0

М ного пророчества се оказват верни, но през вековете някои прозрения за бъдещето са били толкова далеч от истината, толкова глупави и толкова погрешни в ретроспектива, че направо не е за вярване.

Ето седем от най-несполучливите предсказания в историята.

1. Библейските апокрифи и Страшният съд – 999 г.

Източник: iStock/Getty Images

В библейските апокрифи (библейски писания, които не са канонични) е пророкувано, че „Страшният съд“ (краят на света) ще настъпи 1000 години от раждането на Христос. През 999 г. това се тълкува като означаващо, че светът ще свърши в началото на новото хилядолетие.

В края на 999 г. беше съобщено, че „фанатици“ от цяла Европа са пътували до Йерусалим в надежда да бъдат взети на небето и спасени при предстоящия апокалипсис.

Църковните власти се опитаха да предупредят хората да не предприемат пътуването, но се казва, че хиляди мъже, жени и деца от всякакъв социален произход са направили опасното поклонение, вярвайки, че времето им на Земята е към своя край. Мнозина умират от глад по пътя, изоставяйки цялото си имущество.

Когато дошъл денят, когато старото хилядолетие наближи края си, огромен брой поклонници се изкачиха на планината Сион, за да изчакат Второто пришествие на Исус. Вярващите останали объркани и разочаровани, тъй като нищо не се случило и светът не свършил.

2. Испанският кралски комитет и Колумб - 1486 г.

Източник: iStock/Getty Images

През май 1486 г., когато италианският изследовател Христофор Колумб моли испанските монарси крал Фердинанд и кралица Изабела да подкрепят неговите откривателски пътувания, кралските особи поискали от комисия от учени да проучи дали мисиите са добра идея.

Въпреки че кралят и кралицата не се върнали при Колумб с категорично „не“, те го оставили на служба от страх, че ще отиде при съперничеща сила. Учените мъже, които докладвали на Изабела и Фердинанд, очевидно смятали, че проучвателното пътуване е ужасна идея и няма бъдеще.

Те смятали, че е абсурдно да се предполага, че Земята е кръгла и че тези земи, които Колумб искал да намери, вероятно са от другата страна, дом на „хора, които ходят с петите си нагоре и главите им са увиснали надолу“ и където „вали сняг нагоре" . Комитетът отхвърля идеята, като казва, че „Векове след създаването е малко вероятно някой да намери неизвестни досега земи с някаква стойност.“

3. Йоханес Щофлер и потопът – 1499 г.

Източник: iStock/Getty Images

Германският математик, астролог и свещеник Йоханес Щофлер предсказва, че краят на света ще настъпи на 20 февруари 1524 г. Той предрича, че на този ден голям потоп ще погълне Земята.

С наближаването на ужасния ден на потопа хората в цяла Европа започнали да се паникьосват. Стотици хора построили дървени ковчези и река Рейн става пренаселен с хора, които отчаяно се опитвали да се спасят. Предсказанието на Щофлер се основавало на това, което се е смятало за надеждно – астрологията. 

Публикуваните алманаси, които напомнили на Европа за ужасното предсказание на Щофлер, имали тревожен ефект. Император Карл V избягал на високо място, за да избегне очакваната катастрофа, както и други лидери като Йоахим, курфюрст на Бранденбург.

Светът не свърши, но Щофлер бил смятан за полуправ, тъй като мащабна буря наистина донася наводнения и опустошения. Въпреки това, когато той отново предполага, че краят на света определено ще настъпи през 1528 г., това не предизвиква голямо вълнение и той вижда, че светът остава непокътнат още няколко години, преди да умре през 1531 г.

4. Уилям Уистън и кометата – 1736 г

Източник: iStock/Getty Images

Роден в провинциален Лестършър през 1667 г., Уилям Уистън харесва кометите – много! В известна книга от 1696 г. Уистън твърди, че Земята е произлязла от комета и че много геоложки промени и бедствия могат да бъдат обяснени с кометите.

През 1736 г. той предрича, публично и уверено, че именна комета ще доведе до края на света на 16 октомври същата година. Уистън заяви, че на този ден комета ще прелети покрай Земята и ще предизвика огромна глобална огнена буря. Хората в Лондон, като чуват предупреждението на Уил, изпаднали в истерия. Архиепископът на Кентърбъри трябвало да успокои обхванатото от паника население, че гибелта не е надвиснала. Денят преминал без инциденти, след което репутацията на Уистън се разклатила.

5.Катуолдър Уошбърн и Аляска – 1867 г

Източник: iStock/Getty Images

През 1867 г. федералното правителство на САЩ купува територията на Аляска от Русия за 7,2 милиона долара. Мнозина в Конгреса обаче остро се противопоставиха на покупката. Един от критиците беше политикът Катуолдър Уошбърн, който разкри чувствата си:

„Притежаването на тази руска територия не може да ни даде нито чест, богатство, нито власт, а винаги да бъде източник на слабост и разходи, без никаква адекватна възвръщаемост.“

Сега Аляска е и е била от десетилетия един от най-богатите щати в САЩ, богат на природни ресурси, както и важно място за дивата природа и туризма.

6. Фердинанд Фош и въздушната война - 1911г

Прославеният командир от Първата световна война Фердинанд Фош, който е бил във френската армия от 1868 до 1923 г., със сигурност е знаел нещо за военните тактики на сушата. Но Фош нямал голяма визия, когато ставало въпрос за бъдещето на войната във въздуха.

Фош отбелязва през 1911 г., че „Самолетите са интересни играчки, но нямат военна стойност“. По ирония на съдбата през 1959 г. френският флот кръщава нов самолетоносач на Фош.

Но не само Фош бил скептичен към въздушната война. През 1921 г. Нютън Бейкър, военен министър на САЩ, заявява, че според него самолетите са толкова безполезни в битка, че с удоволствие би стоял на палубата на всеки кораб, докато той е бомбардиран от самолети.

7. Компютърни експерти и Y2K - 1999г

Източник: iStock/Getty Images

Може би една от най-известните прогнози на Дъф от новата история е провалът на Y2K.

С наближаването на края на 90-те години на миналия век ИТ експертите по света смятаха, че са се натъкнали на компютърна грешка, която ще доведе до глобална катастрофа. Много важни компютърни системи по света, включително тези, използвани от банки и авиокомпании, записват годините с две цифри, като например '98' за 1998 г. В полунощ на последния ден от 1999 г. всички тези милиони компютърни часовници и записи щяха да се превключат на '00' и това всъщност бил страхът.

Паниката започнала да настъпва, тъй като хората вярвали, че с настъпването на новото хилядолетие самолетите ще паднат от небето, фондовите пазари ще се сринат, светофарите ще се объркат и банковите данни на всички ще бъдат загубени.

За щастие, всичко, което се случи в полунощ 1999 беше това, че хората посрещнаха щастливи новото хилядолетие.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

- Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си? - Вземам те! - Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Маргарита и Кристиян на крачка от елиминацията в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян на крачка от елиминацията в “Един за друг”

Любопитно Преди 2 часа

Те завършиха със седмичен бюджет от 0 лева за втори път този сезон

Блинкен ще участва в преговорите за прекратяване на огъня в Газа в Саудитска Арабия

Блинкен ще участва в преговорите за прекратяване на огъня в Газа в Саудитска Арабия

Свят Преди 3 часа

Той ще се срещне с министри от блока на арабските държави от Персийския залив

"Хамас" показа кадри на двама живи заложника (ВИДЕО)

"Хамас" показа кадри на двама живи заложника (ВИДЕО)

Свят Преди 5 часа

Те са били отвлечени от екстремисти по време на атаката на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври

Откриха самоделни пиратки на националния стадион преди мача ЦСКА-Левски

Откриха самоделни пиратки на националния стадион преди мача ЦСКА-Левски

България Преди 6 часа

На място е изпратен сапьорски екип на Специализирания отряд за борба с тероризма, който ги е обезвредил

Бритни Спиърс бе осъдена да плати над 2 милиона долара на баща си

Бритни Спиърс бе осъдена да плати над 2 милиона долара на баща си

Свят Преди 7 часа

Самата Спиърс е похарчила над 4 милиона долара за адвокати

Георги Георгиев: Терзиев да покаже документите от избирането на съпругата на Цеков за консултант

Георги Георгиев: Терзиев да покаже документите от избирането на съпругата на Цеков за консултант

България Преди 7 часа

Той обяви, че още в понеделник ще бъде внесен сигнал за откритите нарушенията в общинското предприятие „Гробищни паркове“

Разкриха причината за смъртта на О Джей Симпсън

Разкриха причината за смъртта на О Джей Симпсън

Свят Преди 7 часа

О Джей Симпсън почина на 76-годишна възраст в дома си в Лас Вегас на 10 април

Градушката в Сливенско уби бебе картал

Градушката в Сливенско уби бебе картал

България Преди 8 часа

Това съобщиха от природозащитната организация Фонд за дивата флора и фауна

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Свят Преди 8 часа

Подобен ход би дал на посетителите по-добро изживяване

Кацането неуспешно: Смущения на GPS сигнала осуетиха приземяването на самолет

Кацането неуспешно: Смущения на GPS сигнала осуетиха приземяването на самолет

Свят Преди 8 часа

Самолет, излетял от Хелзинки, не успя да кацне на естонското летище Тарту в петък вечерта

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Свят Преди 9 часа

Първата дама подчертава, че жертвите на насилие не могат да чакат, докато конфликтът бъде разрешен

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Свят Преди 9 часа

Ердоган и Рюте са обсъдили също ситуацията в ивицата Газа и войната в Украйна

Американското разузнаване: Путин вероятно не е наредил Навални да бъде убит

Американското разузнаване: Путин вероятно не е наредил Навални да бъде убит

Свят Преди 9 часа

47-годишният Навални беше най-яростният критик на Путин в Русия

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Свят Преди 9 часа

Блинкен беше на посещение в Китай от сряда до петък

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Свят Преди 10 часа

Нападението е било извършено от Службата за сигурност на Украйна

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Свят Преди 10 часа

В петък беше съобщено, че Сергей Мингазов е арестуван по подозрения, че разпространява фалшива информация за руската армия