2

К огато след главоболие, виене на свят и повръщане 39-годишен германец е приет в спешното отделение на Университетската клиника в Кьолн, екипът от лекари на смяна става свидетел на шокиращ медицински случай – кръвта на пациента съдържа толкова много мазнини, че се е превърнала в гъста млекообразна течност.

Лекарите установяват, че става въпрос за хипервискозитет,

при който се наблюдава повишена плътност и лепкавост на кръвта.

Хипервискозитетът на кръвта води до високо кръвно налягане, спонтанно кървене от лигавиците, зрителни нарушения, неврологични симптоми, гърчове и кома.

Екипът е единодушен – единственото логично лечение е плазмафреза. Този извън телесен метод представлява извличане, третиране и връщане на компоненти на кръвната плазма.

По време на плазмафарезата, кръвта се извежда от тялото чрез игла или предварително поставен катетър, след което плазмата се отделя чрез клетъчен сепаратор. Последната стъпка от процеса е инжектирането на прочистената кръв обратно във вените на пациента.

Случаят на 39-годишния германец е изумяващ,

защото резултатите от тестовете показват, че триглицеридите в кръвта му са 36 пъти по-високи от допустимия максимум, който е доста висок, отбелязват лекарите пред „Сайнс алърт“.

Резултатите веднага обясняват симптомите, които мъжът има, но не обясняват как той е успял да стигне до това „запушване“. Медиците предполагат, че то е вследствие на нездравословно хранене, затлъстяване, нередовно третиране на Диабета, от който страда пациента, с инсулин и потенциална генетична предразположеност.

До този момент лекарите никога не са попадали на случай (както в практиката си, така и в учебниците), в който кръвта на пациент да е толкова сгъстена, че да запуши плазмафрезните филтри – два пъти.

Предвид безпрецедентните обстоятелства на лекарите се налага да използват алтернативен начин за прочистване на запушените кръвоносни съдове на мъжа, защото към този момент той изпада в кома.

Единственият начин да бъде спасен е древна медицинска практика,

която не се използва от лекарите от ХIХ в. – флеботомия.

Източник: Wikipedia

Флеботомията представлява срязване на вена, за да изтече кръв от нея. Използвала се е преди около 3000 г. в Древен Египет за източване на кръвта на пациентите.

Стари медицински източници дори посочват кои са точките за източване на кръвта и за какви болести се прилага флеботомия в тези точки.

Източник: Wikipedia

Колкото и варварски да звучи методът, той се превръща в единствения шанс за оцеляване на германския пациент.

Лекарите източват два литра от кръвта му (повечето хора имат около пет литра кръв в тялото си) и заместват източеното със същото количество смес от замразена кръвна плазма, физиологичен разтвор и концентрат на червени кръвни телца.

Флеботомията спасява живота на мъжа

Само за пет дни симптомите отшумяват и нивата на триглицеридите в кръвта му спадат драстично.

Този прецедент в практиката на германските лекари ги кара да преосмислят завръщането на остарелия медицински метод. Екипът описва случая в медицински журнал и пише:

Когато плазмафрезата не може да бъде осъществена поради хипервискозитет, опитът ни показва, че флеботомията и замяната на кръвта могат да бъдат ефективна алтернатива".

Медицинските практики на отминалите векове

Още уникални медицински случаи:

Как успешно присадиха матка от починала и се роди бебе

Мъж свири на китара по време на своята мозъчна операция

Историята на един лекар, който няма друг избор, освен да се оперира сам

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@