9

Е динственото по-хубаво нещо от уханието на домашен хляб е ароматът на току-що изпечен козунак. Но за да бъде приятен не само на мирис, а и на вкус трябва да спазите няколко важни условия.

  • Снабдете се с пресни, по възможност, домашни яйца. 
  • Не бързайте и месете празничния хляб достатъчно дълго. 
  • Изберете изпитана рецепта, с която знаете, че няма какво да се обърка.

Във видеото вижте още важни съвети за месенето на козунак.

Козунак

500 г брашно
150 г захар (+ за поръсване)
100 г краве масло (+ за намазване)
30 г прясна мая
10 г бурбонска ванилова захар
250 мл прясно мляко
3 яйца
1 с. л. тъмен ром
1/2 ч. л. сол
кората от 1 лимон

Маята се смесва с половината от затопленото мляко и малко брашно. Оставя се да шупне. Две яйца се разбиват с миксер, прибавя се и захарта и отново се разбива. 

Налива се ромът и се разбива. Брашното се сипва в голяма купа. Оформя се кладенче. Прибавят се солта, разбитите яйца, останалото мляко, настърганата лимонова кора, шупналата мая и ваниловата захар. 

Разбърква се и върху набрашнен плот се замесва меко тесто, като малко по малко към него се добавя разтопеното масло. Меси се, докато тестото поеме маслото. Прехвърля се в купа, покрива се с прозрачно фолио и се оставя на топло да втаса, докато увеличи обема си поне два пъти. 

След това се разделя на три части и се правят фитили. Фитилите се сплитат. Слагат се в кръгла форма за печене с диаметър 24 см. Тестото се намазва с разтопено масло и се оставя да втаса. Маже се с разбито яйце и се поръсва със захар. 

Пече се в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор до готовност – 30–40 минути.

КАК ДА СИ НАПРАВИМ КОЗУНАЧЕНИ ЗАЙЧЕТА

Как да си направим козуначени зайчета

Козунак със стафиди и лакум

1 кг брашно (за козунак)
1 кубче мая за хляб (42 г)
200 мл прясно мляко
300 г захар
250 г краве масло
90 мл олио
6 яйца
1 щипка сол
кората от 1 лимон
течни есенции (ванилия, лимон, ром)
стафиди
ром
локум

Източник: iStock/Getty Images

Първо трябва да си приготвите маята. Налейте млякото в дълбок съд и разтворете маята в него. Към получената смес добавете 3 к. ч. от брашното и разбийте добре до хомогенизиране.

Аз за да си спестя многото цапане ползвам едно голямо легенче. В него слагам 5 яйца и 1 жълтък. (Белтъка го запазвам за намазване). Разбивам яйцата с миксер. Добавям захарта и разбивам, докато яйцата побелеят и се сгъстят. Към тях добавям настърганата лимонова кора, течните есенции и щипка сол. Разбивам всичко много добре още веднъж.

Сипвам останалото брашно и отгоре наливам шупналата мая. Разбивам с тел за тесто и после се захващам здраво с ръце. След като тестото поеме брашното, започвам да добавям на части от размекнатото масло и меся, тестото поеме маслото.

Следващата съставка е олиото. Сипвам малко олио в легенчето и меся, докато тестото го поеме. Продължавам по този начин, докато олиото свърши. След това удрям тестото десетина пъти и премесвам малко, отново удрям десет пъти и така, докато станат 100 пъти.

Събирам тестото на топка, покривам го с вестник и кърпа и го оставям на топло. След час и половина тестото се е надигнало и тогава го премесвам четири пъти.

След последното премесване, разделям тестото на 3 топки и всяка топка я разделям на 3 части. Правят се малки фитили. които се сплескват и се слага от плънката - тук стафиди (предварително накиснати в малко ром и отцедени), там локум и се препокрива с тесто. Всеки фитил се усуква и се плете плитка. Слага се в намазана с олио форма за кекс и се оставя настрана. Така се пълнят и трите форми.

Външната страна на козунаците се оформя с пръсти. Отгоре се слага по малко от плънката. Намазват се с добре разбит белтък, към който са добавени 3 с. л. олио, 3 с. л. захар и малко вода. Формите се покриват и се оставят да втасат. Когато втасат почти запълват формата (остават 2 см от ръба на формата).

Фурната се включва и и се изчаква температурата да достигне 50 градуса. Първият козунак се намазва отново с белтъка, покрива се с алуминиево фолио и се слага във фурната. Фурната се загрява до 150 градуса. Моята фурна (Раховец) е със степени (от 1 до 4). Аз пека степен 3 долу и на степен 4 горе, като след това намалявам на степен 3 горе). След 30 минути завъртам формата и чакам още 30 минути. В последните минути фолиото се маха и се пече до желания цвят.

Великденски козунак с мармалад

1 кг брашно 
1 с. л. ром 
20 г галета 
50-60 г орехови ядки 
100 г стафиди 
100-150 г мармалад от шипки 
1 ч. л. сол 
1-2 пакетчета ванилия 
1 капсула есенция от лимонови кори 
4-5 яйца 
80 мл олио 
200-250 мл прясно мляко 
80 г краве масло 
50 г мая 
250 г захар 
2 яйца за намазване

Източник: iStock/Getty Images

Брашното се пресява и в него се оформя кладенче. Вътре се натрошава маята и постепенно се подхваща с топлото мляко. (Млякото не трябва да е горещо, за да не се пресече маята.) Сипва се 1 ч. л. захар и се оставя да втасва 15 минути. 

След това брашното се поръсва със сол и едно по едно се добавят затоплените в топла вода яйца. Наливат се разтопеното масло и загрятото (но не горещо) олио. Сипва се и захарта, като около 30 г се запазват, за да се поръси козунакът преди печене.

Сместа се ароматизира с ванилия и есенция от лимонови кори и се замесва, като се забърква само в една посока. Полученото гладко тесто се намазва с олио, покрива се с кухненска кърпа и се оставя да втасва 20 минути. Стафидите се накисват в рома. 

Втасалото тесто се разделя на 2 топки. Едната се разделя на 5 еднакви по големина части, които леко се разточват. В тях се слагат стафиди, завиват се на рула и се разточват като фитили. 

Три от фитилите се сплитат на плитка, като се започва от средата. Другите 2 фитила също се сплитат и се завиват като раковина. Слагат се в намазнена тава и се оставят да втасват още 25-30 минути.

Втората част от тестото се разстила във формата на кръг. 2/3 от кръга се покриват с плънката от мармалад, смесен с канела, галета и орехови ядки. Непокритата част се намазва с разбито яйце, за да залепне. След това се навива руло и също се оставя да втаса.

Втасалите козунаци се намазват с разбито яйце (или само жълтък) и се поръсват със захар. По желание се украсяват с орехи или стафиди и се пекат 25-30 минути в предварително загрята до температура 180-200 градуса фурна.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Коментари 9
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

9 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

СЗО с нови указания за маймунската шарка

СЗО с нови указания за маймунската шарка

Свят Преди 1 час

Все повече държави регистрират случаи на болни

Гьоков: Инфлацията в България няма да стигне 20%

Гьоков: Инфлацията в България няма да стигне 20%

България Преди 3 часа

Според социалния министър цената на хляба дори ще намалее

Бенчев: Цените на горивата в България са отлични в сравнение с ЕС

Бенчев: Цените на горивата в България са отлични в сравнение с ЕС

България Преди 7 часа

Според Светослав Бенчев цената на бензина в България няма да достигне 4 лв. за литър

Илияна Йотова отговори на Кирил Петков за КСНС

Илияна Йотова отговори на Кирил Петков за КСНС

България Преди 8 часа

Илияна Йотова: Какво ще бъде решението на президента, ще видим

„Черешката на тортата“ се завръща с нов сезон и зашеметяващи кулинарни приключения

„Черешката на тортата“ се завръща с нов сезон и зашеметяващи кулинарни приключения

Любопитно Преди 8 часа

Мис България, топ-дерматолог, готвач от Hell’s Kitchen България, кандидат-кмет и DJ дават колоритното начало

Русия е ударила Хърватия с кибератаки

Русия е ударила Хърватия с кибератаки

Свят Преди 9 часа

Целите са основно министерства и данъчната администрация с оглед кражба на чувствителна информация

Игор Конашенков

Генерал Конашенков обяви руските удари в Украйна

Свят Преди 9 часа

"Ройтерс" посочи, че не може да потвърди информацията

Джо Байдън подписа закона за 40 млрд. долара помощ за Украйна

Джо Байдън подписа закона за 40 млрд. долара помощ за Украйна

Свят Преди 10 часа

Половината от сумата е предназначена за украинските въоръжени сили, които защищават страната си от нашествието на Русия

Три коли катастрофираха до „Орлов мост”

Три коли катастрофираха до „Орлов мост”

България Преди 10 часа

Според очевидци един от пътниците е откаран с автомобил на Бърза помощ

Внимание! Жълт код за опасно време в 12 области в неделя

Внимание! Жълт код за опасно време в 12 области в неделя

България Преди 11 часа

Максималните температури в неделя ще бъдат между 24 и 29 градуса, но на места ще правали и ще духа силен вятър

Зеленски: Краят на войната ще е дипломатически

Зеленски: Краят на войната ще е дипломатически

Свят Преди 11 часа

Само дипломацията може да сложи край на войната в Украйна, увери днес президентът Володимир Зеленски

ВМРО

ВМРО с нов протест по повод РСМ, блокирано движение

България Преди 12 часа

Точно в 12:00 часа беше блокирано движението през Кресненското дефиле

Борисов: Инфлацията расте като великденски козунак

Борисов: Инфлацията расте като великденски козунак

България Преди 12 часа

"Между 0% и 3% трите ни правителства са я държали", каза бившият премиер, коментирайки инфлацията

Русия спря напълно доставките на газ за Финландия

Русия спря напълно доставките на газ за Финландия

Свят Преди 12 часа

"Газпром" потвърди в комюнике, че е прекъснал напълно доставките на газ за Финландия

Премахнаха решетките за 34 хиляди лева от вратите на НС

Премахнаха решетките за 34 хиляди лева от вратите на НС

България Преди 13 часа

Това се е случило тази сутрин

Проф. Александрова обясни как се лекува маймунска шарка

Проф. Александрова обясни как се лекува маймунска шарка

България Преди 13 часа

Доказано е, че ваксинацията срещу едра шарка е около 85 процента ефективна за предотвратяване на маймунска шарка, каза вирусологът