Е динственото по-хубаво нещо от уханието на домашен хляб е ароматът на току-що изпечен козунак. Но за да бъде приятен не само на мирис, а и на вкус трябва да спазите няколко важни условия.

  • Снабдете се с пресни, по възможност, домашни яйца. 
  • Не бързайте и месете празничния хляб достатъчно дълго. 
  • Изберете изпитана рецепта, с която знаете, че няма какво да се обърка.

Във видеото вижте още важни съвети за месенето на козунак.

Козунак

500 г брашно
150 г захар (+ за поръсване)
100 г краве масло (+ за намазване)
30 г прясна мая
10 г бурбонска ванилова захар
250 мл прясно мляко
3 яйца
1 с. л. тъмен ром
1/2 ч. л. сол
кората от 1 лимон

Маята се смесва с половината от затопленото мляко и малко брашно. Оставя се да шупне. Две яйца се разбиват с миксер, прибавя се и захарта и отново се разбива. 

Налива се ромът и се разбива. Брашното се сипва в голяма купа. Оформя се кладенче. Прибавят се солта, разбитите яйца, останалото мляко, настърганата лимонова кора, шупналата мая и ваниловата захар. 

Разбърква се и върху набрашнен плот се замесва меко тесто, като малко по малко към него се добавя разтопеното масло. Меси се, докато тестото поеме маслото. Прехвърля се в купа, покрива се с прозрачно фолио и се оставя на топло да втаса, докато увеличи обема си поне два пъти. 

След това се разделя на три части и се правят фитили. Фитилите се сплитат. Слагат се в кръгла форма за печене с диаметър 24 см. Тестото се намазва с разтопено масло и се оставя да втаса. Маже се с разбито яйце и се поръсва със захар. 

Пече се в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор до готовност – 30–40 минути.

КАК ДА СИ НАПРАВИМ КОЗУНАЧЕНИ ЗАЙЧЕТА

Как да си направим козуначени зайчета

Козунак със стафиди и лакум

1 кг брашно (за козунак)
1 кубче мая за хляб (42 г)
200 мл прясно мляко
300 г захар
250 г краве масло
90 мл олио
6 яйца
1 щипка сол
кората от 1 лимон
течни есенции (ванилия, лимон, ром)
стафиди
ром
локум

Източник: iStock/Getty Images

Първо трябва да си приготвите маята. Налейте млякото в дълбок съд и разтворете маята в него. Към получената смес добавете 3 к. ч. от брашното и разбийте добре до хомогенизиране.

Аз за да си спестя многото цапане ползвам едно голямо легенче. В него слагам 5 яйца и 1 жълтък. (Белтъка го запазвам за намазване). Разбивам яйцата с миксер. Добавям захарта и разбивам, докато яйцата побелеят и се сгъстят. Към тях добавям настърганата лимонова кора, течните есенции и щипка сол. Разбивам всичко много добре още веднъж.

Сипвам останалото брашно и отгоре наливам шупналата мая. Разбивам с тел за тесто и после се захващам здраво с ръце. След като тестото поеме брашното, започвам да добавям на части от размекнатото масло и меся, тестото поеме маслото.

Следващата съставка е олиото. Сипвам малко олио в легенчето и меся, докато тестото го поеме. Продължавам по този начин, докато олиото свърши. След това удрям тестото десетина пъти и премесвам малко, отново удрям десет пъти и така, докато станат 100 пъти.

Събирам тестото на топка, покривам го с вестник и кърпа и го оставям на топло. След час и половина тестото се е надигнало и тогава го премесвам четири пъти.

След последното премесване, разделям тестото на 3 топки и всяка топка я разделям на 3 части. Правят се малки фитили. които се сплескват и се слага от плънката - тук стафиди (предварително накиснати в малко ром и отцедени), там локум и се препокрива с тесто. Всеки фитил се усуква и се плете плитка. Слага се в намазана с олио форма за кекс и се оставя настрана. Така се пълнят и трите форми.

Външната страна на козунаците се оформя с пръсти. Отгоре се слага по малко от плънката. Намазват се с добре разбит белтък, към който са добавени 3 с. л. олио, 3 с. л. захар и малко вода. Формите се покриват и се оставят да втасат. Когато втасат почти запълват формата (остават 2 см от ръба на формата).

Фурната се включва и и се изчаква температурата да достигне 50 градуса. Първият козунак се намазва отново с белтъка, покрива се с алуминиево фолио и се слага във фурната. Фурната се загрява до 150 градуса. Моята фурна (Раховец) е със степени (от 1 до 4). Аз пека степен 3 долу и на степен 4 горе, като след това намалявам на степен 3 горе). След 30 минути завъртам формата и чакам още 30 минути. В последните минути фолиото се маха и се пече до желания цвят.

Великденски козунак с мармалад

1 кг брашно 
1 с. л. ром 
20 г галета 
50-60 г орехови ядки 
100 г стафиди 
100-150 г мармалад от шипки 
1 ч. л. сол 
1-2 пакетчета ванилия 
1 капсула есенция от лимонови кори 
4-5 яйца 
80 мл олио 
200-250 мл прясно мляко 
80 г краве масло 
50 г мая 
250 г захар 
2 яйца за намазване

Източник: iStock/Getty Images

Брашното се пресява и в него се оформя кладенче. Вътре се натрошава маята и постепенно се подхваща с топлото мляко. (Млякото не трябва да е горещо, за да не се пресече маята.) Сипва се 1 ч. л. захар и се оставя да втасва 15 минути. 

След това брашното се поръсва със сол и едно по едно се добавят затоплените в топла вода яйца. Наливат се разтопеното масло и загрятото (но не горещо) олио. Сипва се и захарта, като около 30 г се запазват, за да се поръси козунакът преди печене.

Сместа се ароматизира с ванилия и есенция от лимонови кори и се замесва, като се забърква само в една посока. Полученото гладко тесто се намазва с олио, покрива се с кухненска кърпа и се оставя да втасва 20 минути. Стафидите се накисват в рома. 

Втасалото тесто се разделя на 2 топки. Едната се разделя на 5 еднакви по големина части, които леко се разточват. В тях се слагат стафиди, завиват се на рула и се разточват като фитили. 

Три от фитилите се сплитат на плитка, като се започва от средата. Другите 2 фитила също се сплитат и се завиват като раковина. Слагат се в намазнена тава и се оставят да втасват още 25-30 минути.

Втората част от тестото се разстила във формата на кръг. 2/3 от кръга се покриват с плънката от мармалад, смесен с канела, галета и орехови ядки. Непокритата част се намазва с разбито яйце, за да залепне. След това се навива руло и също се оставя да втаса.

Втасалите козунаци се намазват с разбито яйце (или само жълтък) и се поръсват със захар. По желание се украсяват с орехи или стафиди и се пекат 25-30 минути в предварително загрята до температура 180-200 градуса фурна.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
Тръмп обяви, че иска да събере Путин и Зеленски

Тръмп обяви, че иска да събере Путин и Зеленски

Свят Преди 9 минути

Освен това Тръмп отбеляза, че "Хамас" трябва да се съгласи с предложеното от САЩ мирно споразумение

Осъден в Германия за шпионаж в полза на Китай

Осъден в Германия за шпионаж в полза на Китай

Свят Преди 37 минути

Мъжът е работил за германски крайнодесен депутат в Европейския парламент

В РС Македония: 2031- 2032 г. влак София - Скопие

В РС Македония: 2031- 2032 г. влак София - Скопие

Свят Преди 2 часа

Транснационалната транспортна ос Изток-Запад (Коридор 8) се простира от пристанище Бари в Италия до пристанищата Варна и Бургас в България

Двамата от ДАИ, взели подкуп от екипа на Роби Уилямс, остават в ареста

Двамата от ДАИ, взели подкуп от екипа на Роби Уилямс, остават в ареста

България Преди 4 часа

Съдът посочи, че може да се направи обоснован извод, че и двамата обвиняеми са участвали в престъплението

Изписаха от болницата 4-годишния Марти, ударен от АТВ в Слънчев бряг

Изписаха от болницата 4-годишния Марти, ударен от АТВ в Слънчев бряг

България Преди 4 часа

Предстои му дълго възстановяване, но вече е сред най-близките му хора

Пътят към сърцето на жената: Съпругът на Селена Гомес разкри какво ястие ѝ готви всеки ден

Пътят към сърцето на жената: Съпругът на Селена Гомес разкри какво ястие ѝ готви всеки ден

Любопитно Преди 5 часа

Селена Гомес е известна с любовта си към необичайните вкусове

Пожар в Свиленград, изгоряха къщи и автомобили

Пожар в Свиленград, изгоряха къщи и автомобили

България Преди 5 часа

Междувременно друг голям пожар пламна в стърнища край село Белица

България с черна статистика: Всеки втори е с наднормено тегло

България с черна статистика: Всеки втори е с наднормено тегло

България Преди 5 часа

35 милиона деца под пет години в света са с наднормено тегло

Откриха най-високия мост в света, предлага кафе и бънджи

Откриха най-високия мост в света, предлага кафе и бънджи

Свят Преди 5 часа

Рекордният мост съкращава времето за преминаване през каньона от два часа на две минути

Мистерия със смъртта на висш дипломат насред Париж

Мистерия със смъртта на висш дипломат насред Париж

Свят Преди 6 часа

Посланикът на Южна Африка вероятно е скочил от 22-рия етаж на хотел

Мишел Пфайфър

Мишел Пфайфър разкри, че вече е баба

Свят Преди 6 часа

„Бях много тиха за това и е... рай е. Просто е невероятно,“ сподели Пфайфър

<p>В битка с жилищната криза: Гърция активира &bdquo;призрачни&ldquo; имоти</p>

В битка с жилищната криза: Гърция активира „призрачни“ имоти

Свят Преди 6 часа

Според Асоциацията на брокерите на недвижими имоти в Атина и Атика, около 5000 жилища в столицата стоят затворени, голяма част от които са част от завещания, управлявани от различни фондации

Русия печели милиарди от втечнен газ за ЕС

Русия печели милиарди от втечнен газ за ЕС

Свят Преди 6 часа

Компаниите от ЕС са сред най-големите клиенти на Yamal LNG

<p>Ако сте почитател на кето диетата - имаме лоши новини</p>

Проучване: Кето диетата носи скрити рискове за здравето

Свят Преди 6 часа

„Въпреки че кетогенната диета може да предотврати и лекува затлъстяването, тя причинява хиперлипидемия, хепатична стеатоза и глюкозна непоносимост"

КЗП и НАП: Край на спекулата с цените при еврото

КЗП и НАП: Край на спекулата с цените при еврото

България Преди 6 часа

Проверяващите ще извършват контролни покупки, за да установят нарушенията

„Аз ще бъда баща на децата ти“: Истинската история на любовта между Катрин Зита-Джоунс и Майкъл Дъглас

„Аз ще бъда баща на децата ти“: Истинската история на любовта между Катрин Зита-Джоунс и Майкъл Дъглас

Любопитно Преди 6 часа

Любов, скандали, болести и триумфи – вижте истинската история на 25-годишния брак между Катрин Зита-Джоунс и Майкъл Дъглас