2

К огато д-р Доналд Л. Унгер бил дете, често чувал от майка си и останалите си роднини, че редовното пукане на кокалчетата на ръцете води до артрит.

Вместо да се изплаши от тези предупреждения или просто да ги игнорира, момчето решава да вземе нещата в свои ръце, буквално.

Инжектиране с рак, заразяване с чума и още експерименти от миналото

Д-р Унгер пука кокалчетата си в продължение на 50 години,

за да провери достоверността на твърденията на роднините си. За целта той пукал кокалчетата само на лявата си ръка два пъти дневно, а дясната оставил като контролен обект.

След години Унгер изчислява, че по време на експеримента е изпукал кокалчетата на лявата си ръка поне 36 500 пъти, а на дясната рядко без да иска. В края на експеримента той тества ръцете си за артрит и не открива следи от наличието на такъв.

Този резултат поставя доста други твърдения на родителите под съмнение. Например колко наистина е важно да се яде спанак“, казва той.

През 2009 г. експериментът получава Иг-Нобелова награда –

пародия на Нобелова награда, която отличава трудове, които забавляват с безсмислеността и абсурдността си, „постижения, които първо карат хората да се смеят, а после да мислят“.

„Мамо, ти не беше права“, казва Унгер, по време на церемонията по награждаване.

Това обаче не може да се твърди със сигурност, защото все пак експериментът на Унгер е приложен върху само един човек и две човешки ръце.

ВИЖТЕ ИНТЕРЕСНИ МЕДИЦИНСКИ ПРАКТИКИ ОТ МИНАЛОТО

Проучване от 2011 г. открива, че рискът от артрит при хората, които си пукат кокалчетата, и тези, които не ги, е един и същ. Друго проучване от 2015 г. пък сочи, че няма разлика в пластичността, захвата или чувството на болка в ръцете на хората, които си пукат кокалчетата и тези, които не си ги.

Науката има нужда от актуални и задълбочени проучвания по въпроса, за да потвърди резултатите от 50-годишното изследване на Унгер. Но докато чакаме такива да бъдат проведени, може би е добра идея да поставяме под въпрос всеобщите вярвания, които другите ни набиват в главите всеки ден.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Четете още:

В миналото хомосексуалността е определяна като болест

Няколко болести, които някога са разбирани и третирани грешно

Историята на един лекар, който няма друг избор, освен да се оперира сам

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@