З а да разберем историята на пробиотиците, трябва да си представим времето преди съвременната медицина, когато хората са търсили природата, за да лекуват заболяванията си. Много древни цивилизации са консумирали ферментирали храни и напитки, които са съдържали полезни бактерии, известни като пробиотици, като кисело мляко, кефир, кисело зеле, кимчи и мисо. 

Въпреки че днес вероятно сте запознати с пробиотиците, древните хора не са разбирали напълно защо тези храни са толкова здравословни, колкото са. Въпреки това те все пак са ги открили и са се възползвали от ползите от тях. Пробиотиците винаги са били централна част от създаването на храни - от използването им в древността до сегашния им статут на популярна диетична практика .

6 храни, които са по-полезни, когато ги приготвим сами

Разкриване на древните ползи от пробиотиците

И така, вероятно сте чували за пробиотиците, особено ако ядете много храни като кисело мляко или кимчи. Ако не сте запознати, пробиотиците са малки живи организми, които всъщност са доста полезни за ядене! Повечето пробиотици са специфични видове бактерии, въпреки че понякога като пробиотици се използват и дрожди в зависимост от храната, която се консумира. 

Всъщност в червата ни има много бактерии, които ни помагат да усвояваме храната, а пробиотиците могат да помогнат да поддържаме микробиома си здрав с течение на времето. Приемът на пробиотици може също така да държи под контрол лошите бактерии и да помогне на организма ни да създава витамини, да разгражда лекарства и да изгражда имунната ни система. 

Често срещани примери за храни с пробиотици включват кисело мляко, кисело зеле, мисо, кефир и комбуча. Ако тези храни не са ви любими, пробиотиците вече се предлагат в много хранителни добавки, които се продават без рецепта, така че можете да получите ползите, без да се нуждаете от пълноценно хранене.

Въпреки че концепцията за бактериите все още не е била разбрана, много култури в историята са консумирали ферментирали храни, за които сега знаем, че съдържат пробиотици. Тези храни обикновено са били разработени с цел запазване на храната за по-дълъг период от време, но скоро хората забелязали, че консумирането им също така подобрява храносмилането и цялостното здраве. Чрез опити и грешки древните хора са открили, че ферментиралите храни осигуряват многобройни ползи за здравето, и са предавали знанията си на поколенията.

По време на историята на пробиотиците обаче ферментиралите храни не са били използвани само за консервиране - смятало се е, че те имат и лечебни свойства. В Древна Гърция и Рим ферментиралото мляко се е използвало за лечение на храносмилателни и чревни разстройства, както и на рани и инфекции. 

В традиционните медицински системи като аюрведа и традиционната китайска медицина , се признава значението на здравето на червата и се препоръчва консумацията на ферментирали храни за насърчаване на здрава храносмилателна система. Смятало се е, че тези храни спомагат за поддържането на здравословен баланс на чревните бактерии и насърчават цялостното здраве и благополучие.

Освен на здравето, много древни хора са се наслаждавали и на храни с пробиотици заради уникалния им вкус. Много храни с пробиотици имат силен вкус, непостижим без процеса на ферментация. Понякога пробиотиците са се използвали просто като начин да се подобри неапетитно ястие, а не само заради ползите за здравето. 

В Китай например киселите краставички и соевият сос често се използват за придаване на вкус на иначе скучни ястия. Целта на тези храни бързо се измества от удобство към полза и много от тях се превръщат в основни културни продукти в страната си на произход. 

От кимчи до комбуча: как древните култури са използвали пробиотици

Най-добрите билки срещу киселини в стомаха

Храните, които се смятат за пробиотици, са били приготвяни и консумирани в продължение на векове. Не е ясно обаче как и кога е направено първото откритие за ползите от пробиотиците. Вероятно някои хора са подозирали ползите от определени храни с течение на времето и в крайна сметка тази мъдрост се е предавала през поколенията. Всяка страна има своя собствена малка история на използване на пробиотици, като всички те са невероятно интересни. 

Някои от най-разпространените видове пробиотици са ферментирали млечни продукти като кисело мляко и кефир. Тези храни са били консумирани в древни цивилизации като гърците, римляните и египтяните заради предполагаемите им ползи за здравето. 

Гърците и римляните са вярвали, че ферментиралото мляко може да лекува храносмилателни и чревни разстройства, а също така се е използвало като лечебно средство за рани и инфекции. Въпреки че точният процес на ферментация на млякото не е добре документиран, историците смятат, че суровото мляко е било оставяно на стайна температура, докато се подсири по естествен начин. След като се е подсирило благодарение на бактериите, присъстващи в млякото, то е било готово за употреба. 

Древните египтяни , от друга страна, често са приемали пробиотици чрез ферментирали храни като хляб и бира. Всъщност най-ранните сведения за хляб с квас са от древните египтяни около 1500 г. пр. Въпреки че създаването на закваската вероятно е било случайност по онова време (спорите на дрождите може да са попаднали в тестото случайно чрез въздуха, в резултат на което се е получил първият в историята хляб с закваска!), продължаването на нейното създаване със сигурност е било умишлено. 

10 храни, които не трябва да ядете на празен стомах

В древна Индия ферментиралият млечен продукт, наречен ласи, е бил популярна напитка и се е смятало, че има лечебни свойства. Ласи обикновено се създава чрез комбиниране на кисело мляко, вода, плодове и различни подправки, след което напитката се оставя да ферментира, за да придобие здравословните си свойства. Древната индийска медицинска система, известна като Аюрведа, също е признавала значението на здравето на червата и е препоръчвала на болните пациенти да консумират ферментирали храни, за да подобрят храносмилането и цялостното си здраве.

Употребата на пробиотици се е променила значително през последния около век. През 30-те и 40-те години на миналия век учените започват да идентифицират специфични щамове бактерии, които са полезни за хората. Например, доказано е, че Lactobacillus acidophilus е ефективен при лечението на диария и запек при много пациенти. 

През 60-те и 70-те години на ХХ век интересът към пробиотиците продължава да расте, тъй като изследователите започват да проучват специфичните ефекти на антибиотиците върху нашите чревни микробиоми. Скоро те установиха, че антибиотиците нарушават баланса на чревните бактерии, което води до свръхрастеж на вредни бактерии в червата. Това води до повишен риск от инфекции, както и до някои стомашно-чревни симптоми като диария.

Пробиотиците се разглеждат като начин да се възстанови балансът на чревните бактерии и да се предотвратят тези негативни ефекти. Оттогава насам учените продължават да научават повече за ползите от пробиотиците и за това как те могат да се използват за лечение на някои заболявания. 

През вековете хората са се отдавали на пикантната магия на ферментиралите храни и напитки с пробиотици. Докато употребата на пробиотици в древността се е основавала на традиционни знания и опит, едва в съвременната епоха учените започнаха да разбират напълно ползите от тези специални микроорганизми. 

Въпреки това употребата на ферментирали храни и напитки, съдържащи пробиотици, е част от човешката история от хиляди години и продължава да бъде популярна (и вкусна!) диетична практика и днес.

– Скъпи, защо не ми говориш вече трети ден? – Не искам да те прекъсвам...
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
Желязков: Договорът с "Боташ" е задължил "Булгаргаз" с над 600 млн. лв.

Желязков: Договорът с "Боташ" е задължил "Булгаргаз" с над 600 млн. лв.

България Преди 8 минути

Поставя се въпросът за един структурен елемент от нашата енергетика, който има неблагоприятната възможност да върви към неплатежоспособност, каза Желязков

Трагедия в Бургас: Откриха два трупа в хамбар на борда на кораб

Трагедия в Бургас: Откриха два трупа в хамбар на борда на кораб

България Преди 20 минути

Двете открити лица не са служители в пристанищния терминал

Филмът за Иво Димчев грабна голямата награда на кинофестивал в Белград

Филмът за Иво Димчев грабна голямата награда на кинофестивал в Белград

Любопитно Преди 26 минути

Само за един месец филмът обра овациите и големите награди на два големи фестивала, този в Сараево и този в Белград

<p>Данъци върху богатството в Европа: Кой ги събира и колко са?</p>

Данъци върху богатството в Европа: Кои страни все още ги налагат и защо други ги отмениха?

Пари Преди 27 минути

Към началото на 2025 година най-богатите 5% от населението в еврозоната контролират 45% от нетното богатство на домакинствата

"Сърцата туптят, пълни с емоции": Българските волейболисти с първи думи на родна земя

"Сърцата туптят, пълни с емоции": Българските волейболисти с първи думи на родна земя

България Преди 34 минути

Лъвовете бяха посрещнати лично от министъра на младежта и спорта Иван Пешев

Снимката е илюстративна

Моторист е загинал при катастрофа снощи на пътя Пловдив-Асеновград

България Преди 52 минути

Блъснал се е в бус в района на кръговото кръстовище за кв. "Долни Воден"

Дж. К. Роулинг критикува остро "невежата" Ема Уотсън

Дж. К. Роулинг критикува остро "невежата" Ема Уотсън

Любопитно Преди 52 минути

Отношенията между двете жени се разпаднаха заради различни мнения относно транс правата

<p>СО&nbsp;иска бързи становища за Симеоновския лифт</p>

Столична община иска бързи становища за Симеоновския лифт

България Преди 59 минути

"Витоша не е само символ на София - тя значи по-качествен и активен живот, повече туризъм и посетители в страната ни", подчерта Васил Терзиев

Фон дер Лайен: Решителни действия ще обърнат хода на войната в Украйна

Фон дер Лайен: Решителни действия ще обърнат хода на войната в Украйна

Свят Преди 1 час

Запазването на мира винаги е било основна задача на ЕС, добави тя

Модното ревю на L'Oreal в Париж

Кендъл Дженър, Хайди Клум и Кара Делевин с бляскаво дефиле на Седмицата на модата в Париж

Любопитно Преди 1 час

Първият ден от Седмицата на модата в Париж донесе едно от най-бляскавите модни ревюта, в което някои от най-известните имена във висшата мода дефилираха по подиума

Обвиненият в убийството на Чарли Кърк се яви пред съда

Обвиненият в убийството на Чарли Кърк се яви пред съда

Свят Преди 1 час

Робинсън е обвинен, че е произвел изстрела, с който на 10 септември бе убит Кърк

Снимката е архивна

Ужас в училище в Индонезия, спасители се надпреварват с времето, жертви и затрупани

Свят Преди 1 час

Спасителните екипи подават кислород на затиснатите под отломките и отчаяно се опитват да извадят оцелели повече от 12 часа след трагедията

Директорът на ОДМВР – Русе, старши комисар Николай Кожухаров

Обвинен в побоя над директора на полицията в Русе съди прокуратурата

България Преди 1 час

15-годишният Станислав А., обвинен за побоя над директора на ОДМВР – Русе Николай Кожухаров, съди прокуратурата по Закона за отговорността на държавата заради незаконния си арест между 5 и 13 септември

Бивш порно актьор получи 19 години затвор за сексуална експлоатация на деца

Бивш порно актьор получи 19 години затвор за сексуална експлоатация на деца

Свят Преди 1 час

Арестът на Остин Улф стана през април 2024 г., след като федералните власти претърсиха апартамента му в Манхатън

Мъж падна и загина в планина, развърза въже за снимки

Мъж падна и загина в планина, развърза въже за снимки

Свят Преди 1 час

„Ако шиповете не бяха свалени и въжето не беше развързано, това можеше да не се случи“

Дрехите - като идентичност, топлина и броня! 

Дрехите - като идентичност, топлина и броня! 

Малките неща Преди 1 час

Ако се разходим, в който и да е от градовете на България ще видим разнообразие от стилове и…потресаваща липса на идентичност