1

П рез юни търсенето на подводницата „Титан“ завладя света. Туристическият кораб изчезна внезапно, докато превозва петима пътници, които изследват останките на потъналия кораб „Титаник“.

Бяха предприети отчаяни усилия, за да се намери подводницата и да се спасят хората на борда.

Въпреки първоначалния оптимизъм, тази мисия беше обречена да завърши трагично.

За първи път хората, които са открили останките на OceanGate, споделят как се е развило търсенето – и опустошителния момент, когато осъзнават, че всяка надежда е загубена.

  • Повикването

Датата съвпада с Деня на бащата и дълбоководният експерт Джеси Дорен бил навън със семейството си на музикален концерт. Той забелязал гласово съобщение от непознат номер, но не го отворил.

В рамките на няколко часа Джеси вече е увлечен в отчаяното търсене на изчезналата подводница „Титан“, което се превърна в глобална новина.

Корабът изчезна на 18 юни, докато пътуваше към останките на „Титаник“ на 3800 метра под повърхността на Атлантическия океан.

Експедицията беше на цена от 250 000 долара на човек и имаше петима пътници, включително пилота на подводницата на борда, когато тя губи връзка с кораба-майка.

Трескавото търсене на признаци на живот продължи четири дни. Имаше надежда, че по някакво чудо корпусът на подводницата е непокътнат и хората вътре все още са живи и чакат помощ.

Но когато екипът на Джеси най-накрая направи откритие, това не беше добра новина. На около 500 метра от носа на „Титаник“ е открито поле от отломки, съдържащо части от „Титан“.

Подводницата е претърпяла "катастрофална имплозия", заключиха американските власти. И петимата души на борда са били убити моментално.

  • Пристигане на мястото

На 19 юни Джеси и екипът му от Pelagic Research Services се втурнаха към малко летище в северната част на щата Ню Йорк и отлетяха с оборудването си до Нюфаундленд в Канада.

Обикновено транспортирани в камиони, транспортните каси, съдържащи контролната зала и ROV, вместо това бяха натоварени на два товарни самолета на ВВС на САЩ.

  • „Целият ни фокус беше да намерим тези момчета“

Стъпили вече на канадския бряг, те се отправиха към мястото за търсене на стотици мили от брега.

„Фокусът ни беше да подготвим екипажа си на място, за да извършим спасяване... Целият ни фокус беше да намерим тези момчета“, казва Джеси.

Pelagic Research Services е компания, специализирана в дълбоководни изследвания. Той управлява ROVs на хиляди метри под повърхността. Тяхното превозно средство "Одисей" 6K, което беше използвано в търсенето, е едно от малкото ROVS, които могат да достигнат дълбините, където се намират останките на „Титаник“.

„Първият въпрос на всички беше... колко време ще ви отнеме да се мобилизирате?“, казва изпълнителният директор на Pelagic Ед Касано, припомняйки си трескавото търсене. „Казахме 12 часа, надявахме се да го направим за осем. Направихме го за шест."

"Тогава въпросът беше колко бързо може да се движи корабът? Корабът обикновено се движи със скорост 10 или 11 възела, ние успяхме със 17."

  • Пет загубени живота

Последните петима пътници на „Титан“ получиха тъмносини летателни костюми на OceanGate, водоустойчиви панталони, ботуши със стоманени пръсти и каски за тяхното съдбовно пътуване на борда на подводницата.

Казаха им да носят дебели чорапи и шапка, тъй като колкото по-дълбоко навлезе подводницата, ще стане по-студено. Те също бяха предупредени да избягват намокряне на краката си от кондензация, която ще се образува на пода на подводницата.

Пътниците бяха поканени да заредят любимите си песни на телефона си, за да ги пуснат на Bluetooth високоговорител. Кънтри музиката беше забранена от главния изпълнителен директор на OceanGate Стоктън Ръш, който беше сред участниците.

Заедно с г-н Ръш бяха Шахзада и Сюлеман Дауд, британският милиардер Хамиш Хардинг и френският пилот на подводница Пол-Анри Наржеоле.

  • „Единственото спасение е, че е било незабавно“

По време на гмуркането жертвите вероятно са били в пълен мрак и само биолуминесцентни морски създания са се виждали през 53 см илюминатор на кораба. Прожекторите на подводницата бяха изключени, докато тя достигне морското дъно, за да се пести батерията.

Според експерти, доказателствата сочат, че корпусът на „Титан“ от въглеродни влакна се е срутил - и хората на борда биха загинали незабавно.

„Единственото спасение е, че е било незабавно – буквално за милисекунди“, каза пред Sky News Дейвид Миърнс, спасителен експерт, който познаваше двама от петимата мъже на борда. — "Мъжете няма как да са разбрали какво се случва".

  • Пътуване до останките

„Фокусът ни при пристигането ни беше да влезем във водата възможно най-бързо“, казва Ед Касано. Изстрелването на част от тежко оборудване в океана беше сложен процес, включващ интензивна концентрация и безотказна работа в екип.

Планът беше ROV да се закачи за подводницата на морското дъно и да я издигне до 3000 метра, където към тях ще се присъедини друг ROV, преди да се насочат към повърхността.

  • „Нямаше съмнение… ако са там, ще ги достигнем.“

Отне малко повече от два часа на „Одисей“ да достигне морското дъно, близо до призрачните останки на „Титаник“. Съдбата на тези на борда и агонията на техните близки бяха най-важните в съзнанието на Ед. „Постоянно мислихме за екипажа на Титан“, казва той. „Постоянно мислихме за семействата им.

Опасностите, пред които са изправени спасителите, също са основна грижа.

„Мислехме кой е най-добрият начин за нас да извършим спасяване, знаейки, че сме ограничени във времето, знаейки, че подводницата е голям обект за възстановяване“, добавя Ед.

„До момента, в който стигнаха до останките на „Титаник“, всичко беше направено на скорост“, казва Джеси.

„Но все пак трябваше да правим нещата безопасно, защото има много хора в риск, много оборудване в риск и искахме да го направим както трябва“, казва той.

„Знаехме, че имаме един шанс за това.“

  • Отломките са намерени

Най-накрая, след дни на търсене и световни спасителни усилия, „Одисей“ достигна морското дъно. На дъното на Атлантическия океан не беше непокътната подводница, чиито обитатели чакаха спасение, а зона от отломки на около 500 м от „Титаник“.

Спасителният екип замлъкна, тъй като откритието ги зашемети. „При влизане в полето за отломки имаше пауза“, спомня си Ед.

„Всеки е професионалист, но няма как да не бъдете повлияни... отне ни момент, за да разберем наистина и да помислим какво означава това.“

„Прекарахме четири или пет дни... очаквайки да отидем там и да направим чудо“, казва Джеси. „Очевидно нашето чувство на разочарование е нищожно в сравнение с хората, които са близки до семействата на тези, които са били изгубени."

„Никога не е било нищо друго освен търсене и спасяване“, казва Ед, докато не откриват полето с отломки. В този момент семействата на петимата мъже бяха информирани и спасителната операция започна.

  • „Много емоции“

Няколко дни по-късно Ед Касано се обърна към медиите, за да разкаже какво се е случило. Потискайки сълзите си, той се извини и каза, че членовете на неговия екип се борят с „много емоции“.

Изминаха почти три месеца от бедствието, но все още остават въпроси за това какво се е случило - и защо.

Разследването на катастрофата от Канадския борд по транспортна безопасност продължава. Бяха проведени предварителни интервюта с тези на борда на помощния кораб на OceanGate Polar Prince и останките на подводницата бяха инспектирани. Разследването няма да приписва вина или отговорност - наказателна или гражданска - но се провежда с надеждата нищо подобно да не се повтори.

След катастрофата с „Титан“ имаше подновени призиви за спиране на пътуванията на хора до останките на „Титаник“.

Потомците на загиналите преди век казват, че това е гробище, което трябва да бъде оставено в мира.

Коментари 1
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1 коментар
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Учение на китайски бойни самолети в близост до Тайван

Китайски военни самолети навлязоха в Тайванския проток

Свят Преди 1 час

Машините са пресекли средната линия на протока

Руски военни самолети са прехванати в Японско море

Руски военни самолети са прехванати в Японско море

Свят Преди 1 час

Япония споделя морски граници с Южна Корея, но също така е съсед с потенциални противници в Русия

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Технологии Преди 3 часа

Платформата не ги поддържаше, но имаше начини ограниченията да се заобиколят

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Свят Преди 10 часа

Националната противопожарна агенция съобщи, че няма незабавни съобщения за щети

Шойгу: Русия няма интерес да напада държави от НАТО

Шойгу: Русия няма интерес да напада държави от НАТО

Свят Преди 11 часа

Според Шойгу САЩ са увеличили усилията си за възстановяване на позициите си в Централна и Южна Азия

Китай нарече германските подозрения "чиста измислица"

Китай нарече германските подозрения "чиста измислица"

Свят Преди 12 часа

Ван: Китай решително се противопоставя на всички клевети и обиди

В Берлин искат отговори от „Алтернатива за Германия“

В Берлин искат отговори от „Алтернатива за Германия“

Свят Преди 13 часа

Хенрихман, обвини АзГ в „измяна и предателство на германския народ“

Промени в Надзорния съвет на НОИ, Петкова оглави два съвета

Промени в Надзорния съвет на НОИ, Петкова оглави два съвета

България Преди 14 часа

Людмила Петкова става председател на два съвета – Съвета за икономически анализи и Съвета за административната реформа

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Свят Преди 14 часа

Партидата ще бъде доста ограничена

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 15 часа

Още пет области са с нови управители

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 15 часа

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

България Преди 15 часа

Проучването на ОИСР представя изводи по пет ключови области

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 16 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 16 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 16 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

България Преди 17 часа

Те използвали фалшиви решения на ТЕЛК