9

Е динственото по-хубаво нещо от уханието на домашен хляб е ароматът на току-що изпечен козунак. Но за да бъде приятен не само на мирис, а и на вкус трябва да спазите няколко важни условия.

  • Снабдете се с пресни, по възможност, домашни яйца. 
  • Не бързайте и месете празничния хляб достатъчно дълго. 
  • Изберете изпитана рецепта, с която знаете, че няма какво да се обърка.

Във видеото вижте още важни съвети за месенето на козунак.

Козунак

500 г брашно
150 г захар (+ за поръсване)
100 г краве масло (+ за намазване)
30 г прясна мая
10 г бурбонска ванилова захар
250 мл прясно мляко
3 яйца
1 с. л. тъмен ром
1/2 ч. л. сол
кората от 1 лимон

Маята се смесва с половината от затопленото мляко и малко брашно. Оставя се да шупне. Две яйца се разбиват с миксер, прибавя се и захарта и отново се разбива. 

Налива се ромът и се разбива. Брашното се сипва в голяма купа. Оформя се кладенче. Прибавят се солта, разбитите яйца, останалото мляко, настърганата лимонова кора, шупналата мая и ваниловата захар. 

Разбърква се и върху набрашнен плот се замесва меко тесто, като малко по малко към него се добавя разтопеното масло. Меси се, докато тестото поеме маслото. Прехвърля се в купа, покрива се с прозрачно фолио и се оставя на топло да втаса, докато увеличи обема си поне два пъти. 

След това се разделя на три части и се правят фитили. Фитилите се сплитат. Слагат се в кръгла форма за печене с диаметър 24 см. Тестото се намазва с разтопено масло и се оставя да втаса. Маже се с разбито яйце и се поръсва със захар. 

Пече се в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор до готовност – 30–40 минути.

КАК ДА СИ НАПРАВИМ КОЗУНАЧЕНИ ЗАЙЧЕТА

Как да си направим козуначени зайчета

Козунак със стафиди и лакум

1 кг брашно (за козунак)
1 кубче мая за хляб (42 г)
200 мл прясно мляко
300 г захар
250 г краве масло
90 мл олио
6 яйца
1 щипка сол
кората от 1 лимон
течни есенции (ванилия, лимон, ром)
стафиди
ром
локум

Източник: iStock/Getty Images

Първо трябва да си приготвите маята. Налейте млякото в дълбок съд и разтворете маята в него. Към получената смес добавете 3 к. ч. от брашното и разбийте добре до хомогенизиране.

Аз за да си спестя многото цапане ползвам едно голямо легенче. В него слагам 5 яйца и 1 жълтък. (Белтъка го запазвам за намазване). Разбивам яйцата с миксер. Добавям захарта и разбивам, докато яйцата побелеят и се сгъстят. Към тях добавям настърганата лимонова кора, течните есенции и щипка сол. Разбивам всичко много добре още веднъж.

Сипвам останалото брашно и отгоре наливам шупналата мая. Разбивам с тел за тесто и после се захващам здраво с ръце. След като тестото поеме брашното, започвам да добавям на части от размекнатото масло и меся, тестото поеме маслото.

Следващата съставка е олиото. Сипвам малко олио в легенчето и меся, докато тестото го поеме. Продължавам по този начин, докато олиото свърши. След това удрям тестото десетина пъти и премесвам малко, отново удрям десет пъти и така, докато станат 100 пъти.

Събирам тестото на топка, покривам го с вестник и кърпа и го оставям на топло. След час и половина тестото се е надигнало и тогава го премесвам четири пъти.

След последното премесване, разделям тестото на 3 топки и всяка топка я разделям на 3 части. Правят се малки фитили. които се сплескват и се слага от плънката - тук стафиди (предварително накиснати в малко ром и отцедени), там локум и се препокрива с тесто. Всеки фитил се усуква и се плете плитка. Слага се в намазана с олио форма за кекс и се оставя настрана. Така се пълнят и трите форми.

Външната страна на козунаците се оформя с пръсти. Отгоре се слага по малко от плънката. Намазват се с добре разбит белтък, към който са добавени 3 с. л. олио, 3 с. л. захар и малко вода. Формите се покриват и се оставят да втасат. Когато втасат почти запълват формата (остават 2 см от ръба на формата).

Фурната се включва и и се изчаква температурата да достигне 50 градуса. Първият козунак се намазва отново с белтъка, покрива се с алуминиево фолио и се слага във фурната. Фурната се загрява до 150 градуса. Моята фурна (Раховец) е със степени (от 1 до 4). Аз пека степен 3 долу и на степен 4 горе, като след това намалявам на степен 3 горе). След 30 минути завъртам формата и чакам още 30 минути. В последните минути фолиото се маха и се пече до желания цвят.

Великденски козунак с мармалад

1 кг брашно 
1 с. л. ром 
20 г галета 
50-60 г орехови ядки 
100 г стафиди 
100-150 г мармалад от шипки 
1 ч. л. сол 
1-2 пакетчета ванилия 
1 капсула есенция от лимонови кори 
4-5 яйца 
80 мл олио 
200-250 мл прясно мляко 
80 г краве масло 
50 г мая 
250 г захар 
2 яйца за намазване

Източник: iStock/Getty Images

Брашното се пресява и в него се оформя кладенче. Вътре се натрошава маята и постепенно се подхваща с топлото мляко. (Млякото не трябва да е горещо, за да не се пресече маята.) Сипва се 1 ч. л. захар и се оставя да втасва 15 минути. 

След това брашното се поръсва със сол и едно по едно се добавят затоплените в топла вода яйца. Наливат се разтопеното масло и загрятото (но не горещо) олио. Сипва се и захарта, като около 30 г се запазват, за да се поръси козунакът преди печене.

Сместа се ароматизира с ванилия и есенция от лимонови кори и се замесва, като се забърква само в една посока. Полученото гладко тесто се намазва с олио, покрива се с кухненска кърпа и се оставя да втасва 20 минути. Стафидите се накисват в рома. 

Втасалото тесто се разделя на 2 топки. Едната се разделя на 5 еднакви по големина части, които леко се разточват. В тях се слагат стафиди, завиват се на рула и се разточват като фитили. 

Три от фитилите се сплитат на плитка, като се започва от средата. Другите 2 фитила също се сплитат и се завиват като раковина. Слагат се в намазнена тава и се оставят да втасват още 25-30 минути.

Втората част от тестото се разстила във формата на кръг. 2/3 от кръга се покриват с плънката от мармалад, смесен с канела, галета и орехови ядки. Непокритата част се намазва с разбито яйце, за да залепне. След това се навива руло и също се оставя да втаса.

Втасалите козунаци се намазват с разбито яйце (или само жълтък) и се поръсват със захар. По желание се украсяват с орехи или стафиди и се пекат 25-30 минути в предварително загрята до температура 180-200 градуса фурна.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Коментари 9
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

9 коментара
 
Мъж и жена спорят: -Не разбираш ли, че Господ ме изпрати при теб. -Разбирам, но за какви грехове?
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Мъжът, отворил врата на летящ самолет, обяснил, че се задушавал и искал да слезе</p>

Мъжът, отворил врата на летящ самолет в Южна Корея, обяснил, че се задушавал и искал да слезе

Свят Преди 4 часа

Дванадесет души пострадаха леко, когато мъжът отвори вратата на самолет Еърбъс А321 на „Асиана еърлайнс“ в петък, причинявайки разхерметизиране на салона

Григор Димитров

Григор Димитров загуби финала на турнира в Женева

Свят Преди 7 часа

Най-добрият български тенисист отстъпи в спора за трофея на чилиеца Николас Хари с 6:7(1), 1:6 за 1:36 часа игра

Мария Габриел: Замразяваме преговорите с ПП-ДБ, всичко си има граници

Мария Габриел: Замразяваме преговорите с ПП-ДБ, всичко си има граници

България Преди 9 часа

„Всичко си има граници. Моята е, че не мога да приема демокрация да се гради на базата на лъжа, разклащане устоите на държавността и неспазване на фундаментални принципи на републиката“, подчерта тя

киноа

Скритите рискове от употребата на киноа: Разкритията на здравните експерти

Технологии Преди 9 часа

Когато се яде в големи количества обаче, това може да причини някои храносмилателни разстройства

<p>Киев: Русия отслаби офанзивата си срещу Бахмут с тази цел</p>

Киев: Русия отслаби офанзивата си срещу Бахмут с цел прегрупиране на силите си

Свят Преди 10 часа

Руските сили продължават с атаките, но "като цяло нападателната активност е намаляла", заяви в "Телеграм" украинската заместник-министърка на отбраната Ханна Маляр

<p>&quot;Сърбия ще бъде твърда и непоколебима в защитата на своя народ&quot;</p>

Сръбският Съвет за национална сигурност: Армията ще остане в пълна бойна готовност до следващо нареждане

Свят Преди 10 часа

Съветът отбелязва, че мисията на НАТО в Косово и силите КейФОР не са си свършили работата съгласно Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН и Военно-техническо споразумение от Куманово

НАТО призова Косово да деескалира напрежението със Сърбия

НАТО призова Косово да деескалира напрежението със Сърбия

Свят Преди 10 часа

"Призоваваме институциите в Косово да деескалират незабавно напрежението и апелираме към всички страни да решат ситуацията чрез диалог", написа в Туитър говорителят на НАТО Оана Лунджеску

16-годишен тийнейджър уби майка си, сестра си и съседка в Истанбул

16-годишен тийнейджър уби майка си, сестра си и съседка в Истанбул

Свят Преди 11 часа

До кървавото нападение се е стигнало след скандал между тийнейджъра и семейството му

Деница Сачева

Деница Сачева: Казаното от Кирил и Асен е скандално и обидно

България Преди 11 часа

"Нищо от това, което чух в записите, не е нормално. А не малка част от разказаното в него е и лъжа", написа във Facebook Сачева

Акция на полицията в Пазарджишко, 8 души са задържани

Акция на полицията в Пазарджишко, 8 души са задържани

България Преди 11 часа

В нея са участвали служители от всички полицейски структури на областната дирекция на МВР в Пазарджик

Прокуратурата: Досъдебното производство за т.нар. "кюлчета" е прекратено на 10 май

Прокуратурата: Досъдебното производство за т.нар. "кюлчета" е прекратено на 10 май

България Преди 11 часа

Става дума за разследването, което бе образувано по снимки, за които се твърди, че са от спалнята на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов

<p>Путин с предложение към Грузия</p>

Путин предложи на Грузия да заздрави връзките си с Русия

Свят Преди 12 часа

Това става седмица след като търговските полети между двете страни бяха възобновени

Откриха тялото на изчезнал мъж от Петрич

Откриха тялото на изчезнал мъж от Петрич

България Преди 12 часа

34-годишният Павлин Йовов беше в неизвестност от 22 май

Заради чести катастрофи: Протест блокира Е-79 край Враца

Заради чести катастрофи: Протест блокира Е-79 край Враца

България Преди 12 часа

Хората са недоволни от лошото състояние на пътя и инцидентите в района

Гешев разбрал от медиите за прекратяването на разследването „Чекмеджегейт“

Гешев разбрал от медиите за прекратяването на разследването „Чекмеджегейт“

България Преди 12 часа

Записите доказват, че има заговор срещу съдебната власт, каза главният прокурор