3

В лад Цепеш, печално известният средновековен румънски владетел, известен като Влад Императора и вдъхновил героя на граф Дракула, е смятан за един от най-кръвожадните владетели в човешката история. Това определение сега изглежда по-подходящо от всякога, тъй като екип от румънски и италиански химици току-що публикува изследване, в което се твърди, че Влад Импалер буквално, а не метафорично, е плакал с кървави сълзи.

В статия, току-що публикувана в списание Analytical Chemistry, учени от Университета в Катания, SpringStyle Tech Design Ltd, Националния архив на Румъния и Politecnico di Milano съобщават за открити от тях доказателства, показващи, че реалният вдъхновител на граф Дракула е страдал от много заболявания и медицински състояния.

Влад Императора: Истинският граф Дракула?

Проучването разкрива, че кървавите му сълзи са били причинени от медицинско състояние, при което в слъзните му канали е изтичала кръв при всеки случай, когато е изпитвал желание да плаче. Макар и да не е най-сериозното от заболяванията му, най-открояващото се заболяване на Влад Цепеш е невероятно рядката хемолакрия, която кара човек да плаче със сълзи, съдържащи истинска кръв. Онези, които са виждали Влад Императора да пролива кървави сълзи, може би са смятали това за отражение на злата му природа, а не за медицинско състояние.

Трансилвания, която вдъхнови легендата за Дракула

За да научат повече за здравето на Влад Дракул, румънски и италиански учени извършили химичен анализ на протеини и пептиди, извлечени от три писма, които той написал през XV в. Между 1448 г. и 1476 г. оригиналният Принц на мрака управлява земите на Влахия, които днес съставляват южната половина на държавата Румъния.

За целите на новото изследване химиците нанасят вещество, известно като етилен-винилацетат, върху външната повърхност на трите ценни исторически документа, написани от Влад Цепеш. Този химикал може да абсорбира и пренася протеини и пептиди (градивни елементи на протеините) от всякакъв вид повърхности, а в случая тези молекули са останали върху писмата от Влад, когато ги е обработвал. 

Използвайки тази методика, учените успяха да отстранят останалите органични остатъци, които съдържаха над 500 пептида и белтъка, от които 100 бяха с човешки произход. Предполага се, че пептидите произхождат от Влад Цепеш, а не от други лица, които може да са боравили с писмата, тъй като учените взели проби от местата, където пишещият писмото многократно е докосвал хартията с дланта и страничната част на пишещата ръка.

Сред възстановените пептиди имало вид молекули, свързани с група клетъчни нарушения, известни като цилиопатии. Тези неприятни състояния могат да причинят неправилно функциониране на органите и да доведат до развитието на много изтощителни и болезнени симптоми на заболяване.

Други пептиди разкриха, че Влад Императора също е имал инфекция на дихателните пътища по времето, когато е обработвал поне едно от писмата. Това състояние може да е било временно, като настинка или грип, или да е било хронично заболяване, с което той се е борил в продължение на години.

Как науката разкрива доказателства за сълзите на Влад Цепеш

Но най-значимото откритие от гледна точка на съвременния наблюдател идва от едно писмо, което Влад Цепеш пише през 1475 г. От него химиците успели да извлекат проби от три пептида, които идвали от ретината и течността на сълзите.

Не е известно защо точно Влад би плакал, докато е писал това писмо. Но изглежда, че е бил, а сълзите му са паднали върху него и са оставили тези химически следи. Въз основа на необичайните свойства на тези пептиди учените стигнали до изумителното заключение, че Влад трябва да е страдал от хемолакрия, при която различни количества кръв ще наводнят слъзните канали и ще се смесят със сълзите.

Това състояние се среща изключително рядко, поради което е толкова забележително да се открие, че известна в историята личност действително е страдала от него. И то не кой да е, а човекът, който е реалната версия на най-известния вампир, пиещ кръв в литературата и киното.

Само от изследването на очните секрети учените не са успели да диагностицират основната причина за хемолакрията. Това състояние може да се развие, след като човек страда от бактериален конюнктивит или ако има някакъв вид нараняване на областта в близост до слъзните канали. В някои случаи то може да бъде причинено от тумор в областта на окото.

Количеството кръв, което се образува при хемолакрия, може да варира значително при различните хора. Някои хора, които я получават, плачат със сълзи, които са само леко оцветени в червено, докато други плачат със сълзи, които са толкова наситени с кръв, че изглеждат тъмночервени.

Със сигурност щеше да е уместно, ако от очите на Влад Цепеш изтичаха сълзи с цвета на чиста кръв. Кървящите очи на Влад разкриваха истинския му характер и несъмнено щяха да всяват ужас в сърцата на всеки от враговете му, който се доближи достатъчно, за да го види как плаче.

Лейди Дракула: Сложната история на графинята убийца

Ужасяващата легенда за Влад Цепеш е жива

Това ново изследване представлява пробив в науката за Влад Дракул. "По наши сметки за първи път се провежда подобно изследване и то спомага за извеждането на преден план на здравословното състояние на Влад Дракула Императора", пишат авторите на изследването в статията си "Аналитична химия".

В повечето случаи здравословните проблеми на средновековен принц, управлявал за по-малко от три десетилетия затънтен регион в Източна Европа, не биха предизвикали голям обществен интерес. Но подвизите на Влад Цепеш са се превърнали в легенда, най-вече благодарение на избора на автора Брам Стокър да свърже името си с героя, който представя вампира на съвременната публика.

Влад Император вероятно е бил много по-кръвожаден от измисления граф Дракула . Историците му приписват смъртта на над 80 000 вражески войници и невинни цивилни по време на борбата му за запазване на независимостта на Влашко от Османската империя . Етикетът "импалър" се отнася до любимото средство за екзекуция на Влад, по което са умъртвени повечето от жертвите му.

Събитията, случили се през 1462 г., разкриват дълбочината на психопатичната поквара на Влад Дракул. През тази година султанът на Османската империя Мехмед II повежда армия от 90 000 души към Влашко като част от продължаващите усилия на султана да завладее бъдещите земи на Румъния и да ги присъедини към своето кралство.

За да спре инвазията, Влад Цепеш нарежда да бъдат набити на кол повече от 23 000 пленници, които силите му са заловили по време на партизански набези на османска територия. Когато армията на Мехмед настъпва, тя е посрещната от ужасната гледка на тези нещастни души, включително мъже, жени и деца, набучени на колове по пътя към Влашко. Напълно отвратена от видяното, армията на Мехмед се обърнала и се върнала обратно към Константинопол, за да може Влад да спре това, което върши.

В писмо, което Влад пише до унгарския крал Матиас I, той обяснява точно какво се е случило, без емоции и с веществен език. Войниците му са "убивали селяни, мъже и жени, стари и млади", заявява той. "Убихме 23 884 турци, без да броим онези, които изгорихме в домовете си, или турците, чиито глави бяха отрязани от нашите войници". За да подкрепи твърденията си, Влад представил чували, пълни с части от телата на жертвите си, които били отрязани.

В действителност нито един от мъжете, жените и децата, които Влад решил да екзекутира, не бил османски турчин. Те са били невинни сръбски и български цивилни граждани, чиито народи са били завладени от османците и които не са изпитвали никаква любов към своите окупатори.

Ако след тези събития Влад Император е плакал с кървави сълзи, той е щял да го направи от радост, а не от скръб, доволен, че усилията му да сплаши силите на Османската империя са проработили. Обратно, ужасният характер на делата на Влад Дракул са тези, които са го превърнали в легенда, а невероятно влиятелният роман на Брам Стокър от 1897 г. и създаденият от него главен герой гарантират, че този истински Принц на мрака никога няма да бъде забравен.

Коментари 3
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

3 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Откриха самоделни пиратки на националния стадион преди мача ЦСКА-Левски

Откриха самоделни пиратки на националния стадион преди мача ЦСКА-Левски

България Преди 2 часа

На място е изпратен сапьорски екип на Специализирания отряд за борба с тероризма, който ги е обезвредил

Георги Георгиев: Терзиев да покаже документите от избирането на съпругата на Цеков за консултант

Георги Георгиев: Терзиев да покаже документите от избирането на съпругата на Цеков за консултант

България Преди 3 часа

Той обяви, че още в понеделник ще бъде внесен сигнал за откритите нарушенията в общинското предприятие „Гробищни паркове“

Кацането неуспешно: Смущения на GPS сигнала осуетиха приземяването на самолет

Кацането неуспешно: Смущения на GPS сигнала осуетиха приземяването на самолет

Свят Преди 4 часа

Самолет, излетял от Хелзинки, не успя да кацне на естонското летище Тарту в петък вечерта

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Свят Преди 5 часа

Първата дама подчертава, че жертвите на насилие не могат да чакат, докато конфликтът бъде разрешен

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Свят Преди 5 часа

Ердоган и Рюте са обсъдили също ситуацията в ивицата Газа и войната в Украйна

Американското разузнаване: Путин вероятно не е наредил Навални да бъде убит

Американското разузнаване: Путин вероятно не е наредил Навални да бъде убит

Свят Преди 5 часа

47-годишният Навални беше най-яростният критик на Путин в Русия

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Свят Преди 5 часа

Блинкен беше на посещение в Китай от сряда до петък

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Свят Преди 5 часа

Нападението е било извършено от Службата за сигурност на Украйна

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Свят Преди 6 часа

В петък беше съобщено, че Сергей Мингазов е арестуван по подозрения, че разпространява фалшива информация за руската армия

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Свят Преди 6 часа

Стихията е причинила значителни щети, има и ранени

<p>Северна Корея с остро предупреждение към&nbsp;САЩ</p>

Северна Корея обвини САЩ в политизиране на въпроса с човешките права

Свят Преди 6 часа

Ще предприемем твърди и решителни стъпки в защита на своята неприкосновеност и сигурност в отговор на Вашингтон, заяви Пхенян

Силно земетресение край Япония

Силно земетресение край Япония

Свят Преди 6 часа

Няма издадено предупреждение за опасност от цунами

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Свят Преди 7 часа

Иранският Корпус на гвардейците на Ислямската революция превзе контейнеровоза „Ем Ес Си Ариес“ с 25 души екипаж в Ормузкия проток на 13 април

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП на предишните избори

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП на предишните избори

България Преди 8 часа

Работеше срещу мен и собствените си кандидати за общински съветници, каза тя

Енергийният министър прави опит за предоговаряне на сделката с "Боташ" в Турция

Енергийният министър прави опит за предоговаряне на сделката с "Боташ" в Турция

България Преди 8 часа

Владимир Малинов ще разговаря с колегата си Алпарслан Байрактар