3

Т ройният убиец, изнасилвач и крадец Джон Ърнест Криб е бил толкова "уморен от света" след 40 години зад решетките, че е поискал да не бъде реанимиран, ако бъде намерен в безсъзнание в затвора. Каква е неговата история и защо тя изумява всички и до днес, разказва Daily Mail.

Описван като "психопат от край време", Криб изпълнил последното си желание, когато служителите на корекционната служба спрели да се опитват да го съживят на 21 февруари 2018 г.

Последните часове на Криб в поправителния център с максимална степен на сигурност "Гулбърн" в Южната част на Нов Южен Уелс са описани подробно в заключенията на съдебния лекар, направени пет години след смъртта му, пише Daily Mail.

С изключение на два кратки периода на свобода след бягство от затвора 67-годишният мъж е бил в ареста, откакто през май 1979 г. е осъден на три доживотни присъди лишаване от свобода. 

Криминалното минало на Криб датира от 1968 г. за престъпления срещу собствеността, въоръжени грабежи и бягство от законен арест, но печалната му слава се дължи на една серия от ужасяващи престъпления. 

Топ 5 на най-бруталните серийни убийци в историята

На 11 август 1978 г. обичайният потребител на наркотици отвлича 39-годишната Валда Конъл и децата ѝ Сали, на 10 години, и Деймиън, на 4 години, от дома им в Болкъм Хилс, в северозападната част на Сидни.

Той пропътувал 300 км до Еландс, в средната част на северното крайбрежие, където спрял на място за пикник близо до водопада Елънбъро. 

Там изнасилил г-жа Конъл пред очите на децата, завързал ги и намушкал всяко от тях с нож. Сложил телата в багажника на колата и я изхвърлил в Суонзи, близо до Нюкасъл.

Криб е заловен след 10-часова обсада, при която държи жена на нож в дома ѝ в Ислингтън, в центъра на Нюкасъл.

По време на следствения арест Криб е преместен в болницата за невменяеми "Морисет", откъдето избягал заедно с друг въоръжен крадеци изнасилвач - Уилям Джон Мъндей.

Двамата пътували до Сидни и отвлекли две 17-годишни ученички, които държали в хотел в Бонди в продължение на два дни и многократно изнасилвали.

Докато е в ареста, Криб отново демонстрирал покварата си, когато е хванат в сексуален акт с монахиня в стаята за свиждания в затвора в Парамата. 

Коронерът Дейвид О'Нийл, който на 28 април изслушал разследването за смъртта на Криб, очертал част от миналото на убиеца в заключенията си, изнесени на 5 май.

Г-н О'Нийл заяви, че Криб, който имал "проблемна младост", е израснал в Бълкхам Хилс в Сидни и е бил обучаван от братята маристови в Парамата.

На 14-годишна възраст започва да пуши канабис и да пие алкохол, а на 17 години употребява LSD.

През първите години на последния си дълъг престой в затвора Криб редовно е преглеждан от психиатри заради "изблици на насилие и възможна психоза".

Той е лекуван с антипсихотични лекарства и му е предписван литий за маниакално-депресивни състояния, както и са му предоставяни психиатрични консултации и антидепресанти, след като е изразявал мисли за самоубийство. 

10 странни и реални оръжия, използвани за убийства

С течение на времето изглежда, че с приемането на ситуацията психичното здраве на г-н Криб се е подобрило и в крайна сметка лекарствата му са били спрени - констатира г-н О'Нийл. 

През февруари 2012 г. на Криб е поставена диагноза умерена необструктивна коронарна болест, коронарна недостатъчност, аортна регургитация и хипертония.

През юли 2017 г. той е преместен в поправителния център Goulburn, където е настанен с цел собствена защита в килия с "един изход".

През август същата година Криб е насочен към Justice Health и прегледан от лекар поради възрастта си и съществуващите сърдечни проблеми.

"Г-н Криб бе описан като "уморен от света" и ясно показа, че не желае животът му да бъде удължаван с медицинска намеса", установи г-н О'Нийл. 

В съответствие с желанието на Криб е подписан план за отказ от реанимация.

След това г-н Криб отказал да бъде преместен в други затворнически центрове, където сърдечният му проблем и други медицински проблеми биха могли да бъдат овладяни по-добре - установил г-н О'Нийл.  

На 19 февруари 2018 г. Криб се оплаква от повръщане и диария. Медицинска сестра му дала Panadol за стомашните спазми и той трябвало да бъде прегледан на следващия ден.

На 20 февруари имало гореща вълна и около 10,15 ч. Криб бил видян да лежи в един от дворовете на Goulburn. Изпратили го в медицинската клиника, издали му медицинско свидетелство и го съпроводили обратно до килията му. 

Служителите, които са наблюдавали Криб в килия 3 на отдел 2 в 14,34 ч., не съобщават за проблеми със затворника и това е последният път, когато са го видели жив. 

В 8,28 ч. на следващия ден вратата на килията на Криб е била отключена за кратко, но не е била отворена от служител, който след това е обезопасил вратата, за да изпълни други задължения. 

Около 10,25 ч. друг затворник открива Криб в безпомощно състояние и предупреждава служителите, които посещават килията му. Криб лежал на пода настрани, малко под рафтове за съхранение, а краката му били в задната част на килията.

Въпреки че тялото на Криб е било студено и сковано, служителите са започнали изкуствено дишане, докато не е бил потвърден планът му да не бъде реанимиран. 

Криб е обявен за мъртъв в 10,40 ч. В затвора била извикана полиция, която не открила следи от нечиста игра, самонараняване или външни наранявания. 

Г-н О'Нийл обяви, че причината за смъртта е хемоперикард - натрупване на кръв в торбичката, която обгражда сърцето - възникнал в резултат на разкъсване на аортата. 

Съдебният лекар постановqwa, че макар Криб да е трябвало да бъде наблюдаван, когато вратата на килията му е била отключена, не е било необходимо да се правят препоръки.

Убеден съм, че липсата на наблюдение на г-н Криб при "пускането" не е изиграла никаква роля за смъртта му, като се има предвид, че той е претърпял разкъсване на аортата и като се има предвид желанието му да не бъде реанимиран - установи г-н О'Нийл.   

Съдебният психолог Тим Уотсън-Мунро е оценявал някои от най-известните австралийски престъпници и веднъж описа Криб като най-лошия от тях.

Той беше всеобщо омразен на мошениците и на виновниците - пише г-н Уотсън-Мунро в книгата си "Танцуващият с демони". 

"Престъпленията му нарушаваха всички кодекси. Това беше истинска история на ужасите."

Г-н Уотсън-Мунро заяви, че Криб е един от малкото истински зли хора, които е срещал в системата на затворите.

Когато работех в затвора в Параматта, бях заобиколен от психопати, - пише той. "Джони Криб беше един от тях.

"Осъден за три убийства, три отвличания, както и за фалшиво лишаване от свобода и редица други тежки престъпления, разказът му за злото все още ме смразява.

"Той е държан в изолация, тъй като властите са преценили, че ако бъде пуснат на свобода, ще издържи само няколко минути. 

Докато излежава трите си доживотни присъди за убийство, Криб се сприятелява с монахиня в затвора в Параматта.

Г-н Уотсън-Мунро разкрива, че монахинята е написала на Криб неприлично писмо, в което казва, че по време на планирано посещение за контакт ще извърши сексуален акт с него, "докато ти изскочат очите".

Като последна демонстрация на силата на злото, Криб се сприятелил с монахинята - пише г-н Уотсън-Мунро. 

"Тя го съжалила и с позволената по онова време либерална размяна на писма попаднала под сатанинската му магия".

Служителите на затвора решили да разрешат посещението и нахлули, докато монахинята извършвала сексуален акт. 

"На Криб бе забранено да посещава в бъдеще и само Бог знае какво се е случило с монахинята", пише г-н Уотсън-Мунро.

През 1993 г. Криб безуспешно поискал да бъде освободен от доживотната си присъда. Той твърди, че се е поправил, и е подкрепян от свещеници, психиатри и психолози. 

Но г-н Уотсън-Мунро не се съмнява, че Криб принадлежи към тази група. 

"Твърдо вярвам, че някои от мъжете и жените, които съм оценявал, са чисто зло. Те са родени такива и нямат никакви изкупителни качества. Те заслужават да бъдат в затвора и според мен никога не трябва да бъдат освобождавани.

Коментари 3
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

3 коментара
 
- Келнер, какво ми сервирахте, кафе или чай? - Какво, не можете да разберете сам? - Не. - Тогава какво значение има?
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Земетресение разлюля и Западна Турция

Земетресение разлюля и Западна Турция

Свят Преди 3 минути

Трусът е регистриран в Егейско море, край окръг Измир

БСП: България ще плати за газ с 1,2 млрд. лева повече, отколкото може да използва

БСП: България ще плати за газ с 1,2 млрд. лева повече, отколкото може да използва

България Преди 19 минути

От левицата представиха доклада от дейността на Временната комисия за установяване на факти и обстоятелства около подписването на договора с турската газова компания "Боташ"

Електроразпределителна мрежа

На първо четене: Парламентът отложи либерализацията на пазара на ток за 2025 година

България Преди 46 минути

Реформата на електроенергийния пазар за битови потребители трябваше да започне частично от 1 юли

Служебният премиер за отказа на Митов: Нямам план Б за МВнР

Служебният премиер за отказа на Митов: Нямам план Б за МВнР

България Преди 54 минути

В петък по обед заместник-председателят на ГЕРБ обяви, че оттегля съгласието си да поеме поста в МВнР

Популярен инфлуенсър почина след тежка операция

Популярен инфлуенсър почина след тежка операция

Свят Преди 1 час

Семейството на Абхрадееп разкри, че е бил в "наистина критично състояние"

Тръмп

Избраха 12-те съдебни заседатели за процеса срещу Доналд Тръмп

Свят Преди 1 час

Съдът в Ню Йорк назначи 12-те съдебни заседатели по делото

<p>&quot;Напрежението в Близкия изток се покачва застрашително&quot;</p>

"Уолстрийт джърнъл": Напрежението в Близкия изток се покачва застрашително

Свят Преди 1 час

Техеран осъществи нападението си в нощта срещу 14 април в отговор на израелския удар по иранското консулство в сирийската столица Дамаск

Iran Air

Авиокомпании пренасочват полети след атаката срещу Иран

Свят Преди 1 час

Редица самолети бяха отклонени към алтернативни летища

.

Знаете ли кои са българите, номинирани за Нобелова награда през годините?

България Преди 1 час

За съжаление, България все още няма своя нобелов лауреат

<p>Happy Pet Net: Помагаме на стопаните да обгрижват лесно своите домашни любимци</p>

Глория Димитрова от Happy Pet Net: Ние помагаме на стопаните да обгрижват лесно и удобно своите домашни любимци

Любопитно Преди 2 часа

Онлайн консултациите с ветеринарен лекар могат да служат и като проактивна мярка за здравето на домашните любимци

Сарафов: Законопроектът за съдебната власт съдържа сериозни недостатъци и противоречиви норми

Сарафов: Законопроектът за съдебната власт съдържа сериозни недостатъци и противоречиви норми

България Преди 2 часа

Част от предложенията са неясни, непрецизни, вътрешнопротиворечиви, крайно неудачни, допълва главният прокурор

Мащабна руска атака в Днепропетровска област, най-малко 8 загинали

Мащабна руска атака в Днепропетровска област, най-малко 8 загинали

Свят Преди 2 часа

Ранени са били 21 души и са нанесени щети на инфраструктурни обекти

„В новата реалност” в „Темата на NOVA“

„В новата реалност” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 3 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

БСП иска оставката на Росен Желязков

БСП иска оставката на Росен Желязков

България Преди 3 часа

Причината е, че ограничава гласа на опозицията, заяви Корнелия Нинова

Кола се обърна на булевард в София

Кола се обърна на булевард в София

България Преди 3 часа

Към момента няма данни за пострадали

Руски бомбардировач се разби край Ставропол

Руски бомбардировач се разби край Ставропол

Свят Преди 4 часа

Четиримата пилоти са катапултирали, трима от тях са били спасени, другият се издирва