0

З а да разберем историята на пробиотиците, трябва да си представим времето преди съвременната медицина, когато хората са търсили природата, за да лекуват заболяванията си. Много древни цивилизации са консумирали ферментирали храни и напитки, които са съдържали полезни бактерии, известни като пробиотици, като кисело мляко, кефир, кисело зеле, кимчи и мисо. 

Въпреки че днес вероятно сте запознати с пробиотиците, древните хора не са разбирали напълно защо тези храни са толкова здравословни, колкото са. Въпреки това те все пак са ги открили и са се възползвали от ползите от тях. Пробиотиците винаги са били централна част от създаването на храни - от използването им в древността до сегашния им статут на популярна диетична практика .

6 храни, които са по-полезни, когато ги приготвим сами

Разкриване на древните ползи от пробиотиците

И така, вероятно сте чували за пробиотиците, особено ако ядете много храни като кисело мляко или кимчи. Ако не сте запознати, пробиотиците са малки живи организми, които всъщност са доста полезни за ядене! Повечето пробиотици са специфични видове бактерии, въпреки че понякога като пробиотици се използват и дрожди в зависимост от храната, която се консумира. 

Всъщност в червата ни има много бактерии, които ни помагат да усвояваме храната, а пробиотиците могат да помогнат да поддържаме микробиома си здрав с течение на времето. Приемът на пробиотици може също така да държи под контрол лошите бактерии и да помогне на организма ни да създава витамини, да разгражда лекарства и да изгражда имунната ни система. 

Често срещани примери за храни с пробиотици включват кисело мляко, кисело зеле, мисо, кефир и комбуча. Ако тези храни не са ви любими, пробиотиците вече се предлагат в много хранителни добавки, които се продават без рецепта, така че можете да получите ползите, без да се нуждаете от пълноценно хранене.

Въпреки че концепцията за бактериите все още не е била разбрана, много култури в историята са консумирали ферментирали храни, за които сега знаем, че съдържат пробиотици. Тези храни обикновено са били разработени с цел запазване на храната за по-дълъг период от време, но скоро хората забелязали, че консумирането им също така подобрява храносмилането и цялостното здраве. Чрез опити и грешки древните хора са открили, че ферментиралите храни осигуряват многобройни ползи за здравето, и са предавали знанията си на поколенията.

По време на историята на пробиотиците обаче ферментиралите храни не са били използвани само за консервиране - смятало се е, че те имат и лечебни свойства. В Древна Гърция и Рим ферментиралото мляко се е използвало за лечение на храносмилателни и чревни разстройства, както и на рани и инфекции. 

В традиционните медицински системи като аюрведа и традиционната китайска медицина , се признава значението на здравето на червата и се препоръчва консумацията на ферментирали храни за насърчаване на здрава храносмилателна система. Смятало се е, че тези храни спомагат за поддържането на здравословен баланс на чревните бактерии и насърчават цялостното здраве и благополучие.

Освен на здравето, много древни хора са се наслаждавали и на храни с пробиотици заради уникалния им вкус. Много храни с пробиотици имат силен вкус, непостижим без процеса на ферментация. Понякога пробиотиците са се използвали просто като начин да се подобри неапетитно ястие, а не само заради ползите за здравето. 

В Китай например киселите краставички и соевият сос често се използват за придаване на вкус на иначе скучни ястия. Целта на тези храни бързо се измества от удобство към полза и много от тях се превръщат в основни културни продукти в страната си на произход. 

От кимчи до комбуча: как древните култури са използвали пробиотици

Най-добрите билки срещу киселини в стомаха

Храните, които се смятат за пробиотици, са били приготвяни и консумирани в продължение на векове. Не е ясно обаче как и кога е направено първото откритие за ползите от пробиотиците. Вероятно някои хора са подозирали ползите от определени храни с течение на времето и в крайна сметка тази мъдрост се е предавала през поколенията. Всяка страна има своя собствена малка история на използване на пробиотици, като всички те са невероятно интересни. 

Някои от най-разпространените видове пробиотици са ферментирали млечни продукти като кисело мляко и кефир. Тези храни са били консумирани в древни цивилизации като гърците, римляните и египтяните заради предполагаемите им ползи за здравето. 

Гърците и римляните са вярвали, че ферментиралото мляко може да лекува храносмилателни и чревни разстройства, а също така се е използвало като лечебно средство за рани и инфекции. Въпреки че точният процес на ферментация на млякото не е добре документиран, историците смятат, че суровото мляко е било оставяно на стайна температура, докато се подсири по естествен начин. След като се е подсирило благодарение на бактериите, присъстващи в млякото, то е било готово за употреба. 

Древните египтяни , от друга страна, често са приемали пробиотици чрез ферментирали храни като хляб и бира. Всъщност най-ранните сведения за хляб с квас са от древните египтяни около 1500 г. пр. Въпреки че създаването на закваската вероятно е било случайност по онова време (спорите на дрождите може да са попаднали в тестото случайно чрез въздуха, в резултат на което се е получил първият в историята хляб с закваска!), продължаването на нейното създаване със сигурност е било умишлено. 

10 храни, които не трябва да ядете на празен стомах

В древна Индия ферментиралият млечен продукт, наречен ласи, е бил популярна напитка и се е смятало, че има лечебни свойства. Ласи обикновено се създава чрез комбиниране на кисело мляко, вода, плодове и различни подправки, след което напитката се оставя да ферментира, за да придобие здравословните си свойства. Древната индийска медицинска система, известна като Аюрведа, също е признавала значението на здравето на червата и е препоръчвала на болните пациенти да консумират ферментирали храни, за да подобрят храносмилането и цялостното си здраве.

Употребата на пробиотици се е променила значително през последния около век. През 30-те и 40-те години на миналия век учените започват да идентифицират специфични щамове бактерии, които са полезни за хората. Например, доказано е, че Lactobacillus acidophilus е ефективен при лечението на диария и запек при много пациенти. 

През 60-те и 70-те години на ХХ век интересът към пробиотиците продължава да расте, тъй като изследователите започват да проучват специфичните ефекти на антибиотиците върху нашите чревни микробиоми. Скоро те установиха, че антибиотиците нарушават баланса на чревните бактерии, което води до свръхрастеж на вредни бактерии в червата. Това води до повишен риск от инфекции, както и до някои стомашно-чревни симптоми като диария.

Пробиотиците се разглеждат като начин да се възстанови балансът на чревните бактерии и да се предотвратят тези негативни ефекти. Оттогава насам учените продължават да научават повече за ползите от пробиотиците и за това как те могат да се използват за лечение на някои заболявания. 

През вековете хората са се отдавали на пикантната магия на ферментиралите храни и напитки с пробиотици. Докато употребата на пробиотици в древността се е основавала на традиционни знания и опит, едва в съвременната епоха учените започнаха да разбират напълно ползите от тези специални микроорганизми. 

Въпреки това употребата на ферментирали храни и напитки, съдържащи пробиотици, е част от човешката история от хиляди години и продължава да бъде популярна (и вкусна!) диетична практика и днес.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Йеменските хути са атакували американски и израелски кораби в Индийския океан

Йеменските хути са атакували американски и израелски кораби в Индийския океан

Свят Преди 21 минути

Това съобщи военният говорител на групировката

НС гласува на второ четене промените в Закона за енергетиката

НС гласува на второ четене промените в Закона за енергетиката

България Преди 32 минути

Текстовете предвиждат отлагане на либерализацията на пазара на електроенергия за битовите потребители с една година

TikTok ще бъде забранен, ако не бъде продаден

TikTok ще бъде забранен, ако не бъде продаден

Технологии Преди 1 час

Решението може да промени сегмента на социалните мрежи

Силяновска води убедително пред Пендаровски

Силяновска води убедително пред Пендаровски

Свят Преди 7 часа

Избирателната активност в РС Македония е била около 48%

Най-после САЩ дадоха на Украйна ракети ATACMS с голям обсег

Най-после САЩ дадоха на Украйна ракети ATACMS с голям обсег

Свят Преди 9 часа

Оръжията са пристигнали този месец

Пробив на Русия в Украйна, какво се случва

Пробив на Русия в Украйна, какво се случва

Свят Преди 10 часа

Все още не е ясно как украинската армия възнамерява да спре настъплението на руснаците

<p>Василев: Внесохме искането за оставката на председателя на Народното събрание</p>

Асен Василев: Внесохме искането за оставката на председателя на Народното събрание

България Преди 11 часа

Петков обясни, че подписите са събрани от ПП и БСП

Главчев: До 15 май плащаме на земеделците парите по украинската помощ

Главчев: До 15 май плащаме на земеделците парите по украинската помощ

България Преди 11 часа

Той определи среща като безпрецедентна

Радев: Напълно подкрепям Главчев, за който и да е министър

Радев: Напълно подкрепям Главчев, за който и да е министър

България Преди 11 часа

Радев: Договорът с „Боташ” може да бъде много изгоден

Регистрацията за изборите приключи

Регистрацията за изборите приключи

България Преди 11 часа

Общо 23 партии и 11 коалиции са подали в ЦИК заявление за регистрация

ЕК дава 1,5 млрд. евро финансова помощ на Украйна

ЕК дава 1,5 млрд. евро финансова помощ на Украйна

Свят Преди 12 часа

Първият транш от 4,5 млрд. евро беше предоставен на Украйна на 20 март

United Group B.V. продължава позитивната тенденция на растеж с рекордни резултати през 2023 година

United Group B.V. продължава позитивната тенденция на растеж с рекордни резултати през 2023 година

България Преди 12 часа

Консолидираните приходи на Групата за 2023 г. нарастват със 7% на годишна база, достигайки до 2 791 млн. евро

За първи път в Европа един от големите телекомуникационни оператори  демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

За първи път в Европа един от големите телекомуникационни оператори демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

Технологии Преди 13 часа

Това приложение на технологията ще допринесе значително в областта на транспорта на бързооборотни малотрайни стоки и храни

ЕП прие първите по рода си правила срещу насилието над жени

ЕП прие първите по рода си правила срещу насилието над жени

Свят Преди 13 часа

Новите правила имат за цел да предотвратят насилието, основано на пола, и да защитят жертвите

Хаити

Ситуацията в Хаити е "катастрофална“ и става все по-лоша е влошава

Свят Преди 13 часа

Три милиона деца в островната страна се нуждаят от хуманитарна помощ, но така и не могат да я получат

Димитър Стоянов: Да вляза и да го ритам, докато шава, или да туширам конфликта

Димитър Стоянов: Да вляза и да го ритам, докато шава, или да туширам конфликта

България Преди 14 часа

Димитър Стоянов: Аз не разбрах, че е служител на НАП