З а да разберем историята на пробиотиците, трябва да си представим времето преди съвременната медицина, когато хората са търсили природата, за да лекуват заболяванията си. Много древни цивилизации са консумирали ферментирали храни и напитки, които са съдържали полезни бактерии, известни като пробиотици, като кисело мляко, кефир, кисело зеле, кимчи и мисо. 

Въпреки че днес вероятно сте запознати с пробиотиците, древните хора не са разбирали напълно защо тези храни са толкова здравословни, колкото са. Въпреки това те все пак са ги открили и са се възползвали от ползите от тях. Пробиотиците винаги са били централна част от създаването на храни - от използването им в древността до сегашния им статут на популярна диетична практика .

6 храни, които са по-полезни, когато ги приготвим сами

Разкриване на древните ползи от пробиотиците

И така, вероятно сте чували за пробиотиците, особено ако ядете много храни като кисело мляко или кимчи. Ако не сте запознати, пробиотиците са малки живи организми, които всъщност са доста полезни за ядене! Повечето пробиотици са специфични видове бактерии, въпреки че понякога като пробиотици се използват и дрожди в зависимост от храната, която се консумира. 

Всъщност в червата ни има много бактерии, които ни помагат да усвояваме храната, а пробиотиците могат да помогнат да поддържаме микробиома си здрав с течение на времето. Приемът на пробиотици може също така да държи под контрол лошите бактерии и да помогне на организма ни да създава витамини, да разгражда лекарства и да изгражда имунната ни система. 

Често срещани примери за храни с пробиотици включват кисело мляко, кисело зеле, мисо, кефир и комбуча. Ако тези храни не са ви любими, пробиотиците вече се предлагат в много хранителни добавки, които се продават без рецепта, така че можете да получите ползите, без да се нуждаете от пълноценно хранене.

Въпреки че концепцията за бактериите все още не е била разбрана, много култури в историята са консумирали ферментирали храни, за които сега знаем, че съдържат пробиотици. Тези храни обикновено са били разработени с цел запазване на храната за по-дълъг период от време, но скоро хората забелязали, че консумирането им също така подобрява храносмилането и цялостното здраве. Чрез опити и грешки древните хора са открили, че ферментиралите храни осигуряват многобройни ползи за здравето, и са предавали знанията си на поколенията.

По време на историята на пробиотиците обаче ферментиралите храни не са били използвани само за консервиране - смятало се е, че те имат и лечебни свойства. В Древна Гърция и Рим ферментиралото мляко се е използвало за лечение на храносмилателни и чревни разстройства, както и на рани и инфекции. 

В традиционните медицински системи като аюрведа и традиционната китайска медицина , се признава значението на здравето на червата и се препоръчва консумацията на ферментирали храни за насърчаване на здрава храносмилателна система. Смятало се е, че тези храни спомагат за поддържането на здравословен баланс на чревните бактерии и насърчават цялостното здраве и благополучие.

Освен на здравето, много древни хора са се наслаждавали и на храни с пробиотици заради уникалния им вкус. Много храни с пробиотици имат силен вкус, непостижим без процеса на ферментация. Понякога пробиотиците са се използвали просто като начин да се подобри неапетитно ястие, а не само заради ползите за здравето. 

В Китай например киселите краставички и соевият сос често се използват за придаване на вкус на иначе скучни ястия. Целта на тези храни бързо се измества от удобство към полза и много от тях се превръщат в основни културни продукти в страната си на произход. 

От кимчи до комбуча: как древните култури са използвали пробиотици

Най-добрите билки срещу киселини в стомаха

Храните, които се смятат за пробиотици, са били приготвяни и консумирани в продължение на векове. Не е ясно обаче как и кога е направено първото откритие за ползите от пробиотиците. Вероятно някои хора са подозирали ползите от определени храни с течение на времето и в крайна сметка тази мъдрост се е предавала през поколенията. Всяка страна има своя собствена малка история на използване на пробиотици, като всички те са невероятно интересни. 

Някои от най-разпространените видове пробиотици са ферментирали млечни продукти като кисело мляко и кефир. Тези храни са били консумирани в древни цивилизации като гърците, римляните и египтяните заради предполагаемите им ползи за здравето. 

Гърците и римляните са вярвали, че ферментиралото мляко може да лекува храносмилателни и чревни разстройства, а също така се е използвало като лечебно средство за рани и инфекции. Въпреки че точният процес на ферментация на млякото не е добре документиран, историците смятат, че суровото мляко е било оставяно на стайна температура, докато се подсири по естествен начин. След като се е подсирило благодарение на бактериите, присъстващи в млякото, то е било готово за употреба. 

Древните египтяни , от друга страна, често са приемали пробиотици чрез ферментирали храни като хляб и бира. Всъщност най-ранните сведения за хляб с квас са от древните египтяни около 1500 г. пр. Въпреки че създаването на закваската вероятно е било случайност по онова време (спорите на дрождите може да са попаднали в тестото случайно чрез въздуха, в резултат на което се е получил първият в историята хляб с закваска!), продължаването на нейното създаване със сигурност е било умишлено. 

10 храни, които не трябва да ядете на празен стомах

В древна Индия ферментиралият млечен продукт, наречен ласи, е бил популярна напитка и се е смятало, че има лечебни свойства. Ласи обикновено се създава чрез комбиниране на кисело мляко, вода, плодове и различни подправки, след което напитката се оставя да ферментира, за да придобие здравословните си свойства. Древната индийска медицинска система, известна като Аюрведа, също е признавала значението на здравето на червата и е препоръчвала на болните пациенти да консумират ферментирали храни, за да подобрят храносмилането и цялостното си здраве.

Употребата на пробиотици се е променила значително през последния около век. През 30-те и 40-те години на миналия век учените започват да идентифицират специфични щамове бактерии, които са полезни за хората. Например, доказано е, че Lactobacillus acidophilus е ефективен при лечението на диария и запек при много пациенти. 

През 60-те и 70-те години на ХХ век интересът към пробиотиците продължава да расте, тъй като изследователите започват да проучват специфичните ефекти на антибиотиците върху нашите чревни микробиоми. Скоро те установиха, че антибиотиците нарушават баланса на чревните бактерии, което води до свръхрастеж на вредни бактерии в червата. Това води до повишен риск от инфекции, както и до някои стомашно-чревни симптоми като диария.

Пробиотиците се разглеждат като начин да се възстанови балансът на чревните бактерии и да се предотвратят тези негативни ефекти. Оттогава насам учените продължават да научават повече за ползите от пробиотиците и за това как те могат да се използват за лечение на някои заболявания. 

През вековете хората са се отдавали на пикантната магия на ферментиралите храни и напитки с пробиотици. Докато употребата на пробиотици в древността се е основавала на традиционни знания и опит, едва в съвременната епоха учените започнаха да разбират напълно ползите от тези специални микроорганизми. 

Въпреки това употребата на ферментирали храни и напитки, съдържащи пробиотици, е част от човешката история от хиляди години и продължава да бъде популярна (и вкусна!) диетична практика и днес.

Връща се мъж от командировка и пита 5 годишния си син: - Докато ме нямаше, дойде ли някой чичко на гости? - Нееее! - А,…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
Какво става в Украйна, Русия се опитва да навлезе в Днепропетровска област

Какво става в Украйна, Русия се опитва да навлезе в Днепропетровска област

Свят Преди 15 минути

Регионът се намира западно от Донецка област и северно от Запорожка и Херсонска област

Транспортна стачка блокира Гърция

Транспортна стачка блокира Гърция

Свят Преди 33 минути

Препоръчва се шофьорите да избягват централните части на Атина и Солун

Районното управление в Кюстендил има нов началник

Районното управление в Кюстендил има нов началник

България Преди 1 час

Главен инспектор Иван Георгиев работи в системата на МВР от 2003 година

Внимание, шофьори! Полицията с мерки срещу нарушителите на пътя по празниците

Внимание, шофьори! Полицията с мерки срещу нарушителите на пътя по празниците

България Преди 1 час

Големи задръствания са се образували в района на Кресна в посока Гърция

"Войната в Украйна ще спре, когато Путин каже "победихме"

"Войната в Украйна ще спре, когато Путин каже "победихме"

България Преди 2 часа

Президентът на Русия не се интересува от общественото мнение и колко хора умират, заявиха преподавателят в Харковския университет проф. Михаил Станчев и международният анализатор Чавдар Стефанов

"Знаем добре какво правите": САЩ с остро предупреждение към Иран

"Знаем добре какво правите": САЩ с остро предупреждение към Иран

Свят Преди 2 часа

Ще си понесете последствията на място и време, които ние ще изберем, заяви американският министър на отбраната Пийт Хегсет

Протест пред полицията в Хасково след убийството на Магдалена Русева

Протест пред полицията в Хасково след убийството на Магдалена Русева

България Преди 2 часа

Като причина за недоволството на хората се посочва бездействието на органите на реда

Шест месеца от трагедията на жп гарата в Нови Сад

Шест месеца от трагедията на жп гарата в Нови Сад

Свят Преди 2 часа

Студенти и синдикати продължават с протестните действия

Петима души загинаха при трагичен инцидент в семейна ферма в Сърбия

Петима души загинаха при трагичен инцидент в семейна ферма в Сърбия

Свят Преди 2 часа

Властите го определят като един от най-тежките подобни случаи в региона в последните години

Шофьор без книжка загина при катастрофа на АМ „Хемус“

Шофьор без книжка загина при катастрофа на АМ „Хемус“

България Преди 3 часа

Инцидентът е станал на 384-ия километър на магистралата, в района на Провадия

Хан Док Су подаде оставка и обяви кандидатурата си за президентските избори

Хан Док Су подаде оставка и обяви кандидатурата си за президентските избори

Свят Преди 3 часа

Постът временно ще заеме министърът на финансите Чой Сан Мок, както изисква законът

Министерството на туризма поема управлението на плаж „Болата“

Министерството на туризма поема управлението на плаж „Болата“

България Преди 4 часа

Ще се работи за осигуряване на свободен достъп до плажа

<p>Илюминатите &ndash; мистерия, конспирации, но каква е истината</p>

Илюминатите – мистерия, конспирации, но каква е истината

Любопитно Преди 4 часа

Историята на едно от най-известните тайни общества

Тийнейджър с тротинетка блъсна жена и дете в Бургас (ВИДЕО)

Тийнейджър с тротинетка блъсна жена и дете в Бургас (ВИДЕО)

България Преди 4 часа

Инцидентът е записан от охранителна камера

Гърция поема председателството на Съвета за сигурност на ООН

Гърция поема председателството на Съвета за сигурност на ООН

Свят Преди 5 часа

Това е органът, който има главната отговорност за поддържането на международния мир и сигурност

На 116 години: Почина най-възрастната жена в света

На 116 години: Почина най-възрастната жена в света

Свят Преди 5 часа

Това е бразилската монахиня Ина Канабаро Лукас