1

В малка долина на Пелопонес археологическият обект Епидавър се простира на различни нива. Там за първи път започва поклонението пред Асклепий през 6 век пр. Н. е., но основните паметници, особено Театърът, който се смята за един от най-чистите шедьоври на гръцката архитектура, датират от 4 век. Широкият археологически обект е знак на почит към лечебните култове от гръцката и римската еполи с храмове и болнични сгради, посветени на техните богове.

Нашите предци в областта на медицината са се стремили да лекуват ума много преди да могат да лекуват заболявания на мозъка. Магьосници и свещеници са се грижили за болните чрез внушение, терапевтична връзка и свойствата на времето, а не чрез наука. През последния век и половина напредъкът ни в разбирането и лечението на психичното неразположение е забележителен по всякакъв стандарт, черпейки важни уроци от напредъка в психологията и науката за мозъка и наученото от лекарите и медицинските сестри, които са лекували контузии по време на Първата световна война.

Психотерапията е описана като най-старият клон на медицината с корени в религията и магията, които могат да се видят в лечебните ритуали, практикувани в гръцките храмове, на Омировите бойни полета и в консултативната стая на Фройд. В най-ранните времена, както и в нашите, свещениците и лекарите от древността са получавали сведения от отвари, изслушване и думи на утели, насочваща сила и прагматични съвети.

Преди повече от четири хиляди години египтяните са построили храмове за сън, които са служили като светилища за поклонение и за облекчаване на страданието. Храмовите свещеници и лекари са предизвиквали подобни на транс състояния у своите молители, тълкували сънищата им и съветвали кои са най-благоприятните пътища през живота. Музиката, рисуването и разходките сред природата били предписвани, за да успокояват разтревожените и да утешават скърбящите. Египетските лекари, а след тях и гръцките, както лекували пациентите си, така и ги изучавали. Те описвали подробно симптомите и протичането на мозъчна треска, мания, меланхолия и други психични разстройства. На фона на митове и магии те заложили основните елементи на медицинската психология и психиатрия.

Шест странични ефекта от психотерапията

Векове по-късно подобни техники са практикувани от последователите на Асклепий, гръцкия бог на медицината и лечението. Те също лекували болните с билки и думи, внушения и анализ на сънища. Те практикували разпознаваема форма на психотерапия. Мястото било от решаващо значение за тяхната работа. Светилището на Асклепий в Епидавър, построено през четвърти век пр. Н. е., е било предназначено по всякакъв начин за лечение. То било разположено сред хълмове и дървета, далеч от намесата на света. Това определя аркадия. Било е красиво и спокойно; въздухът е бил чист, диетата - проста; имало е пресни извори за къпане, както и театър и библиотека за изкуства и обучение. Поклонниците плавали до Епидавър от пристанища по целия свят, за да се поклонят на Асклепий и да бъдат излекувани с магия, внушения, билки и изкуства.

Свещениците в храмовете на Асклепий са били обучавани в страданието и са били научени на рецептата за успокояващи или оживяващи билки, които са били използвани от десетки хиляди години. Те знаели и преподавали ритуалите за лечение: Преди да започнат лечението, молещите се пречиствали. Те се къпели в лечебни води — минерални извори, река, море — медитирали в свещената горичка на светилището, хранели се на пречистваща диета и се молели. Те принасяли жертви на Асклепий и поднасяли смокини и медени сладки на храмовите змии. Пеели се химни, палили се свещени светлини. Свещениците полагали ръце и поставяли пепел. Молещите се спели в специални зони в светилището, където, приспивани от внушение, а може би и от наркотици, чакали свещеникът да анализира сънищата им и да предпише лечение.

Шизофренията: 5 важни въпроса, свързани с болестта

Хиляди години по-късно лекарите и медицинските сестри, които лекували контузени пациенти през Първата световна война, се сблъскали с ужасно психологическо страдание и довели до облекчаването му толкова, колкото можели да извлекат полезно както от древната медицина, така и от съвременните медицински познания. Много от военните лекари, които са лекували травматичните увреждания, причинени от войната, са били повлияни от наскоро публикувани трудове на Фройд, Юнг и други европейски психиатри. Подобно на лекарите от древността и психоаналитиците, някои отдали значение на анализа на сънищата. И подобно на психоаналитиците, те знаели, че паметта трябва да се бори: пациентите трябвало да открият какво е най-добре да си спомнят, какво най-добре да забравят и начини за възстановяване на травматичното преживяване.

Войната, както Хенри Адамс казва за Гражданската война, определя обстоятелствата за напредъка в медицината и науката. През двадесети век стотиците хиляди войници с ранени тела и опустошен дух имали нужда не само от спешна помощ, но и от импровизация. Наученото от леченията на бойното поле донесло бърза промяна в психиатрията, както и в общата медицина и хирургията. Британският психиатър и антрополог У. Х. Р. Ривърс отбелязва, че Първата световна война е причинила смущения на ума в мащаб, който не можем да си представим. Войната, казва той, е „огромен тигел“, екстремно изпитание, което може да пренареди или унищожи ума. Терапевтичният прагматизъм е бил наложителен. Психиатрите трябвало да измислят начини да помогнат на пациентите си да възстановят разбитите им умове и да съживят бъдещето им. Лекарите трябвало да влеят надежда, нерви и подобие на спокойствие. Войната е дала сведенията за подсъзнателния ум по начин, по който нищо друго не би могло. Освен това станало ясно, че психотерапията спасява животи. След войната психотерапията става част от това, което лекарите трябва да предлагат на пациентите.

Комплекс на Електра: Когато привързаността на дъщерята към бащата се превърне в желание

Психоанализата и електроконвулсивната терапия се появяват в началото на ХХ век. В годините след Втората световна война е установено, че литият, антидепресантите, антипсихотиците и антиконвулсантите са ефективни за много хора с нелечими преди това психични заболявания. Продължават да се откриват нови лечения - стабилизатори на настроението и антидепресанти за разстройства на настроението, лекарства за тревожни разстройства и шизофрения, структурирани психотерапии, техники за мозъчна стимулация, кетамин, псилоцибин, терапии с виртуална реалност и други - лекарства, които са помогнали на милиони. По-малко полезно обаче е същевременното намаляване на времето, отделено за психотерапия. Това отчасти се дължи на презумпцията, че е необходимо само медикаментозно лечение за сметка на психотерапията.

Разбира се, медикаментите и други непсихотерапевтични лечения са променили дълбоко живота на хората с психични заболявания. Те са облекчили страданието, направили са възможна смислената работа и са позволили на повредените взаимоотношения да се поправят и да се разраснат. За мнозина лекарствата правят ефекта по-бърз, по-добър и по-евтин от психотерапията. Въпреки това лекарствата често не успяват да излекуват ума. Много пациенти, чието страдание се подобрява от медицинско лечение, остават сурови и крехки. Те избягват риска и се страхуват да се върнат в битката на живота. Те не разширяват територията на своите вярвания или любопитство, нито научават толкова, колкото биха могли от това, през което са преминали. Но за тези, които ходят на психотерапия, тя е незаменима част от по-голямото обновление, маркиращо ново начало. Психотерапията е древна и дълбоко човешка част от лечението, неслучайно е наречена най-старият клон на медицината.

Коментари 1
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1 коментар
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Какви са щетите след градушката в Старозагорско (ВИДЕО)

Какви са щетите след градушката в Старозагорско (ВИДЕО)

България Преди 38 минути

Силни бури се разразиха в централните и южни части на страната в четвъртък следобед

Старт на срещата между Антъни Блинкен и китайския външен министър

Старт на срещата между Антъни Блинкен и китайския външен министър

Свят Преди 1 час

Американският държавен секретар вероятно ще се срещне с китайския лидер Си Цзинпин днес, преди да отпътува за Вашингтон

Пускат движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас

Пускат движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас

България Преди 2 часа

От 5 март потокът от превозни средства се осъществяваше двупосочно в платното за София заради ремонт

Започва изплащането на великденските добавки за пенсионери

Започва изплащането на великденските добавки за пенсионери

България Преди 3 часа

Право на допълнителните средства имат около 534 хиляди българи

НС гласува увеличението на заплатите на военнослужещите

НС гласува увеличението на заплатите на военнослужещите

България Преди 3 часа

Според текстовете възнагражденият им ще се повишат средно с 30%

<p>Гърция няма да достави на Украйна системи за ПВО &quot;Пейтриът&quot; или С-300</p>

Мицотакис: Гърция няма да изпрати на Украйна нито С-300, нито "Пейтриът"

Свят Преди 3 часа

Той заяви, че страната му не може да достави оръжейни системи, които са от решаващо значение за самата Гърция

САЩ, Канада и Великобритания наложиха нови санкции срещу Иран

САЩ, Канада и Великобритания наложиха нови санкции срещу Иран

България Преди 3 часа

Мерките са насочени предимно към търговията и производството на безпилотни летателни апарати

Alphabet: AI е възможност, която идва веднъж в живота

Alphabet: AI е възможност, която идва веднъж в живота

Технологии Преди 3 часа

ИТ гигантът вижда огромен потенциал в технологията

Новият член на НАТО се подготвя за война с Русия

Новият член на НАТО се подготвя за война с Русия

Свят Преди 3 часа

Близостта на Швеция до Русия кара най-новия член на алианса да се замисли дали неговата инфраструктура може да понесе атака от страна на Москва

<p>Слънцето ще се покаже в петък, ще вали ли през уикенда</p>

Облачността се разкъсва в петък, какво ще е времето през почивните дни

България Преди 3 часа

Минималните температури ще са между 3° и 8°

ОССЕ описва в доклад руските престъпления

ОССЕ описва в доклад руските престъпления

Свят Преди 11 часа

Задържаните са били подлагани на сексуално насилие, глад и жажда

Столтенберг: Не е късно Украйна да победи Русия

Столтенберг: Не е късно Украйна да победи Русия

Свят Преди 12 часа

Той също така отправи упреци към Китай

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 13 часа

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Русия може да влоши отношенията си със САЩ в такъв случай

Русия може да влоши отношенията си със САЩ в такъв случай

Свят Преди 13 часа

Рябков заяви, че Москва ще предприеме икономически и политически ответни мерки, ако руските активи бъдат конфискувани

Министърът на земеделието на Украйна подаде оставка

Министърът на земеделието на Украйна подаде оставка

Свят Преди 14 часа

Стефанчук: Върховната рада получи писмо за оставка от Николай Солски

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

България Преди 14 часа

Според Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори ограничаването на рекламата ще доведе до ръст на залози в нелегални сайтове и обекти