Т ази година Великден се пада на 24 април, а освен всички традиции, които спазваме на този ден, задължително е и хапването на козунак. Съществуват различни методи за направата на вкусния десерт и всяка една домакиня задължително трябва да познава поне един от тях.

Ако досега никога не сте се захващали с трудоемката мисия да направите домашен козунак най-големия християнски празник, следващите рецепти гарантирано ще ви мотивират да запретнете ръкави и да се развихрите в кухнята, за да зарадвате семейството с ръчно произведен десерт.

7 поверия за Великден

Първата рецепта е за любителите на шоколада. За изработката на този козунак ще са ви нужни следните продукти:

  • брашно - 1 кг
  • яйца - 6 бр.
  • сол - щипка
  • ванилия - 2 бр.
  • лимони - кората от един лимон
  • портокали - кората от един портокал
  • захар - 230 г
  • мая - 2 пакетчета
  • захар - 1 - 2 щипки
  • прясно мляко - 250 мл
  • масло - 210 г
  • ядки - 200 г
  • черен шоколад - 250 г

В дълбок съд пресейте брашното и направите кладенче в средата. Разбийте яйцата заедно със захарта, солта, ванилията и кората от цитрусите. След това загрейте леко млякото и изсипете маята заедно с 1-2 щипки захар и оставете настрана за около 10 минути да шупне. Изсипете разбитите яйца и млякото с маята в кладенчето. Замесете тесто, към което малко по малко прибавяте разтопеното и леко охладено масло, докато напълно се поеме и тестото стане пухкаво и еластично. Покрийте с кърпа и оставете настрана да втасва, докато удвои обема си.

През това време пригответе плънката. Нарежете шоколада и част от ядките (гледайте да ви останат малко за декорация) на ситно и ги смесете. След като тестото втаса оформете козунаците по ваше усмотрение. След като втасат и втория път ги сложете да се пекат в предварително загрята на 180°С фурна с вентилатор, докато придобият златен загар и клечка за зъби излиза суха.

Следващата рецепта е за хората, които спазват кето режим, заради което няма как да си позволят пълния с въглехидрати класически козунак. За него ще са ви необходими:

  • яйца - 2 бр.
  • стевия - 3 с.л.
  • ванилия - 1 бр.
  • портокалова есенция - 1 ч.л.
  • крема сирене - 70 г
  • извара - 250 - 270 г
  • бакпулвер - 1 пакет
  • бадеми - 3 с.л. смлени
  • стафиди - 3 с.л.
  • бадемово брашно - 100 г

За поръсване отгоре можете да използвате шоколадови капки смлени бадеми и стафиди.

В купа смесете яйцата и течния подсладител, който може да е стевия, еритритол, ксилитол или друго. Прибавете крема сиренето, изварата, ванилията, есенцията от портокал за аромат и разбъркайте добре с миксер. Добавете бакпулвера и бадемовото брашно (може да използвате и друг вид ядково брашно) към получената смес. Разбъркайте до получаване на гъста каша, след което прибавете стафиди и смлени бадеми. Поставете хартия за печене, намазана с малко мазнина, върху прозрачно фолио и започнете да оформяте козунака. Печете в загрята фурна 180 градуса до суха клечка за 30-35 минути.

Третата рецепта отново е за почитателите на здравословното хранене, но този тип козунак е позволен само за хора, които не са на нисковъглехидратна диета. Необходимите продукти за създаването му са:

  • брашно от спелта - 650 грама
  • прясно мляко - 200 мл
  • яйца - 4 броя
  • захар - 1 чаена чаша
  • краве масло- 120 грама
  • суха мая - 7 грама (1/2 кубче)
  • ванилия - 1 брой
  • ром - 1 супена лъжица
  • сол - 1 чаена лъжица
  • шоколад - 100 грама

След като сме си набавили всичко нужно, можем да започваме. Първата стъпка е подготовката на сместа с маята. В голяма купа изсипете 4-5 супени лъжици от брашното, 1 супена лъжица захар, солта и маята, след което ги разбъркайте. Добавете към тях прясното мляко, което предварително сте загрели и разбъркайте добре. Оставяте сместа да удвои обема си, а през това време разтопете кравето масло на водна баня. Яйцата разбийте с останалата захар, ванилията и есенцията ром. Пресейте брашното. След това към активираната мая добавете разбитите яйца със захарта и брашното и омесете тесто. Бавно добавете и разтопеното краве масло и почнете да месите. Докато тестото втасва, нарежете на ситно шоколада. Когато тестото е готово, можете да го оформите, а след това го оставете за още минимум 30 минути. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 30 минути.

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
Полша се надява украинските дронове да унищожат петролопровода „Дружба“

Полша се надява украинските дронове да унищожат петролопровода „Дружба“

Свят Преди 5 часа

Думите на Шикорски дойдоха на фона на нов дипломатически спор между Варшава и Будапеща

Сиярто: Унгария няма да блокира санкциите срещу Русия

Сиярто: Унгария няма да блокира санкциите срещу Русия

Свят Преди 6 часа

Унгария е успяла да изключи от пакета всички мерки, които "биха противоречали на националния интерес"

Наградиха със "Сахаров" арестувани журналисти от Грузия

Наградиха със "Сахаров" арестувани журналисти от Грузия

Свят Преди 8 часа

Анджей Почобут и Мзия Амаглобели в момента са в затвора

Съквартирантите отварят Кутията на Пандора в Big Brother

Съквартирантите отварят Кутията на Пандора в Big Brother

Любопитно Преди 8 часа

Ще напусне ли Къщата провокативният Цецо?

Зеленски: Предложението на Тръмп е "добър компромис"

Зеленски: Предложението на Тръмп е "добър компромис"

Свят Преди 9 часа

Украйна се стреми през следващата година да придобие шведски изтребители "Грипен"

Сблъсък на умовете определя следващите номинирани в “Игри на волята”

Сблъсък на умовете определя следващите номинирани в “Игри на волята”

Любопитно Преди 9 часа

Новото попълнение Радостина дебютира за Завоевателите

НКЖИ уволни 9 от 15-те свои служители, крали ябълки

НКЖИ уволни 9 от 15-те свои служители, крали ябълки

България Преди 9 часа

Вецков: Подобни действия нямат място в нашето предприятие

„Възраждане“ защити Вучич в Европейския парламент

„Възраждане“ защити Вучич в Европейския парламент

Свят Преди 9 часа

Костадин Костадинов: България е слаба държава

Много сигнали и обвинения за фалшиви евро в България

Много сигнали и обвинения за фалшиви евро в България

България Преди 9 часа

При единия от случаите е задържано едно лице след информация

"Лошите момчета", които могат да провалят срещата на върха на ЕС

"Лошите момчета", които могат да провалят срещата на върха на ЕС

Свят Преди 10 часа

Какво ще правите, когато ви наложат вето?

Европейските депутати обсъдиха върховенството на закона в България

Европейските депутати обсъдиха върховенството на закона в България

Свят Преди 10 часа

Дебатът беше включен в дневния ред по искане на групата на „Обнови Европа“

Обвиниха строители, измамили хора със стотици хиляди

Обвиниха строители, измамили хора със стотици хиляди

България Преди 11 часа

За схемата разказа журналистът Вероника Симеонова

<p>Истинската история зад хоръра &bdquo;Хелоуин&ldquo;</p>

Истинската история зад „Хелоуин“: Смразяващият поглед на 12-годишно момче вдъхновил Майкъл Майърс

Любопитно Преди 11 часа

Джон Карпентър се вдъхновил от един пациент, който срещнал по време на посещение в психиатрична болница

Евроюст: Уредените тенис мачове са координирани от България

Евроюст: Уредените тенис мачове са координирани от България

Свят Преди 11 часа

Девет заподозрени са арестувани във Франция, четирима в България и по един в Испания и Румъния

КЗК, КЗП, КРС и „Активни потребители“ обединяват усилия за защита на потребителите по време на „Черен петък“

КЗК, КЗП, КРС и „Активни потребители“ обединяват усилия за защита на потребителите по време на „Черен петък“

България Преди 11 часа

Целта е защита на потребителите и недопускане на нелоялни търговски практики, които засягат и конкурентните отношения