят Преди 2 часа

Американският държавен секретар вероятно ще се срещне с китайския лидер Си Цзинпин днес, преди да отпътува за Вашингтон

<p>Митов: Това е истинската причина да бъде свален Росен Желязков</p>

Митов: ПП-ДБ търси кризисен PR, затова беше свален Росен Желязков

България Преди 2 часа

Така искат да излязат от темата с пуделите, пачките, митниците и връзките им с контрабандисти, отбеляза депутатът от ГЕРБ-СДС

<p>38 години по-късно: Какво остави след себе си ядрената катастрофа в Чернобил</p>

38 години от ядрената катастрофа в Чернобил, най-тежката в света

Свят Преди 2 часа

В ранните часове на събота, 26 април 1986 г., реактор номер 4 в атомната електроцентрала в Чернобил претърпява катастрофална експлозия, изхвърляйки облаци от радиоактивен материал

Протести във Венеция след въвеждането на такса за туристи

Протести във Венеция след въвеждането на такса за туристи

Свят Преди 3 часа

Стигна се до сблъсъци между полицията и демонстрантите

Пускат движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас

Пускат движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас

България Преди 4 часа

От 5 март потокът от превозни средства се осъществяваше двупосочно в платното за София заради ремонт

Започва изплащането на великденските добавки за пенсионери

Започва изплащането на великденските добавки за пенсионери

България Преди 4 часа

Право на допълнителните средства имат около 534 хиляди българи

НС гласува увеличението на заплатите на военнослужещите

НС гласува увеличението на заплатите на военнослужещите

България Преди 4 часа

Според текстовете възнагражденият им ще се повишат средно с 30%