З а да разберем историята на пробиотиците, трябва да си представим времето преди съвременната медицина, когато хората са търсили природата, за да лекуват заболяванията си. Много древни цивилизации са консумирали ферментирали храни и напитки, които са съдържали полезни бактерии, известни като пробиотици, като кисело мляко, кефир, кисело зеле, кимчи и мисо. 

Въпреки че днес вероятно сте запознати с пробиотиците, древните хора не са разбирали напълно защо тези храни са толкова здравословни, колкото са. Въпреки това те все пак са ги открили и са се възползвали от ползите от тях. Пробиотиците винаги са били централна част от създаването на храни - от използването им в древността до сегашния им статут на популярна диетична практика .

6 храни, които са по-полезни, когато ги приготвим сами

Разкриване на древните ползи от пробиотиците

И така, вероятно сте чували за пробиотиците, особено ако ядете много храни като кисело мляко или кимчи. Ако не сте запознати, пробиотиците са малки живи организми, които всъщност са доста полезни за ядене! Повечето пробиотици са специфични видове бактерии, въпреки че понякога като пробиотици се използват и дрожди в зависимост от храната, която се консумира. 

Всъщност в червата ни има много бактерии, които ни помагат да усвояваме храната, а пробиотиците могат да помогнат да поддържаме микробиома си здрав с течение на времето. Приемът на пробиотици може също така да държи под контрол лошите бактерии и да помогне на организма ни да създава витамини, да разгражда лекарства и да изгражда имунната ни система. 

Често срещани примери за храни с пробиотици включват кисело мляко, кисело зеле, мисо, кефир и комбуча. Ако тези храни не са ви любими, пробиотиците вече се предлагат в много хранителни добавки, които се продават без рецепта, така че можете да получите ползите, без да се нуждаете от пълноценно хранене.

Въпреки че концепцията за бактериите все още не е била разбрана, много култури в историята са консумирали ферментирали храни, за които сега знаем, че съдържат пробиотици. Тези храни обикновено са били разработени с цел запазване на храната за по-дълъг период от време, но скоро хората забелязали, че консумирането им също така подобрява храносмилането и цялостното здраве. Чрез опити и грешки древните хора са открили, че ферментиралите храни осигуряват многобройни ползи за здравето, и са предавали знанията си на поколенията.

По време на историята на пробиотиците обаче ферментиралите храни не са били използвани само за консервиране - смятало се е, че те имат и лечебни свойства. В Древна Гърция и Рим ферментиралото мляко се е използвало за лечение на храносмилателни и чревни разстройства, както и на рани и инфекции. 

В традиционните медицински системи като аюрведа и традиционната китайска медицина , се признава значението на здравето на червата и се препоръчва консумацията на ферментирали храни за насърчаване на здрава храносмилателна система. Смятало се е, че тези храни спомагат за поддържането на здравословен баланс на чревните бактерии и насърчават цялостното здраве и благополучие.

Освен на здравето, много древни хора са се наслаждавали и на храни с пробиотици заради уникалния им вкус. Много храни с пробиотици имат силен вкус, непостижим без процеса на ферментация. Понякога пробиотиците са се използвали просто като начин да се подобри неапетитно ястие, а не само заради ползите за здравето. 

В Китай например киселите краставички и соевият сос често се използват за придаване на вкус на иначе скучни ястия. Целта на тези храни бързо се измества от удобство към полза и много от тях се превръщат в основни културни продукти в страната си на произход. 

От кимчи до комбуча: как древните култури са използвали пробиотици

Най-добрите билки срещу киселини в стомаха

Храните, които се смятат за пробиотици, са били приготвяни и консумирани в продължение на векове. Не е ясно обаче как и кога е направено първото откритие за ползите от пробиотиците. Вероятно някои хора са подозирали ползите от определени храни с течение на времето и в крайна сметка тази мъдрост се е предавала през поколенията. Всяка страна има своя собствена малка история на използване на пробиотици, като всички те са невероятно интересни. 

Някои от най-разпространените видове пробиотици са ферментирали млечни продукти като кисело мляко и кефир. Тези храни са били консумирани в древни цивилизации като гърците, римляните и египтяните заради предполагаемите им ползи за здравето. 

Гърците и римляните са вярвали, че ферментиралото мляко може да лекува храносмилателни и чревни разстройства, а също така се е използвало като лечебно средство за рани и инфекции. Въпреки че точният процес на ферментация на млякото не е добре документиран, историците смятат, че суровото мляко е било оставяно на стайна температура, докато се подсири по естествен начин. След като се е подсирило благодарение на бактериите, присъстващи в млякото, то е било готово за употреба. 

Древните египтяни , от друга страна, често са приемали пробиотици чрез ферментирали храни като хляб и бира. Всъщност най-ранните сведения за хляб с квас са от древните египтяни около 1500 г. пр. Въпреки че създаването на закваската вероятно е било случайност по онова време (спорите на дрождите може да са попаднали в тестото случайно чрез въздуха, в резултат на което се е получил първият в историята хляб с закваска!), продължаването на нейното създаване със сигурност е било умишлено. 

10 храни, които не трябва да ядете на празен стомах

В древна Индия ферментиралият млечен продукт, наречен ласи, е бил популярна напитка и се е смятало, че има лечебни свойства. Ласи обикновено се създава чрез комбиниране на кисело мляко, вода, плодове и различни подправки, след което напитката се оставя да ферментира, за да придобие здравословните си свойства. Древната индийска медицинска система, известна като Аюрведа, също е признавала значението на здравето на червата и е препоръчвала на болните пациенти да консумират ферментирали храни, за да подобрят храносмилането и цялостното си здраве.

Употребата на пробиотици се е променила значително през последния около век. През 30-те и 40-те години на миналия век учените започват да идентифицират специфични щамове бактерии, които са полезни за хората. Например, доказано е, че Lactobacillus acidophilus е ефективен при лечението на диария и запек при много пациенти. 

През 60-те и 70-те години на ХХ век интересът към пробиотиците продължава да расте, тъй като изследователите започват да проучват специфичните ефекти на антибиотиците върху нашите чревни микробиоми. Скоро те установиха, че антибиотиците нарушават баланса на чревните бактерии, което води до свръхрастеж на вредни бактерии в червата. Това води до повишен риск от инфекции, както и до някои стомашно-чревни симптоми като диария.

Пробиотиците се разглеждат като начин да се възстанови балансът на чревните бактерии и да се предотвратят тези негативни ефекти. Оттогава насам учените продължават да научават повече за ползите от пробиотиците и за това как те могат да се използват за лечение на някои заболявания. 

През вековете хората са се отдавали на пикантната магия на ферментиралите храни и напитки с пробиотици. Докато употребата на пробиотици в древността се е основавала на традиционни знания и опит, едва в съвременната епоха учените започнаха да разбират напълно ползите от тези специални микроорганизми. 

Въпреки това употребата на ферментирали храни и напитки, съдържащи пробиотици, е част от човешката история от хиляди години и продължава да бъде популярна (и вкусна!) диетична практика и днес.

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
ЕС подготвя нови санкции срещу Русия

ЕС подготвя нови санкции срещу Русия

Свят Преди 9 часа

Кая Калас: Войните се губят от тези, на които първи им свършват парите или войниците

Полицията в Париж простреля мъж на гара, въоръжен с нож

Полицията в Париж простреля мъж на гара, въоръжен с нож

Свят Преди 9 часа

Мъжът е бил известен на полицията за извършено домашно насилие

Затварят временно дома за стари хора в Помориe

Затварят временно дома за стари хора в Помориe

България Преди 10 часа

Нова проверка на РЗИ установи, че нито едно от предписанията, дадени преди месец, не е изпълнено

Ивайло и Калин се срещат на Арената за братски дуел в “Игри на волята”

Ивайло и Калин се срещат на Арената за братски дуел в “Игри на волята”

Любопитно Преди 11 часа

Сапунджиева търси път към останалите в племето на Феномените

Двама митничари са задържани на ГКПП "Калотина"

Двама митничари са задържани на ГКПП "Калотина"

България Преди 12 часа

В момента на място тече акция на ГДБОП

Криза на върха в Украйна, Зеленски уволни двама министри

Криза на върха в Украйна, Зеленски уволни двама министри

Свят Преди 13 часа

Причината е свързано с обществения ядрен оператор "Енергоатом" разследване за корупция

Задържаха 18-годишен за пожар в центъра на София

Задържаха 18-годишен за пожар в центъра на София

България Преди 13 часа

Обвиняемият е задържан за срок до 72 часа

"Лукойл": Преговаряме с потенциални купувачи

"Лукойл": Преговаряме с потенциални купувачи

Свят Преди 13 часа

Компанията се стреми да осигури непрекъсната работа на активите по време на тяхната продажба

<p>Задържаха Шрек за отвличане на млада жена в Свиленград</p>

Трима отвлякоха млада жена в Свиленград, мъж с прякор Шрек е задържан

България Преди 13 часа

Заедно с него в ареста като съпричастни към случая са още един мъж и една жена

Излезе изтрита сцена с импровизираната целувка между Блейк Лайвли и Джъстин Балдони от "Никога повече"

Излезе изтрита сцена с импровизираната целувка между Блейк Лайвли и Джъстин Балдони от "Никога повече"

Любопитно Преди 14 часа

Адвокатите на Балдони твърдят в документи, че 38-годишната звезда от „Клюкарката“ е добавила сцената към сценария

СГП предаде на съд Никола Барбутов и още трима

СГП предаде на съд Никола Барбутов и още трима

България Преди 14 часа

Никола Барбутов е предаден на съд и за подкуп

Специален британски лиценз за българския „Лукойл“

Специален британски лиценз за българския „Лукойл“

Свят Преди 14 часа

Лицензът важи до февруари

Жената, която предвиди убийството на Кенеди — историята на Джийн Диксън

Жената, която предвиди убийството на Кенеди — историята на Джийн Диксън

Любопитно Преди 14 часа

Истинската история на медиумката, чиито предсказания стигнаха до президентите на САЩ

КЗП се самосезира за цените на паркирането в София

КЗП се самосезира за цените на паркирането в София

България Преди 15 часа

КЗП обръща внимание, че Законът за въвеждане на еврото предвижда сериозни санкции