6

В ече повече от месец, откакто бреговата охрана на САЩ разкри, че е открила "предполагаеми човешки останки" сред отломките, извадени от подводницата "Титан".

Агенцията за издирване и спасяване води многонационално разследване на имплозията на подводницата, която се случи по време на пътуване през юни за разглеждане на останките на "Титаник".

Петимата пасажери - Хамиш Хардинг, Пол-Анри Наржоле, Стоктън Ръш, Шахзада Дауд и синът му Сюлеман - се смятат за мъртви.

Бреговата охрана отказва да коментира кога анализът на останките ще бъде предоставен на семействата на пътниците и на обществеността. Съдебномедицински експерт обаче е заявил пред Newsweek, че огледът на намерените под водата тела може да бъде извършен за няколко часа, докато най-трудоемката задача е изобщо да бъдат открити и извадени.

На 28 юни бреговата охрана съобщи, че събраните доказателства са изпратени в Сейнт Джонс в Нюфаундленд, Канада, и след това ще бъдат отнесени в американско пристанище за "допълнителен анализ и тестване".

Американски медицински специалисти ще "извършат официален анализ на предполагаемите човешки останки, които бяха внимателно извлечени в рамките на останките на мястото на инцидента", добави агенцията.

"Поради продължаващия характер на разследването и от уважение към семействата и приятелите на участниците в тази трагедия няма да предоставим подробности за възстановените доказателства", заяви говорител на бреговата охрана пред Newsweek.

Разследването има за цел да установи дали "акт на неправомерно поведение, некомпетентност, небрежност, неумение или умишлено нарушение на закона" е допринесъл за смъртта на пътниците.

Скоро след като "Титан" бе обявен за изчезнал на 18 юни, бяха повдигнати въпроси относно безопасността на превозното средство за дълбоководни изследвания, което не е било сертифицирано, имало е нетрадиционен дизайн и е било конструирано от някои готови части.

OceanGate, компанията, която притежаваше подводницата и чийто главен изпълнителен директор Ръш беше на борда, заяви, че няма да коментира публично по време на разследването.

Съдебен лекар за начина на изваждане на тела от океана

Д-р Пиер Перих, съдебен лекар в болница във френския град Марсилия, разказва пред Newsweek за два свои случая, при които през 2009 г. са били извадени тела от самолети, които са се разбили в океана. Той обясни, че за изваждането на телата на пътниците са били необходими "няколко етапа на изследвания и големи технически инвестиции".

"Само по себе си времето, необходимо за изследването на едно тяло, включително пробите за анализ, рядко надхвърля два часа", казва Перих. "Проблемът се състои основно в намирането на телата и изваждането им на повърхността на водата, където трябва да бъдат замразени възможно най-скоро, тъй като тогава разграждането им е много бързо."

И в двата случая от 2009 г. - катастрофата на Air France в Атлантическия океан край бреговете на Бразилия и катастрофата на Yemenia Airlines в Индийския океан - Перих каза, че между откриването на телата и връщането им на семействата са минали няколко месеца.

Телата на пътниците са били заклещени в катастрофиралите самолети на дъното на океана и е трябвало да бъдат извадени от около 13 000 фута с помощта на дълбоководни роботи. На роботите им бяха необходими минимум три часа, за да стигнат до тази дълбочина - "Титаник" се намира на подобна дълбочина в Атлантическия океан. След това роботите трябваше да се ориентират по останките, за да извадят телата.

По думите на Перих в случая с Йемен екипа е имал нужда от около 10 дни, за да завърши аутопсията.

Какво се случи с "Титан" на 18 юни?

Подводницата "Титан" беше започнала спускането си след около час и 45 минути, когато спря да отговаря на помощния си кораб. Пътуването е започнало в 8 часа сутринта българско време на 18 юни.

Започна операция за откриване на плавателния съд, преди да свърши кислородът на борда. Но на 22 юни дълбоководни роботи, претърсващи морското дъно около "Титаник", откриха поле от отломки.

"Доказателствата ще предоставят на следователите от няколко международни юрисдикции изключително важни сведения за причините за тази трагедия", заяви капитанът от бреговата охрана Джейсън Нойбауер, който ръководи Морския разследващ съвет.

"Все още предстои значителна работа, за да разберем факторите, довели до катастрофалната загуба на "Титан", и да помогнем да не се повтори подобна трагедия."

В разследването участват и агенции за морска безопасност от Канада, Обединеното кралство и Франция.

Какво се случва с телата в океанската вода?

Длъжностните лица и преди са изразявали скептицизъм по отношение на перспективата да бъдат открити идентифицируеми човешки останки. Малко след откриването на полето от отломки адмиралът от бреговата охрана Джон Моугър заяви пред репортери, че морското дъно в близост до "Титаник" е "невероятно безпощадна среда". На 12 500 фута под повърхността, където се намира корабът, налягането на водата е около 400 пъти по-високо от това, което би се получило на морското равнище.

Факторите, които влияят на телата в морето, "все още до голяма степен не са разбрани", тъй като изследванията в тази област "са оскъдни", според проучване от 2017 г. в списание Forensic Science International, чийто съавтор е Перих. Известно е обаче, че дълбочината, солеността и нивото на кислород във водата влияят на разлагането.

В статията се обяснява, че разлагането във водата "обикновено протича по-бавно, отколкото на сушата" поради по-ниската температура и липсата на хранещи се насекоми, а в солената вода работи "с още по-забавена скорост".

Перих казва пред Newsweek, че телата, които е видял и които са били изведени от 400 бара налягане, "са в изключително добро състояние на запазеност". Това се дължало на "липсата на кислород, светлина и течение на тази дълбочина, както и на температура от порядъка на 2-3 градуса по Целзий, което позволявало доброто запазване на труповете".

Проучванията обаче сочат, че в морските дълбини могат да бъдат открити някои мършави животни. Изследователи от университета "Саймън Фрейзър" в Британска Колумбия, Канада, пишат през 2009 г., че останките на дълбочина 300 метра, около 985 фута, "веднага привличат лизианоидни амфиподи", вид малки ракообразни, които могат "напълно да скелетират останките в рамките на 4 дни". Амфиподи могат да бъдат открити и на много по-големи дълбочини.

В проучването от 2017 г. се посочва, че останките в затворена среда са по-трудно достъпни за морските чистачи. Такива останки могат да образуват адипоцер - восъчно вещество, образувано при взаимодействието на мазнините в меките тъкани с водата, което възпрепятства скелетирането.

Според Перих адипоцереята обикновено се появява "по време на продължителен престой във водата", а щетите, които е видял, до голяма степен са от "хищническото действие на подводната фауна".

Идеята, че телата на пътниците от "Титан" може да са били "раздробени на прах или превърнати в нищо, както се споменава от някои "експерти" без опит", е невярна - каза той. Това е така, защото "човешкото тяло е съставено основно от вода, която е несвиваема течност".

Смъртта им би била "почти мигновена", добави той. Вероятната причина е "голяма баротравма" - внезапно повишаване на налягането, както и евентуално удавяне и механична травма.

Коментари 6
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

6 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Свят Преди 16 минути

Стихията е причинила значителни щети, има и ранени

Силно земетресение край Япония

Силно земетресение край Япония

Свят Преди 39 минути

Няма издадено предупреждение за опасност от цунами

Енергийният министър прави опит за предоговаряне на сделката с "Боташ" в Турция

Енергийният министър прави опит за предоговаряне на сделката с "Боташ" в Турция

България Преди 1 час

Владимир Малинов ще разговаря с колегата си Алпарслан Байрактар

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Свят Преди 2 часа

Композицията е спряла аварийно, след което в нея е избухнал пожар

<p>Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната</p>

Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната

Пари Преди 2 часа

Инфлацията в страната се е понижила значително, но остава над тази на трите най-добре представящи се държави членки на ЕС, посочва международната рейтингова агенция

Бум на кърлежи в Пловдив, двама души са в тежко състояние

Бум на кърлежи в Пловдив, двама души са в тежко състояние

България Преди 3 часа

Това са първите случаи за тази година след затоплянето на времето

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Свят Преди 3 часа

Решението е взето поради промени в програмата на президента на Турция

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

България Преди 3 часа

С необичайна скорост за законодателна дейност, в последния си работен ден преди изборите, НС прие промени в Закона за хазарта на първо гласуване

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

България Преди 3 часа

То е зловредно, а мотивите са зашити с бели конци, заяви народният представител от ГЕРБ-СДС

Нови правила за шофьорите в Гърция

Нови правила за шофьорите в Гърция

Свят Преди 3 часа

Санкциите, които полицията в южната ни съседка налага, са доста сериозни

Хилари Клинтън идва в България

Хилари Клинтън идва в България

България Преди 4 часа

Визитата е по повод специална среща на Глобалната инициатива на Клинтън (Clinton Global Initiative – CGI) на 18 май 2024 г. в София

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Свят Преди 4 часа

Засегнати са четири топлоелектрически централи

Земетресение в района на Черно море

Земетресение в района на Черно море

България Преди 6 часа

Епицентърът му е на 100 км от Варна и на 480 км от София

Учение на китайски бойни самолети в близост до Тайван

Китайски военни самолети навлязоха в Тайванския проток

Свят Преди 6 часа

Машините са пресекли средната линия на протока