З а да разберем историята на пробиотиците, трябва да си представим времето преди съвременната медицина, когато хората са търсили природата, за да лекуват заболяванията си. Много древни цивилизации са консумирали ферментирали храни и напитки, които са съдържали полезни бактерии, известни като пробиотици, като кисело мляко, кефир, кисело зеле, кимчи и мисо. 

Въпреки че днес вероятно сте запознати с пробиотиците, древните хора не са разбирали напълно защо тези храни са толкова здравословни, колкото са. Въпреки това те все пак са ги открили и са се възползвали от ползите от тях. Пробиотиците винаги са били централна част от създаването на храни - от използването им в древността до сегашния им статут на популярна диетична практика .

6 храни, които са по-полезни, когато ги приготвим сами

Разкриване на древните ползи от пробиотиците

И така, вероятно сте чували за пробиотиците, особено ако ядете много храни като кисело мляко или кимчи. Ако не сте запознати, пробиотиците са малки живи организми, които всъщност са доста полезни за ядене! Повечето пробиотици са специфични видове бактерии, въпреки че понякога като пробиотици се използват и дрожди в зависимост от храната, която се консумира. 

Всъщност в червата ни има много бактерии, които ни помагат да усвояваме храната, а пробиотиците могат да помогнат да поддържаме микробиома си здрав с течение на времето. Приемът на пробиотици може също така да държи под контрол лошите бактерии и да помогне на организма ни да създава витамини, да разгражда лекарства и да изгражда имунната ни система. 

Често срещани примери за храни с пробиотици включват кисело мляко, кисело зеле, мисо, кефир и комбуча. Ако тези храни не са ви любими, пробиотиците вече се предлагат в много хранителни добавки, които се продават без рецепта, така че можете да получите ползите, без да се нуждаете от пълноценно хранене.

Въпреки че концепцията за бактериите все още не е била разбрана, много култури в историята са консумирали ферментирали храни, за които сега знаем, че съдържат пробиотици. Тези храни обикновено са били разработени с цел запазване на храната за по-дълъг период от време, но скоро хората забелязали, че консумирането им също така подобрява храносмилането и цялостното здраве. Чрез опити и грешки древните хора са открили, че ферментиралите храни осигуряват многобройни ползи за здравето, и са предавали знанията си на поколенията.

По време на историята на пробиотиците обаче ферментиралите храни не са били използвани само за консервиране - смятало се е, че те имат и лечебни свойства. В Древна Гърция и Рим ферментиралото мляко се е използвало за лечение на храносмилателни и чревни разстройства, както и на рани и инфекции. 

В традиционните медицински системи като аюрведа и традиционната китайска медицина , се признава значението на здравето на червата и се препоръчва консумацията на ферментирали храни за насърчаване на здрава храносмилателна система. Смятало се е, че тези храни спомагат за поддържането на здравословен баланс на чревните бактерии и насърчават цялостното здраве и благополучие.

Освен на здравето, много древни хора са се наслаждавали и на храни с пробиотици заради уникалния им вкус. Много храни с пробиотици имат силен вкус, непостижим без процеса на ферментация. Понякога пробиотиците са се използвали просто като начин да се подобри неапетитно ястие, а не само заради ползите за здравето. 

В Китай например киселите краставички и соевият сос често се използват за придаване на вкус на иначе скучни ястия. Целта на тези храни бързо се измества от удобство към полза и много от тях се превръщат в основни културни продукти в страната си на произход. 

От кимчи до комбуча: как древните култури са използвали пробиотици

Най-добрите билки срещу киселини в стомаха

Храните, които се смятат за пробиотици, са били приготвяни и консумирани в продължение на векове. Не е ясно обаче как и кога е направено първото откритие за ползите от пробиотиците. Вероятно някои хора са подозирали ползите от определени храни с течение на времето и в крайна сметка тази мъдрост се е предавала през поколенията. Всяка страна има своя собствена малка история на използване на пробиотици, като всички те са невероятно интересни. 

Някои от най-разпространените видове пробиотици са ферментирали млечни продукти като кисело мляко и кефир. Тези храни са били консумирани в древни цивилизации като гърците, римляните и египтяните заради предполагаемите им ползи за здравето. 

Гърците и римляните са вярвали, че ферментиралото мляко може да лекува храносмилателни и чревни разстройства, а също така се е използвало като лечебно средство за рани и инфекции. Въпреки че точният процес на ферментация на млякото не е добре документиран, историците смятат, че суровото мляко е било оставяно на стайна температура, докато се подсири по естествен начин. След като се е подсирило благодарение на бактериите, присъстващи в млякото, то е било готово за употреба. 

Древните египтяни , от друга страна, често са приемали пробиотици чрез ферментирали храни като хляб и бира. Всъщност най-ранните сведения за хляб с квас са от древните египтяни около 1500 г. пр. Въпреки че създаването на закваската вероятно е било случайност по онова време (спорите на дрождите може да са попаднали в тестото случайно чрез въздуха, в резултат на което се е получил първият в историята хляб с закваска!), продължаването на нейното създаване със сигурност е било умишлено. 

10 храни, които не трябва да ядете на празен стомах

В древна Индия ферментиралият млечен продукт, наречен ласи, е бил популярна напитка и се е смятало, че има лечебни свойства. Ласи обикновено се създава чрез комбиниране на кисело мляко, вода, плодове и различни подправки, след което напитката се оставя да ферментира, за да придобие здравословните си свойства. Древната индийска медицинска система, известна като Аюрведа, също е признавала значението на здравето на червата и е препоръчвала на болните пациенти да консумират ферментирали храни, за да подобрят храносмилането и цялостното си здраве.

Употребата на пробиотици се е променила значително през последния около век. През 30-те и 40-те години на миналия век учените започват да идентифицират специфични щамове бактерии, които са полезни за хората. Например, доказано е, че Lactobacillus acidophilus е ефективен при лечението на диария и запек при много пациенти. 

През 60-те и 70-те години на ХХ век интересът към пробиотиците продължава да расте, тъй като изследователите започват да проучват специфичните ефекти на антибиотиците върху нашите чревни микробиоми. Скоро те установиха, че антибиотиците нарушават баланса на чревните бактерии, което води до свръхрастеж на вредни бактерии в червата. Това води до повишен риск от инфекции, както и до някои стомашно-чревни симптоми като диария.

Пробиотиците се разглеждат като начин да се възстанови балансът на чревните бактерии и да се предотвратят тези негативни ефекти. Оттогава насам учените продължават да научават повече за ползите от пробиотиците и за това как те могат да се използват за лечение на някои заболявания. 

През вековете хората са се отдавали на пикантната магия на ферментиралите храни и напитки с пробиотици. Докато употребата на пробиотици в древността се е основавала на традиционни знания и опит, едва в съвременната епоха учените започнаха да разбират напълно ползите от тези специални микроорганизми. 

Въпреки това употребата на ферментирали храни и напитки, съдържащи пробиотици, е част от човешката история от хиляди години и продължава да бъде популярна (и вкусна!) диетична практика и днес.

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
ООН: Рекорден брой цивилни убити и ранени в Украйна

ООН: Рекорден брой цивилни убити и ранени в Украйна

Свят Преди 4 часа

Нападенията с дронове край фронтовата линия са довели до 24% от жертвите

Пожар в землището на Угърчин

Пожар в землището на Угърчин

България Преди 4 часа

На място са пет екипа на пожарната, много доброволци, помагат и земеделски производители с техника

Пожар в защитена местност край Тутракан

Пожар в защитена местност край Тутракан

България Преди 6 часа

Гъстият дим се вижда от километри

След акцията в оръжейна фирма: Няма данни за задържани

След акцията в оръжейна фирма: Няма данни за задържани

България Преди 6 часа

Неизвестно остава и какво точно е поискало в молбата си за правна помощ Националното антикорупционно бюро на Украйна

Вучич не може да се кандидатира за президент повече

Вучич не може да се кандидатира за президент повече

Свят Преди 8 часа

Той посочи, че и през ум не му минава да променя конституцията

Тайфун удари Тайван - изчезнал, десетки ранени

Тайфун удари Тайван - изчезнал, десетки ранени

Свят Преди 8 часа

Проливните дъждове заплашват да нанесат още по-големи щети

<p>Мъж от Пловдив отправил заплахата към самолета до Лондон</p>

Арестуваха мъж от Пловдив за терористичната заплаха към самолета до Лондон

България Преди 8 часа

Заради сигнала самолетът беше отклонен от въздушното пространство на Чехия

<p>Заплаха със смърт за журналисти на N1 TV в Сърбия</p>

Международни организации за медийна свобода реагират на нападение над екип на N1 TV

Свят Преди 9 часа

Комитетът за защита на журналистите изрази загриженост от тормоза над екипа на N1 TV

Шефът на ЕЦБ показа българското евро

Шефът на ЕЦБ показа българското евро

Свят Преди 9 часа

Лагард: Разгледайте за първи път дизайна на българската монета от 1 евро

<p>Джеси Джей:&nbsp;Косата ми пада &bdquo;като луда&ldquo;, боли ме&nbsp;5 седмици след операцията</p>

Джеси Джей: Косата ми пада „като луда“ след мастектомията, усещам болка 5 седмици след операцията

Свят Преди 9 часа

Джеси Джей споделя как тялото й се е променило след мастектомията

Причината за смъртта на Лони Андерсън е разкрита

Причината за смъртта на Лони Андерсън е разкрита

Свят Преди 10 часа

Актрисата почина на 3 август на 79-годишна възраст, само дни преди юбилея си

Обвиниха адвокатски сътрудник за имотни измами и принуда

Обвиниха адвокатски сътрудник за имотни измами и принуда

България Преди 10 часа

Наньо Турлаков е с две обвинения и е в ареста за срок до 72 часа

Вкараха в затвора македонски наркотрафикант в България

Вкараха в затвора македонски наркотрафикант в България

България Преди 10 часа

Подсъдимият е признат за виновен за контрабанда на високорисково наркотично вещество

Незаконни убийства в България отчитат САЩ

Незаконни убийства в България отчитат САЩ

България Преди 10 часа

Какво гласи частта за България от доклада на Държавния департамент на САЩ за правата на човека

<p>Скандалните коментари за Кейт, запалили&nbsp;семейна война в кралското семейство</p>

Принц Андрю и "неприятните коментари" за Кейт Мидълтън предизвикаха вражда с принц Уилям

Свят Преди 10 часа

Оскърбеният херцог на Йорк е в отчуждение както с принц Уилям, така и с принц Хари от години

"Умореното момиче“: Когато сенките под очите станат тенденция

"Умореното момиче“: Когато сенките под очите станат тенденция

Любопитно Преди 10 часа

Най-новата мода в красотата е да изглеждаме уморени, недоспали и леко болни